Developereket keresek otthoni alkalmi munkákra
2012-03-13T21:36:06+01:00
2012-03-18T22:57:25+01:00
2022-07-24T04:42:42+02:00
 • Köszönöm. Ez volt az utolsó oldal, ami még elvett némi időt feleslegesen az életemből. Ezután ez se fog.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remek linkek, kb. annyira megbízható az eredmény, mint a CERN neutrinó kutatási eredményei
  Ha hülye vagy hozzá, legalább ne linkelj.
  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dehogynem, főleg ilyen nyilvánvaló csalás (színlelt szerződés esetén) - hiszen ha a vállalkozói megbízás csak kijátszása a munkaszabályoknak, akkor a hatályos törvények szerint az ilyen kapcsolat egyértelműen munkaviszony - és így a megbízó törvény szerinti kötelessége a járulékok és adók fizetése (bírsággal és késedelmi kamatokkal együtt :).

  Mondhatnám azt is, hogy a hülyék a túloldalon vannak...
  (nem a munkavállalói oldalon)

  És elég nagy hülye az, aki illegális munkavállalókat alkalmaz, mert mint említettem, ez a megfelelő közreműködők esetén még bűncselekményként is vizsgálva van... :D
  (Megesett már nem egyszer.)

  De hát a magyar foglalkoztatás sokszor bűnözők uralta terep.
  Más országokban ezt még kevésbé tolerálják a hatóságok. :DDD
  Nem lennék ilyen más országbeliek helyében se, de a magyar oldalon részt vállaló bűnöző helyében sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az áfa bevallást kiegészítő tételes lista bevezetése már tervben van. Egyelőre nincs bevezetve, de szerintem hamarosan meglesz.

  (Lekérezhető adatbázis 100% hogy nem lesz, de ismerve az árszinteket, amiken állami projectek megvalósulnak ez talán jobb is.)

  Egyébként kérdéses/gyanús esetben sokat segíthet, ha legalább azt igazolni tudod, hogy a tőled elvárható gondossággal ellenőrizted a partnered:

  1.) Ellenőrzöd, hogy szerrepel-e a NAV adóalany listáján

  2.) Ellenőrzöd a céget az e-cegjegyzek.hu oldalon

  3.) Ellenőrzöd a NAV oldalán, hogy nincs-e felfüggesztve az adószám.

  4.) Ellenőrzöd, hogy nincs-e végrehajtás alatt

  Egyébként a NAV által közzétett adatbázisok itt érhetők el.

  Ha ezeket megtetted és egy ellenőrzés során bizonyítani tudod, akkor legalább a bírságot megúszhatod. (Adóhiányt mondjuk még így is megállapítanak, ha egy nem létező szállító számlája alapján vontál le áfát. Mondjuk elég minimális az esélye egy olyan fiktív cégnek, ami átmegy a fenti ellenőrzéseken. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És itt lép a képbe a 'régi mániám'

  Miért nem lehet megoldani mai napság(!), hogy minden kiadott számlát fel kell adni a neten a zapechnak és központi adatbázisba tételesen (eladó adószám, számlaszám, dátum, nettó, bruttó összeg), a vevő meg a könyvelésében ugyanezen adatokat lekérdezheti a zapechtől egy API-val(*), sőt a záfások esetén ezen adatok még a bevallás mellékletét is képezik, szintén feladva a zapechnek analitikában.

  (*) a jogosultság védelemre meg annyi bőven elég, hogy {eladó adószám, számlaszám, dátum, nettó, bruttó összeg} adatsor létezőség/nem létezőség a kérdés csupán vevői oldalról, mert ha nem létező, akkor már úgyis személyesen kell eljárni.

  Ja egy ilyen rendszer relatíve olcsón megépíthető ezzel szemben mindenféle tolvajságot akadályoz, ami csak a hétköznapi civileknek (aka polgár) lenne jó.

  Ja még valami, az üzembe állítás lehetne lépcsőzetes, vagyis első évben csak az 1.000.000 fülötti számlákra kötelező. Második évtől a 100.000 felettiekre és így tovább.
  Valamint könyvelő programok automatikusan csinálhatják, vagyis aki nagy cég vagy könyvelő irodával dolgoztat, annál automatikus a dolog, nem kell tennie semmit a cégügyvitelnek, a törpe cégek meg akár excel-ben is beküldhetik az ebev-en keresztül.
  Mellesleg a kibocsátott-befogadott számal egyeztetés mellett mindenféle visszadátumozás és egyéb trükköt is ki kiszűr. [fertő: ahogy újmaffiánk hördülne]

  Bocs még, OFF: bár ahogy látom a zország jelenleg inkább a XIX. századba masíroz, nem cél a XXI. század megcélzása.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát egyszerüsített esetben, az üzlethelyiség = cég, bankszámla = cég az irányadó.
  Netes, csomagküldő, utcai és házaló kereskedelemben, valamint készpénzes számla esetén érdekesebb a felállás

  Persze üzlethelyiség+bankszámla esetén is lehet csalni, csak nagyobb az esély hogy elkapják [legalábbis a hamis "bótot" ellehetetlenítik a hatóságok] (remélhetően még mielőtt téged bepaliz).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így jár, aki félálomban, doksi olvasás közben még fórumozni is próbál.
  Amikor írni kezdtem, még stimmelt, amit írtam, csak mondat közepén félbehagytam, aztán mire visszaértem már sikerült hülyeséggel befejezni.

  Szóval igen, erre gondoltam: bemegyek egy üzlethelyiségbe, veszek valamit számlával, a számla alapján később visszaigénylem az ÁFÁ-t, az meg sem fordul a fejemben, hogy ellenőrizzem, hogy valódi cégtől vásároltam-e...
  (az viszont igaz, hogy nem vagyok vállalkozó, de ha az lennék, kb. ez lenne a helyzet)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerződéskötésnél szinte mindig vinni kell papírokat

  (Van a cégbejegyzésről papír, meg aláírási címpéldány. Persze ezeket is lehet hamisítani, csak ezt nem sokan vállalják be )


  Ha meg nem kötsz szerződést (pl a boltban), akkor hát, azt nem tudom, hogy tudod ellenőrizni. Beadod a számlát a könyvelőnek aztán az apeh gondolom visszadobja, és akkor mehet a feljelentgetés meg hasonlók. Gondolom ugyan az, mint amikor valaki lopott számlatömbből dolgozik. :)
  A bankok nem csak, hogy nem adnak akárkinek, hanem még le is jelentik az apehnak. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnézed a cégpapírokat, utána jársz hogy be van-e jegyezve és tényleg oda. De egyébként tényleg nem könnyű a dolgod. Viszont ha teljes bizalmat adsz nekik, akkor ne csodálkozz, ha a NAV megbüntet az adó elcsalásáért.
  Azért valamilyen szinten a NAV-ot is meg lehet érteni, hiszen ha találsz egy hajléktalant, akinek a kezébe nyomsz egy tollat hogy töltsön ki egy számlát, akkor kié a felelősség? És egyáltalán hogyan bizonyítod hogy a hajléktalan töltötte ki? Egy fokkal jobb ha van legalább egy átutalásod a cég felé. De egy ilyen céges számlaszám létrehozása egy jó példa arra, hogy hogyan kellene eljárnod neked. A bank sem ad fűnek fának céges (vagy akár nem céges) bankszámlaszámot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, és hogy ellenőrzitek le hogy valós személy-e aki adja? Megkérdezed hogy létezik-e?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Adásnál nem is kell, annak adsz számlát akinek akarsz. Akár lehet fiktív személy is, ha be akarsz fizetni egy csomó adót Számla befogadása már más. Akárki képes írni egy számlát, de hogy joga lenne hozzá, az nem olyan biztos. Különösen egy készpénzes számlánál kell körültekintően eljárni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért azt nem mondanám, hogy nem idevaló a téma!
  Talán maradt még néhány magánvállalkozó a tagok közt, akiket esetleg érinthet.
  Én pl. vagyok olyan naiv, hogy meg sem fordult a fejemben: ha vállalkozóként valakinek számlát akarok adni, akkor nem árt ellenőrizni, hogy tényleg létezik-e az illető... (jó, nem is vagyok vállalkozó )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nna, csak azt akartam jelezni, hogy nem árt ellenőrizni, hogy a szállító valóban létezik, mert egy kis(?) bírság befigyelhet úgy is, ha egy nem létező cég számlájának az áfáját vonod le...

  Az adószámmal rendelkező magánszemély esetén meg nemigen van ÁFA. Viszont vannak egyéb nyalánkságok, aminek nagyon fog örülni a könyvelő.

  De megyek alszok inkább, ez a téma úgysem prog.hu-ra való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • "Sajnos a gazdaságban gyakori, hogy a vállalkozások önhibájukon kívül fiktív számlának minősülő bizonylatokat fogadnak be. A 7003/2002. (PK. 21.) PM irányelv szerint fiktív számlának minősül az a számla, egyszerűsített számla, amelyet az Áfa törvény szerint adóalanynak nem minősülő jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli szervezet nevében bocsátottak ki."


  Forrás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magánszemélynek is készíthetsz számlával munkát. A munkavállalónak kell mindenképpen vállalkozónak lennie, ő kiállítja a számlát, azt hogy az ügyfél mit csinál vele már nem a vállalkozó dolga. Az ügyfél ki is törölheti vele, vagy el is számolhatja költségként (ha vállalkozó vagy cég és jogosan el tudja számolni mint ktg).

  Persze ha még vállalkozói igazolványa sincs, az már lehet a munkaadó vállalkozó baja is.

  Ha nincs vállalkozói igazolványa akkor nem tud adni számlát sme a munkáról, mivel számlatömböt csak vállalkozói és személyi felmutatásával adnak ki.

  Sőt továbbmegyek, ha Ő az adóját (ÁFA) nem vallotta be, akkor elképzelhető hogy a fővállalkozót is megbüntetik fiktív számlabefogadóként.

  Nem büntethetik meg, hiszen te sem ellenőrzöd le hogy a kisboltban vásárolt kenyér után fizetett-e a boltos ÁFÁ-t. Ilyen alapon bárkit elővehetnének. A fiktív számla nem erről szól, de ez már más téma. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen biztos hogy nincs, állambácsinak az az érdeke hogy adózzon mindenki és hogy "fehér" legyen a gazdaság.

  Józan paraszti ésszel belegondolva: jön a munkaadó hogy írd már meg neki a weblapját, elvállalod, de csak úgy ha a felét kifizeti előre. Aztán meg lelépsz... igen valószínű(tlen) amit írtál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A történet akkor lenne kerek, és hihető, ha le merted volna írni a cég nevét.
  Így a "sztorizgatunk a kocsmában" kategóriába lehet sorolni, alap nélkül :)

  Ennyi bátyó :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak kérdés hogy ki a munkaadó. A vállalkozó, aki egy másik vállalkozónak munkát ad nyilván munkaadó. De nem hiszem hogy a másik vállalkozó adóját neki kéne intéznie. Persze ha még vállalkozói igazolványa sincs, az már lehet a munkaadó vállalkozó baja is. Leellenőrizhette volna. Sőt továbbmegyek, ha Ő az adóját (ÁFA) nem vallotta be, akkor elképzelhető hogy a fővállalkozót is megbüntetik fiktív számlabefogadóként.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha fekete munkánál papírt írsz és mégis gond lesz és te elrohansz a bíróságra h ejnye bejnye nem fizetett de van papírom igaz feketén dolgoztam, akkor a NAV szépen elővesz és kapsz egy akkora csekket hogy belegebedsz.


  Ennek érdemes lenne utánanézni. Én úgy hallottam, hogy mostmár ilyen esetben csak a munkaadót terheli felelősség.

  (mégegyszer: nem szentírás hanem ezt hallottam, akinek aktuális a kérdés az nézzen utána)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "Komoly" emberek egymást ellenőrizve dolgoznának a bűnöző elképzelése szerint...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs határ.

  Az illegális munka az illegális (törvénytelen), a törvény pedig egyértelmű:
  - nem lehet munkát végezni irásba foglalt munkaszerződés nélkül,
  - a járulékokat a munkaadónak kell fizetni úgy, hogy az államnak járó adót és járulékot levonva ő maga fizeti ezeket be,
  - a járulékokat és adókat a munkáltatónak kell levonni (törvényi ketelezettség, nem mérlegelés kérdése),
  - a levont és be nem fizetett adó és járulék meg nem fizetése sikkasztás - vagyis bűncselekmény,

  - ÉS szinlelt szerződés az, ami... (forrás: nav.hu),
  - a szinlelt szerződés a hatályos jogszabályok szerint munkaszerződés, így a fentieket kell alkalmazni (btk. is),
  - a hatóságok eljárási kötelezettsége (és általuk megteendő feljelentések) törvényi kötelezettségük - nem az ügyintéző mérlegelési jogköré...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért van határ a fekete és fehér között (nem szép ez, de van).

  Egyszer dolgoztam (2 hétig) egy cégnél, ahol az alkalmazottakkal olyan szerződést írattak alá, hogy a munkavállaló vállalja, hogy 15 napon belül kiváltja a vállalkozói igazolványt és fizeti maga után a járulékokat, adót.
  A trükk az volt, hogy ezt a szerződést 2 hetente újra és újra megírták, így évekig dolgoztak úgy, hogy senki nem fizetett járulékot.

  Szóval biztos tudsz olyan papírt írni, hogy márpedig neked szándékodban állt tisztességesen adózni a jövedelmedből.

  Mondjuk ha százezrekről van szó, akkor csak érdemes utána járni.
  De nem kizárt, hogy akad olyan cég (vagy "banda"), aki rendőrség /bíróság bevonása nélkül behajtaná a tartozást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár lehet, hogy elnéztem - az én vállalkozásomhoz regisztrált domain SEO adatai messze elmaradnak a hirdetőjétől (gmail.com).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen igazad van, mert a "fizetés" résznél leírtak szerint nem szerződés (munka vagy megbízási) alapján fizet, hanem kedve szerint.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha fekete munkánál papírt írsz és mégis gond lesz és te elrohansz a bíróságra h ejnye bejnye nem fizetett de van papírom igaz feketén dolgoztam, akkor a NAV szépen elővesz és kapsz egy akkora csekket hogy belegebedsz. Vagy papírral vállalkozóként, és akkor nyugodtan lehet fordulni a bírósághoz, vagy papír nélkül, de akkor óvatosan az ügyfelekkel, és bukás esetén lenyelni a békát.

  Ha már írtam ide akkor egy kérdés a hirdető felé: Szerződést írnál-e a munkavállalóval?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kikugliztuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Honnan szedtek ti weboldal címet?

  Amúgy ha valaki nem vállalja a személyes adatait, elérhetőségét, akkor rizikós bármilyen munkát elvégezni neki (vagy bármivel megbízni), mert könnyen lehet hogy gondok lesznek a fizetéssel (vagy a munkával).

  Meg lehet nem árt írni valami papírt is a dologról, még akkor is ha fekete munka. (Kivéve, ha csak pár órás a meló.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen komoly szakmai tapasztalattal akarod mások kódját elbírálni?
  2011. Ápr. 11., H, 14:56:38 CEST

  Az is világossá vált, miért csak e-mail-en lehet kommunikálni,
  mobil kommunikációs fronton még vannak hiányosságok:
  Lsd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • valaki megcsinálja és a kész eredményt publikálja egy olyan helyen, amihez csak a fejlesztő fér hozzá fájlszinten


  Nem tudom, hogy eddig milyen oldalakkal találkoztál, de átmigrálni egy teljes RoR -os oldalt adatbázisostul egy saját szerverre, hogy belefejleszthess egy kis SEO-t, és meg tudd mutatni, azért nem olyan triviális dolog ám.
  És amellett, hogy melós dolog, még aggályos is, hogy kvázi lelopod a tartalmat magadnak.

  Hogy más munkáját végzem pénzért, azzal nincs gond (végül is minden alkalmazotti státuszú ember ezt teszi).

  A gond azzal van, hogy a "munkaadó" még a telefonszámát sem meri vállalni, de tőlem "bizalmat" kér, hogy előre végezzem el neki a munkát.

  Az már csak hab a tortán, hogy egy hozzánemértő személy egyezteti le a munkát a hozzánemértő megrendelővel, és aztán ezt valahogy előadja nekem e-maié-ben, ami alapján dolgozzak
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egész honlap egy vicc. Egy épkézláb mondat nincs rajta. Arról már ne is beszéljünk hogy pénzlehúzás olyan által elkövetve aki még a sajátját sem tudja normálisan megcsinálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd