GPLv2 Classpath exception licensz kérdés

GPLv2 Classpath exception licensz kérdés
2012-05-11T21:59:53+02:00
2015-11-24T20:32:56+01:00
2022-10-21T02:50:48+02:00
 • Gond nélkül használhatod, mivel dual-licenszelt és választhatod az Apache License 2.0-t.
  Apache Licensz esetén nem kell a forráskódot hozzáférhetővé tenned és a GPL-el szemben sehogyan se vonatkozik a Library-t használó alkalmazásra.

  Sőt, még ha módosítasz is a javacpp lib kódján, akkor se kell nyilvánosságra hoznod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem számít, hogy megvásárolja-e a felhasználó, vagy csak ingyen letölti valahova.

  A GPLv2 licensz úgy fogalmaz, hogy ha nem mellékeled eleve a forráskódot, akkor legalább

  Accompany it with a written offer, valid for at least three years, to give any third party, for a charge no more than your cost of physically performing source distribution, a complete machine-readable copy of the corresponding source code, to be distributed

  azaz írásban meg kell ígérned, hogy bármelyik felhasználódnak eljuttatod maximum a forráskód terjesztésének költségéért (tehát üres CD ár + postaköltségért).

  Sem ezt a kitételt, sem azt a tényt, hogy a kód GPL, nem titkolhatod el, elég világosan jelezned kell: konkrétan ki kell írnia a programodnak, vagy ilyesmi.

  Az biztos, hogy a licensz betartásával a forráskód megszerzése jelentősen kevesebb energiába fog kerülni a felhasználóid számára, mint a forráskód értelmezése, módosítása, esetleg további terjesztése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Először is köszönöm a válaszod. Ha nem gond fokoznám egy kicsit a dolog. Tételezzük fel, hogy az alkalmazás teljességében ingyenes. Annyiból kereskedelmi a dolog, hogy tartalmaz reklámot illetve donate opciót. Ilyenkor is kötelező a forrást odaadni a felhasználónak? Illetve annyi elég lehet, hogy egy felületen felhívom a figyelmét, hogy a forrást elkérheti az alábbi e-mail címen?Vagy egyáltalán
  értesítenem kell őt arról, hogy, ha szüksége van a kódra akkor megkapja?

  Köszi mégegyszer a segítséget!

  Üdv
  Helion
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem.

  Ha az alkalmazásod bármilyen GPL kódot használ, akkor onnantól kezdve az egész alkalmazást GPL licensz alatt kell forgalomba hozni. Ez azt jelenti, hogy minden olyan ügyfélnek, aki megvásárolja az alkalmazást, a kérésére rendelkezésére kell bocsátanod a GPL licenszelt kódot.

  Fontos, hogy csak az alkalmazás közvetlen felhasználójának kell odaadnod a kódot, azaz ha egyedi szoftvert fejlesztesz, akkor ez csak annyit jelent, hogy nem zárhatod el a forráskódot a megrendelőtől, és az, ha úgy gondolja, akkor nyilvánossá teheti azt. Ha viszont egyikőtök sem szeretné ezt, akkor a GPL sem kötelez rá senkit.

  (Egyébként nem vagyok szakértő, simán lehet, hogy valamit félreértettem, szóval ha fontos, akkor konzultálj valódi jogásszal.)

  EDIT: Eszembe jutott még egy fontos dolog, hogy abban az esetben, ha te nem mellékeled a .jar file-t, hanem a felhasználóra bízod annak a beszerzését, akkor természetesen nem válik GPL-lé a saját kódod. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyi segítséget lehet adni a felhasználónak a .jar beszerzéséhez. Az lenne a tippem, hogy még az is belefér, ha az alkalmazásod a telepítéskor magától letölti valahonnan, de erről tényleg meg kell kérdezni egy szakértőt.

  EDIT2: Az eredeti kérdező leírta, hogy GPLv2-ről van szó, de te nem szóval álljon itt az is, hogy a fentiek csak GPLv2-re vagy GPLv3-ra vonatkoznak, LGPL-re nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ugyan ez a kérdésem lenne jelenleg. Végül találtál a kérdésedre választ?

  Üdv Helion
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez jogi és nem programozási kérdés, tehát nem a tudástárba való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért került át társalgóba? Sztem maradhatott volna tudástárban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Gyors kérdés. Ha van egy lib, nevezetesen: javacpp - The missing bridge between Java and native C++ - Google Project Hosting, aminek a licensze:
  GPLv2 Classpath exception, akkor ez a licensz megengedi az alábbit?

  A library felhasználása zárt forrású, kereskedelmi célú projektben úgy, hogy az egész alkalmazás forrása zárt marad, cserébe nem módosítok semmit a javacpp lib kódján, tehát az alkalmazásomhoz módosítás nélkül, .JAR fájl formájában adom hozzá libraryként.

  üdv,
  Attila
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd