Egyre többen, de egyre fiatalabban kezdenek el foglalkozni a szoftverfejlesztéssel
2012-06-25T21:55:36+02:00
2012-06-26T13:58:07+02:00
2022-07-24T00:32:22+02:00
 • Nyilván nem 100%-os igazság amit mondok, de most éppen ez a piramisjáték megy. Az hogy csökkent a programozók átlagéletkora, pont erre utal, ugyanis a felnövő generációból egyre több lesz programozó, ez pedig egy ideig ez biztosítja azt, hogy a régiek közül elég sokan járhatnak be ilyen életpályát. Ám hosszútávon úgyis az lesz, hogy legtöbben maradnak simán programozók nyugdíjig, vagy ha belefásulnak, akkor munkanélküli segélyért fognak sorba állni, esetleg pályát változtatnak.

  Nekem az a véleményem, hogy a felsőoktatás színvonalát javíthatná, ha olyanok oktatnának, akik 10-20 évig programoztak versenyszférában, nem pedig olyanok, mint most, akik azért maradtak anno ott oktatónak (tisztelet a kivételnek, ők azok akik "maszekolnak" az oktatás mellett), mert a versenyszférához hülyék/bénák voltak, és így semmi gyakorlati tapasztalatuk nincsen.

  Egyébként egy jó programozónál nem is biztos, hogy célszerú
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vannak olyan programozók, akik tíz év tapasztalat után is junior szinten vannak ;D

  Ha körbenézek az egyetemen, vagy a cégnél egy-két embernél, elcsodálkozok, hogy milyen emberek nevezik magukat programozónak néha... Na de: szükség van azokra is, akik megcsinálják a dögunalmas melókat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ez a junior->senior->architect programozói életpálya kicsit piramisjáték gyanús.
  Számoljunk egy kicsit:
  Ha csak azt feltételezzük, hogy mondjuk mindenki 3 évente lép szintet, minden seniornak csak két junior beosztottja van, és minden architectnek csak két senior beosztottja van, akkor is azt kapjuk, hogy 6 év után, mire a junior architecté válik 1-ről 7-re növekszik a létszám.
  Ez 600%-os növekedés, ilyen tempóban a naprendszer teljes intelligens lakossága sem lenne elegendő, hogy a fejlődés akár csak 3-4 generációig fenntartható legyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • idővel fejlődni mindenképp kell. ha három év múlva szakmailag ugyanott állsz mint ahol most, akkor valamit rosszul csinálsz (karrier szempontból. lehet, hogy közben született két gyereked és boldog apa vagy, vagy végigjártad a caminót és rájöttél hogy az anyagi világ téged nem boldogít, tehát ez is egy valid életvitel lehet, de a karrier szempontjából értékelve nem jó, ha nem fejlődsz).

  az, hogy merre lépsz tovább - hogy a tudásodat mélyíted el egy adott szakterületen, vagy inkább nyitsz más pozíciók felé, az a lehetőségek és preferenciák függvénye. fejlesztőből lehetsz szakértő, aki az adott szakterület guruja. mehetsz architekt irányba, aki a szakmát már egyfajta távlatból látja, nem az adott megoldást hanem a megoldások kölcsönhatásait vizsgálva. lehetsz tanácsadó, ahol a szakmaiság mellett legalább olyan fontos a kommunikáció és empátia, vagy akár vezető is, ahol a szakmai múlt teljesen a háttérbe szorul, inkább az emberek kezelése a lényeg (és titkon jót mosolyogsz mikor megpróbálnak a "szakik" átverni, merthogy te úgyis csak az excelhez értesz).

  tény, hogy ha nem a már meglévő tudásodra építesz hanem új területekre kalandozol, akkor ott újra kezdő leszel, és sokat kell tanulnod amíg eléred azt a magabiztosságot, amit mondjuk senior fejlesztőként magadénak tudhattál. ellenben ha érdekel ez az irány, akkor a változatosság majd kárpótol érte. ha nem érdekel, és elsősorban szakmai vonalon akarsz maradni, az se rossz - ha mondjuk európa-szinten egyedi és elismert a szaktudásod, akkor azért megbecsülnek akkor is, ha nem tudsz gantt diagrammokat rajzolni ms projektben (kivéve ha elavul a technológia aminek a felkent papja vagy, de ez a kockázat benne van a pakliban)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Idővel előbbre kell(ene) lépni, azonban egy biztos, ez nem fog mindenkinek sikerülni, egyszerű matematika, vezető fejlesztőből kevesebbre van szükség, mint mezei kódolóból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ez azért szakterület függő. Egy PHP+js+sql területen valószínűleg már egy átlag középiskola végzős is elboldogul, ott lehet juniorozni, és ott már valóban senior egy huszonéves (22-25).
  Az én szakterületemen (mi fejlesztés, matematikai algoritmizálás, markov modellek, neurális hálók, multiágens rendszerek) általában a 25-28 éves a junior, és 30 körül kezdődik a senior. Egyszerűen olyan sokat kell tanulni analízisből és algoritmuselméletből, ami miatt nehéz korábban elkezdeni ezt a területet.
  Ez adja is az én véleményemet: aki programozni szeret, az képezze magát az egyre szofisztikáltabb feladatok felé. Az én területemen sokszor egy jó junior többet keres, mint egy php-s vezető fejlesztő. (és nincs is akkora tolongás, mint ott lenn a websarokban...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "
  Azert meg lehet oldani. Most a sajat cegemben dolgozok, kodolok is ugyfellel is egyeztetek es van alkalmazott is.
  "

  nem akarok okoskodni, de én "hosszú távon" rengeteg céget láttam így "elvérezni": a cégvezető/tulajdonos bizonyos munkákat szeretett maga elvégezni, mert a kreativitás benne maradt, szerette volna, ha közvetlenül is "nyomot hagy a termékben" (és jó szakember is volt, azaz ezzel nem lett volna gond), de közben a tárgyalásokra is maga járt el, meg a cégvezetés összes gondját a sajátjának érezte, nem akarta átadni a gyeplőt senkinek sem semmilyen területen, emiatt meg teljesen felaprózódott, rengeteg információt nem tudott átadni a "rabszolgáknak", a beosztottaknak, mert egy lótás-futássá vált az élete: egyik tárgyalásról ki, a másikba be, közben a gép mellett gyorsan nyúljunk bele valamibe, mert az ember vére nem hagyja, hogy csak egy kicsit is, de ... stb., a legnagyobb hajtásban, a deadline közelében meg jött az infarktus, szerencsére nem vitte el, aztán rájött, hogy nem mehet így tovább: nem tudja vezetni is a céget, meg közvetlenül alkotni is; sajnos, ez nem egyedi eset; az a szerencse, ha rájön az ember, hogy nem lehet egyszerre két lovat megülni, nem lehet egyszerre mindenhol ott lenni, legalábbis hosszú távon, főleg akkor, ha elkezd a cég igazán fejlődni, és egyszer eljön az idő, hogy választani kell: kódolsz vagy vezetsz... (vagy kódolod otthon a hobbiprojekted, ha van rá időd, a kis optimista...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából nem tudom, mennyire számít előrelépésnek:
  Én nagyon sokáig freelancer voltam (gimi, majd egyetem mellett), aztán az első alkalmazotti állásomban mindjárt software architectként kezdtem (totális véletlen folytán: megrendeltek egy megoldást, majd ott fogtak). (ez olyan szempontból visszalépés, hogy azért mégse én vagyok a magam főnöke, ellenben lett pár rabszolgám ;D (mondjuk a munkaszerződésem is elég laza, mivel ők akartak engem, azért bele lehetett vinni pár lazító kitételt))

  Szerintem egyébként muszáj előre lépni. Legalábbis én nem bírnám elképzelni magamat úgy, hogy valami cél nélkül dolgozzak vagy tanuljak. Persze lehet, hogy ez idősebb korban (amikor már család van és miegymás) máshogy van, de én még a húszas éveimet fogom taposni egy darabig.
  Nálam a nagy cél: ledoktorálni és elhúzni egy kutatóintézetbe, ahol végre nem mások hülyeségeit kell programoznom (vagy saját céget alapítani Az Ötletre)


  Nekem annyi szerencsém van, hogy a stressz és a kevés alvás nemigen szokott nyomot hagyni rajtam*, így párhuzamosan elég sok dolgot tudok vinni  * igaz, néha muszáj resetelnem egy kis alkohollal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad lehet, magamból indultam ki. Kinek milyen cége, milyen környezetben van, attól függ. Ez viszonylagos tehát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy kell-e előre lépni, azt nem tudom, csak valahogy bekövetkezik idővel, mert ilyen az élet. Ha nem, akkor meg pályaelhagyó lesz az ember.
  Én ma is kódolok egy kicsit, igaz inkább csak hobby-ból. Az a helyzet, hogy szeretem csinálni. Olyan mint a drog nehéz leszokni. Ha nincs rá időm, akkor olyan hiányérzetem van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott mit fogsz csinálni? Merthogy kódolni nem fogsz ráérni saját cégben az tuti-biztos.


  Azert meg lehet oldani. Most a sajat cegemben dolgozok, kodolok is ugyfellel is egyeztetek es van alkalmazott is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Hamarabb alapítok saját céget, mint hogy azt csináljam."

  Ott mit fogsz csinálni? Merthogy kódolni nem fogsz ráérni saját cégben az tuti-biztos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En most 22.5 eves vagyok ahoz hogy fejlodni tudjak mar muszaj senior pozicioban lenni. Fejlodni ugy lehet ha uj modszereket, technologiakat keresel, probalgatsz. (sw fejlesztesi es vezetesi modszereket, modszertanokat is)

  Ezt junior pozicioban nem teheted meg. (sajat tapaszalatok alapjan persze) Ha mindent a senior talal ki, te meg csak alkalmazod abbol utana nem allsz meg a sajat labadon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most én is hasonló cipőben leszek majd. Eddig elprogramozgattam junior, aztán senior beosztásban. Most egy junior csapatot kell majd felügyelnem, de hál istennek én is fejleszteni fogok, szóval ilyen vezető fejlesztő-szerűség leszek, vagy mi. Innen már a manager meg az architect van fentebb, meg a főnök.
  Ez most még így jónak hangzik, de hogy már később semmit se fejlesszek, csak szájkaratézzak a fejlesztőkkel kibicként azt nem hiszem, hogy csinálni fogom. Hamarabb alapítok saját céget, mint hogy azt csináljam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy kinek mi a véleménye arról, hogy idővel előbbre kell lépni?
  Mármint előrelépés alatt azt értem, hogy architect-é, fejlesztési vezetővé válik valaki.
  Vagy milyen egyéb előrelépést ért el már valaki?

  Nemrég óta én is ilyen fejlesztési vezetővé (ha ez a jó szó rá egyáltalán) váltam. Nem architect és nem is vezetőfejlesztő lettem. Valami átmenet architect és projekt menedzser között. Architect-i melót félig meddig én csinálom, de ki is adom kicsit tapasztaltabb fejlesztőknek is néha (időhiány), ezenkívül, megbecsülöm, kiadom a konkrét fejlesztői/tesztelői feladatokat, köv. speckót véleményezem, egyeztetek projektmenedzserrel, stb.

  Előző munkám jobban szerettem csinálni, de úgy tűnik ezzel is elboldogulok.
  Ami kicsit idegesít, hogy igazából minimális időt/energiát tudok fordítani mindenre, és ráadásul sokszor csak juniorok dolgoznak a projekten. Néha próbálom kézzel irányítani az embereket, de arra sincs mindig idő....

  Szóval kicsit olyan felemás érzésem van. Egyrészt karrier, vezetői tapasztalatszerzés szempontjából jó a meló, de valahogy jobban a kezemre állt, amikor konkrétan én fejlesztettem, teljes mértékben tőlem függött a rám bízott meló (max túlóráztam). Így meg sasolnom kell egy csomót, hogy tényleg minden készen lesz-e, ki mivel tököl, stb....

  Szóval nem tudom, hogy hosszú távon mi a jobb. Bár próbálom egyre lazábban venni a melót, de így is jóval stresszesebb, mint az előző pozícióm (korábban általában 1 junior volt alattam).

  Szóval eddig kinek mi a tapasztalata?
  Milyen előrelépési lehetőségei van egy senior fejlesztőnek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A múltkor még éppen azt olvastam itt egy cikkben, hogy 35 év felett már befellegzett a programozóknak. Kiöregszenek, aki nem lép feljebb az lassacskán készülhet arra hogy lapátra kerül.
  Most azt olvasom, hogy Európában a fejlesztők átlagéletkora is jócskán magasabb ennél.

  Persze gondolom az igazságot ebben a témában is nehéz megmondani.

  Manapság a fiatal csapat tűnik az egyik legnépszerűbb hívószónak az álláshirdetésekben. Olvastam már álláshirdetésekben konkrét számokat is, például hogy 27 év az átlagéletkor a cégnél.
  Az ilyesmi 18-20 évesen még tetszett, de azért így közelítve-elérve ezeket a feltüntetett korokat, azért egyre jobban idegesít

  Egyébként szerintem ha a webfejlesztőket külön néznénk, jóval alacsonyabb átlagéletkor jönne ki (talán 29-30 körül), de persze ezt semmivel nem tudom alátámasztani, csak szubjektív benyomás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd