Szakít a régebbi IE-k támogatásával a jQuery 2.0
2012-07-02T11:56:17+02:00
2012-07-03T00:37:19+02:00
2022-07-19T04:53:14+02:00
 • Nem a jQuery team fejt ki nyomást, hanem az a sokmillió honlap, amit használni akar a júzer és amelyek jQ-t használnak.

  Itt két hamis ill. nem igazolt hipotézisre alapozol.

  Egyrészt arra, hogy a honlapkészítők milliói találnak és látnak valami olyant a jQuery 2.0-ban, ami miatt hajlandóak lesznek megkockáztatni azt, hogy potenciálisan elriasszák a látogatóikat, felhasználóikat. Ami sajnos egyelőre nem látszik mi lenne. Mert ha még 10x gyorsabb is lesz a jQuery 2.0 - ami nyilván durva túlbecslése a dolgoknak - az se érdekel nagyon nagyjából senkit, mert már ma is éppen elég gyors; innentől kezdve pedig a 10x-es sebességnövekedés csak elméleti, nem gyakorlati előny. A jQuery másik nagy előnye, hogy csillió plugin van hozzá, szintén nem a jQuery 2.0 előnye lesz, mert az legfeljebb megtöri majd a kompatibilitást ezekkel. De ha nem, ezen pluginek legtöbbje akkor is a korábbi változatokkal is simán fog menni. Tehát ezek megint nem szolgáltatnak majd okot a 2.0-sra váltásra, sőt, valószínű, hogy inkább arra szolgáltatnak majd inkább okot a webfejlesztőknek, hogy ne váltsanak át rá (ha nem mennek majd a 2.0-val).

  Másrészt arra is alapozol, hogy a felhasználók, akik esetleg szembesülnek azzal, hogy esetleg a honlapok milliói rájuk próbálják majd kényszeríteni a jQuery 2.0-t (ami a fentiek miatt eleve nem tűnik valószínűnek) és ezzel egy újabb IE használatát, engedni fognak ennek a nyomásnak, és nem mondjuk egyszerűen leszoknak a holnap használatáról és/vagy ugyanazt a tartalmat a jövőben egy másik, hasonló, de a jQuery 1.9-et használó honlapon érnek majd el. (Főleg, hogy manapság azért igen kevés oldal van ahol egyedi és eredeti tartalmat talál az ember nagy mennyiségben és rendszeresen - ahol meg mégis, ott elég komolyak és elég üzletemberek ahhoz, ne akarják felhasználóikat elidegeníteni öncélúan egy ilyen nem feltétlenül szükséges döntéssel).

  Ez a két faktor közül sajnos jelenleg egyik sem tűnik olyannak, amire biztosan lehetne építeni - sőt, a fentiek értelmében valószínűbbnek az tűnik, hogy ezek egyikével sem lehet majd számolni. Ezek nélkül pedig a jQuery változásai, döntései semmilyen hatást és nyomást sem tudnak kifejteni a Microsoft, sem közvetlenül, sem közvetve.

  Nekem sokkal inkább valószínűbbnek tűnik az a kvázi fordított szkenárió, hogy a jQuery 2.0-t bármikor is adják ki, csak akkor fogják a webfejlesztők elkezdeni tömegesen használni, amikor már jelentéktelenné csökken a régi IE-k részesedése. Ami már így sem túl nagy, de azért IE8 pl. még mindig bőven sok van ahhoz, hogy komoly oldalak elkezdhessék ignorálni. Ezért is nem értem a jQuery döntését, mert az IE6 és az IE7 dobása még simán vállalható lett volna már - de az IE8-at azért egyelőre még korai ill. "bátor" (botor) dolog temetni és ignorálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az életbe nem kellet még java guit átalakítanom mert más OS-en ne ment volna.

  Nyilván. Pl. Androidra sem kellett átalakítanod. Meg iPhone-ra sem. Igaz, hogy az Android meg az iOS egyáltalán nem is tudja futtatni önmagában még a J2ME alkalmazásokat sem (nem ám, hogy J2SE-t vagy valami komolyabbat, amit egyáltalán bele lehet érteni a "desktop" fogalmába). De neked nyilván egyáltalán nem kellett átalakítanod a "Java GUI-d" (jelentsen bármit is ez) azért, hogy fusson rajtuk.

  És nem, ez nem vicces. Ez már túl van azon. Ti. az, hogy valaki, aki annyira nem lát túl a saját kerítésén, mint te, és annyira nem ismer semmit a Java-n kívül (és még azt se, és annak korlátait se - lásd fent), mint te, ilyen határozottan próbálja osztja az észt minden más témában. Annak ellenére is, hogy ezzel a sajnálatos ténnyel kb. minden egyes hozzászólása esetén szembesítik, újra és újra.

  Azon, hogy a "még soha nem kellett módosítanom, mert eddig [nekem olyan szerencsém volt és/vagy olyan hello-world-szinten dolgoztam, hogy] mindig, minden ugyanúgy ment"-ből nem következik az, hogy ne kellene tesztelni az összes főbb célplatformon a programot (mert könnyen előfordulhat, hogy valami mégsem fog menni), már nem is akadok fenn. Mert a fentiek tükrében már az lett volna a meglepő ha ilyen evidenciákat meg és belátsz - nem az, hogy még ezzel sem vagy tisztában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát én mint nagyon laikus ezt úgy oldanám meg, hogy a legújabb IE-s böngészőben benne lenne az IE6/IE7 stb változat is és a felhasználó domainenként (meg még akárhogy) hozhatna szabályokat, hogy azok a honlapjai, amelyeknek ez kell, a régebbi böngésző motorban renderelődjenek.

  Van egy elég régi újságom neked: ez így van megoldva már az IE7 óta (tehát több mint egy fél évtizede). Ezt hívják kompatibilitási módnak és egy gombbal aktiválható, ill. az IE maga is aktiválja ha egyértelműnek tűnik, hogy egy régi weblappal van dolga.

  Ettől függetlenül nyilván nem 100%-os a kompatibilitás, nem feltétlenül a megjelenítés eltérései miatt, hanem egyrészt azért, mert ilyen-olyan biztonsági szigorítások lettek bevezetve az újabb verziókban, amik pl. érintik a szkriptek, iframe-ek működését bizonyos esetekben. Másrészt ott vannak a pluginek és a kliensoldali programok is, amik közvetlenül az IE motorhoz kapcsolódnak, az IE-be integrálódnak és az IE böngészőmotorra építenek, és amik pláne nem feltétlenül fognak tudni működni az újabb IE verziókkal.

  A két teljesen különálló IE egy gépen sajnos technikailag nem igazán megoldható - pláne nem úgy, hogy ahhoz a régebbi IE kódját ne kelljen módosítani. Márpedig pont ezt akarjuk elkerülni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nem igazán hiszem, hogy egy sehonnai jQuery bármiféle nyomást ki tudna fejteni a Microsoftra."


  Buta gondolat.

  Nem a jQuery team fejt ki nyomást, hanem az a sokmillió honlap, amit használni akar a júzer és amelyek jQ-t használnak.

  A MS-ra és minden más szereplőre az igazi nyomást mindig a piac és a felhasználók fejtik ki.
  A konkurensek legfeljebb jobban ráéreznek a piaci igényekre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "nem akar kitolni a felhasználóival, és nem akarja, hogy azok eddig megszokott rendszereik, valamint desktop és webes alkalmazásaik lecserélésére legyenek kényszerítve"


  Hát én mint nagyon laikus ezt úgy oldanám meg, hogy a legújabb IE-s böngészőben benne lenne az IE6/IE7 stb változat is és a felhasználó domainenként (meg még akárhogy) hozhatna szabályokat, hogy azok a honlapjai, amelyeknek ez kell, a régebbi böngésző motorban renderelődjenek.

  Akár ki is tehet egy IE6, IE7, IE8 gombot a böngészőre és ha egy oldal "nem szép", akkor a nyúzer megnyomja az IE6 gombozt és ugyanabban az ablakban megjelenik a régi "szabályok" szerint a lap és eltárolja az új megjelenítési szabályt.

  Akarni is kéne...

  Pl. a win32 api szintjén dicséretesen szép a visszamenőleges kompatibilitás. Nem hiszem, ha akarnák, ne tudnának megoldást találni.
  Csak még mindig ambivalens a ms monstrum, nem döntötte el, szereti-e a netet vagy nem, akar e szabványos lenni, vagy sem, akar-e versenyezni, vagy a saját pályájára akarja kényszeríteni a többieket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is hasonló döntést hoztam a weboldalam esetében.
  Majd egyszer a feleségemet is ráveszem, hogy frissítsen ie7-ről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert java huszar vagy ;)
  En is :)

  Amugy nem ertem: ha irok egy java vastag klienses programot, akkor ha az elterjedt oprendszerek alatt le akarom tesztelni, akkor az kb 3, max 4. (kb piac 98%-a). Ho bongeszore vetemedek, akkor mindegyikbol legalabb az utolso 2 stabil verziora kell teszt, es van legalabb 3-4 relevansnak tekintheto bongeszo a piacon.

  Mast sem ertek itt, hogy hogy jon, de mindegy. Nem ertem, hogy tipikusan szerver oldali nyelvet miert kell a bongeszo alapu alkalmazasokhoz keverni. Masra valo. Lehet klienst is irni. PHP-ben sem szuksegszeruen backendet fejleszt az ember...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A többplatformos desktop alkalmazásokról meg már nem is beszélek, mert azokhoz képest bármelyik webes technológia egyszerűbben és megbízhatóbban használható böngészők, eszközformátumok és platformok között is.


  Az életbe nem kellet még java guit átalakítanom mert más OS-en ne ment volna.

  Haláli ez a csávó :Đ :Đ :Đ :Đ

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy olvasom inkább egy nyomásról van szó a MS felé, hogy gyorsítsa fel a böngészőváltást

  Nem igazán hiszem, hogy egy sehonnai jQuery bármiféle nyomást ki tudna fejteni a Microsoftra. Főleg, hogy a webfejlesztők is bármikor dönthetnek úgy, hogy maradnak a régi jQuery mellett vagy egyszerűen forkolják azt, ha az nem abban az irányba halad, amerre ők szeretnék. Sőt, ha nagyon akarja, a Microsoft is megteheti ezt. Pénze biztos több lenne a fejlesztésre, mint a jQuery csapatnak. Nehezen hiszem, hogy utóbbiak ezt akarnák kiprovokálni.

  (Win updateval sokmindenre rá lehetne vezetni a felhasználókat).

  Persze. Jól ki lehetne tolni velük, hogy az eddig használt programjaik, weboldalaik hirtelen részben vagy teljesen használhatatlanná váljanak számukra. Ennek biztosan sokan örülnének.

  Lássuk már be, hogy a Microsoft nem tohonyaságból és nem azért nem kényszeríti a felhasználókat az IE lecserélésére, mert ez személyesen jó neki és mert ki akart tolni az emberekkel, hanem pont fordítva: nem akar kitolni a felhasználóival, és nem akarja, hogy azok eddig megszokott rendszereik, valamint desktop és webes alkalmazásaik lecserélésére legyenek kényszerítve. Közülük az aki akarja és akit érdekel, úgyis bármikor telepíthet egy újabb böngészőt - akár IE-t, akár másikat. Aki meg nem tette ezt meg ill. aki több böngészőt párhuzamosan használ, annak pedig nyilván jó oka van erre. És nagyon nem örülne neki ha akár te, akár a Microsoft "okosabb" akarni lenne nála, és el akarná dönteni, hogy mi is a jó neki.

  Ha ez így van, akkor elegendő szerver oldalon dinamikusan dönteni, melyik verziót tölti a honlap.

  Nem kell szerveroldal hozzá. Feltételes kommentekkel ezt a böngészőre is rá lehet bízni.

  Ugyanakkor én szkeptikus vagyok azt illetően, hogy milyen szinten lesz majd kompatibilis egymással az 1.9 és a 2.0. Mert az oké, hogy a függvény- és objektumdeklarációk ugyanazok lesznek, de valahogy kevés esélyt látok arra, hogy tényleg 100%os legyen a működésbeli kompatibilitás is két ennyire eltérő kódbázis között. Ha meg nem lesz ez meg, akkor nem sokat fog érni az egész, és a régi IE-k teljes kihalásáig értelmes ill. üzleti felhasználók nem fognak a jQuery 2.0-ra váltani, feltételesen sem.

  Engem (meg gondolom sok, más területen dolgozó programozót) leginkább ez a "teszteljek le mindent mindenféle böngészővel" technologia tart távol.

  Pedig ez nagyjából megkerülhetetlen. Éppen úgy, mint ahogy a rutinjaid közül is mindegyiket ki kell tesztelni, mert attól, hogy az egyik jónak bizonyul, a mellette lévő még tele lehet buggal.

  Ugyanakkor ebben a tekintetben a web sem nagyon más, mint a desktop. Ott is az összes Windows verzióval ki kell tesztelni egy-egy programot, ha biztos akarsz lenni abban, hogy mindegyiken probléma nélkül megy - hiába ugyanaz elméletileg a WinAPI mindegyiken. Ott is vannak akkora és olyan különbségek az egyes változatok között, mint ami weben tapasztalható az egyes böngészők között.

  A többplatformos desktop alkalmazásokról meg már nem is beszélek, mert azokhoz képest bármelyik webes technológia egyszerűbben és megbízhatóbban használható böngészők, eszközformátumok és platformok között is. Többek között ezért áll át mindenki aki teheti webre - nem azért, mert mindenki kezd elhülyülni a meg nem értett zseni C#- és Java-huszárok kivételével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ráférne már a böngésző platformra, hogy valaki alaposan gatyába rázza.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy olvasom inkább egy nyomásról van szó a MS felé, hogy gyorsítsa fel a böngészőváltást (Win updateval sokmindenre rá lehetne vezetni a felhasználókat).

  Egyrészt vagy két év múlva lesz kérdéses egyáltalán, másrészt lehetőséget biztosítanak a fejlesztőknek egy fontos döntésre: böngésző kompatibilitás, de akkor technologiai lemaradás, vagy csak modern böngészők, de akkor gyorsabb és modernebb lehetőségek.

  Ez azért eddig is így volt a levegőben, csak próbál mindenki egy fenékkel két lovat megülni.

  Nem vagyok web programozó (így nem is értek hozzá eléggé), de mintha azt olvastam volna hogy interface szinten az 1.9 és a 2.0 még azonos.
  Ha ez így van, akkor elegendő szerver oldalon dinamikusan dönteni, melyik verziót tölti a honlap.
  A kliens oldal meg kihasználhatja a 2.0 minden sebességi előnyét.

  Ha ez így áll, akkor ez igenis egy dicséretes módszertan, jó lépés.

  Persze a 2.1-nél (2016-ban?) majd idegeskednek néhányan, miért nem használhatják az új ficsöröket 20(!) éves böngészőkkel?

  Megjegyzem a jQuery elterjedtsége ösztönzést adhat a MS-nak, hogy a mostanában támadt netes kompatibilitási irányát véglegesítse. Lehet, hogy a jQuery nyomása is egy lesz azok közül, amelyek a régi MS-os böngészőket kiszorítják?

  Ahogy olvasom a netes fejlesztőket, ez nem lenne egy hátrány, mert talán ez a terület az, mibe legjobban bele lehet őszülnie a szakinak.

  Engem (meg gondolom sok, más területen dolgozó programozót) leginkább ez a "teszteljek le mindent mindenféle böngészővel" technologia tart távol.

  A "jelenlegi" "módszertant" én pl. bottal sem piszkálnám
  miközben a html5 és css3 világ már használható alaptechnologiát kezd mutatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közröhej, hogy jöttment partizánbrigádok döntik el azt, hogy a fejlesztő által megírt kód melyik része milyen platformon milyen böngészőben és annak melyik verziójában fusson.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd