Tudás - elmélet és való világ. Mi az igazság?
2012-08-01T14:35:57+02:00
2012-08-02T08:39:21+02:00
2022-07-19T03:42:12+02:00
 • Az már szvsz picit gáz, amikor a programozótól photoshopot és inkscape-et várnak el - bár pár pixelt egy coder is be tud rajzolni, a grafikus egy másik szakma.

  Én, ha BSA alkalmazott lennék, az ilyen cégeknél eszközölném a vizsgálatot. Kizárt dolog hogy 6-7 programozó mindegyikénél lenne photoshop, meg a teljes Adobe eszköztár (pl: flashez). Nagy valószínűséggel még a bejelentett munkahely is kétséges. Esetleg magyarosan, de az ilyeneknél még az sem biztos. Egy pixelt odarajzolhatsz gimppel is, nem kell ahhoz photoshop, amit általában megneveznek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek általában nem együtt kellenek - ha igen, akkor az egy fejvadász, vagy nagyon dilettáns a cég.

  A jó hirdetés az az, amikor kiderül hogy mihez keresnek embert. Ha Pl. .NET-es webprogramozó, akkor .NET (lehetőleg kiírva hogy MVC vagy WebForms, ha nincs kiírva akkor ez utóbbi a default). Ugyanennek az embernek kellhet html, css, ajax, jquery, stb, és olyanok hogy T-SQL, WCF.

  PHP vonalon ugyanez - ha jó a helyzet - úgy néz ki, hogy PHP és valamelyik MVC-s framework, Pl. yii, aztán MySQL, és a kliens oldal - html, css, stb.

  Az már szvsz picit gáz, amikor a programozótól photoshopot és inkscape-et várnak el - bár pár pixelt egy coder is be tud rajzolni, a grafikus egy másik szakma.

  Az OKJ szvsz nagyjából kidobott idő. Menj egyetemre - vagy még jobb, ha nyelvet tanulsz, és addig húzol el az országból amíg még fiatal vagy. A nyelvtudás amúgy is a legtöbb helyen alapfeltétel, és ha úgyis külföldi projekten dolgozol, külföldi munkatársakkal, akkor azt jobb ha nem a hazai fizetésért teszed.
  Ebben az országban 20 év múlva sem lesz jobb a helyzet mint most.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!

  A költözéssel nincs gondom, egyelőre még van állandó munkahelyem, igaz nem 120 ért de itthon vagyok így a fele is elég lenne. Csak ugye kell majd a saját élet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen...

  Mindenesetre kutass-keress! Ne menj el a legelső helyre, de ne is az utolsóra. Mérd fel, hogy kb. hány állásinterjúra vagy képes. Az első harmadban csak gyakorolj, figyeld az asztal túloldalán ülő reakcióit, mérd fel a terepet, alakítsd a jellemed kimutatását. Az a jó, ha épp annyira vagy szolga az interjún is, amennyire valóban is az leszel, és épp annyira önálló, mint valójában. Ha mást mutatsz, mindketten megütitek a bokátokat pár hónapon belül. Az igényedet pedig bátran vágd ki, nem kell szégyellni. Utána igyekezz a második harmadban már munkahelyet választani, nem érdemes a legvégére hagyni, mert lehet, hogy már nem lesz megfelelő.
  Próbáld meg minél közelebbre zsúfolni az interjúkat, a legjobb lenne, ha egy hónapon belül 5-10 helyet ki tudnál pipálni SZEMÉLYESEN. (Ehhez szerintem kell kb. 20-30 CV küldés.)
  Utána válassz, vagy egy addigi jónak tűnőnél kérj gondolkodási időt, hátha meglesz még a pozíció.

  Amúgy gondolom fiatal vagy. Ne félj költözni a jó munkahely érdekében!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a munkaltato sem tud adott szint fole menni, mert nem tud eleg fizetos ugyfelet megszerezni...


  Igen, ezért nem is érdemes megpályázni olyan cégeket, ahol az elvárás annyi, mint a topic indítójában. Vajon egy cég képes kitermelni a munkabéremet, ha minden projektjét a nulláról írja, mert 8 féle rendszert használ. Nincsenek előre elkészített osztályai komponensei, vagy már mindenhez minden kész van? A photoshopot az összes gépre megveszik, hogy mindenki sitebuilderkedhessen? A flasht dettó? Mindenki mindennel foglalkozik és mégis megy a szekér? Nincsenek megfelelően szétválasztva a feladatok? Az MVC is úgy szerepel hogy MVC, csak nem saját keretrendszerük van? Ez önmagában is meglepő, de ha mellette ott figyel a joomla és társai, akkor a keretrendszerükben valószínűleg még egy alapvető CMS sincs összelapátolva. Egy ilyen hirdetést feladó cég versenyképtelen a kereskedelmi piacon. Mutyizós, korrupt, adókerülő országunkban persze fent tudja tartani magát. Az ilyen céget messziről elkerülik azok akik már fel tudnak mutatni valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • minél csozébb egy cég annál több tudást vár el. A zsíros cégek inkább több specialistával dolgoztatnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Húha.

  Pozitív, negatív egyaránt van itt.

  Még annyit teszek hozzá, hogy a nyelvtudásom - szerintem - jó. Tételezzük fel hogy tényleg az, illetve van egy év tapasztalatom ajánlólevéllel infós cégtől.

  A 120 nettó meg már nincs lejjebb, de ez 0 cafeteriával van számolva. Ennél kevesebből egyszerűen nem élnék meg, nem éri meg csinálnom. (albérlet,kaja,helyijárat bérlet,rezsi stb megélhetés)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látod ez biztos.
  De én nem egy allround válaszra törekedtem, hanem a témanyitó szaktudásának megfelelő munkakörök helyzetét ecseteltem.
  Egy exportra dolgozó szoftvercég meg fogja követelni a következőket is:
  - Bsc vagy Msc fokozatú szakirányú végzettség
  - min. középfokú tárgyalási szintű nyelvismeret
  - 1-2 éves szakmai tapasztalat.

  Na most ezt nem hasonlítanám az OKJ-s webprogramozóhoz. Így a jól menő külföldre dolgozó szoftverfejlesztő céget se venném egy kalap alá azzal, ami egy OKJ-s papírral reálisan megcélozható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem kihagyod a szamitasbol a kulfoldi ugyfeleket. Egyes cegek csak kulfoldre dolgoznak, nagyobb is a beveteluk, ezert nagyobb bereket engedhetnek meg maguknak. Az ilyen cegek kozott is vannak profibbak, akik tobb ideje vannak a szakmaban, utosebb referenciaik vannak, front office-aik USA-ban, UK-ben, Szingapur-ban, stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lehet, hogy az elso ceg ugyesebb, es dragabban adja el a munkajat az ugyfeleinek.


  Ez szerintem ugyanaz a kijelentés, mint hogy:
  elso bertergyalason nem kapja meg a realisnak velt fizut, probalkozik mashol


  Túl nagy "ügyeskedés" nem feltételezhető reálisan, mert a megbízó is n+1 cégtől fog árajánlatot kérni egy adott munkára, és nem a "legügyesebb sokatkérőt" fogja megbízni, hanem aki olcsón/jól/gyorsan (2/3) dolgozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De sajnos ezzel a munkáltatónak is számolnia kell.


  Termeszetesen. De ahogy a munkavallalo sem tud egy adott szint ala menni szerencses esetben ("a szabadidom dragabb ennel"), a munkaltato sem tud adott szint fole menni, mert nem tud eleg fizetos ugyfelet megszerezni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, ha egy munkavállaló tisztában van a munkája értékével, és, hogy mit kell egy adott fizetéshez produkálnia.


  Igen, jo ha tisztaban van a munkajanak az ertekevel, de ennek semmi koze a hsz-edben leirt infokhoz. Ket kulonbozo cegnek ugyanakkora netto fizuval bejelentve ugyanannyiba kerul az alkalmazott a cegnek, de lehet, hogy az elso ceg ugyesebb, es dragabban adja el a munkajat az ugyfeleinek.

  A munkaltato nem fogja az alkalmazott orrara kotni, hogy az ugyfel pontosan mennyit fizet a kesz termekert. Munkavallalokent sztem csak az en modszeremmel erdemes becsulgetned az "erteked": neten keresel infokat hasonlo munkakor atlagfizuirol, kerdezoskodsz forumokon/ismerosoknel, majd probalkozol fizetestargyalason...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a megfelelő válasz. De sajnos ezzel a munkáltatónak is számolnia kell. Ugyanis amikor valaki munkát keres beadja az összes alkalmas helyre a pályázatát. Így nem szabad csodálkozni, . hogy ha az
  elso bertergyalason nem kapja meg a realisnak velt fizut, probalkozik mashol
  , akkor is ha már számítanának rá. Ügye nem véletlen hogy vannak itt visszatérő hirdetések?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg nem keresel normális munkaerőt, addig Te is így gondolkodol. Aztán attól hogy 300-an jelentkeznek senior programozónak (közel se persze), attól még 290-et ebből már az önéletrajza alapján kizársz. 250-et egyáltalán még kezdőnek se vennél fel, de még két vasgolyót se bíznál rájuk...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen irreleváns. Csak azt akartam megmutatni, hogy nem feltétlenül gonosz a munkaadó, amikor azt mondja valamire, hogy az "sok". Jó, ha egy munkavállaló tisztában van a munkája értékével, és, hogy mit kell egy adott fizetéshez produkálnia. Én a legtöbb, amit valaha ki tudtam pengetni a 100%-osan bejelentett alkalmazottamnak (és nem pár hónapig, hanem több éven át), az a 200-230k forint volt. E fölött egyszerűen már veszteséges lett volna. (Azaz, ha simán beteszem a bankba a pénzemet, akkor többet hoz, mint a munkahely)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a munkavallalo szemszogebol irrelevans. A piac bearazza aembert. Elso bertergyalason nem kapja meg a realisnak velt fizut, probalkozik mashol. Majd o eldonti, hogy hany kudarc utan enged az igenyekbol...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megjegyezném még, hogy a 120k nettós fizuhoz a munkáltatónak minimálisan 237k + áfa bevételre kell szert tennie, azaz kerek 300k forintot kell produkálnod a cégnek minden hónapban, és az a nullszaldó. Hosszú távon csak akkor foglalkoztatnak, ha lényegesen e fölött teljesít a munkakör. Amortizációs, munkakörnyezet-fenntartási és egyéb költségek miatt tipikusan 350k felett lesz a nullszaldó, ezen felül akar a tulaj egy 20-30%os hasznot realizálni (a 18%os társasági adó után persze.)
  Szóval ez esetben is már 500k feletti produktumot kell a munkakörnek összehoznia. Ilyen szép az élet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tartok tőle, hogy sokan a válság előtti tarifákban gondolkoznak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nincsenek ilyen irányú tapasztalataim. Csak diplomásokkal szoktam kapcsolatba kerülni. Ott a minimum "80k", ha gyakornok vagy (de az nem 80k, hanem óránként 500, mert általában nincs ki a 40 óra, de még a 20 se...) és 160k ha már végeztél. Ezek bruttó számok, és a webnyüzügékre, tesztelőkre érvényes, szoftverfejlesztő ennél magasabbról indul kb. 25-30%-al. Ha speciális a terület, akkor a kétszerese is szóba jön.
  Szóval látható, hogy még végzettséggel sincs ki feltétlenül az általad remélt 120k.
  Ezeket most az alapbérről írtam, hozzátenném hogy normális helyeken ezek mellett ki van maxolva a cafeteria, ami havi ~35-el megdobja a fizut.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jóval többet is kérhetsz, ha az általad felsoroltakat viszonylag profi szinten űzöd. 120ezres fizuért nehogy dolgozz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem amiket írtok. Azért így jobb hogy legalább tudom mire kell számítanom egy beülős munkahelyen.

  Még annyi a kérdésem hogy a HTML,CSS, Jscript,PHP, MySQl, Photoshop-on felül mi kell még egy normálisnak mondható 120 nettős fizetéshez? Mit a legérdemesebb tudni amit itthon magamtól is el tudok sajátítani?

  Remélem ennyit azért ér egy webes info szakma, mert ha nem akkor inkább megyek fizikai munkásnak, az jobban fizet. :S
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azokat a helyeket, amelyek hirdetésében Actionscript, ASP.NET és Drupal egy mondatban szerepel, érdemes passzolni.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a fő kérdés:


  C. Ha kiadja a főnök a munkát akkor azonnal tudni kell kenni vágni, nekiülsz és már csinálod is, de lehet interneten utánanézni ha valami nem megy.

  Komoly helyen egyébként szerintem ritka a zöldmezős project, meglévőket kell karbantartani, és ha mégis zöldmezős jönne, akkor sem te fogod beosztott fejlesztőként azt megtervezni.

  Még egy dolog: azokat a helyeket, amelyek hirdetésében Actionscript, ASP.NET és Drupal egy mondatban szerepel, érdemes passzolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez helyfüggő.
  A csóré gázos helyeken a főnök ígyis-úgyis ki fog vágni egy kis idő eltelte után, mert jó lesz neki a következő kezdő rabszolga. (Viccet félre, a legtöbb multi is ezt csinálja, felveszi a pályakezdőket, kihajtja őket 2-3 évig, utána a felső 3-5%-ot megteszi kisfőnöknek (senior), a többit kirúgja, és felveszi az új kezdő armadát. Ez nagyon rég óta így megy.)

  A: van ilyen, amikor egy teljesen új dolgot kell megcsinálni, de ha nem hülye a főnök, akkor azt nem a legfrissebb melósnak adja.
  B: ez pedig életed végéig így lesz, mindig lesz neten megnézendő dolog, máshogy nem is nagyon lehet az új dolgokat menet közben megtanulni.

  Ma mindenesetre kétféle út van:
  - vagy magánzó vagy, és bevállalod a felelősséget, és bevállalod, hogy az esetek akár 50 százalékában (!) futhatsz a pénzed után, mert a kutya se fizet ma már
  - vagy elmész rabszolgának, és a felelősséget, a pénz és munka után futkározást rábízod a téged alkalmazóra.

  Mindkettő pocsék. Ez van...

  Szerintem az okos ember most azt csinálja, hogy magánzózik, amíg bírja szusszal, és közben folyamatosan keresi a megfelelő állást, ha megvan, akkor beleül, és mint a kisangyal dolgozik. A többi meg mehet fizikai munkára...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért két évet eltölteni vele, a vicc kategóriánál komolyabb - ha nem is egyetem.
  De ez a része a lényegtelenebb. Mert...ahol besegítettem dunántúli cégnél - név nélkül - ott kb ez volt: Kellene a megrendelőnek egy ilyen-olyan honlap, meg tudod csinálni? Meg. Oké, majd szólj ha kész van. Se munkavégzés helye,ideje, se határidő. Vagy csak mert megfeleltem? Nem tudom.
  Ellentétben az itt meg az álláshirdetésekben leírtakkal, beülős, rabszolgaként kódírós,minimálért 10 órában úgy hogy mindenhez értsél... Nem tudok eligazodni. Meg hányok is tőlük. Miért nem oké hogy megmondja mi kell, mikorra és mehetsz isten hírével? :)

  De a fő kérdés:
  A, Ha kiadja a főnök a munkát akkor azonnal tudni kell kenni vágni, nekiülsz és már csinálod is.
  B, Interneten keresgélés hasonló dolgok után + saját tudással bele módosítani.

  Tudom, senki nem fogja bevallani , de azért bízom egy-két emberben hogy őszinte lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy munkaadói oldalról is homályosítsak egy kicsit:
  - egy új alkalmazott felvétele mindig kockázattal és befektetéssel jár. Egy jó kockázatkezelő munkaadó ezen a téren is diverzifikál, adott esetben többet vesz fel (vagy csak szimplán többet interjúvol) és utána kirakja az alját. Neki a lényeg, hogy most beáldoz valamekkora (x) összeget, aminek a gyümölcsét valamennyi (t) idő múlva realizálni akarja. Ha projektről beszélünk, akkor ezek általában 3-24 hónap és 1-100 millió forint közötti értékek szoktak lenni. Az alkalmazottnak ehhez képest mondjuk 3-12 hónap alatt kell nyereségbe fordítania a rá áldozott 1-5 millió forintot. (Mivel a munkáltató addig is fizet neked, amíg még csak betanulsz a munkakörbe, az effektív hasznod még nem éri el a költségeidet.)
  Válság idején a türelmi idők rövidülnek a feláldozható tőke csökken. (Tipikusan van 1-2 hónapod és max 0.5-1 misit áldoznak rád.) Ennek lecsapódása az az extrém kívánság, hogy a friss alkalmazott azonnal mindenhez értsen, és már az első hónapban termelje ki saját költségeit (és még többet...)
  Én nem osztom ezt a nézőpontot, de valóban nagyon nehéz forráshiányban dolgozni és munkát adni. Ezért kell mostanában mindenhez azonnal érteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon sokféle választ fogsz szerintem kapni.

  Nekem az a véleményem, hogy kell 3-4 nem teljesen egyforma nyelvet megtanulni ahhoz, hogy az embernek kialakuljon egy reflexe a megoldáskeresések során. Nem a konkrét nyelv a lényeg, hanem a sémák felismerése, az absztrakció és az analógia.
  Noha jómagam nem tanultam gyakorlatilag semmilyen webes nyelvet, és egyetlen projektet sem készítettem, mégis 3 perc alatt nagyon jó tanácsokat tudok adni másoknak. És ez nem mágia, hanem egyszerűen megérzés. A rutin megadja, hogy mit hol kell keresni, mire érdemes hallgatni (az internet kétharmada szemét)

  Ha ki tudod magad képezni úgy, hogy ismeretlen problémára is megtaláld a helyes válaszokat, akkor nem lehet problémád egy adott munkakörben. Ilyenkor nyugodtan be lehet ígérni, hogy 1 hónap és minden rendben lesz a kívánt nyelven.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem sűrűn írok itt a prog.hu-n, de most besegítek a forgalomba.

  Az alkalmazott másik neve a "fizetett ellenség". Már akkor jogai vannak, amikor még fel sem vették. Ezért megadnak egy csomó, egyébként fölösleges feltételt, hogy legyen ürügy kirúgni vagy elutasítani, hiszen nem felel meg. Ha nem így tesznek, hogy bizonyítják, nem diszkriminálnak-e, és egyéb kifogások.

  Itt is mindenen felháborodnak, ha sokat írnak azért, ha keveset azért, gmail azért, ha nem akkor meg azért...
  Ugye milyen felháborító, ha valaki munkát ajánl a prog.hu-n?

  Szerintem nyugodtan pályázz, mindegy ki, mit mond! Ha szimpi vagy és meg tudod csinálni, valamint többet termelsz, mint amennyit kérsz fel fognak venni. Legalább netto 20%-kal többet érjen a munkád a piacon, mint amennyit kérsz érte! (Nem a légvárak piacán, hanem a realitás piacán.)

  További sok sikert!

  Most lehet fikázni és értelmes véleményt nyilvánítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OKJ tanfolyam? Ez a vicc kategória.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Első hozzászólásként bele vetem magam a mélyvízbe, mert ahogy egyre többet látok, egyre kevesebbet értek. Elöljáróban annyit, hogy OKJ papíros webprogramozó vagyok. De nem ez a lényeg, hanem az álláshirdetések:
  Feltételek:
  HTML,CSS,Javascript,Actionscript,DOM,AJAX,ASP.NET
  PHP,MySQL, PHP keretrendszer, Javascript keretrendszer, Onlinemarketing, SEO, MVC, Webshopkészítés, Drupal, Joomla, Wordpress
  Photoshop,Illustrator(gondolom GIMP+Inkscape is), Fireworks,Flash...
  Persze amiben lehet, OOP az alap.

  Ez komoly hogy valaki mindezekhez ért profin?
  S mégis ezt hogy várják el, mert hallottam olyat hogy ma már nem azt várják el hogy te programozz hanem hogy összeollózd a már kész kódokat, nem kell komolyan magolni a tankönyveket. Mi az igazság a kódolással kapcsolatban? Tudnom kell minden függvényt, szabályt, utasítást, jelet bármit és ha adnak egy feladatot benn a munkahelyen már azonnal vágnom kell hogy lehet megcsinálni és kezdjek is neki a kódolásnak? Nem tudom hogy megy ez.

  S a Grafikával kapcsolatban ez hogy megy? Ránéz valaki egy képre és azonnal keni vágja hogy csináljon mondjuk egy lányból egy 3D-s lángembert? Vagy hogyan csináljon egy városképből egy olyat, amin a város le van rombolva és egy meteor van a közepén...?

  Kezdek beleunni hogy sosem lesz piacképes a tudásom, kezdőként esélyem sincs csak haveroknak honlapokat csinálni. Meg sem próbálok jelentkezni álláshirdetésekre pedig az alapokat tudom, OKJ mellett délután gyakorlati helyre jártam h legyen valami valós tapasztalatom, de az ami ott volt meg amiket olvasok álláshirdetésekben, két külön világ.
  Mostmár ott tartok hogy - már nem is emlékszem mihez kell pontosan - a Pythont is tudni kell a webes programozáshoz.

  Szeretném ha leírnátok, hogyan is van ez a való életben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd