CMS rendszer URL-je

CMS rendszer URL-je
2012-03-30T11:49:18+02:00
2012-03-30T12:09:41+02:00
2022-10-25T11:10:35+02:00
 • A legfontosabb szerintem az lenne, hogy beszédesek legyenek a nevek. Ez az almenu123 stb. nyilván úgy jó, ha az adminok értelemszerű url slugokat rendelnek hozzá. Így klassz kis struktúrák jöhetnek létre mint pl.
  http://oldalam.hu/oktatas/fizika/altalanos_relativitaselmelet
  De lehet hogy ezt eleve így értetted.

  Ami nincs almenühöz rendelve oldal, az a gyökérhez van rendelve. Szerintem ez egy célszerű absztrakció. Minden almenü is a gyökér gyermeke. URL-ben ez is értelemszerűen megjeleníthető:
  http://oldalam.hu/oldal_neve

  Biztosítsd, hogy az url slug minden esetben egyedi legyen, így nem kell számozni az URL-ben. Ellenőrzöd felvitelkor, és szólsz az adminnak, ha a slug már létezik. De szerintem egyébként a számozás sem nagy gond.

  Biztosítani illik továbbá, hogy ha az adminok a menük közt átsorolják az oldalt, a régi URL-ek is éljenek egy darabig, és az új helyre irányítsanak át.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv Mindenkinek!

  Készítettem már több kisebb nagyobb CMS rendszert, de egy valamin mindig elgondolkoztam, hogy hogy lenne célszerű kivitelezni.

  Ez nem más mint a kész oldal egyes menüpontjainak a bejárása, azaz hogy az egyes oldalakhoz milyen hivatkozást készítsek.

  Az már szerintem a múlté, meg kissé "retró", hogy az url címben a tábla egyedi azonosítójára hivatkozom. Pl: domain.hu/index.php?id=2371

  Elgondolkoztam azon, hogy a domain név után RewriteURL-el hozzárakom az oldal címét. Pl.: domain.hu/elso_oldal

  Ezzel az volt a gondom, hogy több egyforma nevű oldal esetén jöhetett a jó kis számozás (elso_oldal_1, elso_oldal_2, ...)

  Ezek után más is az eszembe jutott, hogy az oldalak nevét elrejtem a nyilvánosság elől, és a menüpontok neveiből építem fel a hivatkozást. Pl.: domain.hu/menu1/almenu11/alemnu121

  Ezzel meg az nem tetszett, hogy ah egy oldalon, tegyük fel azon az oldalon, ami bejön az almenu121-re kattintva, belinkelnek egy belső oldalt, ami még nincsen egyik menühöz sem hozzárendelve. Akkor annak milyen hivatkozást adjak? Csapjam hozzá az almenu121 URL-jéhez? Akkor meg már figyelni kell hogy az URL-ben szereplő nevek, oldala vagy menüpontok nevei.

  Mert ugye lehet egy oldalnak az a neve hogy valami, és egy menüpont neve is lehet valami. Ekkor már az sem megoldás, hogy csak simán a domain után rakom az oldal címét, mert ugye ilyen néven lehet menü is, amire az ahhoz rendelt oldalt kell betölteni.

  A lényeg, hogy szeretnék normális, nem lenéző hozzászólásokat, hogy nektek mi a véleményetek erről a témáról, esetleg olyan aki már csinált ilyet és bevált neki, és meg tud győzni, az is írhat. Bármit szívesen fogadok. Elvégre valami logikára szeretnék jutni, amivel szép beszédes URL-eket lehet készíteni, a legkisebb kavarodásokkal.

  Előre is köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd