IT Projekt managert keresünk
2012-06-29T12:53:23+02:00
2012-07-04T19:55:52+02:00
2022-07-24T00:12:29+02:00
 • Én megértem, ha egy kisebb cégnek nincs elég pénze megfizetni minden területen külön szakembert. De akkor az a cég ne akarjon nagyobbnak látszani azal, hogy hangzatos, a nagy cégek világában használt munkakör megnevezéssel keres embereket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az a helyzet, hogy Mo-n, nem úgy van mint külföldön."

  Ezt azért nem kéne Mo-ra fogni. A tőkeszegény cégeknél van ez. Az más kérdés, hogy Mo-n gyakoribb az ilyen cég. (jelenleg)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tessék mondani, a jelentkezésekre körülbelül mikor várható válasz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a helyzet, hogy Mo-n, nem úgy van mint külföldön.

  Itt akkor élsz meg, ha semmire nem mondasz nemet és igyekszel sokoldalú lenni. Persze, lehet azon vitatkozni, hogy akkor egy dologban sem vagy büfé, de akkor is ez van.

  A megrendelő úgysem fizetné ki a rendszerszervezőt, tesztelőt, stb. , erre nincs is kerete. De még a számítógépparkját is karbantartom, csak fizesse meg. Kisvállalkozásoknál ez mindig is így ment, egy ember csinál mindent. Weblapja, komplex üzemi szoftvere (ugyanolyan kell neki is mint a "nagyobbaknak", azaz integrált ügyfélkezelő-iktató-raktárkészlet-nyilvántartó, számlázó, stb., legfeljebb nem olyan programnyelven) számítógépparkja, szervere, ezek mind a tied és persze te tesztelsz, te írod az útmutatókat, te tanítod be a dolgozókat.

  Hülyének is nézne, ha azt mondanád neki, hogy erre és erre külön embert kellene felvennie, vagy megbíznia. Ha valami nem megy ott a Google, vagy a haverok.

  Hülye dolog, de mivel még a titkárnőket, adminisztrátorokat is az "informatikus" tanítja, én pld. elvégeztem egy féléves titkárnői tanfolyamot, hogy ne az legyen valaminek az akadálya, hogy nem tudom hogyan kell megalkotni hivatalos formában és megformázni profi szinten egy levelet, vagy egy excel táblázatot.

  Abból élek 20 éve, hogy az ilyesmi fazonoknak nem mondok nemet és itt még az sincs, hogy kidobta a pénzt, mert vállalkozásban csinálom, ha nem működik, nem fizeti a további hónapokat és én pedig éhen halok. (persze itt konkrétan nemet mondok, mert az én formám a vállalkozás és az itt megkövetelt angolhoz is kell még egy-két év)
  De érdeklődéssel olvasom a hirdetést, mert leírja, miben kell még fejlődnöm.

  Szerintem ilyen hirdetés láttán venni kell egy nagy levegőt és kinézni belőle, mi az amit még nem tudsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, érdemes mérlegelni, hogy mi az amit érdemes kiszervezni egy specializált embernek/cégnek.
  Valszeg feladatfüggő, valszeg a sitebuild-et és a vizuális desgin-t is érdemes kiszervezni.

  De ne felejtsd el, hogy a kiszervezésnek vannak hátrányai, amelyek bizonyos feladatköröknél különösen erősen jelentkeznek.

  Az egyik nagy hátrány, hogy az alvállalkozónak csomó overheadje van abból, hogy ügyfeleket keresgéljen, így végül ezt beépíti az árba, kissé drága lesz. Ha meg alkalmazottként veszik fel, akkor meg nehéz egyenletesen kitömni munkával. Kis cég esetén nagyon-nagyon nehéz.

  A másik probléma, hogy költség az is, hogy valakit betaníts a projektbe. Aki a termékkel él (pl. aki írta a követelmény specifikációt) az könnyebben tud felhasználói kézikönyvet írni, mint akinek fogalma sincs arról, hogy mi az alkalmazás. Néha kifejezetten komoly domain/applikáció tudás kell ahhoz, hogy valamit jól tesztelni tudjon valaki. Bizony sokszor az a legjárhatóbb megoldás, ha egy ember írja a specifikációt, a user's guide-ot és ő tesztel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te mindenképp csapatban gondolkodsz. És közben meg vállalkozol. Mások nem vállalkozhatnak?

  Mondok egy-két példát.
  Én PHP programozónak tartom magam. Nyilvánvaló hogy az évek alatt már telepítettem Apacheot, MySQL-t. Mégsem hiszem hogy az lenne a jó, hogy ha ezt a feladatot is én látnám el a cégnél, ahol programozok. Pedig a piacon találsz olyan rendszergazdát, aki még annyira se ért hozzá, mint én. De mégis jobban jársz, ha megbízol egy céget, vagy vállalkozót, aki ezt jól elvégzi.
  Vagy a másik példám, a sitebuild. Meg tudom csinálni, hiszen nyilván előfordult már hogy nekem kellett csinálni. Mégsem vagyok benne profi. A profi sitebuildet az egyik cégnél ismertem meg. 40-50percen belül a psd fájlokból kész a 2-3 html oldal. Nekem is menne, de lehet hogy csak 1 nap alatt. Vajon megéri hogy én szüttyögök vele 1 teljes napot, vagy kifizeted a profit, aki 10-12e-ért elkészíti tegnapra, ráadásul sokkal profibb módon. Árban sem éri meg hogy velem csináltasd. Mert hiába olcsóbb az órabérem, azért 10x -es idővel számolva már az én órabérem a drága.

  Persze érthető hogy ha nem tudsz nekem 8 órás munkát adni, akkor az esetlegesen fent maradó 4 órában a kocsidat is lemoshatom. De nem lenne egyszerűbb 4 órában alkalmazni, vagy alvállalkozóként? A kocsimosást meg bízd a profikra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben teljesen igazad van, viszont jelen esetben én úgy gondolom, hogy ha már álláshírdetést írunk, nevezzük nevén a dolgokat. A PM nálam az a jó ember, aki megtervezi a projekt lefutását, erőforrást allokál, szétosztja a feladatokat stb stb. Nem ír specifikációt, mert az a BA. Nem tesztel, mert az a tesztelő.


  'Semantics' mondaná az angol.:) Szal' igazad van, csak a nyelvészkedés (mit hogyan nevezünk, kit milyen titulusokkal látunk el) a kevésbé izgalmas része a dolognak.

  A másik meg az, hogy ezeket a feladatokat egy ember nem tudja normálisan megfelelő minőségben megcsinálni, mert túl sok. Hiába fizetsz nettó 400at Jobsnak, elő fog állni marha jó ötletekkel, de ő amellett már nem fog felhasználói doksikat irogatni, meg a teszteléssel szenvedni.


  Multicégesen gondolkodol, ami egy multicéges környezetben nagyon jó lehet.

  A történelem nem azt igazolja amit mondasz: az Apple I számítógép nem készült volna el, ha az van amit te mondasz. Nem lett volna Wolfeinstein 3D sem, de gyakorlatilag nem lenne Microsoft, nem lenne Google, Facebook, semmi sem, mert kezdetben ezekben a cégekben még nem volt akkora specializálódás, amit elvártok.

  Tehát az van amit a többiek is írtak, hogy nem szeretnék csapatot felállítani, mert az drága


  Én mardnék a konkrét példámnál, mert nem szeretek általánosságban beszélni: ha havi egymillá hozna egy termék, persze hogy nem állítanék fel havi kétmillióba kerülő csapatot. Vagy felvennék 2 embert ahogyan mondtam, vagy ha a piacon talponmaradáshoz akkora fejlesztési kapacitás kellene, hogy ez a két jó ember nem tudja a fejlesztést csinálni, akkor leépíteném az üzletágat.

  Te hogyan döntenél? Veszteséget termelnél, vagy gondolkodás nélkül leépítenéd az üzletágat? Vagy mégis nem brutál-specializált feladatkörökkel hajlandó lennél dolgozni, mint a legtöbb startup?

  elyette olcsón felveszek mindenes szakit, aki beledöglik

  Ez miért jó nekik? Én biztos nem vennék fel valakit alulfizetve túldolgoztatva a saját érdekemben: eleve nem kapnék jó embert, illetve ha kapnék is, lelépne gyorsan.

  U.i.: Jó felhasználói kézikönyvet az fog készíteni, aki logikusan, struktúráltan gondolkodik, tud fogalmazni, és helyesen ír. Tesztelni az fog tudni, aki logikusan, struktúráltan gondolkodik. Meglepő módon ezek a képességek korrelálnak valamennyire, pl. itt a prog.hu-n a legjobb programozók elég normálisan írnak, míg a kezdők írásai tele vannak helyesírási hibákkal. Tehát nemhogy 'Jobs' de jó eséllyel még 'Wozniak' is el tudja látni a fent felsorolt feladatok nagy részét igen magas szinten (nyilván über-ász kb. csak egy dologban lehet az ember, de a legtöbb ember még egy dologban sem über-ász, és azért még meg tud élni...)

  De abban biztos lehetsz, hogy Jobs olyan felhasználói kézikönyvet kanyarintott volna neked, hogy a tíz ujjadat megnyalnád, pedig nem 'felhasználói kézikönyv író'.

  Még egy dolog: a piacon kellő minőség sem mindig egyforma. Egy startup félig amatőr vizuális design-al is beindulhat, a sarki hentes weboldalának meg kifejezetten elnézik, ha középszerűen néz ki. Nem kell és nem is lehet mindenből mindig a legmagasabb minőséget nyújtani. A Paksi atomerűműnél a tesztelésre über profi gárda kell, de bizonyos területeken muszáj ezen is spórolnod, különben egyszerűen nem férsz bele abba a piaci résbe amit megcéloztál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben teljesen igazad van, viszont jelen esetben én úgy gondolom, hogy ha már álláshírdetést írunk, nevezzük nevén a dolgokat. A PM nálam az a jó ember, aki megtervezi a projekt lefutását, erőforrást allokál, szétosztja a feladatokat stb stb. Nem ír specifikációt, mert az a BA. Nem tesztel, mert az a tesztelő.

  Ez az egyik.

  A másik meg az, hogy ezeket a feladatokat egy ember nem tudja normálisan megfelelő minőségben megcsinálni, mert túl sok. Hiába fizetsz nettó 400at Jobsnak, elő fog állni marha jó ötletekkel, de ő amellett már nem fog felhasználói doksikat irogatni, meg a teszteléssel szenvedni.

  Tehát az van amit a többiek is írtak, hogy nem szeretnék csapatot felállítani, mert az drága, helyette olcsón felveszek mindenes szakit, aki beledöglik. Na most, amíg ezt én csinálom a saját vállalkozásomban addig ez oké, de a jelen formában szerintem elég gáz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valszeg igazatok van a konkrét esetben, de vegyünk egy képzeletbeli borzalmasan leegyszerűsített szituációt:

  Tegyük fel, hogy van a cégednek egy terméke, ami havi nettó egymilla bevételt termel. Mondjuk 200 nettó nyereséget akarsz rajta, a marketingköltség legyen 0, tehát havi nyolcszáz nettó keret van a fejlesztésre. Te magad vagy a CEO, akinek sok más dolga van (mondjuk más üzletágai is vannak a cégnek), nem tudsz aktívan részt venni a fejlesztében. Te hogyan osztanád fel ezt a 800 nettót?

  Én 2 embert vennék fel: egyet 400 nettóért úgy, hogy amennyire ez a szerény pénz engedi hasonlítson Steve Jobsra, egy másikat szintén 400 nettóért úgy, hogy amennyire ez a szerény pénz engedi hasonlítson Steve Wozniakra. Te felvennél 5-6 totál tehetségtelen embert filléres fizetésekért ugyanazen keretösszegből?

  A specializálódásnak csak akkor van értelme, ha a bevétel és a szükséges munka mennyisége elér egy kritikus tömeget. (de még akkor is mérlegelni kell, mert a specializációnak nyilván hátrányai is vannak). Pl. amikor multicégnél dolgoztam egy kis csavar voltam egy óriási gépzeteben, a mostani közepes cégnél ahol dolgozom már valamivel nagyobb csavar vagyok, talán inkább fogaskerék, a side projectemben meg heti 15-20 órában vagyok programozó, designer, marketinges, követelményspecifikáció író, tesztelő, ügyfélkapcsolattartó, sales-es stb,stb, amire csak szükség van amíg nincs elég bevétel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maradjatok már. Legalább programozni nem neki kell! Van ahol még a programozás, design, sitebuild meg a support (hw, sw) is a feladata. Különösen webes projekteknél. Nemcsak a Sanyik, de a Palik is tudnak ilyet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos ez teljesen általános. Mármint hogy ráverik a BA-ra a funkcionális tesztelést azzal a felkiáltással, hogy te írtad a specifikációt, te tudod a legjobban, hogyan kellene működnie...

  Nyilván azért mert smucigok rendes tesztelőt megfizetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálatok (ügyfélnél...) egy személy írja a speckót és utána teszteli is le az elkészült programot? Ez eléggé összeférhetetlen dolog! Azt meg halkan teszem hozzá, hogy egyik sem a projekt menedzser feladata.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen. :) Ez nem a menedzser munkakör akar lenni. Ez sokkal inkább a "Sanyi" - már ha érted a mémet.

  (B kategóriás jogosítványon már konkrétan röhögtem. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LOL, a projektmenedzsernek kell írnia a user guide-ot is? Takarítania nem kell esetleg az irodában?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Profil: Projekt manager (WEB üzletág)

  A Projekt menedzser feladatai:
  Webes projektek koordinálása
  Alvállalkozók felkutatása és kiválasztása
  Alvállalkozók koordinálása
  Magyarországi és külföldi ügyfél kapcsolattartásban való részvétel
  Időszakos külföldi munkavégzés
  Erőforrások tervezése, menedzselése
  Projekt tervezésben való részvétel
  Specifikációk készítése akár angol nyelven is
  Egyéb dokumentációk készítése (felhasználói kézikönyv, tesztjegyzőkönyv, stb.)
  Minőségbiztosításban való részvétel
  Határidők, mérföldkövek betartatása
  Beszámolók, statisztikák készítése az üzletág vezetőnek

  Elvárások:

  Minimum 2 éves projektmenedzsment tapasztalat webes területen
  Projekt módszertani ismeretek
  Ügyfél kapcsolattartásban szerzett tapasztalat
  Kiváló angol nyelvtudás (szóban, írásban)
  B kategóriás jogosítvány
  Felelősségteljes, lelkiismeretes, precíz, önálló munkavégzés
  Munkaidőhöz való rugalmas hozzáállás
  Megbízhatóság
  Pontosság (amit másoktól is elvár)
  Jó kommunikációs és kapcsolatteremtő készség
  Csapatmunkára való alkalmasság
  Jó irányító
  Érdeklődik az új technológiák iránt
  Irodai informatikai ismeretek (MS Office, internet)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd