Generátor meghatározott számokkal

Címkék
Generátor meghatározott számokkal
2012-03-30T18:06:04+02:00
2012-03-31T20:54:41+02:00
2022-10-25T11:05:43+02:00
 • Sőt, a Valami amerika 1-ben a végén a srácnak is kihúzzák a számait
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem azt próbáltam megcáfolni, hogy ez lehetetlen, hanem azt "bizonyítottam", hogy tetszőleges ötösnek egyforma a valószínűsége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Srácok, ezt az egész agy- és billentyűzetkoptatást megspórolhattátok volna. Elég lett volna utánanézni a tényeknek. Kapaszkodjatok, most jön a rázós rész. Már húztak ki ilyen számokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már elfogadtam lentebb valahol.

  Csak kérdezősködtem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ez most olyan, mintha bevezetted volna Caesar kódot

  Kár ezt ragozni, az 1-90 természetes számok halmazát bijektíven leképezem önmagára, és kész. Még az sem kell, hogy feltétlenül egy elemhez egy különböző érték legyen rendelve. Nincs itt semmiféle titkosírás meg nyavaja. Remélem, most már elfogadod, hogy igazunk volt, és minden kombinációnak egyforma(1 / (90 alatt az 5)) a valószínűsége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké vágom, ez Frankdavid példájára irányuló kérdés volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagyis bőven elég ha csak 1 szelvényt váltasz be életed során. Mert alig van különbség, ha 15 szelvénnyel játszol minden héten 35 évig

  Mégis ki az a b#&@{om, aki tényleg bízik abban, hogy megnyeri? Mondjuk a táncosok jók, a showban
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak példát adtam a valószínűségi változókra, azt próbáltam kifejezni, hogy

  a fej vagy írás probléma megegyezik a kockadobás páros/páratlan problémával. Ami megegyezik azzal, hogy 0, 1 lehetőségek közül 50%-al fog bekövetkezni valamelyik.

  Nem írtad, hogy nem így van, csak ezt írtad:
  Továbbra is egy esemény következik be 1 húzásnál csak mondjuk az 1-es átnevezted 33-ra. Ezek szerint átnevezhetnénk egy tetszőleges kanji karakterre is?

  Erre adtam példát, hogy lásd, tényleg így van.

  Sőt a következő hozzászólásodban (20:27) leírod, hogy még mindig nem érted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ez most olyan, mintha bevezetted volna Caesar kódot, csak nem 3-as eltolással, hanem minden értékhez egyedi (véletlen értékkel) eltolással?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen, ez sajnos ilyen.
  A legnagyobb baj pedig, hogy a befektetendő összeg nem nagy (nemtom 300 Ft / hét), így mindenki azt hiszi, hogy kis befektetéssel sokat nyerhet. Ami néhány emberre igaz is, nem tudom, 0,1 %, a többiek meg negatívban jönnek ki.

  Amúgy a valszám tanárom azt mondta, hogy az első lottó szelvény megvásárlása racionális, hisz ha nem veszel szelvényt, akkor az esélyed 0, így nagyjából végtelen szorosra növelted az esélyeidet, de a második szelvény megvásárlása pazarlás, mivel így kb a 0,0000000001 %-al növelted az esélyeidet, ami nagyjából még mindig 0.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Namost leírtad, hogy az eseménytér kétállapotú mindkét esetben. A fej/írás és dobókocka esetén páros/páratlan.
  Csodás, és? Írtam talán, hogy nem így van? Hú de troll vok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy kérdés:
  Az példádban az 1-es számhoz véletlen szerűen kiválasztottad a 33-as számot. Ezután már mindig az 1-es érték mellett a a 33-as szerepel, ugye? Nem festegetjük át minden 5. húzás után például a kék számokat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nagyon gondolkodom rajta, hogy kéne. Kockázatos befektetés, negatív várható értékkel, de hát csak egyszer kell nyerni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a lényege a valószínűségi változóknak.

  Pl fej vagy írás, fej legyen = 0, írás = 1
  satöbbi. Tehát nem különböztetjü meg, hogy például két oldalú dobókockával dodunk ( , legyen mondjuk, hogy azt nézzük hogy párosat vagy páratlant dobunk, az ugye 0,5 valószűség, vagy pénzt dobálunk, mert nincs értelme. )
  Valószínűségi változó - Wikipédia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, csak az átnevezésnek kölcsönösen egyértelműnek kell lennie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt egyszerűen kiszámolhatod, írtam egy szkriptet:


  <?php $szamok = range(1,90); $c = count($szamok); $hanyat_huzunk = 5; $eredmenyek = array(); for($i = 0; $i < 10000; $i++){ $act = array(); while(count($act) != $hanyat_huzunk){ $act[] = $szamok[mt_rand(0,$c-1)]; $act = array_unique($act); } sort($act); $eredmenyek[] = implode(',',$act); } echo 'Osszes huzas:'.count($eredmenyek).'<br/>'; echo 'Egyedi huzas:'.count(array_unique($eredmenyek)).'<br/>'; $sorban = 0; $elozo = ''; foreach($eredmenyek as $eredmeny){ if ($eredmeny == $elozo){ $sorban++; } $elozo = $eredmeny; } echo 'Duplazasok:'.$sorban.'db<br/>'; echo 'Volt 1,2,3,4,5 ? '.(in_array('1,2,3,4,5',$eredmenyek)?'igen':'nem'); echo '<br/>Volt 6,12,40,51,61? '.(in_array('6,12,40,51,61',$eredmenyek)?'igen':'nem'); echo '<br/>Volt 12,25,56,61,79? '.(in_array('12,25,56,61,79',$eredmenyek)?'igen':'nem'); echo '<pre>'; var_dump($eredmenyek);  (Amúgy kb 10-szer pörgettem és még egyikre sem kaptam igen választ, szóval vagy a kód rossz, vagy nem éri meg lottózni, bár utóbbiban biztos vagyok. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem! Pont ezt szerettem volna tisztázni. Továbbra is egy esemény következik be 1 húzásnál csak mondjuk az 1-es átnevezted 33-ra. Ezek szerint átnevezhetnénk egy tetszőleges kanji karakterre is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel csak az a bajom, hogy 1 eseményhez 2 eseményt rendel.


  Nem, ez nem így van. Az általad eseménynek nevezett valamit maga a golyó jelképezi, és a rajta lévő számok csak mellékesek. Ha úgy tetszik, le is takarhatnád az egyik és/vagy a másik számot, attól még a valószínűség nem változna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 12, 25, 56, 61, 79
  Hányszor lett volna 5ösöm?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "És azok nem komplexek, csak egy golyóhoz több szám van rendelve."

  Ezzel csak az a bajom, hogy 1 eseményhez 2 eseményt rendel. (Matematikai értékekkel kifejezve.) Matekban ezt hogy lehet kifejezni szerintetek?

  Azért kérdezem, mert ez szükséges lehet a matematikai bizonyításhoz. Pro és kontra. Elfogadhatjuk például komplex számként? Vagy hogy értelmezhető szerintetek?

  Érveket szerintem, mindkét oldal kifejtette, innen már csak bizonyítás jöhet, ha az lehetséges.

  Erre a példára nem mondom, hogy jó vagy nem jó, amíg nem bizonyosodtam meg róla, hogy miért helytálló vagy nem az.
  Ennyire nem egyszerű a kérdés, hiába állítják 1000-en az ellenkezőjét. Ezt ti mind csak tanultátok, én is. Bevallom nem akar belemenni a fejembe, hogy miért nem akar előfordulni egy ilyen számsorozat, hogy 1,2,3,4,5. Elő kellene hogy forduljon, csak valahogy sehol nem látom, hogy valóban előfordul. A kérdés miért? Ezt kell bizonyítani vagy az ellenkezőjét, nemde?

  Ha jó a piros-kék számos példa, akkor az bizonyítja, hogy igazatok van!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem lottózom, mert úgysem nyerek.

  De ha valaki tudja, melyik 5 számot fogják most kihúzni az ötöslottón, az ne habozzon közölni.

  Amúgy a bolgár példa sem rossz:

  Ugyanazokat a lottószámokat húzták ki kétszer egymás után

  Bulgáriában egymás után kétszer is ugyanazt a nyertes kombinációt húzták ki a lottón pár nap különbséggel. A sportminiszter szakértői vizsgálatot rendelt el.
  Szvilen Nejkov, a szerencsejátékokat felügyelő sportminiszter szakértői vizsgálatot rendelt el a kínos ügyben. A vizsgálatnak kell fényt derítenie arra, hogy a szeptember 6-i és 10-i sorsoláson kihúzott azonos kombináció pusztán a véletlen műve, vagy manipuláció eredménye.

  Manipuláció vagy véletlen?

  Az első húzáson nem akadt telitalálat, a másodikon viszont 18 szerencsés tippelt helyesen. A nyertesek azonban csak közel 10 ezer levát (1,38 millió forintot) kaptak a megszokott százezer leva (13,8 millió forint) helyett.

  Az állami lottó szervezői mindenféle manipulációt kizártnak tartanak. A matematika azonban mégis ez ellen szól: a számsor ilyen rövid időn belüli ismétlődésének esélye 1 a 4,2 millióhoz - közölte az ország egyik legnevesebb matematikusa.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem komplex számokat kötök hozzá, hanem kettő természetes számot minden golyóhoz 1 és 90 között.

  [...]kerülhet ugyanaz az érték is piros és kék számból ugyanarra a golyóra ilyen módon?


  Igaziból mindegy, de hogy egyszerűbb legyen megérteni a "bizonyításom", tegyük fel, hogy egy golyón két különböző szám van mindig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bevallom, egy hajszálnyi irónia csúszhatott az utolsó érdeklődésem mögé, de az egyenlőség oldalon jelenleg 1500+ oldal van, kontra a te hozzászólásaid.

  Csatlakozok a többiekhez, frankdavid példája pimaszul szépen mutatja a dolgot.
  És azok nem komplexek, csak egy golyóhoz több szám van rendelve.
  A felfestés lehet véletlen is, de az nem változtat azon, hogy a lenti példa jött eredményül. A példára kell reagálnod, hogy ez akkor tényleg azonos eséllyel jöhet-e ki, vagy nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez egy nagyon jó ötlet

  Piros és kék számokat festeni 1 golyóra.

  Ez azt jelenti, hogy egy eseményhez kvázi "komplex" számokat kötsz?

  Véletlenszerűen fested fel a piros és kék számokat? Beleértve azt is, hogy kerülhet ugyanaz az érték is piros és kék számból ugyanarra a golyóra ilyen módon?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon szépen kezd ez a topik "kétbájtos" mélységekbe süllyedni. Ott is megvolt a szép minta, hogy sok ember sokféleképp próbálja elmagyarázni ugyanazt, meg van egy ember, aki azért se érti.

  Ha lehet egy javaslatom a jelenlévőkhöz: ne nagyon erőltessétek. A lottószámok kihúzásának valsége attól nem fog változni, hogy valaki nem érti ezt a valséget, az időt meg hasznosabban is el lehet tölteni, mint ingyenes internetes valség és statisztika gyorstalpaló nyújtásával
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A valószínűsége dobásonként feleződik, de nem annak a valószínűsége feleződik, hogy fej/írás, mert az mindig 0.5, annak a valószínűsége, hogy k+1 dobás fej. Ez pedig már függ az előző k dobástól. Ami végtelenben már konvergál a nullához.
  Kiemelem: Annak a valószínűsége csökken, hogy "k+1 fej legyen egymás után" és nem annak, hogy a "k+1. dobás fej"."

  Én sem ennek az ellenkezőjét állítottam, sőt! (Csak más példával.) Az előfordulhat, hogy valahol nem jól fogalmaztam, elég gyorsan megy ez a fórum.
  A lényeg, hogy nem arról van szó a lottós példában sem, hogy mekkora az esélye 67-es szám kihúzásának (vagy bármely lehetséges esemény bekövetkezésének). Hanem arról, hogy az esetlegesen előforduló számsorozat (esemény sorozat) n-dik tagjának bekövetkezésének mekkora valószínűsége, a számsorozaton belül.
  Egy korábbi hozzászólásomban írtam a fej vagy írás példáról csak útkereszteződés példát hoztam fel, ahol a vezető átmegy a piroson vagy nem? Ez ugyanúgy kétállapotú eseménytér, mint fej vagy írás.

  "A kifejtésed még várom, nem bántásból, de ez még PHD témámnak is jó volna."
  Pont ezért mentem bele én is. Majdnem, hogy hangosan gondolkodom/gondolkodunk pro-kontra érvekkel. Nem teljes alapossággal, de valljuk be erre nektek sincs most időtök. Azt viszont megígérhetem, hogy valóban megpróbálom bizonyítani, mert ez engem is kifejezetten foglalkoztat.
  Ellenben ezt Ti is ugyanúgy megtehetitek

  Aztán persze, ha nem sikerül, akkor
  Jelenleg csak a természetben előforduló relatív gyakoriság alapján állíthatom, hogy nem stimmel az esélyek egyenlősége az említett 2 számsorozat esetében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott a pont! Szép gondolatmenet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor most figyelj:
  Tegyük fel, hogy a golyókra két számot festenek, egy pirosat és egy kéket. Összesen 90 golyó van, 90 piros szám és 90 kék szám, de egy golyón a kék és a piros szám különbözik.
  Mondjuk először fessük fel a piros számokat 1-től 90-ig, majd keverjük őket valahogy össze, és utána fessük fel a kék számokat 1-től 90-ig.

  Tegyük fel, hogy ez jött ki:
  piros kék 1 33 2 24 3 77 4 89 5 11 stb.

  Igaziból mindegy, hogy mi jön ki. A lényeg: ha neked lenne igazad, akkor ha piros számok szerint néznénk a valószínűséget, akkor mást kapnánk, mintha a kék számok szerint néznénk a valószínűséget, ami ellentmondás, hiszen a golyók adottak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd