Munkalehetőség tapasztalatlan fiatalnak

Munkalehetőség tapasztalatlan fiatalnak
2012-08-06T21:33:22+02:00
2012-08-08T13:53:15+02:00
2022-10-24T21:15:33+02:00
 • Én is támogatom
  Még egy joomla is lehet kihívás. Viszont mégis inkább felvesznek egy olyat, aki fel tud mutatni egy Magento telepítést és esetleg valami egyedi dolgot benne, mint bárki mást bemondás alapon. Egyébként az esetek többségében egy sima joomla/Wordpress/Magento telepítés megfelel. Egy barátom már az 5. Joomla projektjén van túl anélkül, hogy a html elemek nevével tisztában lenne. Egy fix képet nem tud beszúrni designba, mert nem tudja mi az az IMG tag. És 5 működőképes weboldalt fel tud mutatni. Nyilván nem ajánlanám be sehová PHP programozónak, de volt szerencsém (?) átnézni nemrég egy senior pályázatra jelentkezők anyagát, és lennének nála esélytelenebbek. Pedig egy senior PHP programozó állásról van szó. Szóval ebből a bárkiből lehet webprogramozó hozzáállásból következtetik sokan, hogy ez könnyű szakma, ahol dől lé. Emiatt se nem könnyű, se nem dől a lé és nem lesz mindenkiből fejlesztő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen, ez ilyen, attól, hogy magento feltelepül, még semmi sincs készen, ezt csak az tudja, aki használja, programozott is, készített modulokat.
  Biztos azért van Developer Certification, mert annyira alap, hogy nem kihívás :)
  Természetesen ez nem a Te hozzászólásod kritizálja esetleg, hanem támogatom, amit írtál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy Magento használata sem lehet kihívás.


  sok viszonylag nagy it projekten vagyok tul, de amit egy kis haveri magento webshoppal szivtam, azt nem sok eles cucc tudta uberelni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Unit teszt elsosorban nem arra valo, hogy leellenorizzuk az uj kod helyesseget, hanem arra, hogy amikor regebbi kodot modositunk, azt ne rontsuk el (regresszios bug). Unit tesztekkel mintegy rogzited a kod viselkedeset, ha modositasz benne es megvaltozik a mukodese, par teszted majd elhasal, es akkor alaposan leellenorzod, hogy a valtozas jo vagy rossz.

  "Most is van például egy bugom, időnként egy táblába bekerül egy üres rekord. Ezt például hogyan dobná ki egy unit teszt hibának?"

  Idealis esetben sehogy, unit teszt futasa soran nem kene DB-be irni, arra ott vannak a magasabb szintu automatizalt tesztek - integration/gui/functional/end-to-end.

  Szerk: amugy ha "ures rekord" ervenytelen adatnak szamit, az miert jut el a DB-ig, nem kene mar az alkalmazas kodjaban elhasalnia egy validacionak..? Ezeket mar lehet unit teszttel ellenorizni, hogy tenyleg csak helyes adatot engednek tovabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az attól függ, ha a tesztelő egyben a programozó, akkor aligha. Még abban is vitázhatsz vele, hogy a kód rossz-e, mert nem az, hiszen a teszten is átmegy. Csak épp nem azt csinálja amit szeretnél.

  Most is van például egy bugom, időnként egy táblába bekerül egy üres rekord. Ezt például hogyan dobná ki egy unit teszt hibának? Semmi hiba nincs benne, hiszen a kívánt feladatot is elvégzi a kód, de közben még csinál mást is, amit nem kéne, és csak időnként teszi ezt. Tehát még az sincs meg hogy milyen szerencsétlen körülmények között teszi ezt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jellemzően a bugok nem kerülhetőek el unit tesztekkel.


  A regresszios bugok igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra amire van kész megoldás, tökéletesen megfelel a zöldségesből átképzett webprogramozó. Ez egészen egy webshopig is el tud menni. Joomla, Drupal, Wordpress telepítéséhez miért kellene túlképeznie magát? Még egy Magento használata sem lehet kihívás. Tehát elképzelhető hogy képes lesz egy webshopot elkészíteni, ha sok eszközt ismer és felhasznál. Miért kellene túlfizetni őket? De ehhez is fel kell tudnia mutatni valamit, hogy elhiggyék, képes feltelepíteni egy wordpresst, vagy drupalt. Amíg nem tud felmutatni semmit, addig zöldséges marad. Mondjuk írjon a zöldséges boltjának egy webshopot, máris van mit bemutatnia az állásinterjún. De addig nem fogják felvenni bemondás alapján.

  Szerinted a topikindító vocka C# és MSSQL tudással, mikor jut el oda hogy megismerkedik a linuxszal, fel tud telepíteni egy webszervert és képes lesz PHP-ban egy saját Joomla komponenst összerakni? És minek tanulna ilyesmit, amikor szerinted C# / MSSQL fejlesztőként jobban keresett és jobban kereső munkaerő?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A másik az, hogy a PHP (és a javascript) az a két nyelv, ami a típuskezelésből és pár más hasonló "jóságból" adódóan már eleve megbízhatatlan - amit azzal lehet ellensúlyozni, ha minden le van fedve unit tesztekkel.

  Neked ez a mániád, meg a paranoiád.
  Én viszont ezzel szemben azt tapasztalom hogy jellemzően a bugok nem kerülhetőek el unit tesztekkel. Egyrészt mert a tesztet is ugyanaz a programozó írja/tervezi, másrészt meg nem olyan a hiba jellege.
  Attól ugyanis hogy mondjuk a coca-cola felirat helyett pepsi-cola lesz a cég logójában, a unit teszten még átcsúszik a logo generátor osztályom. De azt hiszem hogy a coca cola cég végleg megszabadulna tőlem, a ha a konkurenciát reklámoznám a logójukban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez csak az egyik dolog. A másik az, hogy a PHP (és a javascript) az a két nyelv, ami a típuskezelésből és pár más hasonló "jóságból" adódóan már eleve megbízhatatlan - amit azzal lehet ellensúlyozni, ha minden le van fedve unit tesztekkel. Ugyanakkor, kissé kétlem az a PinceSoft Bt aki éhbérért foglalkoztatja a PHP fejleszőit különösebben sokat lenne hajlandó a tesztelésre áldozni, még abban a nem várt esetben is, ha az éhbéres feljesztő már hallott valamit a TDD-ről ejtegetni valahol. Azaz, a hulladék gyártása ezen a ponton is garantált.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyire én észrevettem, egyenlőre még nem az a tendencia, hogy a webpiac cégeinek főnökei sorban állnának, hogy ők is több pénzt akarnak adni az alkalmazottaiknak. Persze javíts ki, ha menet közben lemaradtam volna valamiről.

  És ha akarnának is, jelenleg nem lenne miért. A normális programozókat már réges-régen kiszorította a sok sarki zöldségesből 24 óra alatt képzett php / mysql "programozó", aki csak azért lett "nagy tudású, ritka tehetséges, frissen felfedezett szakember", mert valamikor azt mondták neki, hogy a programozás egy szakmai elit, és évekig sárgult az irigységtől a zöldséges pult mögött. Aztán benyelte a tudatmódosító szereket, és nekiállt tombolni. Míg csak nem járnak mind úgy, mint az a koreai marha, amelyik a kiszáradástól belehalt a wow-ozásba, addig a lesz elég áldozat tovább darálni a szoftver piacot. Szerintem még kicsit odébb van a változás.

  És ez a tendencia csak a legingyenesebb dolgoknak kedvez. A C# / MSSQL nem a legolcsóbb versenyzők. Mindössze ennyi a bűnük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szépen átigazol a fejlesztő senior-nak normális fizetésért értékelhető eredményekkel.
  Attól nem fog megtanulni programozni hogy normális fizetést kap.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az éhbéres melóban az a baj, hogy annyit is ér a produktum, vagyis használhatatlan kód, érdemtelen eredménnyel. Hosszútávon a munkáltató fogja azt mondani, hogy az éhbért se fizeti a semmiért és szépen átigazol a fejlesztő senior-nak normális fizetésért értékelhető eredményekkel. Aztán így tovább, amíg meg nem elégszik a fizetéssel a fejlesztő és elkezd tényleg dolgozni, persze a saját project még mindig a legértékesebb.Tegye fel a kezét, aki nem így csinálja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyan már, mindig akad, aki egyszer csak úgy dönt, ő már többet érdemel éhbérnél, és olyankor kilép a képből. Amikor ez megtörténik, jön a helyére a következő. Sor kerül mindenkire, csak idő kérdése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PHP-ra különösen nem fogják felvenni 0, vagy -1 tudással. Pontosan azért mert százat találnak helyette, aki ingyen, vagy éhbérért csinálja és már fel tud mutatni valamit. Nem nagy dolgot, de valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Lehet, jobb lenne, ha az az 1 év nem lenne a képben, de diákmunkahelyeken így is bátran próbálkozhatsz. Mondjuk valószínűleg ott is abból fogsz többet találni, ami mindenütt folyik a csapból is: html / css / javascript / jquery / php - és természetesen éhbérért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • C# és MSSQL tudással, kapnék-e munkát, így 19 évesen?
  - igen.

  Csak 1 évig kéne, amíg jelentkezek újra egyetemre.
  - nem.

  Nekem azt mondták a C# és MSSQL-be lenne a legjobb belekezdeni.
  - most kezded, akkor nincs munka.

  Nem programozónak készültem középsuliban sem
  - akkor nem. Nem érdekel a szakma, akkor nem vagy motivált.

  alapfokon számos nyelven
  - mivel szerinted alapfokon, ami nem túl egzakt, és ezen mindenki azt ért amit akar, te még nem vagy alapfokon egyetlen nyelven sem.


  Segítség: ne így. Keress olyan munkát, amit csinálsz, amit csinálni szeretnél, amire felvételiztél. Szerezz tapasztalatot, később jól jön mind az egyetemen, mind elhelyezkedésnél. Ha programozó akarsz lenni, akkor add el jobban magad, mert ezen pár sor alapján az első körben kirostálnak.

  És inkább hosszabb távra keress, mivel 1 évre nem éri meg téged felvenni: kb fél év, mire önállóan termelni tudsz egy munkakörnyezetben, fél év után lelépész -> nem éri meg a befektetést a cégnek. De ha maradsz félállásban, akkor lesz kis pénzed, és sok tapasztalatod is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "C# és MSSQL tudással"
  "Nekem azt mondták a C# és MSSQL-be lenne a legjobb belekezdeni."

  Már van tudás, vagy csak lessz? :D
  Ha még csak most kezdesz bele, akkor legalább fél év gyakorlás és tanulás kell hozzá, hogy megérjen téged felvenni, akár csak gyakornoknak diákmunkába.

  Ez szerény véleményem. Nem látok és tapasztaltam sokat a piacból lehet tévedek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  C# és MSSQL tudással, kapnék-e munkát, így 19 évesen? Fehérvár környékén lakok, ha ez számít valamit, de ha csak messzebb lenne sem gond, vagy esetleg távmunka. Csak 1 évig kéne, amíg jelentkezek újra egyetemre.

  Vagy inkább ti mást ajánlanátok? Nekem azt mondták a C# és MSSQL-be lenne a legjobb belekezdeni.

  Nem programozónak készültem középsuliban sem, de 6-7 éve programozgatok, alapfokon számos nyelven, kicsit még adatbázisban is kipróbáltam magam.

  Minden véleményt/segítséget szívesen várok. Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd