Milyen egy meló, ezt meg kell osztani ...

Milyen egy meló, ezt meg kell osztani ...
2012-03-14T20:24:10+01:00
2012-03-18T23:59:16+01:00
2022-10-25T11:50:38+02:00
 • Már az oviban is tanítják, hogy: Mielőtt lelépsz a járdáról, nézzél körbe!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Valljuk be, mindenkiben felmerül programozo koranak hajnalan" alatt azt értettem, hogy egyetem (fősuli) alatt, amikor az ember még nem dolgozik, csak úgy álmodozik a világ megváltásáról :)

  Kapitalista szabályok szerint működő cégnél ezeknek a saját sql szervereknek csírájában kell elfojtani az ötletét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért biztos van olyan hely, ahová Te sem szívesen mennél az elbeszélgetés után.
  Nekem 2 ilyen megbeszélésem volt eddig, ahol örültem hogy a végén nem akartak felvenni. Nem tudom hogyan kell lekezelni azt hogy "bocs, de mégsem dolgoznék nálatok".
  Az egyiknél közölték hogy a másodállásom felejtsem el, vagy titkoljam el a főnök elöl. Aztán közölték hogy náluk a munkaidő 9,5 óra.
  A másiknál meg adtak egy próbafeladatot ahol egy webhsopot kellett volna készíteni beugrónak. Ennyi a feladatleírás. Miután negyedórát beszélgettünk arról hogy Ők mennyire konkrét és pontos feladatspecifikációk szerint szoktak dolgozni. Tuti hogy szívattak, de ezt nem is értettem. Valami perverz ürege lehetett, de egy (volt ) barátom ajánlotta őket. Amúgy a webshopot mindenféle külső lib nélkül kellett volna elkészíteni, hogy bármilyen rendszer alá behúzhassák. Azért kíváncsi lennék rá, hogy ki tudna olyan webshopot készíteni, ami működik joomla komponensként, wordpress widgetként, cakephp pluginként és symfony pluginként is. De ez csak a beugró lett volna...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell Linus Torwalds nak vagy John Carmack nak lenni ahhoz, hogy lássa az ember, hogy miért tartunk ott ahol tartunk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szal arrol szol a topic, hogy Te qrvajo szakember vagy, ennek ellenere megsem talalsz melot, mert odalent inkompetensek hozzak a donteseket. Ertem en.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos sokat jelent a mai helyzetben, ha nem kompetensek vannak döntő pozíciókban.

  Itt délen csak úgy kapsz melót, ha minél több ismid van és tudják rólad, hogy tartod a szád és bólogatsz.

  Természetesen nem általánosítva írom, de dolgoztam egy pici pesti cégnek, nők vezette ... hát ez mindent elmond.
  Avval szórakoztak, hogy 10 évre adtak fel állásokat az állás portálunkon és csodálkoztak, hogy nincs elég látogató.
  Engem nyírtak, mert nem elég a seo, pedig rakás xar és kamu állásokat raktak fel évekre.
  Hát komolyan ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Őszintén szólva olyan helyen még nem voltam, ahol nem kizárólag a "léért" lettek volna az emberek beleértve a manager-t is, mindenkit. Sajnos ritka az olyan "bolond", akinek ez tényleg szívügye is, mert imádja a szakmát és nem csak tojik nagy ívben az egészre, mondhatni gúnyosan és tüntetően viselkedik, ha esetleg a cég sorsa veszélybe kerül "nem baj, majd megyek máshova". Óvodás rivalizálások vannak olyanokon, hogy ki a menőbb, ki tudja többször elvinni a céges kocsit, vagy céges laptopot elpasszolni jobb áron, meg személyes acsarkodások. Szakmai szempontból szinte semmit felmutató, de 1-1 alap működő alkalmazásért agyondicsért emberkéknek hatalmasra nő az arcuk és leugatnak 20-30 éve a szakmában dolgozó szakmai alázatot tanúsító emberkéket stb. Ez megy a legtöbb helyen, talán ezért tartanak itt a cégek. Pesti cégekkel is kooperálni kell és ott is elég nagy a fejetlenség sok helyütt. Lehet külföldön jobb a helyzet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az már más kérdés, hogy ténylegesen hasznos munkával mennyi időt töltünk el valójában.
  Például megiszom a kávémat, ha az Aztán megnézem az üzeneteket, bekukkantok ide is, aztán dolgozom. Megcsörren a telefon, vagy feljön hozzám az aktuális leterhelt kolléga: "ezkellazkelltaláldfelmentsmeglégyszi" szöveggel. Nem is tudom, mennyit is dolgozom valójában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy elírás : "Van aki nem szeretne úgy "
  helyett
  "Van aki szeretne úgy ... "

  Watcher, oké értem, azt is elhiszem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én kiegyeznék ezzel: a melóhelyen az életem 1/4-ét húzom le. Bárcsak így lenne, hogy csak 1/4
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudtam kifejezni ezek szerint a lényeget, hogy kontárok verik magukat, amikor oda sem valók (tanárok, biológusok had ne soroljam kóklereket tovább)

  Lehet a pénz mellett! más indok is, persze másnak ez nem véletlen nem jut eszébe ... :)
  Van aki nem szeretne úgy vissza tekinteni, hogy élete felét avval töltötte, amit szeret csinálni.
  Hisz az életünk 1/4 t a melóhelyen húzzuk le, van aki akkor inkább már a hobbiját csinálja, ami nem is vehető teljesen melónak.
  Tudom nehéz elfogadni, felfogni is ... magyarázni kell külön, mint az abc t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valljuk be ott merül fel, ahol totál hiányt szenvednek szakemberben.
  Azt is bevallhatjuk, hogy azt sem tudják miről beszélnek, fogalmuk sincs milyen feladatai vannak egy biztonságos webszervernek.
  Ha tudnák, akkor a homlokukra csapnának, hogy b+ hülyének néznek minket - valljuk be jogosan.

  Szerintem gagyiknak jut eszébe saját szervert fejleszteni, addig míg azt sem tudják mi is az.
  Totális tudatlanság, ami inkább sötétség, mert nem hajlandók még utána nézni sem, hogy miről beszélnek.
  (csak úgy, session kezelés ergo thread ek, azt persze, hagyjuk már)
  Versenyezzen valaki az Appache community több százas vagy ezres gárdájával akinek 2 anyja van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokan csak a léért vannak ebben az iparban, és némelyik már olyan átlátszó, hogy már szánalmas.


  Mi másért lennénk? Tepsis krumpliért?

  Nyilván vagyunk páran, akik munka mellett hobbiprogramozgatunk, de nem abból veszünk házat, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valljuk be, mindenkiben felmerül programozo koranak hajnalan, hogy sajat sql szervert irjon, vagy oprendszert. Mert a gyari az lassu...

  Aztán raébred, hogy spanyolviasz nem kell.

  A sajat webszerveres cég ötlete jo, izgalmas, csak sajnos tul szakmai. Az ugyfelnek ez nem szempont és nehezen karban tarthato.

  Egyvrendes cég nem enged webszervert telepiteni, saját iis hez csinal fiokot ha kéred.

  Dolgoztam egy cégnél, ahol a dobozos renewzer melle telepitettek apache, php, wordpress (!!!) Portable valtozatot, mert a manual ebben volt meg. Aztán csodálkoztakx hogy nem indul az apache, mert a skype is hallgatozik a 80as porton.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szó elszáll, az írás marad. Ez annyira evidens, hogy kár érte a posztot terhelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem feltétlenül rajtad múlik. Nekem is volt már ügyfelem aki vizuális típus volt - értsd, semmiféle leírt specifikációt nem volt hajlandó elolvasni - csináljam meg, aztán majd megmondja hogy jó-e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezen nem tudok őszintén nevetni. Sokan csak a léért vannak ebben az iparban, és némelyik már olyan átlátszó, hogy már szánalmas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az még hagyján, ha az ügyfél nem tudja mi a feladat, de ha már a cégen belül se tudja senki, csak "majd meglátjátok" az az igazi kihívás. Egyébként általánosan jellemző főleg vidéki kis/közepes cégekre, hogy menet közben -valaki nevén is nevezte- L'art pour L'art kell fejleszteni, vagyis csinálni kell valamit és majd megmondják, hogy jó vagy nem jó, de csak ennyit. Egy ex felettesem mondta, aki amúgy matematikus: "Konkrét specifikáció az, hogy vidd ki a szemetet, a szoftverfejlesztésben az a specifikáció, hogy írj egy programot."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jóhogy van, ezek a jóskapista bt-k nagyobbra hízott verziói.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán ha ki lett volna írva rendesen, hogy business analyst, akkor leesne. Mellesleg, van pár közepes cég is, ahol ilyen poszt
  nincs.
  Továbbá, felében olyat állítasz amit nem is mondtam, hogy nem.
  Nem állítottam, hogy a project managernek van beleszólása a kódolásba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na jó, akkor kis fejtágítás...

  A Business analyst alias rendszerelemző az egy külön szakterület - ez az a koma aki az adott üzleti területhez is magas szinten ért emellett a kellő IT tudása is megvan ahhoz, hogy tudja, miként is működik egy rendszer.

  Ő az, aki kimegy az ügyfélhez elbeszélget vele, majd összeállítja a követelményspecifikációt, hogy a fejlesztők tudják, hogy mi merre hogyan. Megírja a use-caseket, csinál egy domain modellt, esetleg DB tervet etc etc.
  Merthogy egy fejlesztő általában nem ért a CRM-hez, Supply Chainhez meg semmilyen speciális üzleti területhez, merthogy nem is az a dolga.

  A projektmendzser az egész más tészta, neki pusztán az a feladata, hogy az adott projekt az adott erőforrásokkal határidőre kész legyen. Jobb helyeken a közelébe se engedik olyasminek hogy belepofázzon a kódolásba, a specifikálásba meg ilyen dolgokba, merthogy neki meg nem az a dolga. Sok esetben nem is ért hozzá. Neki arra van szüksége, hogy amikor a követelményspecifikáció megvan, leüljön az architect-tel, vezető fejlesztővel megdumálni, hogy ez most akkor tulajdonképpen mekkora munka is, és rendelkezésre áll-e hozzá a szükséges tudás.

  Persze ezek a poziciók általában nagy cégeknél különülnek el ilyen élesen, a jóskapista bt-nél előfordul, hogy egy ember mindhárom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt én sem tudom, én csak idéztem. Gondolom hogy a project managerre gondolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen analyst ?

  Érdekes dolgokat írogattok

  Project manager - aki tartja a kapcsolatot
  Architect - az összes projecthez van köze
  Vezető fejlesztő
  Fejlesztők
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vegyük akkor az "analysteket". Egy "analyst" lehet hogy jó programozó is, de akkor miért csinálná másképp mint egy programozó? Az "analyst" lehet egy szőke cica, akinek fogalma sincs a programokról. Ebben az esetben nem fogja tudni felmérni hogy mi mekkora meló. Végeredményben nem tud dönteni és nem tud ajánlani egy korszerűbb, vagy más, de lényegesen olcsóbb megoldást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg erre tartják az analysteket. A "programozó beszél az ügyféllel" módszer sokszor azért nem válik be, mert ugyan a végeredmény az lesz, amit az ügyfél kért, csak sajnos amit kért az igazából nem az, amire szüksége lenne - így aztán pár napon belül vissza fog jönni sírni ríni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy mocsok jól tudom kezelni az embereket...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg kell állapítani, neked eddig mocsok mázlid volt az ügyfelekkel :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem sem a programozó feladata az ügyféllel a kapcsolattartás.
  Tapasztalat: Mikor az értetlennek nem bírod megmagyarázni h ne úgy csináltassa mert rossz lesz. Persze megcsinálod ahogy kéri, kifizeti. Eltelik pár nap és jön hogy nem jó, inkább csináljuk már úgy ahogy javasoltad. Erre persze azt mondod hogy rendben, de újra ki kell fizetni az új munkát. Persze ez már nem tetszik neki mert hát már egyszer ezt kifizette...

  Másrészről az is igaz hogy pontosabb,jobb és gyorsabb munkát lehet végezni ha a programozó beszél az ügyféllel, de ha van egy jó projekt koordinátor akkor nem kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilvánvaló, az ügyfelekkel nem a programozó dolga tartani a kapcsolatot.


  no ezt én nem osztom, én magam szeretek beszélni az ügyféllel, és "kiverni belőle" mi is kell neki valójában, különben jön ez:
  FAIL
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilvánvaló, az ügyfelekkel nem a programozó dolga tartani a kapcsolatot.

  off:
  Nálunk volt egy csaj - állítólag grafikus, soha nem láttuk szinte, mert otthonról dolgozott -, lényeg bejött az irodába, be akart rakni egy CD t - jó rég volt:), és tálca kidobó gombja helyett újra indította a domain szervert:)

  Ez is nagyon jó, egy régebbi melóhelyemen felvettek egy kezdő rendszergazdát. Majd vmiért megváltoztatta a root jelszót, de másnapra elfelejtette :) - legalább is ezt mondta.
  Ott ült a fél brigád, adták neki az ötletet, hogy mi lehetett az új jelszó. Nagy sokára kipróbálták a régi jelszót és kiderült, hogy nem is sikerült neki megváltoztatnia :)
  Úgy röhögtünk a történeten :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd