Miért a Pascal az első és egyetlen?

Miért a Pascal az első és egyetlen?
2012-01-07T18:28:36+01:00
2012-01-10T12:08:34+01:00
2022-10-25T16:00:35+02:00
 • Látom, sok álláspont van. Először is, én arra gondolok, hogy programozási szakkörön mely nyelv tanítása érdemes, alapórán én nem is tanítanék programozást, csak 1-2 órán beszélnék a tanulókkal a forráskódról, a fordítóról, ilyesmi. És igen, szerintem is az algoritmizálás a fontos, ezt már említettem. Mert ma ez a legnagyobb hiányosság. Sokkal könnyebb megtanulni egy nyelvet, mint a megfelelő összefüggéseket felépíteni FEJBEN, gondolati síkon.

  A Pascal valóban egyszerű, szemléletes, azoknak akik angolt tanulnak első vagy második nyelvként, azoknak pláne. Viszont nem biztos, hogy érdemes ma már erőltetni, ha rendelkezésünkre állnak korszerűbb, hasonlóan szemléletes nyelvek. Például a Python is egy, amit Ruh említett. Bár ennél is vannak piacképesebbek. Mert úgy gondolom, hogy aki informatika szakkörben részt vesz, vagy kifejezetten ilyen típusú intézménybe jár, annak olyan nyelvet kell a kezébe adni, amit később könnyedén hasznosíthat. És lehet, hogy csak az MS nyomja a C-t, de attól még csak ez a legtöbbet használt nyelvek egyike.

  A Borland/CodeGear/Embarcadero szerintem elsősorban a senior fejlesztőket célozza meg. Iszonyatos árakkal operálnak, esély sincs arra, hogy egy diák fogja magát és beszerezzen egy legújabb generációs Delphit, legálisan. A Delphi for PHP, meg a Delphi Prism meg már a szánalmas bohóckodás kategória.

  A Lazarus az szerintem tökéletesen kiforratlan, szoktam dolgozni vele, iszonyatosan bugos. De ígéretes.

  A Free Pascal az egy jó program, de szerintem már afölött is eljárt az idő. Nem kell félni váltani. Valószínű, amit itt említettek, hogy a mostani mainstream tanár-generációnak elsősorban a Pascalt adták a kezébe, és ők is ezt akarják továbbadni, de szerintem ideje továbblépni. Én is nagyon szeretem a Pascalt, pontosabban a Delphit, ha gyorsan akarok valamit, akkor már indítom is, de ha cross-platform dolgokat akarok, vagy netán nem PC-re fejlesztenék, hanem mondjuk webre, vagy mobilra, akkor nem választhatom ezt.

  Ezért célszerű egy C-típusú nyelvet tanítani, mert az nem láncol a PC-hez. Márpedig, egyre jobban terjednek az okostelefonok, ilyesmik, melyeket Pascalban esélytelen programozni, bár van pár ígéretes törekvés.

  Most nem a világot akarom megváltani, de ha felvesznek az egyetemre, akkor nem árt, ha tudom, hogy mit akarok. Csak persze kapjak utána állást
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor találkoztál utoljára olyannal, hogy "Pascal programozót keresünk nagy projektre, versenyképes fizetésért!".

  Elég rég láttam. Sajnos. Azért mert agyonreklámozott, agyondícsért c#ot kell használni. Ami ms annyira tol, hogy még linux compilert is kiadott XDXD.
  Egyébként a régi rendszereket amiket delphiben csináltak, azok folytatására, csiszolására még keresnek pascal programozókat, csak ezekből kevés van. Álá dolgoztam én is delphi7ben készített vállalatirányítási rendszeren.
  Én pl bele sem írom, hogy 6 év Pascal.

  Én simán beleírnám. Az nem csökkenti az értéked, ha valamit pluszba tudsz.

  Hidd el, ha holnap valaki előállna egy olyan Pascal verzióval ami a vállalatok és a fejlesztő cégek minden titkos vágyát kielégítik. Plusz adnak hozzá egy konvertert is ami bármit tökéletesen átfordít Pascalra, akkor 2 hónap múlva itt mindenki Pascalozni akarna.

  Sajnos a megszokás és a lobbi éri el a célját mo-n legelőször. Így a mostani állapotból nehéz lenne elmozdulni. Egyébként ott a freepascal, ami elég jó kompiler, tény hogy olyan nehézkes használni, mint a cpp fordítókat. Lazarus meg kb alphaverziós delphivel ér fel. Szóval még van hova fejlődni.

  Én személy szerint nagyon hatékonynak tartom a Delphi és ha tehetném mindenre azt használnám, de a vezetőség sajnos nem osztja a véleményemet.

  Biztos sok a marketinges köztük :).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon egyszerű.

  1. Tanár bácsi egyszer nagy nehezen megtanulta a Pascal nyelvet, ennek örül nagyon, és esze ágában sincs mindenféle C# vagy Python vagy más hasonló dologgal kínlódni - ideje sincs ilyesmire, meg nem is fizeti ki senki neki. Számtech tanárnak nem programozózsenik mennek - ha profi programozó vagy akkor nem fogsz pedagógusi fizetésért csökkentértelmű medvebocsokat idomítgatni.

  2. Ehhez vannak tankönyvek. Legalábbis amikor én programozási alapismeretek című könyveket láttam magyar nyelven utoljára, azok Turbo Pascal-os könyvekre voltak.

  3. Gondolom van valami tanterv is, szintén Pascalra alapozva. Ezek a dolgok pedig eléggé lassan változnak, az ezeket kialakító aktatkukacokra fokozottan igaz az 1. pont.

  4. A Pascal kezdeni nem annyira rossz nyelv. Mi anno HT-1080Z Basic-kel kezdtünk, és hogy imádtuk! Nem magát a basic-et, hanem azt hogy egyáltalán számítógépet programozhatunk. Az iskola 4 HT-jére fejenként jutott 3-4 ember aki az órák közti 10 perces szünetben be akart jutni hogy bepötyöghesse a programját, vagy játszhasson a Galaxy Invasionnel.

  5. Nem tudom mennyire vannak az iskolák jól ellátva gépekkel - a Turbo Pascal viszont szinte bármin megy - még akár egy Androidos mobiltelefonon is. Egy Visual Studio + egy komplexebb progi nem biztos hogy minden tanyasi iskola gépén záros határidőn belül fordulna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak azt ne


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor akár lehetne a Python is. A Stanfordon a Programming Paradigms kurzuson azt használják mint alapozó nyelvet. Ha nekik jó, lehet itthon is jó lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végül pedig: aki jó algoritmizáló képességű, annak mind1 a nyelv.

  Így van. És megfordítva: attól, hogy egy bizonyos - egyesek által másikaknál többre tartott - nyelvet használ valaki, még abszolút nem lesz jó programozó.

  Tökéletes példa erre kedvenc Java szakink, aki nem hogy általánosságban a programozáshoz, mint egészhez alig ért valamit (hiszen gyakorlatilag csak egyetlen nyelvet, platformot, környezetet ismer), de még saját, kedvenc és választott nyelvéről sem tudja, hogy mi benne a nyelvi elem és mi a platformhoz kapcsolódó osztályrendszer része. De mondhattam volna kedvenc C#-szakink is, aki hasonlóan "átfogó" és "alapos" szakmai ismeretekkel rendelkezik úgy általánosságban - pl. neki ugyanaz a szigorú és a statikus típusosság, a laza és a dinamikus típusosság, de előszeretettel keveri ezeket a kifejezéseket az általa megalkotott - a valóságban nem létező - típusnélküliség fogalmával is, és teljesen random módon húzza ezeket a fogalmakat különböző nyelvekre, helyzetekre (amik persze a valóságban teljesen más jellegű típusossággal jellemezhetők).

  Szóval attól senki nem lenne feltétlenül jobb programozó, hogy C#-ban vagy Java-ban kezdenék programozni tanítani - és attól sem lesz feltétlenül rosszabb, ha Pascal-ban, Delphi-ben teszik ugyanezt. Sőt, pont a korábban mások által említett - és egyébként valóban létező - piaci realitások és nyomás miatt ez utóbbi a garancia arra, hogy átfogóbb tudással, nagyobb rálátással fog rendelkezni a szakmára, pont azon keresztül, hogy így jó eséllyel rá lesz kényszerítve arra, hogy legalább egy másik - immár piacképes - programozási nyelvet, alapvetően eltérő platformot is megismerjen, elsajátítson. Szemben a C# vagy Java "szakértőkkel" akik lehet, hogy 10 év munkaviszony után sem láttak és jártak még soha túl az illető nyelv, platform és az ahhoz kapcsolódó keretrendszerek határain - ami sajnos fájóan meg is látszik szakmai ismereteik egyszerűségénm szűkségén és egyoldalúságán, valamint problémamegoldási képességük (képtelenségük) merevségében (ti. ami abban merül ki, hogy minden szög amit kalapáccsal kell beverni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ember általában azért tanul meg programozni mindenféle nyelveken, hogy aztán később abból meg is éljen így vagy úgy.

  Persze. És a matematikát is azért tanulja, hogy később matematikus legyen, a fizikát is, hogy fizikus, és a történelmet is csak azért, mert történész akar lenni.

  Valójában a programozást a felsőoktatás kivételével - de szakirányon kívül még ott sem, - nem azért tanulja az ember, mert később valóban feltétlenül alkalmazni akarja az ott tanult formában és módon, hanem azért, hogy legyen egy általános áttekintése az adott területről, ill. azért, hogy felfedezhesse ha affinitása van az adott tevékenységhez. Amit nem az erősít, ha a lehető legkomplexebb eszközzel akarják megismertetni (ami esetleg egy megfelelő szakember kezében valóban igen hatékony, de egy kezdőnek csak frusztrációt okoz pontosan komplexitása miatt), hanem ha egy olyannal, amiben legalább az egyszerű dolgokat gyorsan meg tudja csinálni, és így gyorsan ér el sikereredményt, gyorsan látja a tanulása, munkája eredményét.

  Na ezért halott a Pascal, nem azért mert már senki nem tudja mi az.

  Persze. Mert a HR-es amúgy tudja, hogy mi a C# meg a Java, mi? Ha meg egy szakember (fejlesztő) nem tudja mi az a Pascal, akkor az ő munkakörét kell felülvizsgálni (és potenciálisan tisztasági menedzser pozícióba áthelyezni) - nem pedig azon jelentkezőtől félni, aki tudja.

  Hidd el, ha holnap valaki előállna egy olyan Pascal verzióval ami a vállalatok és a fejlesztő cégek minden titkos vágyát kielégítik. Plusz adnak hozzá egy konvertert is ami bármit tökéletesen átfordít Pascalra, akkor 2 hónap múlva itt mindenki Pascalozni akarna.

  Ez abszolút nem így működik, mert
  1. ha egy nyelvet tökéletesen át lehet fordítni egy másikra, akkor utóbbira tök felesleges áttérni, hiszen pontosan ugyanazokat a paradigmákat kínálja, mint az első - ami azt jelenti, hogy semmit nem nyersz a rá történő áttérésére.
  2. a nyelv önmagában ma már semmit nem jelent, hanem a hozzá adott framework, a köré épülő infrastruktúra, stb. határozza meg egy adott fejlesztői eszköz hatékonyságát
  3. nincs olyan nyelv ami minden feladatra minden más nyelvnél jobb lenne, sőt, más eltérő feladatokra általában eltérő nyelvek, eszközök nyújtanak optimális megoldást
  4. mivel a programokat nem nulláról írják szinte sehol és mivel a programoknak jellemzően több-kevesebb más rendszerhez kell tudnia illeszkedni, ezért így azt, hogy egy-egy feladat megvalósítása milyen nyelvvel, eszközzel célszerű, alapvetően befolyásolja magán a nyelv és a fejlesztőeszköz hatékonyságán túl a köré akár globálisan, akár lokálisan már kiépített infrastruktúra, ekoszisztéma (azaz, hogy pl. hány és milyen 3rd party komponens készült hozzá, mely másik eszközökhöz, platformokhoz illeszthető különösen jól akár paradigma-hasonlóság, akár kiforrott kapcsolódást biztosító keretrendszerek révén, stb.)
  5. mivel a programozók mindegyike nem ért mindegyik nyelvhez, eszközhöz, és nem azonos mennyiségű tapasztalattal rendelkezik azokkal, így azt, hogy egy-egy feladat megvalósítása egy-egy cégnél milyen eszközzel célszerű a 4. pontban leírthoz hasonló módon ez is befolyásolja.

  Szóval nem, a dolog nem ilyen egyszerű - és ezzel összefüggésben az, hogy egy-egy nyelvnek milyen kicsi vagy nagy a piaci részesedése alapvetően semmit nem mond el maga az adott nyelv (vagy akár alapplatform) kvalitásairól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Pascal könnyen tanulható. Biztos jobb lenne valami C-szerű nyelvet tanulni, mert akkor még könnyebb lenne új nyelvet tanulni később.
  Pascal hátránya, hogy ha leragad nála az ember akkor később nehéz más nyelvre átállni.

  Szerintem könnyebb lenne a matematikát a derivációval kezdeni oktatni, mert akkor később könnyebb lenne az integrálszámításra továbblépni. Az összeadással-kivonással kezdés hátránya, hogy ha leragad nála az ember, akkor később nehéz az integrálszámítást megtanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A beszélt nyelvvel való összehasonlítás azért nem jó, mert azt egész másért és máshogy tanulja az ember.


  Az ember általában azért tanul meg programozni mindenféle nyelveken, hogy aztán később abból meg is éljen így vagy úgy.
  Mikor találkoztál utoljára olyannal, hogy "Pascal programozót keresünk nagy projektre, versenyképes fizetésért!".
  Na ezért halott a Pascal, nem azért mert már senki nem tudja mi az. Nem igazán érdemes a szükségesnél sokkal több időt és energiát belefektetni, mert az önéletrajzban kb annyit ér, mint a Brainfuck tapasztalat. Én pl bele sem írom, hogy 6 év Pascal.

  Hidd el, ha holnap valaki előállna egy olyan Pascal verzióval ami a vállalatok és a fejlesztő cégek minden titkos vágyát kielégítik. Plusz adnak hozzá egy konvertert is ami bármit tökéletesen átfordít Pascalra, akkor 2 hónap múlva itt mindenki Pascalozni akarna.

  Én személy szerint nagyon hatékonynak tartom a Delphi és ha tehetném mindenre azt használnám, de a vezetőség sajnos nem osztja a véleményemet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves pascal támogatók: Hajrá!
  Kedves pascal ellenzők: Be*****tok a ******mat és sz******tok.

  Tudjátok mi a halott nyelv?? Az amikor már senki nem beszéli a nyelvet. Pedig ti ahogy elnéztem mind ismeritek, sokan napi szinten használják. Ezáltal a pascal nem halott. Hanem egy valós alternatíva olyan programozóknak mint én. Pedig nem vagyok mazoista .
  Pascalban egyedül eddig GPUt programozni nem lehet. De ez is csak idő kérdése .
  Akinek nincs kedve a
  a/=(0x587-++a)*a<=(int)1.2545?a-=a*--0x473:a/a++
  kiböngészésére, az nyugodtan térjen meg.

  Pontosan leírtátok már a pascal nagy előnyét a többi nyelvel szemben: az pedig, hogy végtelenül egyszerű, és könnyű. Csak a hülyék választják az egyszerű helyett a bonyolultat. Az, hogy már rátok ráerőltette az ms a bénábbnál bénább c fattyait, az a ti problémátok. Az új generációnak adjátok meg a lehetőséget, hogy ők döntsenek. Nyugodtan lehet nekik pascalt oktatni.

  Nézzétek csak meg merre tart a C#. Csak hogy pár alapot említsek: uses->using, interface.....

  Végül pedig: aki jó algoritmizáló képességű, annak mind1 a nyelv.

  Béke veletek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A programozás oktatása nem ott kezdődik, hogy
  Begin
  writeln('hello world');
  end.

  Hanem
  Program keződőik
  Kiírás(Hello világ)
  Program vége

  Tehát algoritmizálás. Ahhoz meg olyan mindegy mi a nyelv. Mint látható algoritmizálni akár magyarul is lehet kockás papíron.
  A Pascal ezért jó, mert jól olvasható és szemléletes. Így könnyebb az algoritmizálás tanulására koncentrálni.

  Az, hogy a Pascal halott nyelv külön jó, mert "kikényszeríti", hogy egy idő után más nyelvekkel is foglalkozz. Egy programozónak az algoritmizálás mellett az is nagyon fontos, hogy a tudását bármilyen nyelvben képes legyen használni is. Az a programozó, aki nem akar vagy tud Pascalról átváltani bármi másra önállóan, rövid időn belül az inkább csináljon valami mást.

  A beszélt nyelvvel való összehasonlítás azért nem jó, mert azt egész másért és máshogy tanulja az ember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem könnyű jó tanulónyelvet találni. Mindegyiknek van előnye és hátránya, és mindegyikben van olyan dolog ami a másikban nem úgy van és "kár megtanítani".

  A Pascal könnyen tanulható.
  Biztos jobb lenne valami C-szerű nyelvet tanulni, mert akkor még könnyebb lenne új nyelvet tanulni később.
  Pascal hátránya, hogy ha leragad nála az ember akkor később nehéz más nyelvre átállni.

  Valószínűleg mást is oktathatnának. Hogy egy nyelv milyen nehéz az attól is függ, hogy mit és hogyan tanítanak. A Jávát is lehet kezdeni 3-4 soros programokkal OOP nélkül, és akkor nem nehezebb mint a Pascal. Gondolom más nyelveket is le lehet egyszerűsíteni úgy, hogy egy 14 évesnek se okozzon gondot.
  Érdemes lenne olyan nyelvet oktatni amihez van ingyenes fordító, van jövője, van benne OOP, esetleg multiplatform.

  Esetleg kis rásegítéssel lehetne készíteni egy tanuló nyelvet. Mondjuk a Pascal fordítót átalakítani, hogy C-szerű szintaxissal dolgozzon, vagy egy C fordítót átalakítani hogy kezdők számára szimpatikus kódot fordítson (pl. egyszerű kiírás).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos azonban felsőoktatásban, informatika szakon is nyomatják a pascalt. Fősulira, egyetemre nem azért járnak az emberek mert kötelező, hanem mert szeretnének valamilyen szűkebb területen mélyebb ismereteket szerezni azzal a céllal, hogy a suliból kikerülve pénzre váltható munkát végezhessenek.


  Igazad van, ennek én se látom értelmét. Mondjuk nekem az egyetemen C volt kötelezően, aztán Java (meg egy rakás más nyelv betekintés szintjén, de azokban kódolni nem kellett tudni). Elég komolytalannak hatott volna a dolog, ha Turbo Pascal elé ültettek volna le minket laboron...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami az alapoktatást illeti egyetértek veled abban, hogy nem kell elmélyülten foglalkozni a témával. Éppen ezért általános iskolában bőven elég heti egy informatika óra, amiből éves szinten 2-4 tanóra témája programozás.
  Sajnos azonban felsőoktatásban, informatika szakon is nyomatják a pascalt. Fősulira, egyetemre nem azért járnak az emberek mert kötelező, hanem mert szeretnének valamilyen szűkebb területen mélyebb ismereteket szerezni azzal a céllal, hogy a suliból kikerülve pénzre váltható munkát végezhessenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Programozást véleményem szerint bőven elég - már alap suliban és gimiben - szakkörön tanítani. (Egy infót előtérbe helyező intézményben persze rendes órán is alap.) De ha egy Excel "HA" függvény is gondot okoz, akkor fölösleges lenne az egész csoportnak mindenféle ciklusokat és kifejezéseket tanítani :)

  A zenetanításos példád szerintem pedig helytálló. Viszont annyiban módosítani kell, hogy mondjuk, hogy hangszercsaládokon belül van átjárás, így programozásban nyelvcsaládok közt is :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszerű, de sokkal több figyelmet fordítanak rá mint amennyit megérdemel.

  Egyébként nem csak ez a baj. Másra se fordítanak figyelmet.
  A programozni tanulást meg kéne előzze pár lényeges dolog.
  Nem tanítanék programozást olyan gyereknek aki nem rendelkezik a szükséges belépő tudással. Pl. ha szerencsétlen gyenge matekból akkor teljesen fölösleges programozást tanítani neki.
  Régen a mesterek megválogatták a tanítványaikat. A tanulók ingyen dolgoztak, sőt fizettek, hogy eltanulhassák a mestertől a szakmát.
  Azt látom manapság -itt a prog.hu-n is-, hogy rengeteg ember szeretné a tudást birtokolni, viszont tenni nem hajlandók érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A zenéről jut eszembe:

  Minket általános iskolában furulyázni tanítottak ének-zene órán. Az osztályból mégse lett senki furulyaművész, de még csak zenész se, amennyire én tudom. Én például béna voltam belőle, és nem is szerettem. Gondold el, hogy sok diák így van a programozással, vagy úgy általában az informatikával.

  Az az alapoktatás célja, hogy az adott szakmával foglalkozó szakember képzését kezdje el? Szerintem nem, hanem inkább:
  a) Alapszintű betekintést nyújt a dolgokba.
  b) A diák meg tudja ítélni, hogy az adott tárgy tetszik-e neki, és ha igen, akkor jobban belemélyed. (Szakkörre jár, utánaolvas, stb.)

  Ennek megfelelően nem azt kéne figyelembe venni, hogy mennyire elterjedt az adott nyelv, vagy hogy a piacon mennyit ér az ismerete, hanem azt, hogy mennyire könnyen lehet vele szemléltetni a programozás legalapvetőbb dolgait. A cél nem az, hogy a jövő programozóinak adjunk alapképzést, hanem hogy Józsikának valami minimális elképzelése legyen arról, hogyan írták meg a Windowst vagy a CS-t. Emiatt szerintem C-vel szívatni egy iskolást nem szerencsés.

  Azt igazából nem tudom, hogy a fenti követelményeknek a Pascal felel-e meg a legjobban. Én inkább azt gyanítom, hogy annak idején, a magyar info tanárok képzésének első hullámában ez volt a legkézenfekvőbb választás, aztán így maradt, mert más nyelvhez tananyagot készíteni pénzbe és időbe kerülne...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C# szerintem nem csak a tradíció hiánya miatt esik kívül ebből a körből. Túlságosan modern, sokkal izgalmasabb szerintem egy olyan nyelvet használni, ami a lehető legkevesebb, de azért minimális előre megírt dolgot tartalmaz. Meg a C# nem is igazán konzolos dolgokra van kitalálva, pedig csak azzal kell kezdeni.

  Igazad van, a C elég mostohán bánik a fejlesztőkkel, viszont a C++ már bőven használható, és szakirodalom is bőséggel van hozzá. Emellett rengeteg helyen használják, hiányosságai ellenére. Én azért gondolom a Pascal elhagyását, mert ma már nem piacképes, nem keresett. Most itt van az Object Pascal/Delphi, de az már-már haldoklik. Nem is tudom, van-e most ingyenes, tanulói licenszes Delphi. Az ELTE által rendezett Nemes Tihamér versenyen is a Delphit választók Lazarus-szal dolgoznak!

  Most jó, lehet felvetni, hogy nem a piacképességnek kell az elsődleges szempontnak lennie ilyen korán. Ám ha esetleg 10 év múlva eszébe jut, valószínűleg jobban használható. Ez olyan mintha németet, vagy eszperantót választhatnál első nyelvnek. Az eszperantó lehet, hogy egyszerű, de alig használják, a német bonyolult, de nagyon megtérül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkább azzal hasonlítanám össze, hogy megtanítjuk neki a hangokat. Egy for ciklus egy másik nyelvben is for ciklus, ahogy az A hang gitáron és hegedűn is A hang, még ha máshogy szól is.

  Értem amúgy, hogy mit akartok mondani, de szerintem nem baj, hogy halott a nyelv, mert ezek olyan alap dolgok, amiket mindenképpen meg kell tanulni és ha valaki itt megtanulja, akkor legalább 1 órába telik neki átszokni a másik fajta zárójelezésre, míg a pascal mondjuk _szerintem_ szemléletesebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik az egyszerűbb?

  printf("%s",valami) //asszem ez c-ben
  vagy
  writeln(valami)


  ..ha a gyerek zenész akar lenni akkor tanítsuk nagybőgőzni 5 évig mert az egyszerű? :)

  -na fiam, ezeket úgy nevezik, hogy húr
  -nyomassad 5 évig: vékony, vékony, vastag, vastag
  5 év múlva:
  -most, hogy 5 éve zenélni tanulsz, ideje továbblépni. Itt ez a Liszt Ferenc által írt zongoraverseny...

  Nooormááááliis?

  Két-három tanóránál többet semmiképp sem pazarolnék pascalra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek,felesleges egy halott nyelvet tanítani.
  Szerintem így lenne jó:
  Java -> C++ -> XY másik nyelv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lovári egyszerű szerkezetű, könnyen tanulható. Kitűnő kezdőnyelv és az angollal szemben nem rúghat labdába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A magam részéről sosem értettem, hogy mire jó a programozást olyan nyelven tanítani amit iskolán kívül semmi értelmesre nem használnak.
  A pascal programozásnak annyi haszna sincs iskolán kívül mint a lovári nyelvtudásnak az Egyesült Királyságban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egész ott kezdődik, hogy a C még a karakterfüzért sem ismeri nyelvi alaptípus szintjén - de semmilyen más dinamikus típust sem. Innentől kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy a Pascal-lal szemben labdába se rúg kezdőnyelvként. Ráadásul a C/C++ úgy ahogy van túlhaladott, mindkét irányban (tehát vannak nála egyszerűbb és biztonságosabb, és többet, ill. magasabb nyelvi szerkezeteket kínálóak is) - míg a Pascal legalább viszonylag egyszerű és biztonságos, ha nem is modern nyelv. Így legalább ez mellette szól, amiket (ti. hogy biztonságos és egyszerű lenne) azonban a C/C++-ről szintén nem lehet elmondani, amellett, hogy modernnek sem nevezhető.

  Így ha már a C családba tartozó ill. legalább szintaktikáját tekintve onnan eredeztethető nyelvekben gondolkodunk, akkor a C# lehetne még logikus és reális választás - mert az modern és biztonságos is. Ugyanakkor ott meg nyilván az van, hogy nincsenek még hagyományai ezen nyelv oktatásának, illetve ezzel összefüggésben valószínűleg a kifejezetten oktatási segédletnek szánt könyvekből is elég kevés van hozzá.

  Na, ezért marad szinte mindenhol a Pascal, mint első nyelv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, egyetértek az előzőekkel valóban lehet az is indok hogy lineáris. Nem kell az objektumokkal foglalkozni mint pl javaban.

  Szerintem még egy jelentős tényező az is hogy hasonlít a pszeudora.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ebben igazad van, a Pascal valóban sokkal egyszerűbb, de szerintem mondjuk egy 9.-es, aki mondjuk életében először találkozik a programozással, mert úgy van vele, hogy na, informatikus lesz, úgy is jó csében, az már kezdhet C-vel. A Pascal általános iskolába való szerintem. Ha azt nézzük, a C sokszor logikusabb is, gondoljunk a Te for ciklusos példádra.

  Pascalban a lefele menő ciklus:
  For i := 20 DownTo 0

  Míg C-ben:
  for(int i = 20; i > 0; i--)

  Pascalban erre új kulcsszót kellett bevezetni. A begin...end vs. {..} pedig szerintem nem okozhat problémát, hiszen a matematikában is zárójeleket használunk egy-egy kifejezés elkülönítésére, a számítás átláthatóbbá tételére.

  Bár teljesen igazad van, az alap dolgok hiányoznak. Mert a programozásban nem a szintaktika, meg a hasonlók a lényeg, a nyelv az csak a közvetítő közeg, a gondolati síkon levő pszeudokód a legfontosabb. És az a baj, hogy ez hiányzik.

  Ettől függetlenül, tartom a véleményem, hogy a Pascal ált. isk. Bár azt illik megjegyeznem, hogy valóban az egyik legkönnyebben tanulható nyelv, ami nagyon gyorsan sikerélményt ad. Viszont a C# is elég erős ebben. És most én is "kékablakra" gondolok :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért mert egyszerű.

  begin, end jelzi valami kezdetét/végét.

  Csak megnyitod, beirod hogy uses crt és máris mehet. (Asszem, már rég volt )

  Ez a CI dolog nekem nem maradt meg, lehet. Én ezt ki tudtam heverni.

  Nincsenek benne felesleges sallangok, viszont elég jól meg lehet rajta mindent mutatni. Akár a pointereket is. (én pascalban tanultam)

  Véletlenül sincsenek hozzá formok (alapból), így könnyebb a forciklussal lekötni valaki figyelmét.

  Ez persze mind kékablakos pascalra vonatkozott

  Melyik az egyszerűbb?

  printf("%s",valami) //asszem ez c-ben
  vagy
  writeln(valami)

  for i = 0 to 20
  vagy for(int i = 0; i < 20; i++)

  begin
  ...
  end


  {
  ...
  }

  ^^ a fentiek mind emlékezetből vannak, lehet hogy nem jók.

  OOP-t meg valaki egyetem se érti, szóval talán kár erőltetni. (infós vagyok)

  Amúgy a legnagyobb baj itt az egyetemen, hogy az emberek egyáltalán azt se fogják fel mi egy lista. Ha végig kell menni a lista összes elemén akkor is kb 1 órát gondolkoznak mire rájönnek hogy for ciklussal kell/lehet. (najó nem, de majdnem).
  Szóval itt az alap dolgok hiányoznak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Azzal kapcsolatban lenne, kérdésem, hogy miért a Pascal az a nyelv, amit legelsőnek tanítanak mondjuk egy általános iskolai programozó szakkörön? Mert én anno 7.-es koromban ismerkedtem meg a Pascallal, és most 12.-esként is a kilencedikesek Pascal tudással érkeznek csak és kizárólag. Mindenhol olvasom, hogy a Pascal nagyon jó első nyelvként, de nem lehetne valami mással elindulni? Mert egy C++ vagy egy C# megtanulása sem olyan bonyolult, nem kötelező törődni az objektumokkal orientációval.

  A Pascal emellett kialakítja azt a borzalmas szokást, hogy case insensitive. Ezt azért elég nehéz levetkőzni, ha berögzül. Emellett a C++ és a C# rendkívül korszerű fejlesztőkörnyezetekkel és fordítókkal is bír, szóval én ezen nyelvek valamelyikével ismertetném meg a nebulókat. Véleményem szerint a helyes sorrend:

  Pascal -> C (mert nem objektum-orientált) -> C# ( -> Java)

  A Pascalra kb. fél évet szánnék, esetleg egyet, utána többet a C-nek és a legtöbbet a C#-nak. A Java pedig csak esetlegesen szerepel, hiszen lényegében rokon nyelv a C#-pal.

  Nektek mi a véleményetek erről? Tanárként képzelem el a jövőmet és az egyik szakom lehet, az informatika lesz, ezért kíváncsi vagyok a Ti nézeteitekre is.

  Illetve várom az esetleges javításokat is, hiszen én csak 10-20 iskola és 4-5 gimnázium helyzetét ismerem.

  Attila
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd