Web programozás mérnök informatikán

Web programozás mérnök informatikán
2012-07-05T23:48:05+02:00
2012-08-08T13:05:57+02:00
2022-10-24T21:15:34+02:00

 • Semmi gond.


  Ami azt illeti, ez a jogfolytonosság tök jó fogalom. Ez nekem nem jelenti azt, hogy ne a pécsi egyetem lenne a legrégebbi, mégha volt is pár évszázad szünet. Másnak meg igen, ezen nem érdemes vitatkozni. Minden csak nézőpont kérdése, és ha az oktatásra, mint hagyomány tekintünk...


  Az ország első egyetemének városában működő mai egyetemen tanultam.

  Ebben azért egyetértünk?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Majd akkor írj ilyet, ha alá is tudod támasztani legalább egy hiteles forrásnak tekinthető linkkel."

  (Belagezapista is én voltam, és bocsi a késői válaszért.)

  Ott a te linked, abból kiderül, hogy a pozsonyi Erzsébet egyetem költözött pécsre az 1. vh. után. A Nagy Lajos által alapított Magyarország első egyeteme pedig valamikor a 15. század második felében szűnt meg. Nyilván ez alapján mondja magáról a mai egyetem, hogy az ország első egyeteme, de 450 év kihagyás az nem jogfolytonosság.

  Hogy Kukipapa-nak is válaszoljak, legjobb tudomásom szerint az ELTE a legrégebbi ma is működő hazai egyetem, mivel az ténylegesen jogutódja a Pázmány Péter alapította egyetemnek, mivel az csak szimplán Budapestre költözött. Ezt úgy mondom, hogy soha semmi közöm nem volt az ELTE-hez, egyébként meg Pécsen élek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Votl szerencsém pár vérverejtékes ketteshez, és bár a tanítási módszerei is igen furcsák voltak, tőle tanultam a legtöbbet. Bár tény, hogy sokszor csak elégtelennel lehetett távozni, mert a hatodik tételed egy apró részének egy mondata, ami "alap dolog", nem ugrott be.

  ők mondják magukról, hogy az ország legrégebbi egyeteme, ami nem igaz amúgy

  Majd akkor írj ilyet, ha alá is tudod támasztani legalább egy hiteles forrásnak tekinthető linkkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ők mondják magukról, hogy az ország legrégebbi egyeteme, ami nem igaz amúgy


  Miért, szerinted akkor melyik az?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk sem tettek semmit a gyakornoki helyekkel kapcsolatban semmit sem az oktatók, kivéve valamelyik tanszéken volt belső gyakornokság, ahol a versenyszféra megrendelésére fejlesztettek. Ellenben voltak cégek, amelyek a hallgatók közül kerestek gyakornokokat, ezekhez csak hallgatóként lehetett bekerülni, különben egyrészt nem is tudtunk volna róluk, másrészt kellett a hallgatói státusz is.

  Csak nem Pécsett tanultál (ők mondják magukról, hogy az ország legrégebbi egyeteme, ami nem igaz amúgy)? Csak mert speciel dolgoztam együtt egy emberrel, aki ott oktatott, elég bogaras az ürge, de jó szakember, nem tudom hogyan tanított, csak azt hallottam szórta a népet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magyarország első egyeteme
  Bár lehet, hogy csak helyi történelemoktatási sajátosság, de belénk már általánosban belénkverték ezt, ezért én az általános műveltség részeként értelmezem.

  De mint írtam, budapesti egyetemekről nem hallottam ilyen rosszat.
  Amúgy amíg oda jártam, a sikeres államvizsga aránya informatikai szakon 6% és kb a hallgatók 10%-15%a jutott el addig. Nekem is negyedszerre lett meg. Arról nem is beszélve, hogy amikor a tanár nem ismer egy fogalmat, de rákérdez, te elmondod, megbuktat, mert ő nem úgy tudja, utána meg már hiába dörgölöd az orra alá a szakirodalmat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom ez melyik egyetem, gondolom valamelyik vidéki, de a BME-n ilyen probléma biztosan nincs. (Szinte minden nyáron volt eddig vmi gyakornok/junior melóm pénzért)

  Én amúgy nem sajnálom annyira (már), hogy sok a matek, így legalább tényleg többet tud az ember mint az if-else, meg mint egy mezei nemtomki aki otthon tanulta a webprogramozást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy egyetemi közegen keresztül lezsírozott gyakornoksággal.


  Már ha egyáltalán van ilyenre lehetőség. Ahova én jártam, hiába az ország legrégebbi egyeteme, meg az első, amit építettek, de hírből se volt esély arra, hogy bárki az intézmény munkatársai közül egy fikarcnyit is tett volna azért, hogy a hallgatóknak gyakorlati hely keresésben akár csak egy "ide írj egy levelet" típusú segítséget nyújtson. Persze a követelményrendszer köszönőviszonyban sem volt a leadott anyaggal (meg egynémely tanár felkészültségével), és amikor lejöttek az Oktatási Minisztériumtól pápaszemes öltönyös figurák tőlünk, hallgatóktól érdeklődni, hogy miért bukunk meg ennyien, meg mi a gond, még kihozták, hogy mi vagyunk a hülyék, mert bár az egyetem kezét-lábát töri értünk, mi csak bulizni akarunk... (Aztán meg elmentek a tanszékvezetővel ebédelni, mint akik jól végezték a dolgukat.)
  Mondjuk a környéken lévő cégek sem repestek az örömtől, amikor kopogtattam nálunk, hogy nem lehetne-e esetleg ingyen egy kis tudást magamba szívni nyáron pár hónapig, nem leszek láb alatt, laptopom is van, gép se kell, stb., de azért az egyik bevállalt 3 hónapra.
  Mondjuk a közgáz egy fokkal jobb, ott legalább van lehetőség gyakornoki helyet szerezni, ha máshol nem, a karon belül.


  @dzsoo:
  De sajnos egyet kell értenem, hogy amit felsőoktatásban kínálnak, az nem igazán mutat túl az if..then..else bonyolultságán informatika terén. Persze azt
  több féléven át, több tárgyból
  , de
  ugyan abban
  a programozási nyelvben megtanítják...
  A matek viszont tényleg egész up-to-date volt, volt olyan választhatónk is, amiről előző félévben publikált az oktató, csak hát kevés idő - sok anyag.


  Szóval ha már felsőoktatás, talán Budapestet érdemes megcélozni, onnan kevesebb rosszat hallottam munkatársaktól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos tényleg ez az igazság. Nagyon szomorú a helyzet a felsőoktatásban, tényleg köze nincs a valósághoz. Elavult dolgokat mutogatnak úgy, mintha az valami csoda lenne. Hálát lehet adni, ha túljutsz egy stringkezelésen, vagy egy sakktábla megírásán (persze nem grafikus felületen!) Technológiáról nem fognak mesélni, mert nem is hallottak róla. Legjobban teszed, ha az értelmetlen órákat kerülöd, és helyette képzed magad. A papírod meglesz, és ha nem jársz túl sokat órákra, és értelmesen töltöd azt az időt, akkor a szaktudásod is.

  Sajnálom, hogy el kell szomorítanom téged!

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én anno egyetemre jelentkezés előtt hasonlókat kérdeztem pl. Educatio-n az egyes intézmények standjainál. Ott kaptam a szép válaszokat, ilyen és ilyen nyelven tanulhatok, ilyen és ilyen technológiákat.

  Aztán elkezdve az egyetemet, jött a hideg zuhany, és többé-kevésbé ismerve más egyetemek tanterveit és hallomásból úgy látom máshol is ez lett volna. Ugyanis a tantágyak 90%-ának köze nincs a valós életbeli programozáshoz, sőt talán az informatikához általában sem. És persze van mindig néhány hangzatos nevű választható tantárgy, de az esetek többségében kiderült, hogy:
  1. Nem tudom felvenni, vagy mert ütközik, vagy mert nem férek bele, sebaj majd következő félévben, akkor meg épp nem indul, stb.
  2. Kiderül hogy az oktatónak köze nincs a témához.
  3. Ha mégis minden szép és jó, akkor kb. annyi tudásanyagot jelent egy ilyen kurzus, amennyit otthon 1 hét alatt hobbiból össze lehet szedni.

  Szóval ez a szomorú valóság, és akkor olyanról nem is beszéltem, hogy én is azt képzeltem egyetem előtt, hogy majd stabil programozási tudást ad át, legalább egy nyelven. Na ezt is el lehet felejteni, helyette otthon meg lehet tanulni, csak az egyetemi, többnyire felesleges, később soha semmire nem használható, de szívatós tárgyak meg ettől veszik el az időt.

  Igazából 1 dologra jó a felsőoktatás, hozzásegíthet az első munkahely megszerzéséhez, vagy a papírral, vagy a kapcsolatok építéséve, vagy egyetemi közegen keresztül lezsírozott gyakornoksággal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze jogos, nagyrészt úgy is otthon fogom megtanulni.

  Még egy kérdésem lenne: Java melyik félévben kezdődik, és meddig tart ? Mert ha eljutok egyetemre, és végig tudom csinálni, úgy szeretnék onnan eljönni, hogy egy jó Java fejlesztő legyek, és ne ijedjek meg egy Android-tól például.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha képes vagy bennmaradni, akkor ezek a témák abszolút nem fognak kihívást jelenteni (főleg ha érdekelnek). Sok szabadon választható tárgy van, ami teljesen beleillik a leírt témába. A mintatanterv így is zsúfolt és tele van felesleges dolgokkal (mivel az egyetemi politikai csatározásokon múlik, melyik tanszék, melyik tárgya kerül be).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanazt tudom mondani, mint a webes fejlesztésre.
  Szerintem nem kár amúgy. Aki akarja mind megtanulhatja ezt otthon, bár ez a programozással nagyrészt így van.
  Azért a webprogramozás nem a programozás magasiskolája.
  Bár én a láncolt listákra is azt hittem könnyűek, aztán azon bukik ki a negyed évfolyam az első félévben.
  Engem inkább a matek/fizika hurcol itt meg.

  Ettől függetlenül nekem pl. most volt Windows Phoneos tárgyam is, és az is tűrhető volt. (De van Android, és szerintem iPhone is, bár most hirtelen nem ismerek senkit, aki hallgatta volna)

  Van itt minden, csak legyen az embernek ideje/ereje kihasználni

  Nagyjából úgy megy, hogy mindenből van egy félév, amin elmondják az alapokat, nagyjából ilyen sorrendben:
  c (ciklus, függvény, pointer, struc), c++ (oop), java (more oop), c# (more oop)

  asm és verilog is van ízelítőnek valami ilyen beágyazott eszközön (valami agilent? spartan? de most hirtelen elfelejtettem)
  Meg van labview is, de azt inkább hagyjuk.
  BSC vége felé van még deklaratív programozás választhatóként.

  Nagyjából a (majdnem) tiszta kódolás itt ki is merül. Ezen felül van még egy csomó matek, fizika, uml, digitális technika, architechtúrák, matek és matematika .
  És lányok azok nincsenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát akkor nem nagyon... Kár szerintem. És iPhone fejlesztésről lehet hallani ott valamit ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fel lehet venni ilyen tárgyakat, de jelenleg az alaptantervben alig szerepel ilyen (Tehát csak említés szintjén).
  Legalábbis nekem nem volt, 2008-ban kezdtem a bmen.

  Viszont volt nem egy webes tárgyam, mert fel lehet venni külön.
  Pl fejlesztettem már rubyban és java+spring+hibernate kombóval is tantárgy keretében.
  De ezeket azzal a tudással amit ott adnak, ha érdekel a programozás akkor simán megtanulod otthon.

  Én pl. a rubyt csak azért vettem fel, mert különben lusta lettem volna megnézni, hogy milyen.

  Javanál meg nem kellett volna, hogy webes legyen, de engem ez érdekelt, szóval ezt meg én választottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello !

  Azt szeretném kérdezni, mérnök informatikus képzésen van-e lehetőség web programozásra ? Gondolok itt a szokásos dolgokra: php, mysql, javascript, (egyéb sql), cms.

  Azt már hallottam, hogy lehet felvenni ilyen tárgyakat, de mégis mennyire komolyan, és mennyi ideig tudnék ott hasonlókat tanulni, esetleg szakosodás van valahol erre ?

  Esetleg más szakon ?

  A konkrét egyetem bme, vagy oe lesz valószínűleg.

  Szerk.: Nem web-programozni megyek mérnök informatikus szakra, csak ez is eléggé érdekel, és jó lenne, ha tudnám ott fejleszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd