Hogyan legyek még jobb programozó?

Hogyan legyek még jobb programozó?
2012-05-17T13:56:37+02:00
2017-07-26T10:11:23+02:00
2022-10-19T12:41:57+02:00
 • ez még mindig nem azt jelenti hogy aki nem használja őket az hülye (mellesleg ha a tdd, continuous integration, agilis módszertanok szted 88 előttiek akkor nem tudod miről beszélsz)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel csak az a baj, hogy az elso felsorolasban szereplo "aktualis buzzwordok" idosebbek nalad(ha 88 a szuletesi eved jeloli) es nem veletlenul maradtak fent maig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azert mert te nem erted nem feltetlenul jelenti azt, hogy ezek bonyolult dolgok.


  attól hogy valaki az aktuális buzzwordoket nem tekinti szentírásnak (azaz nem vagy csak részben használja az említett patterneket) még nem biztos hogy hülye.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezekkel jól el is lehet bonyolítani egy rendszert

  Azert mert te nem erted nem feltetlenul jelenti azt, hogy ezek bonyolult dolgok.

  Remelem egyszer kerulsz olyan helyzetbe, hogy egy hozzad hasonloan primitiv hozzaallasu progamozo 5 evvel ezelott megirt sokszazezer soros spagetti kodjat kell supportolnod nehany honapig. Akkor majd rajossz, hogy mi ertelme ezeknek a dolgoknak.

  A hozzad hasonlo, tudast es fejlodest megrogzotten elutasito tuskok miatt megy folyton a php-s pistikezes...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy céges környezetben nem az a biznic, hogy átadod a programot, hanem hogy adsz hozzá supportot. Havi fix bevétel, amiből telik a havi fizudra és biztosan lesz jövő hónapban is.
  Aztán Te elmész a cégtől és jön egy másik programozó, akinek meg kell ismerkednie a műveddel. Ha a divat patternek helyett nem
  egyszerűsítettél
  , hanem használtad őket, akkor nem kell a nulláról indulnia. Sőt némely esetben a mínuszról. Az a baj hogy nincs idő arra, hogy újraírja az egészet. Tehát utánad lapátolja vissza a lóba a kakit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezekkel jól el is lehet bonyolítani egy rendszert annyira, hogy a végén egy datagrid megjelenítéséhez szükséges infrastruktúra lefejlesztése kézzel 4-6 óra(!) lesz. A megfelelő varázslókkal már gyors, csak hibát keresni ebben nem egy élvezet. Ott a DI, amit írtál, tök jó, a levegőből bepottyan egy instance, aztán, mi van, ha mégse, vagy nem úgy, ahogy kéne, nem olyan sebességgel stb. Rengeteg 3rd party library bekerül a projectbe ezek miatt, amikkel jókat lehet szívni, főleg, ha alul dokumentáltak és a support is = 0.

  Szóval szerintem nem ezekre kell görcsösen ráállni, hanem inkább meg kell próbálni egyszerűsíteni a divat patternek helyett, hiszen mi értelme ennek a sok mindennek, ha ezek miatt máshonnan megy el az idő (pl tesztelés). Pont az lenne egyik értelmük, hogy hatékonyan lehessen fejleszteni, ami túlzott erőltetésük miatt visszafelé sül el. Minek építsünk űrhajót, ha át is lehet gyalogolni a szomszédba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az oop es az mvc csak az alap ezen kivul meg sok minden kell a szep/tiszta kodhoz. Nehany dolog aminek erdemes utananazni(csak kulcsszavak a google mond roluk tobbet is):
  design patterns, kiss, dry, separation of concerns, loose coupling, single responsibility principle, dependecy injection(nehol kihagyjak a design patternek kozul), refactoring.
  A kodod minosegenek javitasahoz pedig: tdd es continuous integration.
  Ezekhez kapcsolodoan erdemes utananezni a kulonbozo agilis modszereknek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valaki csak kódolt akkor az általam ismert összes esetben előbb-utóbb szutyok volt amit előállított.
  Meg kell találni az egyensúlyt a kódolás és a tanulás között.
  Mindkettőre szükség van, nem lehet kizárni egyiket sem. És nem hiszek abban hogy valaki képes megtanulni bármilyen technológiát és utána sose kell továbbtanulnia.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából bármilyen kódba belehet kötni ha valaki nagyon akar...
  Amit én látok, a legnagyobb probléma általában a COPY->PAST szokott lenni.
  Vagy is legtöbb honlapkészítő cég, azt várja el a programozótól, hogy amit ő megír, annak fáljait ha átmásolják, az egyből működjön, de persze ez nincs így, így jönnek a gyors foltozgatások, és mikor már X -edik másolás, foltozáson átesett kódra az sem ismer rá aki az eredeti verziót írta.

  Hogy légy jobb!?
  Gyakorlás-gyakorlás-gyakorlás.
  Ismerd meg minél szélesebb körben az adott technológiát, fejlődj vele együtt, és törekedj a gyors, átlátható kódokra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha az említett technológiákat ismered és alkalmazod is, akkor azért teljesen kezdőnek nem számíthatsz.

  Ahogy én látom (saját magamból kiindulva, aki amatőr), sokszor ott zökken meg a fejlődés, hogy eljutsz egy olyan szintre hogy önállóan össze tudsz rakni egy működő programot, és akkor elkezdesz bevállalni munkákat, és ha munka van akkor viszont kevesebb idő jut a tanulásra és a csiszolgatásra.

  Pl.: Php Classes and Objects része 25 fejezetből áll a többség a 10-nél már úgy érzi elég is volt meg tud csinálni egy osztály. Holott nyilván nem véletlenül van ott a többi. Mondjuk ehhez hozzá tartozik az is, hogy bizonyos dolgokat nehéz megérteni valós gyakorlat nélkül, ehhez meg munkák kellenek.
  Még nehezebb tanulni, ha magadban tanulsz - dolgozol, nincs megfelelő visszajelzés. Sokat lehet tanulni már megírt rendszerek (Cms, framework) működésének megértéséből, és a kód böngészéséből.
  Ízekre kell szedni egy-egy ilyen rendszert.

  Konkrétan arra, hogy nem volt átlátható a kódod az MVC a megoldás, ha azóta azt megértetted és alkalmazod, akkor tudod miért rúgtak ki. Mert csak szemeteltél. Ne csinálj belőle nagy ügyet mind fizetünk tanulópénzt:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hiába működik, tiszta kód kell


  Nézegess a githubon nagyobb projekteket, hasznos tud lenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • már félek bármilyen kódot is élesíteni, mert hogy ki mit fog belőle lekövetkeztetni... miért nem lehet toleránsabb lenni a kezdőbbek felé?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen szerencse, hogy csupa gondolatolvasó és tisztánlátó (magyarul clairvoyant) jár itt, így nyilván meg tudjuk mondani, hogy mi volt a gond a programoddal...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 97% bőven elég tud lenni. Csak nem mindegy mi az alap, aminek a 97%-át tudod nyújtani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML, JS, Ajax, Php5, OOP, MVC... azt hittem jó vagyok. De mindig az volt, hogy ha valamit összehoztam, jött valaki aki "jobban tudta", és hogy hiába működik, tiszta kód kell. Első munkahelyemről elküldtek emiatt, jó, akkor még az MVC ismeretlen volt. Ebben az iparban a 97% miért nem tud elég lenni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd