A JavaScript kitalálója szerint nincs jövője a Google új webes programozási nyelvének
2012-01-27T19:58:20+01:00
2012-01-31T13:59:38+01:00
2022-07-24T06:27:21+02:00
 • Szerintem is úgy kuka ahogy van, de valamilyen szintű átmenet kell, mert ha a mai JS fejlesztők kapnak maguk elé egy normális programnyelvet, valószínűleg leteszik a hajukat. AS-nál is csak apró lépésekkel jutottak el a modern programnyelvig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért kéne js-nek visszafele kompatibilisnek lennie? Nem épül rá semmi, ami komoly, pont azért, mert egy hiányos nyelvre nem lehet komolyan fejleszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát +1, én sem jósolok neki nagy jövőt, ahhoz böngésző támogatottság kellene, vagy valami szerver oldali ötlet, mint nodejs-nél... Ha nincs hol használni, akkor nincs is miért...

  Egyébként nem rossz nyelv az alapján, amit eddig láttam belőle (nem sok), ami tetszett, hogy van típusosság, vannak osztályok, vannak gyűjtemények: list, map meg set, de hogy vajon ezek mennyire kiterjeszthetőek arról fogalmam sincs, szóval komolyabb véleményt nem tudok alkotni az egészről, ahhoz le kéne ülnöm egy napra és programozni valamit benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit átlátok az az, hogy a Google nagy sikert aratott, mert a html5-el potenciálisan (jelenleg) kiszorította a Silverlight-ot és a Flash-t is a piacról (meg a milliónyi kisebb csodát).

  Melyik piacról? Én azt látom, hogy üzleti alkalmazásra nem találnak flexes fejlesztőket olyan cégek mint pl az EPAM, olyan megrendelőkkel mint mondjuk svájci bankok. Én azt látom, hogy olyan, eddig megrögzötten html+JS-t toló, meghatározó webes játékfejlesztő cégek mint mondjuk az upjers átállnak flashre, merthogy canvas ide, webgl oda, működő 3D-t webre jelenleg flashben lehet csinálni: koyotl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "a google mindenbe belekez, hypolja majd beta marad evekig..."


  Ehhez nem értek.
  Amit átlátok az az, hogy a Google nagy sikert aratott, mert a html5-el potenciálisan (jelenleg) kiszorította a Silverlight-ot és a Flash-t is a piacról (meg a milliónyi kisebb csodát).

  Még meghatározóbb lett a webböngészős GUI. [amiből él!]
  De ha nem tud továbblépni, tartani a "zárótüzet" (Joel), akkor ismét felmerül az igény a jobb élményt adó kliens oldali programokra (vagy a keresők elől jobban bezárt Flash és SL megoldásokra).
  A Google meg akarja tartani a web térfélen a programokat.
  Akkor pedig életveszélyes, ha még további sok-sok évig tökölnek JS-el (ráadásul a 'nagyok' kompromisszum képtelenek a legegyszerűbb továbbfejlesztésben is).
  Komoly feladatokra életképtelen (mégha megerőszakolják is és komoly dolgokat csinálnak vele).

  Életveszélyes a G-nak, ha nem sikerül továbblépni a JS-ről.
  És most nem a weblapba ágyazott pár tucat megjelenítés vezérlő sor vagy néhány JQuery hívás a kérdés, hanem pl. a Canvasra rajzolt dolgok vagy komolyan kihasználni a lokális adatbázist vagy kommunikációt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a Google helyében kiadnék IE és FF alá egy plug-in-t, ami futtatja a Dartot.
  Firefox alá tudom, hogy lehet, IE-hez nem értek, de meglepődnék, ha nem lehetne.

  Ezzel megoldódna a támogatás kérdése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem a dart ki fog szepen halni mielott hasznalva lenne komolyabban mint megannyi google cucc

  a google mindenbe belekez, hypolja majd beta marad evekig...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenesetre a JS továbbfejlesztésének örök gondja a visszamenőleges kompatibilitás. Ennek áthágása meg semmivel sem kisebb falat, mint egy új bytekód motor bevezetése.


  Ha flashben 2x meg tudták ezt csinálni (AS1/AS2, AS2/AS3 váltás), és a végén ki tudtak alakítani egy modern, típusosként is használható nyelvet, akkor szerintem JS-ben is működne a dolog. A visszamenő kompatibilitást meg biztosítja az, hogy van a pluginben 2 VM - elfér (AS1/2 végül is ugyanaz, az AS2 csak egy preprocesszor).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt hazabeszél, tehát szűrőn át kell figyelni a mondandóját.
  Másrészt, ha a Dart-nak csak annyi lesz az előnye, hogy kényszert teremt a JS fejlesztésére ("kissé" mintha elaludt volna a továbbfejlesztés vágy a nagy cégek kötélhúzásában), akkor már az is egy nagy előny.

  Másrészt valahogy a Dart elemzésekor mindig kifelejtik, hogy létezik a Chrome és van komoly piaci részesedése.
  Értelmetlen dolog összehasonlítani olyan más kezdeményezésekkel, amelyek mögött nincs Google és Chrome.

  Én hiszek a Dart ideájában, amit nem tudhatok, hogy van-e kitartás, komoly akarat a Google-ban.
  Az hogy nekik kell még egy terület, ahol ők diktálhatnak, nem kérdés, de hogy felkapnak és elejtenek ötleteket, az meg tény.

  Mindenesetre a JS továbbfejlesztésének örök gondja a visszamenőleges kompatibilitás. Ennek áthágása meg semmivel sem kisebb falat, mint egy új bytekód motor bevezetése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd