Utálom a webet
2012-06-29T13:35:07+02:00
2012-07-03T01:03:30+02:00
2022-07-24T00:17:25+02:00
 • "Elég csak a Facebook mobilos kliensét megnézni, mind Android, mind iOS platformon jelenleg a hivatalos alkalmazás webes, HTML5-ös megjelenítést használ. Az eredmény egy lassú, nem hatékony, nehezen használható őskövület. Az iOS felhasználók alagútjának a végén viszont már feltűnt a fény, ugyanis a Facebook bejelentette, hogy javában készül a natív alkalmazás, amit az első bittől az utolsóig az iOS lehetőségeihez és képességeihez igazítanak.link "

  Szeretnék azokra a minden, az informatikához akár csak felületesen is értő ember számára teljesen nyilvánvaló evidenciákra rámutatni, hogy
  1. mivel nincs még natív kliens, ezért még az sem jelenthető ki biztosan, hogy az feltétlenül gyorsabb működik (majd), mint az eddigi, HTML5-alapú
  2. ha még gyorsabb is lesz, pusztán ebből a megfigyelésből nem lehet majd levonni azt a következtetést, hogy mindez a webes technológiák elhagyásának köszönhető (hiszen lehet, hogy itt-ott algoritmikusan is optimalizáltak rajta, vagy hogy egy újabb, effektívebb, gyorsabb API-t használ a webesnél, stb.). Sőt, engem pl. piszkosul meglepne ha ez az úgymond natív kliens nem építene továbbra is HTML5-ös technológiákra, azon egyszerű oknál fogva, hogy enélkül folyamatosan frissíteni kellene.
  3. abból kiindulva, hogy a Facebook kliens láthatólag semmilyen érdemi, számításigényes feldolgozást nem végez a kliens oldalon, ellenben igen nagy mennyiségű adatot (sok képet) húz le oda, ráadásul a piszok lassú mobilneten keresztül, esetleges lassúsága magyarázatára százszor kézenfekvőbbnek tűnik utóbbi (ti. az átvivendő adatmennyiséghez képesti szerény sávszélesség), és valószínűtlennek, hogy bármiféle kliensoldali feldolgozási korlát vagy sajátosság okozná azt.

  Szóval ennyit arról, hogy szakmai szempontból hogyan értékelhető ez a kijelentés. De ha történetesen még logikusnak ill. igaznak is tekinthetnénk azt, hogy valóban a HTML5 miatt lenne lassú a Facebook kliens, az még akkor is csak egyetlen alkalmazás lenne, ami nyilvánvalóan önmagában semmilyen általános kijelentésre nem jogosít a két platform vonatkozásában. Márpedig te ugye ilyent tettél.

  Így egyelőre azt mondanám: próbáld meg újra, mert ez így kevés, mint mackósajtban a brummogás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mobilon futó böngésző alapú webes kliens a ratyi.

  Tisztában vagyok vele, hogy ez a véleményed - amire azonban tudva, hogy még a nyelvi elemek és az osztálykönyvtár fogalma közötti különbséget sem ismered, nem sokat adunk.

  A kérdés viszont nem az volt, hogy mi a véleményed, hanem hogy milyen tény igazolja azt. Tehát harmadszor is megkérdezem: pontosan mi az ami - ahogy írtad - szaggat, széthullik elkerülhetetlenül és jellemzően egy webes alkalmazásban, és pl. egy natívban nem, soha?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Félórával később.
  Elég csak a Facebook mobilos kliensét megnézni, mind Android, mind iOS platformon jelenleg a hivatalos alkalmazás webes, HTML5-ös megjelenítést használ. Az eredmény egy lassú, nem hatékony, nehezen használható őskövület. Az iOS felhasználók alagútjának a végén viszont már feltűnt a fény, ugyanis a Facebook bejelentette, hogy javában készül a natív alkalmazás, amit az első bittől az utolsóig az iOS lehetőségeihez és képességeihez igazítanak.
  link
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, csak egy kérdésem lenne: Utálod a flasht vagy nem?
  (Érdekelne egy őszinte válasz, mert a cikket lehet máshogy látnánk ennek fényében.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mobilon futó böngésző alapú webes kliens a ratyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egyszer megkérdezem, mert nem kaptam rá választ: mi az ami szaggat, széthullik? És mi köze ennek a webhez? Mi hullik szét tőle?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting

  "A felhasználók többsége előnyben részesíti a mobil webet a natív alkalmazásokkal szemben:"



  keylistener

  "Igaz hogy kicsit szaggat kicsit itt-ott széthullik, nem lehet elérni vele a telefon szolgáltatásait de jobb mint a natív? Mire jó ez a szerecsen mosdatás. Láttam ilyen webes gányolós alkalmazást, ki kellett tölteni benne egy regisztrációs űrlapot és a billentyűzet kitakarta a szövegbeviteli mezőt. Most ennek kellene tapsikoljak? Már az egy vicc, hogy egy szakmai fórumon ilyen evidens dolgok körül vita alakul ki."

  Sting

  "Egyáltalán? Ennek az egésznek mi köze ahhoz, amiről abban a hozzászólásban volt szó, amire kvázi reagáltál? Vagy akár amiről a topik szól."

  Akkor most, hogy is van ez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz hogy kicsit szaggat kicsit itt-ott széthullik

  Szaggat, széthullik mi? És mi köze ennek a webhez? Mi hullik szét tőle?

  nem lehet elérni vele a telefon szolgáltatásait de jobb mint a natív?

  Mi jobb, mint a natív, és miben? Ki mondta, hogy jobb?

  Láttam ilyen webes gányolós alkalmazást, ki kellett tölteni benne egy regisztrációs űrlapot és a billentyűzet kitakarta a szövegbeviteli mezőt. Most ennek kellene tapsikoljak?

  Láttam ilyen natív gányolós alkalmazást, ki kellett tölteni benne egy regisztrációs űrlapot és a billentyűzet kitakarta a szövegbeviteli mezőt. Most ennek kellene tapsikoljak?


  Egyáltalán? Ennek az egésznek mi köze ahhoz, amiről abban a hozzászólásban volt szó, amire kvázi reagáltál? Vagy akár amiről a topik szól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz hogy kicsit szaggat kicsit itt-ott széthullik, nem lehet elérni vele a telefon szolgáltatásait de jobb mint a natív? Mire jó ez a szerecsen mosdatás. Láttam ilyen webes gányolós alkalmazást, ki kellett tölteni benne egy regisztrációs űrlapot és a billentyűzet kitakarta a szövegbeviteli mezőt. Most ennek kellene tapsikoljak? Már az egy vicc, hogy egy szakmai fórumon ilyen evidens dolgok körül vita alakul ki.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hangsúly a netkapcsolat hiányán van. Elég sok olyan hely van, ahol a mobil net fabatkát sem ér - és elég sok olyan tablet amiben csak wi-fi van, azaz ha nem vagy a munkahelyi/otthoni router közelében, akkor nagyjából leginkább söralátétnek használhatók webes appokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden nagyhal aki a webről él mobil platformon natív app-al képviselteti magát.

  Ja. Mint pl. a Facebook akinek nem egy, hanem mindjárt háromfajta mobil weboldala (0, m, touch) is van - és a natív kliense is nagyrészt csak weboldalakat jelenít meg. Vagy a Google, akinek alig van pár szolgáltatásához natív kliense, és a legtöbb cuccát (köztük a legnépszerűbbeket is, mint pl. a Web Search, az Image Search vagy akár a Google New) csak mobil webes felületen érheted el. Yahoo, Microsoft dettó.

  Bár egyébként gőzöm sincs, hogy ennek mi köze van az ótvarsághoz, sebességhez, platformfüggetlenséghez. Szerintem te se tudnád elmagyarázni.

  Ha valamit mobilra úgymond "natív" alkalmazásként írnak meg, annak általában az az oka, hogy az adott programnak
  - netkapcsolat hiányában is tudnia kell tudnia működnie,
  - nagy mennyiségű adatot kell helyben kezelnie,
  - a háttérben kell futnia, kvázi szolgáltatásként, nem pedig egy interaktív alkalmazásként,
  - olyan funkcionalitást kell elérnie amik elérésére jelenleg nincs szabvány webes API, vagy az még nem terjedt el.
  Nem pedig azért, mert a natív alkalmazás kevésbé lenne "ótvar", a fejlesztése gyorsabban haladhatna, a kódok jobban lennének újrahasználhatók esetében, stb. mint ha webes technológiákkal írnák meg.

  Ráadásul pl. webOS-en, Boot to Gecko-n, de még WinRT-ben is lehetnek ill. kizárólag JavaScript-ben és HTML-ben írtak az úgymond "natív" alkalmazások is. Ezért sincs semmi értelme az általánosításodnak és megkülönböztetésednek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ótvarsággal, sebességgel és még jó néhány dologgal szemben a fejlesztési időnek és a platformfüggetlenségnek mindig is prioritása volt az üzleti programok fejlesztésénél.


  Minden nagyhal aki a webről él mobil platformon natív app-al képviselteti magát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ótvarsággal, sebességgel és még jó néhány dologgal szemben a fejlesztési időnek és a platformfüggetlenségnek mindig is prioritása volt az üzleti programok fejlesztésénél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gőzöm sincs, hogy milyen időképet kellene megnézem, ezt mire írtad válaszul, és mi köze a topik témájához. Olyanokon már nem is ragadok le, hogy a "mi az ótvarabb" kijelentés önmagában teljesen értelmetlen, hiszen ez annak függvénye, hogy mik az elvárások, peremfeltételek, prioritások.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz hogy meglásd mennyivel ótvarabb a webes kliens mint a natív csak annyi kell tenned hogy nyisd meg az időképet mindkét módszerrel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy olyan honlaphoz, amit rendszeresen látogatsz, jó az alkalmazás, de nem sok olyan ember van, aki csak ilyen oldalakat nyit meg mobilon. És annál, hogy minden oldalnak a külön alkalmazását használod, sokkal jobb pl a Google Reader, mert ott egyben megvan minden, és gépen is olvashatod.

  Ja, és van Google Search alkalmazás telefonra, de az is a böngészőt nyitja meg. Ezek szerint a Google-t se használod, mert kell hozzá böngésző?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eléggé egyedül vagy a hozzáállásoddal. A felhasználók többsége előnyben részesíti a mobil webet a natív alkalmazásokkal szemben:

  Survey: Tablet Owners Prefer Browsers to Native Apps
  Report: Mobile users prefer the browser over apps – makes perfect sense to us
  Research suggests users prefer mobile enabled websites over downloading apps
  Shoppers Prefer Using Mobile Web Over Retail Apps

  Érthető is, hiszen ilyen célokra csak nyűg, valamint korlátozó tényező és plusz adatvédelmi kockázat a felhasználó szempontjából a letöltés, a lokális futás és a natív kód. Persze a Flash-re meg az AIR-re ez még inkább igaz, mert ezek sikeresen ötvözik magukban a natív és webes alkalmazások minden hátrányát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem használok böngészőt a telefonomon, nincs is telepítve rá semmi se, nem is fogok használni rajta mást, mint dedikált alkalmazást. Ami olyan csóri oldal, hogy nem tud mobil alkalmazást írni, azt nem is érdemes nézegetni.

  Ez a hozzászólás és a rá adott válaszok a moderátor által lett átmozgatva a(z) "Megerősítette a Flash for Android kinyírását az Adobe" témából.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd