Nem lehet majd Silverlight-ban programozni a Windows 8-on?

Nem lehet majd Silverlight-ban programozni a Windows 8-on?
2012-04-06T15:49:21+02:00
2016-06-13T07:55:45+02:00
2022-10-20T10:05:31+02:00
 • Azóta már ez is tisztázódott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak az kérdés, hogy mit lehet Windows Phone 8 -on, hanem az is, hogy van-e Windows Phone 8
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, de csak desktopon, metrón nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • > Nem lehet majd Silverlight-ban programozni a Windows 8-on?

  Végül is lehet, vagy sem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy olyan, hogy aranyláz effektus, amikor egy új platform és marketplace lehetőség előjön. Ezt például Bada-n szépet ki tudta használni, aki akarta, most már bebukott, de ez a Samsung hibája, ha nem hisz a saját rendszerében se, szépen be tudta volna teríteni ilyen telefonokkal a piacot. Volt Android és IOS felhasználók áttértek erre, szóval a térítéssel nem lett volna gond, amúgy is egység sugarú user csak annyit lát, hogy Angry Birds, facebook, skype, meg 3D FPS. Sőt legtöbben még ennyit se, telefonnak használják a telefont még mindig, ennélfogva tényleg csak az a döntés alapja, hogy hogyan néz ki a készülék és mennyibe kerül. Ez a jelen.

  W8 is egy ilyen effektus, amit érdemes kihasználni, viszonylag kevés app, újdonság stb. Az, hogy utána mi lesz valóban csak feltételezés, hogy mekkora lehet később egy ilyen egységesített rendszer és, hogy a felhasználók mennyire fognak appokat töltögetni mindenféle platformra.

  Anno szintén nem a PC/windows, hanem a Mac volt a nyerő pénzkeresés szempontjából, bolondnak nézték azt, aki PC-re akart fejleszteni. Aki akarta kihasználta az újdonság erejét és olyat fejlesztett, ami azon a platformon újdonságnak számított és kaszált. Később az olcsóbb hardver és egységes szoftver miatt a windows lett a nyerő. Ki tudja a történelem ismétli e önmagát, mindenesetre a kezdeti effektus megvan, nem kell ahhoz 1 milliárd felhasználó, elég ha 100 ezer megveszi és nem kell azzal versenyezni, hogy van ugyanilyen megoldásból még millió teljesen ingyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te chick, mikor meg evekkel ezelott erre jartam (meg az akkori blogod fele), te meg elvakult MS hivo voltal! Csak nem felebredtel azota? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanazt jelenti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg az a kiút, ha elfelejtik a 7.8-at, helyette 8-as upgrade lehetőség lesz a jelenlegi készülékekre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja, csak zomeben azok a potencialis wp8 -ra upgradelo userek, akiknek 7-esuk van. androidosnak ez nem kell. a helyzet az, hogy azok sem fognak a boltba rohanni uj telot venni, akik most vettek meg a legujabbat. es ha azon nem fognak futni a wp8 appok, amiket te megcsinalsz, tobbet nem vesz vindoz telt a user. legalabbis a neten jelenleg uralkodo allapotokbol ez kovetkezik. nekem nincs kristalygombom, csak onnan tudok kovetkeztetni azon kivul, h van sajat velemenyem is. innen kiut szvsz az, ha a hetpontnyoc viszi az rt appokat is, ami meg konnyen bekovetkezhet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "az IOs pedig bolhafing piac a komplett PC/mobil windows-hoz képest"

  De a Metro az nem azonos a PC + mobil Windows-al, a mobil Windows sikere kétséges, ahogy a Metro sikere is kétséges desktopon. És hát a mobil Windows piac az, ami jelenleg lófing az iOS piachoz képest, miközben nyilván a desktop Windows piaca sokkal nagyobb az iOS-nél, csakhogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Metro piaca is nagy lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Androidon fizető userből nem sok van, az IOs pedig bolhafing piac a komplett PC/mobil windows-hoz képest. Ezzel csak az nem számol, akinek befogták a szemét, vagy direkt nem akar látni. Ez az 5 éves ciklus is hülyeség. Több, mint fél milliárd W7-es gép van már most, nem kell ehhez 5, meg 10 év, de még 3 se, ha pár 100 millió user-el akar valaki számolni. Mire kifejleszted a programot, amit most elkezdesz lesz rá vevő. Ha pedig nem össznépi megoldás úgyis te határozod meg a sw/hw-t amin kell futtatni, akkor meg nem tök mindegy?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A profi fejlesztő attól profi, hogy nem "nyit az új dolgok felé" hanem ha megéri neki akkor fejleszt az adott platformra, ha meg nem akkor nem. Márpedig a metró erősen kétes platform - ha kvarcjáték a célod, akkor az IOS vagy az Android felé célszerű "nyitni", mert hogy ott vannak a userek. És az, hogy ez változni fog, finoman szólva is kétesélyes - a WP7 mögött is nagy hype volt, még sem lett belőle semmi. Pedig az jóval kiforrottabb technológiára épült mint ez. És a droidnak már jó régen van C-s API-ja is, ha valaki erre vágyik.

  Ha pedig a desktop a cél, akkor erősen megfontolandó, hogy a win8 hány éven belül váltja le a cégek nagy részénél a win7-et és az XP-t - akik ugyanis Pl. 5 éven belül nem váltanak, azok 5 éven belül nem fogják megvenni a metrós programodat. És ha ezek aránya nagyobb mint 50%, akkor a potenciális vevők felét buktad. És persze lehet, hogy a másik 50% sem fogja a metrós felületet előnyben részesíteni a hagyományos ablakozóssal szemben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A mobil felhasználók pedig fél/egy évente cserélik az eszközöket, nekik aztán végképp mindegy, hogy eddig mi volt."

  Azért ez változó, mert én meg nemrég cseréltem WM6-os telefonomat egy Androidosra. Úgy tűnik jól döntöttem az Android mellett, hogy nem egy WP7-es készüléket választottam. Ja, mondhatod hogy az USA-ban senki sem tartja meg 1 évnél tovább a telefonját, azonban ezt kétlem, mert egy telefon nem cserélésének nem csak anyagi okai vannak, a valóságban ahány ház annyi szokás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak, sőt zömében nem azok fognak fejlesztni w8-ra, akik eddig évekig már fejlesztettek wp7-re, meg egyéb xaml technológiákra. Hozzám hasonlóan rengetegen lesznek új vagy rugalmas fejlesztők, akik kesergés helyett tudnak nyitni új dolgok felé. A mobil felhasználók pedig fél/egy évente cserélik az eszközöket, nekik aztán végképp mindegy, hogy eddig mi volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt vannak a legyeid. Messze a legtöbb szavazat ilyen rövid idő alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, én nem azt mondom, hogy igazam van (veled ellentétben - ez lényeges különbség), hanem, hogy ez a véleményem! Meg azt, hogy a legtöbb olyan fejlesztő, aki ezzel foglalkozik (XAML fejlesztéssel), nem pedig csak olvas meg beszél róla, nagyon hasonló véleményen van, mint pl ő is:

  XAML hell

  100% agree.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legyek száma és a tévedhetetlenség között fennálló korrelációt már kiveséztük. Az, hogy ezzel "érvelsz" valójában azt jelenti, hogy nem hozol érvet az álláspontod mellett - legyen bármi is az.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy ez:

  Shawn Wildermuth's Blog

  tele van a net azzal, amit mondok, azert mondom. ellenben amit te mondasz, az max a kristalygombodben latszik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • errol beszelek:

  http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/4533067_460s.jpg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ki mondta, hogy bena ms? a win95-ert anno kilometeres sor allt, es volt olyan ember a sorban, akinek pcje sem volt. az xbox is nagyon megy, a kinect is jol sikerult. en csak azt mondom, hogy ezen a jelenlegi piacon maximum egy uj vallas megteremtesevel lehetne eredmenyt elirni, pontosan ugy, ahogy te vizionaltad. erre meg az ms az applelel nincs egy sulycsoportban. es igen, ez 0 vagy 1. vagy veszik a cuccot vagy nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahogy azért ennek a - szerinted - béna kacsa Microsoft csak sikerült 95%-os piaci részesedést szereznie ill. megőriznie annak ellenére is, hogy úgymond nem kultusz és vallási alapon tette mindezt, illetve, hogy azért változtatgatott rendesen a rendszere minden pontján az elmúlt három évtizedben. Szóval a jelek szerint előbbi kettő nem előfeltétele egy-egy paradigmaváltás elterjedésének és sikerének még a MS célbázisán sem.

  A másik dolog, hogy bár nincs garancia arra, hogy a Metro siker lesz, de azzal, hogy azt a Microsoft csak pluszban hozza be a már meglévő platformjain, sokat nem kockáztat vele a - és lehetőséget ad a piacnak, hogy döntsön felőle, anélkül, hogy ezzel a már meglévő pozícióit komolyan veszélyeztetné. Csak Metro UI csak olyan platformokon van, ahol eddig is csak az volt (telefon) ill. ahol a Microsoft eddig ne volt jelen (táblagépek), így ezzel a korlátozással piacot a meglévő bázisából biztosan nem veszt.

  Szóval ha történetesen a Metro maga esetleg bukás is lesz - amit én azért nagyon nem borítékolnék előre annak ellenére sem, hogy felhasználóként és az asztali gépemen engem is kiver a hideg tőle -, az se jelent igazán semmit. A legnagyobb vicc az egészben ugyanakkor az, hogy azért sem jelent semmit, mert a WinRT elég generikus ahhoz, hogy egy vizuálisan teljesen más stílust képviselő felületet is simán mögé lehessen rakni, anélkül, hogy magukon a programokon és az API-n bármit kellene változtatni. Ha nagyon akarná a MS simán megcsinálhatná, hogy a Metro alkalmazások a sima Windows desktopon is fussanak. (Pl. a csempék lehetnének sima ikonok ill. widgetek a desktopon, változás esetén az értesítési mezőben jeleníthetnének meg buborékokat, az alkalmazások felületeit is simán lehetne ablakba pakolni, mint ahogy a charms és társai is simán elférnének a klasszikus menükben. Mindezt ugyanazokkal az API hívásokkal).

  Szóval ha minden kötél szakad, a Microsoft szerintem még akkor is továbbviheti a WinRT-t magát, akár maga a Metro stílusú felület nélkül is, ill. attól függetlenítve azt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy még mindig csak 0-ban 1-ben tudsz gondolkodni - a világ meg nem ilyen. Pl. abból, hogy egy adott felhasználási környezetben mondjuk a billentyűzet használat szükséges ill. hatékonyabb mondjuk a szövegbevitelre, nem következik az, hogy az érintésérzékeny képernyő vagy akár a Metro felület tök felesleges, használata teljesen kizárt lenne, vagy ne lehetne hatékonyabb, mint a klasszikus desktop paradigmák használata.

  Éppen úgy ahogy az egér nem helyettesíti a billentyűzetet és nem is képes erre (ill. csak igen korlátos mértékben és rossz hatásfokkal), valamint vice versa, hasonló módon a billentyűzet is kiegészíti csak az érintésérzékeny képernyőt ill. az erre épülő felületet, hanem pedig kiváltja és feleslegessé teszi.

  A legtöbb tipikus feladatra a Metro bőven elég, az érintésérzékeny vezérlés pedig sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb, mint az egérrel bóklászás vagy a billentyűről vezérlés. Ami ráadásul menet közben pl. egy tömegközelekedési eszközön ülve nem is megy, míg az érintőképernyő simán. Ezen az, hogy szöveget gépelni vagy Excel táblát szerkeszteni úgymond desktop (de legalábbis nem elsősorban Metro-stílusú) felületen ill. billentyűzettel érdemes, semmit nem változtat. Már csak azért sem, mert a legtöbb felhasználó az ideje legnagyobb részében nem Excel táblát és nem Word dokumentumokat szerkesztget, hanem olyan feladatokat végez és olyan dolgokkal kapcsolódik ki, amikhez a Metro bőven elég ill. egy hordozható eszközökön ideálisabb megoldást képes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez meg akar igy is lehetne, vagyis hogy a metro az igaz ut, amire mindenkinek ra kell lepnie, ha nem akar dinoszaurussza valtozva oriasmeteor alatt lapulosat jatszani ... ha az apple talalta volna ki, meg akkor, amikor jobs elt. az ms soha sem tudott kultuszt es vallast teremteni a cuccai kore, meg bill idejeben sem, es hogy ekkora valtozast letoljanak az ugyfelek torkan, minimum ez kell. erdemes megnezni a win8 reakciokat, magaert beszel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a Windows RT-s gépen használható lesz a Powerpoint, a Word és az Excel is, mert van hozzá egér (touchpad) és billentyűzet - ha másképp nem, Bluetooth-on vagy USB-n át. Levelezni is finom lesz vele.

  Ha van egered és billentyűd, azt onnantól kezdve desktopnak hívják - és a metró máris csak nyűg a usernek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LC, ezt a kvarcjátékos lenézést szerintem lassan el lehet felejteni... Nem erről szól a dolog!

  Láttál már iPad-on Keynote-ot (Powerpoint)? Kifejezetten jól használható darab, pedig nem játék, sőt még nem is content consumption. Láttál rajta Numbers-t (Excel)? Kifejezetten teljesen használhatatlan.

  Ebből látszik, hogy vannak olyan productivity tool-ok (pl. prezentáció-szerkesztő, animáció-készítő, filmvágó), ami kifejezetten jól működhet touch-os környezetben.

  2007-8 környékén UMPC-re készítettünk touch-os felületen LOB appot. Volt benne touch, drag and drop és kézírás-felismerés is. Technikusok használták országszerte, munkalapok rögzítésére. Itt egy videó. Laptop nem jöhetett szóba, mobilabb eszközre volt szükség.

  De a Windows RT-s gépen használható lesz a Powerpoint, a Word és az Excel is, mert van hozzá egér (touchpad) és billentyűzet - ha másképp nem, Bluetooth-on vagy USB-n át. Levelezni is finom lesz vele.

  Visual Studio-t viszont nem fogunk Metro-n futtatni, az tuti. És egy csomó más LOB alkalmazásnak se felel meg. Na és? Attól még igenis megvan a szerepe ezeknek az eszközöknek az Angry Birds-ön túl is...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Játék szempontjából meg egy profinak nagyjából fél óra sincs a megfelelő engine részek módosításával áttérni az új WinRT API-ra és kiadni egy patch-et, mivel a DirectX megfelelő részei nem sokat változtak.

  Ehhez képest elég sokat lehetett olvasni játékmagazinokban (lehet hogy most is lehet, csak mostanság már nincs ilyesmire időm) hogy az xxx konzol->pc átirat mekkora hígfos mert pocsék az irányítás, és gagyi a grafika - mivel konzolra volt szabva, ami akkortájt messze elmaradt az átlag gamer PC teljesítményétől.

  Az, hogy a kódban a platform-specifikus dolgokat átírod, még nem jelenti azt, hogy kész is a dolog. Azt pedig pláne nem, hogy sikeres is. Attól, hogy a legújabb FPS megy kvarcjátékon is, az átlagpolgár nem biztos hogy ezzel akarja végigtolni - inkább angrybirdsezik. Ahogy amúgy az Angrybirds viszont nem igazán lett sikerjáték PC-n, pedig van átirat erre is.

  A másik dolog pedig, hogy ügyvitel esetén a webet még meg tudom érteni, de azt már kevésbé, hogy a metró miért érné meg a cégeknek. Alig hiszem, hogy a könyvelőirodákban tömegesen cserélnék le a PC-ket kvarcjátékra. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy a következő 5 évben az XP-Win7 vonal ezen a területen le lesz váltva win8-cal. Ami viszont azt jelenti, hogy aki metrózik, az a potenciális ügyfelek nagy részét garantáltan bukja. Arról nem is szólva, hogy maga a metró is kerülhet a Winforms, WPF, Silverlight, linq to sql, stb. sorsára, akkor pedig az egész projekt bukik. Így, szvsz ha valaki biztonságra játszik, az java - html vagy php html kombóban gondolkodik, vagy ms vonalon az ASP.NET MVC-ben.

  Ami persze azt is jelenti, hogy a metróval a MS ezen a téren inkább rontott a helyzetén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Metro nem is a desktop leváltására való, teljesen más célokat szolgál. Újítás például, hogy a DirectX-el együtt is használható, így a különböző workaround flash és egyéb megoldások helyett ez alkalmazható.

  Hagyományos desktop programoknál nem leváltás, hanem átalakulás történik. Több cégtől is HTML JS technológiai visszajelzéseket kaptam, pedig volt, aki IOs-ra akar fejleszteni és van, aki kifejezetten MS párti, de sose lehet tudni alapon mégis ezt választotta. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a régi desktop, mint olyan ügyvitel szempontjából sokkal inkább halott, mint a webes, esetleg Metro irányzat. Ettől függetlenül nincs szó leváltásról, inkább csak átalakulnak az igények és más szerepet tölt be a desktop, pl. profi szövegszerkesztés, képfeldolgozás szintjén marad, míg az úgyvitel/adatrögzítés áttevődik inkább másra.

  A "kvarcjátékra" tehát komoly igény van fejlesztői részről is. A mobil/tablet/surface-el igen is számolni kell, ebbe az irányba mozdul mindeki, aki csak tud.

  Játék szempontjából meg egy profinak nagyjából fél óra sincs a megfelelő engine részek módosításával áttérni az új WinRT API-ra és kiadni egy patch-et, mivel a DirectX megfelelő részei nem sokat változtak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A metró ugyanarra az xaml-re, és ugyanarra az mvvm modelre épül. Ugyanazzal az eszközzel fejleszted. Egyébként most volt egy projekt amit winforms-szal kezdtünk el, aztán a user kitalálta hogy neki mégiscsak wpf-ben kell. Ugyanazok a formok, ugyanazzal az üzleti logikával a háttérben (az ettől nem változott), pontosan kétszer annyi kódot igényeltek. Ezzel együtt nekem az MVVM sokkal jobban tetszik mint a hagyományos winforms, mivel az egész adatkötősdi itt sokkal jobban kézben tartható és fényévekkel okosabb is, plusz vannak olyanok mint stílusok, triggerek, data triggerek, ugyanakkor az, hogy ettől bármi is gyorsabban készül el, utópia.

  Másrészt, a kvarcjátékot modern ki/beviteli eszköznek nevezni ma szintén túlzás. Legalábbis szvsz, a hagyományos desktop vonal és a kvarcjáték vonal alapvetően más. Kb. annyira konkurensei egymásnak, mint az asztali DVD lejátszó és a desktop. A desktop egyes feladatait át tudja venni a DVD lejátszó is - de azt amire az egészet kitalálták nem igazán. Ugyanígy, a kvarcjáték is át tud venni bizonyos feladatokat, de a két dolog alapjában véve csak viszonylag kevés átfedést mutat. A kvarcjáték tartalom fogyasztásra való. A szövegbevitel már büntetős rajta, játszani szintén nemigen lehet vele úgy mint egy desktopon vagy egy konzolon. Persze egy-két oldal szöveget bevinni be lehet vele ha nincs más, de ez ugyanolyan pótmegoldás mint az okostelefon. És ezért tartom én halott dolognak a metró-win8 vonalat - annak ellenére, hogy nekem mint .NET fejlesztőnek jó lenne ha elterjedne, mivel sokkal inkább kézre esik mint Pl. egy Android, nem is szólva az IOS-ről. És igen, webes technológiáknál is fényévekkel inkább kéztre esik. De nem fog elterjedni, mert szvsz kvarcjátékon a desktopos progikra eleve nincs igény.

  A desktopot pedig nem ez fogja leváltani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Metro nem elősegíteni, hanem pont, hogy meggátolni fogja, hogy a web kinyírja a Windows-t és vele a desktopot - mind szoftver, és (utóbbin keresztül) hardver oldalról. A desktop klasszikus formája, az ablakozós, főmenüsoros, dokumentumterületes változata ugyanis egyértelműen halálra, illetve rétegfelhasználásra van ítélve, azon egyszerű oknál fogva, hogy a modern kimeneti és beviteli eszközeink mellett ezek a paradigmák csak rendkívül rossz hatékonysággal teszik lehetővé a legtöbb vezérlési, beviteli és információprezentálási feladat ellátását - így felhasználói szempontból egyértelműen elavultak, túlhaladottak. Ráadásul a ilyen felületet biztosító frameworkökkel és fejlesztőeszközökkel tipikusan sokkal lassabban lehet magukat a programokat is fejleszteni, ami miatt még a fejlesztőknek sem érdeke ezek életben tartása. (Kivéve persze a begyöpösödött fajtát, de ő meg magát szelektálja ki a korral haladni képes többséggel és új belépőkkel szemben.)

  A Metro ebből a szempontból nem csak azért jó, mert vizuális stílusában és alapvető paradigmáiban is rokon a webes megoldásokkal, de mert technológiai és fejlesztői szempontból is közeli rokonságot (sőt, bizonyos pontokon teljes egyezést) mutat a webbel és az ott alkalmazott megoldásokkal.

  A Metro lehetővé teszi a fejlesztőknek, hog ne kelljen a felhasználói élmény, a fejlesztés sebessége, a terjesztés egyszerűsége, valamint a hordozhatóság és a frissítéskövetés szempontjából a klasszikus desktop techológiákhoz képest fényévekkel előrébb járó, sokkal hatékonyabb webes technológiák, valamint a gyors és offline futtatást is biztosító asztali technológiák között dönteniük, választaniuk, hanem ezek előnyeit ötvözhessék egymással olyan esetekben, ahol a gyors futás és/vagy offline működés megléte is elvárás ill. prioritás.

  Szóval a Metro nem hogy elősegíti, de pont hogy elodázza ill. meggátolja azt, hogy a mind felhasználói, mind fejlesztői szempontból a feladatok legtöbbje esetében az asztalinál sokkal hatékonyabb megoldást kínálni képes web és a webes technológiák szinte minden téren átvegyék az uralmat a klasszikus desktop alkalmazások felett. Ezen kívül azon keresztül, hogy a webes technológiák (HTML, CSS, JavaScript) használatát közvetlenül is lehetővé teszi, a Metro fejlesztői kapacitást is közvetlenül elhódít a webtől ill. ilyen fejlesztői kapacitás a desktop piacon történő hasznosulását is lehetővé teszi, ami még több desktop alkalmazás születése előtt nyitja meg az utat, egyszersmind elszívva a web elől a fejlesztői erőforrásokat.

  Az egyetlen dolog amit a Metro siettet és aminek a halálához hozzájárul, az a begyöpösödött, a desktop paradigmákon és a klasszikus desktop technológiákon túllépni képtelen - vagy ennek érzelmi okból tudatosan ellenálló - fejlesztők "kihalása" a piacról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet neked akármilyen API és vas a cucc mögött, ha a cucc fizikailag egy gombok nélküli deszka. Ezt nagyon jól lehet simogatni, ami mondjuk Angry Birds-hez, sakkhoz, esetleg körökre osztott stratégiához remek - bár, ezekhez totál felesleg a DirectX és a C++, de kétlem hogy az FPS, MMORPG és más hasonló műfajok rajongóit tömegesen fogja elmozdítani a konzol elől. Ahogy idáig a kézikonzolok sem értek el átütő sikert, pedig azokon van rendes billentyűs kontroller.

  A html5 lehet hogy jó ötlet, ha a user torkán le lehet tolni a webes user interfészt - és egyre inkább le lehet - de ez a user aligha fog venni 300 ezerért kvartjátékot, ha egy 50 ezer forintos ócsított kínai cuccoson ugyanúgy elmegy a webes UI (sőt, ha csak web kell akkor már tizenezerért talál hozzá ócsó kínai kvarcjátákot). Sőt, az sem biztos, hogy kvarcjátékot vesz - egy jobb kvarcjáték áráért már laptopot is vehet, amin ugye billentyű is van - a webes UI pedig ugyanúgy elmegy ott is.

  Az már más kérdés, hogy ha a metró elterjedne (kb annyira, mint ma a windows) akkor lehetne olyan UI-t csinálni, amit weben soha. De ehhez az kellene, hogy az átlagpolgárnak metrós gépe legyen. Ehhez képest szvsz a userek nemigen rohannak aranyért windowsos kvarcjátékot venni, és a desktop win userek sem fogják kitörő örömmel fogatni a winrt-t. Szvsz _sokkal_ nagyobb prüszkölés lesz mint a Vistánál volt. És ez - pont a webes UI terjedése miatt - igencsak rosszul jöhet még a microsoftnak. Lehet, hogy a win8 tényleg elhozza a linux desktop évét...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd