35 év felett befellegzett a programozóknak?

35 év felett befellegzett a programozóknak?
2012-04-27T13:09:42+02:00
2017-11-03T08:52:45+01:00
2022-10-19T08:45:35+02:00
 • Az építőipar rettentően ciklikus ezért elég nagy szívás benne dolgozni. A politika meg még rá is tesz erre egy lapáttal (lásd csok, áfacsökkentés stb.). Vagy van meló dögivel vagy nincs semmi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eleg jol keresett az a par szakember, aki nalam megfordult, mert frankon hiany van beloluk (kajak licitalni kell, hogy kijojjenek), viszont en inkabb a gpu-k fele megyek vissza. Szerencsere 4 ev alatt alig valtozott valami, ami igen, az az AMD-nel 2 oldalra kifér. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szintén zenész. :) Építkezés, ács és kőműves munkák jobban érdekelnek és lekötnek. :) A háttérben megvan a gondolat, hogy váltok is, mivel még üzletileg is nagyobb biznisznek tartom, mint a kódhegesztést. :) De ez azért még csak gondolat, meglátom.
  Az IT-t azt hobbyként szeretném folytatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En frankón kiégtem. Bebizonyitottam, hogy penztol fuggetlenul 4.5 evig birom azt csinalni, ami nem a hobbim, nem a szenvedelyem, nem szorakoztat egyaltalan. Szoval beletapostam a fékbe :D pedig a pénz mézesmadzag jellege az ido fuggvenyeben exponencialisan nô. De most fel ev hobbi jon. (Az nalam az oldschool processzorok mukodesenek megertese, meg a realtime gfx). Meg elkezdtem kicsiben epitkezni, az edzoterem ingyen van, mert az elkovetkezo x napban 2.5t ytongot fogok felhozni a 3 emelet magassagaba :D
  Ugy ereztem mar magam, mint egy szamar, aki ele odalogatnak egy répát lol.
  Vissza akarom kapni a produktivitasomat, ami 5 10 eve volt, amikor azt csinalhattam, amit szerettem, meg amiben jo voltam. Ez a folyamatos altalanos celu K+F csak depressziot adott, meg stresszt, hogy sosem lesz kesz.
  So fsck that! 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is leszel így soha jó vezető.

  Been there, done that, got the fsck-ing t-shirt... wrong size of course...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A csajozas a hobbym. Bar neha jobban megvisel agyilag, mint a programozas
   :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is leszel így soha jó vezető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szalmabáb, mert én semmi ilyen következtetést nem vontam le.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Emellett érdemes még... mikrokontrollerkedni,

  Nem szeretek áramot vezetni, még gyengét sem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy scrum master
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg politikus, újságíró, coach, team meatinges animátor...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Emellett érdemes még űzni pár hobbit, elektronikázni, mikrokontrollerkedni, zenélni, nyelveket tanulni, cnc-zni, 3D nyomtatózni, kinek mi a a saját mániája, aminek melléktermékeként szakmailag is feljődik az ember, mert ilyesmik kapcsolódnak is a meglévő tudásához.

  Kiülni a piacra valamit árulni délelőtt, délután meg lehet tovább programozni, miután megtekintettük az ott elsétáló széplányokat. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki meg ezt nem teheti meg, vagy hogy egy ideig szünetelhessen, ott eleve valami hiány a tehetségben, a szorgalomban, vagy nem tudja magát jól eladni, vagy nincs szerencséje, beteg, vagy egyéb akadályai vannak.

  Egészen pontosan úgy kell ezt megfogalmazni, hogy "Aki erre nem képes ... az annyit is ér".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem képezném magam, akkor elég hamar bajban lennék, főleg úgy, hogy más dologhoz, mint az informatikához, nem is nagyon értek.

  Ingatlanközvetítő még így is lehetsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kiégés ellen pár bahamai nyaralás, saját Porshével furikázás és egyéb megoldások vannak. Mivel egy tehetséges és sokat dolgozó progrmaozó elvileg nagyon jól keres, ezért ez nem lehet szerintem akadály. 

  Aki meg ezt nem teheti meg, vagy hogy egy ideig szünetelhessen, ott eleve valami hiány a tehetségben, a szorgalomban,  vagy nem tudja magát jól eladni, vagy nincs szerencséje, beteg, vagy egyéb akadályai vannak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abból az egy esetből sikerült kovetkeztetni mondjuk 30-40 ezer ember viselkedésére, vagy esetleg még hozzávettél kettőt-hármat?
  Hihetetlen, hogy valaki ilyen profi legyen a statisztikában.
  Le vagyok nyűgözve teljesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én 72-es születésű vagyok, 84-ben kezdtem el számítógépekkel foglalkozni, és 1997-ben szereztem az első diplomámat nappalin (ELTE). Azóta is programozóként dolgozok, és jelenleg is tanulok levelezőn (GAMF). Az évfolyamtársaim között vannak jó páran, akik nálam is idősebbek, és mégis tanulásra adták a fejüket, akár család mellett is.

  Tapasztalataim szerint egyáltalán nem törvényszerű az, hogy 35 felett az ember már nem hajlandó semmit sem tanulni - akár szervezett keretek között, akár önképzéssel. Programozóként furcsa is lenne, ha még mindig a 30 évvel ezelőtti BASIC meg a 6502-es assembly tudásomból próbálnék megélni.

  Figyelembe kell venni még azt is, hogy az én korosztályomnak jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárral kell számolni. Ha nem képezném magam, akkor elég hamar bajban lennék, főleg úgy, hogy más dologhoz, mint az informatikához, nem is nagyon értek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 74-es születésűként egészen komikus, hogy mennyire pont az ellenkezője igaz rám amiket itt kijlentesz rólam (is).
  Nekem mindig is pont az volt a gyengeségem, hogy túl hamar meguntam a cégeknél dolgozást, és munkahelyet váltottam, túl sok energiát helyeztem a hobbyprojektjeimre a karrierépítés helyett, és relatíve még hobbyból is túl sok területével foglalkoztam a számítástechnikának.
  Mondjuk ahogy öregszem egy kicsit ezek a dolgok tényleg konszolidálódtak, de pont csak annyira, hogy normálisabb legyek (már csak átlagban 3 évente váltok munkahelyet 1 év helyett, 7 programozási nyelv helyett csak a C++-ra koncentrálok, specializálódtam egy-két egymással összefüggő területre (számítógépes grafika, performancia optimalizálás), és a munkahelyemen és hobbyból is hasonló dolgokkal foglalkozom.)

  Nem tudom, hogy te milyen munkahelyen dolgoztál, de ez a 'meg kell neki mondani, hogy mit tanuljon' nagyon nem komoly szenior fejlesztői szint, mondhatnám igen gagyi szint.

  Te amúgy tényleg csak olyan emberekkel vagy körülvéve, amiket írtál? Mert akkor ideje komolyabb céghez menned dolgozni. Vagy ha másként nem megy egy jó tipp: Legalább a twitteren kezdjél el követni 35-évnél idősebb komoly szakembereket (John Carmack, Tim Sweeny, Michael Abrash, stb.. mind idősebbek nálam és mindegyik erősen odab*sz a mai napig.) Én egyébként kb. vagy 50 komoly szakembert (főleg komputer grafikában) követek a twittern, egy részük élő legenda, és szerintem legalább 50%-uk 35 feletti, bár ezen soha nem gondolkodtam.

  Az újdonságra való nyitotsággal kapcsolatban én egyébként pont egy olyan terendet figyeltem meg, hogy sok fiatalt még az hoz lázba, hogy megismeri a n+1-edik javascript mvc keretrendszert, míg nekem már emelkedett az ingerküszöböm, és olyasmik hoznak lázba, mint új user interface rendszerek kutatása virtuális valóságban, meg ilyenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mi jott ki eppen melyik cegtol, milyen nyelv van feljovoben, mi lehet erdekes

  Ismered a viccet a vén és a fiatal bikáról, aki a dombtetőn áll?
  A völgyben ott a tehenek.
  - Rohanjunk le és baxuk meg mindet! - lelkesedik a fiatal bika,
  - Minek? Feljönnek azok maguktól. - mondja az idősebb

  Tapasztalt ember nem fecsérli az erőforrásait 0. verziókra.
  Még az 1. verziónál is meghagyja a fiatal forrófejűknek a hőzöngést.
  Majd ha megéri(!) a 2. verziót és bebizonyosodik(!) az előnye és a támogatottsága, a jövője, na akkor odafigyel rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En egyszer sem hallottam pl. az idosebb kollegakat anno (nagy penzugyi ceg) arrol beszelgetni, hogy mi jott ki eppen melyik cegtol, milyen nyelv van feljovoben, mi lehet erdekes stb.

  Itt legalább 4 dolog játszik szerintem:

  1. Ez leginkább személyiség függő. Vannak olyanok, akikben nem hal ki a motiváció és 70 évesen is keresik az újat, érdeklődve fordulnak lehetőségek felé és szeretnek alkotni, gondolkodni, megismerni, létrehozni valamit, ha csak hobbi szinten is. De volt 8 évvel idősebb kollégám - pedig én is 40+ vagyok erősen -, aki mindig kipróbálta az új dolgokat, alternatív OS-eket.

  2. Amikor megéltél már pár dolgot, akkor kis szerencsével tudod, hogy vannak értékek a munkán túl is. Mondjuk van családod már, vannak más preferenciák. Egy idő után rájössz, hogy az élet több, mint a bitek világa és bár még akár azt is élvezed és szereted, de tudod, hogy a lelkedet már párod, gyereked, barátaid, kutyád társasága, más területre vivő hobbid legalább annyira tölti , sőt néha sokkal jobban, és azok a munkával ellentétben nem gyilkolják a szemeidet és a derekadat :)

  3. Mivel már megtapasztaltál pár dolgot, tudod hogy nem végtelenek az erőforrásaid, így nem szabad minden kérészéletű, vagy számodra nem fontos dologra pazarolni őket. Van a fejedben valami kép, terv és szívesen csak ennek az elérésébe ölsz már energiát, a többiről beéred, ha olvasol. Na meg az esetleges hobbidba, de az vagy kapcsolatos valamilyen szinten a programozással, vagy nem (lásd 2. pont). Nekem is van a fejemben több dolog, ami érdekel, szívesen foglalkoznék vele, akár még piaci értékű tudást is hozhat, de nem tudok elindulni nem hogy 10, de 5 irányba sem, mert munka mellett jó ha még egy-két dologra marad energiám (leginkább 1 :)). A szerencse az, ha a munkát össze tudod kötni az érdeklődéseddel valamilyen szinten, azaz az új technológiákat nem csak úgy megismered, de hasznosítani is tudod és ez mondjuk úgy indul, hogy felismered, hogy ez akár hasznos is lehet annyira, mint amennyi időt megkíván a megismerése.

  4. Amit már előttem is írtak, a kiégés. Bár 5-10 év alatt nem biztos, hogy belefáradsz a szakmádba, de pár rossz munkahely, ócska projekt, nem jó főnök azért sokat tud ezen lendíteni. Ha 15-30 év van mögötted, ennek jóval nagyobb az esélye. Ha ráadásul éppen egy kevésbé jó munkahelyen dolgozol (ősi, összetákolt projekt, inkompetens vezetés), már megvan benned a mókuskerék érzés, akkor ez bizony ki tudja ölni belőled a szakmai érdeklődést és a munkára csak szükséges rosszként tekintesz a megélhetésedhez. Persze, ilyenkor váltani kell, de nem mindig és nem mindenkinek olyanok a körülmények. És ha éppen ki vagy égve, akkor még erre sem feltétlenül van motivációd, ellenben ha felismered, hogy azért meg kellene menteni magad, akkor az élet más területén keresed inkább az újdonságot, az élményt, a feltöltődést.

  47 éves vagyok pár napja :), ZX81 es számítógéppel kezdtem 14 évesen a programozást. Megtanultam magamtól a BASIC-et, Z80 assembly-t, Pascal-t, x86 assembly-t (jó, ezt a kettőt tanultam is, de mindig az anyag előtt voltam 1-2 évvel :)), Delphi-t, HTML-t, PHP-t, Javascript-et, C#-ot, XAML-t, kicsit a C++-t. Szóval a nagy részét magamtól, bár a C# és XAML elsőre kifejezetten munkához kellett, de nem volt tanfolyam, vagy oktatás ezeknél sem, csak _kis_ segítség. Fejlesztettem ügyviteli rendszert, játékot, DirectX-es hobbi projektet, vállalati rendszert, weboldalt / portált, mobil alkalmazást. És ezek után nagyon határozott ÚJ(!) terveim vannak a következő 5 évre (ennyire merek előre tervezni), amikhez új dolgokat kell menet közben elsajátítanom. És nem hiszem, hogy egyedül vagyok a korosztályomban ezzel, már csak azért sem, mert van pár barátom a 40+-os fejlesztők között.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a legtobbunk ilyen. Kiegunk, besokallunk. Nem is feltetlen az uj dolog elsajatitasaval van baj.

  Nincs még egy olyan szakma, ami ilyen rövid növekedés/osztódás folyamatot produkálna. Egyszerűen gyorsabban keletkezik a megtanulandó, mint amennyi ember születik és képződik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az, aki régen kezdte, amikor a programozás körül nem volt akkora hype mint mostanság, az sokkal nehezebben ég ki mint az, aki már eleve azért jön a pályára mert meglátta valamelyik gyorstalpaló tanfolyam hirdetését, és úgy gondolja hogy itt kis munkával sok pénzt lehet keresni, vagy az aki már a házi feladatait is a prog.hu-n oldatja meg másokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk ez azért annyira nem jellemző, bár tény hogy mentek el emberek szép számmal, és jöttek újak, de van egy törzsgárda aki már legalább 5 éve együtt van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, de mi az a devops ? Developper , fejlesztő ?

  Nehez ezt egy mondatban leirni, itt van reszletesebb leiras: DevOps - Wikipedia, the free encyclopedia
  Illetve rengeteg konyv van rola. Ha amazonon rakeresel hogy devops latod hogy nagyjabol mit jelent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a legtobbunk ilyen. Kiegunk, besokallunk. Nem is feltetlen az uj dolog elsajatitasaval van baj. Hanem, hogy pl felulrol latod ennyi idosen az egeszet. Kijon egy uj dolog, de latod hogy regen is volt ilyen. Vagy pl hogy semmivel se jobb, mint pl azok megis muszaj hasznalni, megkovetelik, mert most epp trendi.

  Androidban mennyi ilyen van. 

  Pl daggert nem hasznalok, kiprobaltam azt csa. Kotlint nem hasznalok, kiprobaltam azt csa. :) 

  Amit tenyleg ugy gondolok, hogy hasznos azt hasznalom. Van amire nem visz ra a lelek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ami korosztály függő, az pont a munkahelyek számainak esete, mert nagyon sokat változott ebben a világ, főleg nálunk a szocializmus után, nekem már most sokkal több munkahelyem volt, mint apámnak, de az ő korosztályában ez volt az általános. Mondjuk az IT szektorra ezcnehezen vetíthető, mert a szocializmusban nagyságrendekkel kevesebben dolgoztak az IT szektorban, mint ma, akik 90 után kezdtek, azoknak a többsége meg sok munkahelyen megfordult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem ez nem szuldatum kerdese, meg az se, hogy x munkahelyen t vagy t*.5f evet marad az illeto mig y ra valt.

  Az se, hogy munkahelyed van vagy jobban szereted a vallalkozast.

  Egyiknek az opengl masiknak a dx.

  En 35 vagyok es magamtol en se tanulok meg uj dolgokat, mert mar annyi nyelv meg minden van a fejemben, hogy az hihetetlen. Ha rakenyszerulok, akkor megtanulom, mert mondjuk kell egy uj nyelv egy uj projecthez.

  Es vallalkozo remoteban. Nem tudnek bejarni, mas szemelyisegi jegyek passzolnak ahhoz.

  35 vagyok, akkor egy ev es vege? Aggodjak?:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem félreérti Pyro, nem azért találja ezt a jelenséget 35 év felettieknél, mert abban a korosztályban több ilyen lenne, hanem azért, mert aki ilyen, annál addigra kezd el látszani. A mostani 30 alatti korosztályból is ugyanolyan arányban lesznek majd, akik kiégnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most ezt állítod:

  A kulcsszo nem az volt, hogy nem kepezik magukat, hanem hogy meg kell nekik mondani, merre kepezzek magukat.

  holott korábban ezt írtad:

  - mindent csak "muszajbol" tanul, nem magat kepezi hanem a regi iskolai rendszerhez hasonloan meg kell neki mondani, mit csinaljon

  Nekem eléggé úgy tűnik, hogy mégis csak azt írtad hogy nem magát képzi (és más sem képzi őket).

  En egyszer sem hallottam pl. az idosebb kollegakat anno (nagy penzugyi ceg) arrol beszelgetni, hogy mi jott ki eppen melyik cegtol, milyen nyelv van feljovoben, mi lehet erdekes stb.

  Ez te vagy. Én meg őszintén szólva egyetlen a korosztályodba eső fiataltól sem láttam még olyan mértékű tudást, gyakorlatot, tapasztalatot és szemléletet mint egynémely idősebb kollegámtól.

  Nem állítom hogy mindegyiktől, de akitől tanulni lehetett, az mind idősebb mint én.

  Az általad hiányolt újdonságokról való beszélgetést viszont igenis tapasztaltam tőlük. Sőt némelyik nem hogy beszél róla egymás közt, de előadásokat tart róla nagy közönség előtt, vagy ő írja az adott dolgokat. Csak a mi korosztályunk már nem lelkesedik minden tiszavirágéletű új technológiáért.

  Szintén világviszonylatban is nagy pénzügyi cégek alapján mondva...

  Lehet az idosebb kollega ugyanugy megtanulja az x+1. nyelvet, de csak akkor ha a menedzment odaall es azt mondja, "Jozsi nyartol uj projekt x nyelven kell, tanuld meg". Nalunk anno majdnem az osszes ujitas ezert aztan lentrol a fiatalok felol erkezett, az oregek meg csinaltak amit addig is es jo az ugy meg akkor is ha ujabb dolgokkal pl. negyed annyi ido lenne ugyanazt.

  Inkabb erre a rugalmatlansagra gondolok, es nem arra, hogy 56 evesen nem tud egy uj programnyelvet megtanulni, na de pl. magatol, szabadidejeben is megtenne?

  Mint mondtam, egy igen szűk minta alapján általánosítasz és állítod hogy mindenki ilyen rugalmatlan mint amilyennek beállítod.

  Gondolkozz már el egy kicsit.

  Ha körülnézel az interneten, a jó minőségű új technológiák fejlesztői közül milyen arányban vannak 35-40-nél fiatalabbak által fejlesztettek? Meg lennék lepve ha a stabil robusztus technológiák nagy részét nem az idősebb korosztály készítette volna.

  Azokat a cikkeket amit az internetről összegyűjtöttetek és küldözgetnek egymásnak, szerinted ki írta? A 40+ korosztály.

  Szerinted mégis mi a fontosabb? Megtanulni valamit amit valaki más megcsinált (értsd kullogni mások mögött), vagy önállóan képesnek lenni valami új és használható megalkotására amit mások is megtanulásra érdemesnek tartanak?

  Vagy netán arra vagy büszke hogy folyton olvasgatod az internetet és küldözgeted a linkeket, de önállóan újat nem vagy képes alkotni?


  Szakmai beszelgeteseik kizarolag az aktualis termekre korlatozodtak, illetve olyan dolgokra, amiket mar evek ota ismernek.

  Ti meg az idő egy jó részében olyan dolgokról beszélgettek és cseszitek el az időtöket amik lehet hogy vadiújak, de lehet hogy egy év múlva már senki se foglalkozik vele, mert nem állták ki az idő próbáját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kulcsszo nem az volt, hogy nem kepezik magukat, hanem hogy meg kell nekik mondani, merre kepezzek magukat.

  En egyszer sem hallottam pl. az idosebb kollegakat anno (nagy penzugyi ceg) arrol beszelgetni, hogy mi jott ki eppen melyik cegtol, milyen nyelv van feljovoben, mi lehet erdekes stb.

  Szakmai beszelgeteseik kizarolag az aktualis termekre korlatozodtak, illetve olyan dolgokra, amiket mar evek ota ismernek. 

  Mi a "fiatalok" meg mutogattuk egymasnak hogy eppen ki mit olvasott, linkeltuk egymasnak a hireket vagy eppen forumokat, beszelgettunk az ujdonsagokrol stb.

  Lehet az idosebb kollega ugyanugy megtanulja az x+1. nyelvet, de csak akkor ha a menedzment odaall es azt mondja, "Jozsi nyartol uj projekt x nyelven kell, tanuld meg". Nalunk anno majdnem az osszes ujitas ezert aztan lentrol a fiatalok felol erkezett, az oregek meg csinaltak amit addig is es jo az ugy meg akkor is ha ujabb dolgokkal pl. negyed annyi ido lenne ugyanazt.

  Inkabb erre a rugalmatlansagra gondolok, es nem arra, hogy 56 evesen nem tud egy uj programnyelvet megtanulni, na de pl. magatol, szabadidejeben is megtenne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd
Túl sok oldalt töltöttél le. Kérünk, gyere vissza később (30 perc múlva)!
Download limit reached. Please, come back later (in 30 minutes)!

Ha a böngésződ előtöltést használ, azt tiltsd le!
Disable browser prefetch!

Guru meditation: 858dc5a42a1c56adc51772ade5736c78