Könnyűsúlyú csevegő portálra
2012-07-16T14:38:04+02:00
2012-07-17T18:21:12+02:00
2022-07-19T05:22:13+02:00
 • Stinget annyiban egészíteném ki, hogy van már olyan megoldás, ami átlátszó módon kezeli, hogy a kliensoldalon milyen képességű böngésző érhető el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha a böngésző támogatja a WebSocketet, akkor azt használja, ha nem, akkor pedig Ajax Push/Comet alapú megoldást. Tehát ideális esetben ezzel neked nem is kell törődnöd.

  Java világban két ilyenről tudok:
  Welcome to CometD Project @ The Dojo Foundation
  Atmosphere/atmosphere
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szervert nem fogod tudni kihagyni, már csak azért sem, mert a legtöbb webező tűzfal mögött van, ami befelé nem, csak kifelé enged csatornát nyitni. Innentől kezdve egyértelmű, hogy kell legalább egy olyan gép (szerver) ami erre (ti. befelé jövő kapcsolatok fogadására) is képes, és ami a kliensek felől felé nyitott és felépített csatornákon keresztül biztosítja a kommunikációt utóbbiak között - teljesen függetlenül attól, hogy az üzenetszórás maga amúgy milyen architektúrában, technológiával és rendszerben valósul meg.

  Ráadásul külön, kifejezetten a chatet bonyolító alkalmazásszerver létrehozása és/vagy telepítése nélkül sem fogod megúszni, még akkor sem, ha tisztán HTML-alapú kliensben gondolkozol. Ugyanakkor ha már ilyent írsz, akkor egyelőre felesleges a WebSocket, mert a hagyományos AJAX-szal is elég jó hatásfokkal lehet majd a szervert üzemeltetni; a WebSocketet pedig a legtöbb böngésző jelenleg még nem támogatja.

  Ugyanakkor mindenképpen érdemes a kommunikációt és a chat megjelenítését, kezelését a kliensoldali kódban is elválasztani egymástól, így ha később esetleg - pl. mikor majd elterjedtnek lesz tekinthető - át akarsz térni a sokkal tisztább és még hatékonyabb WebSockets-alapú megoldásra, akkor csak a kommunikációs modult kell átírnod, és magához a chat többi részéhez egyáltalán nem kell majd nyúlnod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML5 Websocket?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv. Olyan kérdésem lenne, hogy mi lenne a legjobb megoldás arra, ha egy weblapon a felhasználókat (1-1) szeretném összekötni egy csevegő felületen. Ugye van az ajax megoldás, amiszép és jó, de a 2-3 másodperces frissítés elég durva. A JAVA megoldásra gondoltam, hogy esetleg ott lehet-e eseményeket/megszakításokat használva megoldani a csevegést. Vagy az IPC, socket? Bármi, csak részben vagy teljesen kerüljük ki a szervert, mert ez csak másodlagos funkció lesz. Pont-to-pont hogyan köthetem össze őket ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd