USB kamera - sávszélesség probléma

USB kamera - sávszélesség probléma
2004-07-27T15:36:05+02:00
2005-01-03T11:56:13+01:00
2022-11-01T06:05:33+01:00
 • Akkor más megoldás kell nektek.


  Mit szóltok az egy izmos gép helyett a 3-5 db beágyazott - vagy akár normál - PC-hez?

  Ez megoldja a sávszélesség problémát, és _viszonylag_ olcsó megoldás. És még hibatűrő is :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ mire szeretnéd használni. Amiről én beszélek, az ipari kamera, és ezt mi alkatrészek figyelésére használjuk, lemérünk bizonyos méreteket, jó/selejt döntést hozunk, stb.
  Főként triggerelt üzemmódban mennek a kamerák, és általában nincs túlzottan nagy sebesség (max 2 kép/sec).
  Ha digitálisban gondolkodsz, akkor a grabber kártyás megoldás valóban -jelenleg- a legjobb és legelterjedtebb, viszont húzós az ára. Az USB és Firewire ipari kamerák 200-300$-tól indulnak. (persze amit érdemes megvenni, az inkább 1000$ körül van)
  Az analóg grabbereket nem ismerem, de biztos olcsóbbak.
  Digitális grabberkártya viszont 1000$ körül van, és hozzá a kamera szintén akörül. Ráadásul általában 2 kamerát lehet csak egy kártyához csatlakoztatni. Amihez többet, az még drágább.

  Na nem szaporítom tovább a szót, hiszen az adott feladat dönti el hogy milyet érdemes használni.

  üdv: Zollux
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyártanak kifejezetten erre a célra készült hardveres digitalizálókat.


  Én cirka 5 éve próbáltam egy 8 kamerás PCI-os kártyát. Annak analóg bemenete volt, és egyszerre tudott 8 kamerából hardveresen MPEG-et tömöríteni 30 FPS-el, egy Celeron-os gépen :)


  Ezeket kifejezetten biztonságtechnikára tervezik, az áruk viszont picit borsos. (ez a kártya anno 1000 USD volt, a hozzávaló SDK meg szintén ennyi)


  Szóval ez egy drágább, de biztosabb megoldás. Komolyabb kamerákat igényel, de azoknak azért lényegesen használhatóbb a képük, mint egy webkamerának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem elso korben nyugodtan vedd le a felbontast 800x600-ra, gondolom csak egy terulet megfigyelese a cel. Esetleg az fps is leveheto alacsonyabbra, ezzel is csokken a terheltseg.
  Jomultkor volt szerencsem latni egy ceg megfigyelo kamerait. Azok 640x480, v e koruli felbontast hasznaltak, 15-20 fps-el, es boven eleg volt nekik, leven a lenyeg igy is latszodik rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen. Valószínüleg elszámoltam annak idején.
  A lényeg, hogy az előzőekben leírt képlettel kiszámolható, hogy mekkora sávszélesség kell (ez a képlet persze 8 bites kép esetén igaz csak). Nem érdemes nagyon kicentizni a sávszélességet, az adatvesztés elkerülése végett.

  üdv: Zollux
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kevésnek tűnik az USB sávszélesség, amit a gép kioszt a kameráknak. Kalkulációm alapján 5Mb/s sávszélességet igényel egy kamera.(40 MHz-en működnek, 1280x1024-es 8bites képet adnak) (ha csökkentem a kamerák órajelét, akkor természetesen megy, viszont tovább tart a képek áttöltése, és csökken az FPS... 1 kamerával gond nélkül megy a 40MHz-es működés, de már 2-vel nem) Tehát ez azt jelenti, hogy az USB 2.0 elbírna 12 db kamerát is, hiszen az 60 MB/s-ot tud (persze tudom, ez csak elméleti érték....).


  1280*1024*40 = 52428800 = 50 Mb/sec
  Ezek alapjan kb. 1 db kamera tud megbizhatoan mukodni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felteszem ide a levelet, hogy hátha másnak is tartalmaz némi információt.

  Olvastam írásod.
  Az lenne a kérdésem, hogy sikerült e megoldanod a problémát?
  Hasonló gondokkal küzdök én is.

  Kérlek válaszolj.
  Előre is köszi.
  Üdvözlettel
  [PS]

  Helo!

  Sajnos nem sikerült megoldani a problémát, úgy tűnik, hogy a gond az USB működéséből, illetve az átviteli módból adódik.(Az USB és a FIREWIRE elég hasonlóak, így a következők mindkettőre vonatkoznak.) A mi kameráink un. Isochronus átvitelt használnak, ami egy adott sávszélességet igényel / biztosít. Az, hogy rendelkezésre áll-e a kívánt sávszélesség, attól függ, hogy hány eszköz van, illetve milyen gyors a gép. Ha például egy lemezművelet van, esetleg USB-s vinyó, vagy bármi egyéb, ami leterheli a rendszert, akkor azonnal fellép(het) adatvesztés.
  A javaslatom az, hogy ha lehet használj FIREWIRE kamerát, mert bár azoknál is a többség ugyanilyen átviteli elven működik, mégis van lehetőség a hibavizsgálatra illetve javításra, ha adatvesztés lépne fel. A Firewire esetén jobban lehet kalkulálni a sávszélességet és DMA-t is használ, ezért kevésbé terheli a processzort. További lehetőség, ha olyan kamerát használtok, ami un. BULK üzemmódban küldi az adatot. Ez lassabb egy kicsit és a késleltetés is jelentősebb, viszont nem veszhetnek el az adatok.
  Az elméleti sávszélességből gyakorlatilag 50-60%-nál többet nem lehet kihasználni, már csak azért sem, mert a legtöbb ipari kamera ezen (USB v FIREWIRE) küldi a vezérlőjeleket is, ami 10-20%-ot igényel.
  Ha ipari kamerákról kell információ, akkor magánban leírom milyeneket próbáltunk.


  ui: első nekifutásra próbálkozhatsz azzal, hogy beteszel még egy USB kártyát a gépbe, és ha szerencséd van, akkor ez megoldja a problémát. Nálunk sajna nem jött be ez a trükk.
  üdv: Zollux
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A problémám igazából egyik topic-ba se illett, de talán a multimedia (video)-hoz áll legközelebb.
  Hátha ti is találkoztatok már hasonló problémával és tudtok segíteni.
  Van egy 3Ghz-es HiperThreading-es PC 512 RAM, Raid HDD (szóval erős gép) ezzel szeretnék működtetni több ipari kamerát. A probléma ott jelentkezik, hogy 3-nál több kamerát nem tudunk működtetni rendesen a gépről, mert szétesik a kép. Nagy valószínüséggel a problémát az okozza, hogy a kamerák szinkron eszközök, vagyis csak nyomják az adatot bután, függetlenül a rendelkezésre álló sávszélességtől. Kevésnek tűnik az USB sávszélesség, amit a gép kioszt a kameráknak. Kalkulációm alapján 5Mb/s sávszélességet igényel egy kamera.(40 MHz-en működnek, 1280x1024-es 8bites képet adnak) (ha csökkentem a kamerák órajelét, akkor természetesen megy, viszont tovább tart a képek áttöltése, és csökken az FPS... 1 kamerával gond nélkül megy a 40MHz-es működés, de már 2-vel nem)

  Tehát ez azt jelenti, hogy az USB 2.0 elbírna 12 db kamerát is, hiszen az 60 MB/s-ot tud (persze tudom, ez csak elméleti érték....).
  A kérdésem az lenne, hogy van-e valami ötletetek, hogy hogyan lehetne a kamerák számára fix sávszélességet biztosítani a windows-ból. Elvileg ezt a Win dinamikusan kezeli, mégis úgy tűnik, hogy nem kap kellő sávszélességet.
  Vagy tesztelési célra nagyon jól jönne egy olyan alkalmazás, ami grafikonszerűen meg tudná jeleníteni az USB adatforgalmat.

  Tudnátok ebben segíteni?
  Köszönettel: Zollux
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd