Kezdetek
2011-12-16T00:28:14+01:00
2013-12-16T16:45:11+01:00
2022-07-19T02:12:06+02:00
 • de a probléma az, hogy annyira sok input van, hogyha valamit elfelejt a programozó


  Az inteligencia első feltétele a tanulás képessége. Ez az amit folyamatosan ki akarnak hagyni az MI programozásból.


  Vagyis kreatív, új megalkotása a megváltozott helyzethez illeszkedve. Na itt komolyabb gondok vannak.


  Úgy látom itt jópáran nem hallottak még heurisztikus optimalizáló algoritmusokról, neurális hálókról, evolúciós algoritmusokról, gépi tanulásról stb. Néhány link nektek, azért az elmúlt 20-30 évben történt egy s más az AI területén.

  Neurális háló
  Gépi tanulás
  Evolúciós algoritmusok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben az emberi tudás folyamatokat egy kiemelt meghatározással kívánjuk megnevezni, nem járunk el helyesen. Az emberi intelligencia – gondolkozás többrétű, folyamataiban karakteresen elhatárolható egymástól. Éppen emiatt már a gondolkodás és a gondolkozás szó értelme között is meghatározó a különbség. Ezt fel kell ismerni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván valóan nem olyan egy szerű ez az folyamat.
  De ha képes vagy az adatokat számokká alaítani, majd azokat a kívánt működés szerint rendezett adatázisokként felmemorizálni, akkor nem lehetetlen. Ha jobban belegondolsz, magad is vagy erre a vég következtetésre jutsz, vagy nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tanulás egyik fele már megvan

  Az ismert strukturákban érkező adatokat képes eltárolni és akár hatalmas adatmennyiséget képes elemezni a döntéshez.

  Ez egy egyszerűbb intelligencia, de ez is valami.

  A másik intelligencia definíció szerint: intelligencia az, ha olyan feladatot is képes vagy megoldani, amelyet soha nem tanultál megoldani.

  Vagyis kreatív, új megalkotása a megváltozott helyzethez illeszkedve.

  Na itt komolyabb gondok vannak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A intelligens programot nagyon könnyű kifejleszteni, ha van egy másik intelligens program, aki segít a feladatban... de ezt a gondot is kikerülhetjük, ha van időgépünk...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig nagyon egyszeru lenne lefejleszteni, a lenyeg, hogy tanuljon a program, mint az ember!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy én látom, az MI (nem tudnám megmondani, hogy miért épp ezt kellett magyarra fordítani, normálisan AI lenne) fénykora kb harminc-negyven évvel ezelőtt volt, akkor azt várták, hogy kis erőfeszítéssel nagy eredményeket lehet elérni, aztán tíz-húsz évvel később oda jutottak, hogy abban bíztak, hogy nagy erőfeszítésekkel kis eredményeket lehet elérni, újabb tíz-húsz év után ott tartunk, hogy speciális feladatokra vannak programok (pl sakkozóprogram), de nincs bennük semmi olyasmi, amit intelligenciának neveznénk: a nyers CPU-erő és a betáplált tudás teszi legyőzhetetlenné a sakkprogramot, de ugyanez még nem elég a google-fordítónak, hogy értelmesen fordítson.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést kérek. Nem akartam hozzá szólni.
  Véleményem szerint minden ilyen MI jellegű beszélgetésnél alapból tisztázni kéne. Tehát egy közös kompromisszumoz kéne hozni, hogy egyes leírt szó mit is jelent.
  Mert ugyebár ezekben a kifejtésekben nem egyszerűen a programozás tudomány szakszavainak kötelező megértése az egyetlen ami fontos lehet.

  Véleményem szerint minden és az ezt követő,- minden létrehozott MI program gondolati eredmény létrehozására önmagában nem lehet képes.
  Tehát ellent mondok:
  "Az inteligencia első feltétele a tanulás képessége. Ez az amit folyamatosan ki akarnak hagyni az MI programozásból."

  Ettől még egy tökéletes EI. alapú MI program csodákra lehet képes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak autodidakta tanulom a programozást, anno még 14 éves koromban IRC-en beszéltem egy sráccal, aki eléggé komolyan értett a programozás témaköréhez. Emlékszem, bármilyen prog nyelvhez nyúltam hozzá, ő mindig tudott segíteni és mindig tudott példa kódokat adni, mutatni, és el tudta magyarázni, mi miért történik és hogyan lehetne megvalósítani. Ekkor kérdeztem tőle, hogy mennyi programozási nyelvet ismer? Én már akkorra megpróbáltam vagy 9-et.

  Erre a válasza az volt: "Én minden nyelven tudok programozni".

  Vicces volt, nem igazán értettem, aztán kifejtette picit bővebben: "A programozás és a program kód szintaktikája nem egy és ugyan az. Attól, hogy ismeri valaki mondjuk a C nyelv összes fügvényét nem biztos, hogy tud programozni."

  Amikor kérdeztem tőle, hogyan lehetnék én is programozó, akkor két fontos dolgot emelt ki, ami szükséges egy programozónak.

  1, Komoly matematikai tudás (Könnyen megszerezhető - mondta ő viccesen :D )
  2, Kreativitás (Nem egyszerű megszerezni)
  3, A számítógép lelki világának megismerése (Miként futtatja a programokat, hogyan osztja el a hw között a feladatot, a hw mit csinál olyankor stb.)

  Aki mindhárommal rendelkezik az már meg tudja fogalmazni, hogy mit akar csinálni, utána pedig kiválasztja, hogy milyen programozási nyelv az, ami az adott feladathoz a legjobban illik, vagy a legegyszerűbben megoldható. A szintaktika és a függvények megtanulása csak idő kérdése, amihez elég egy függvény, parancs gyűjteményt venni, ami már az internet korában szerintem felesleges. Én is tudok programozni, de véletlenül sem ismerem az összes PHP függvényt, helyette, ha van valami feladat, akkor utánaolvasok, hogy azt már előttem megoldotta e valaki, van e rá függvény, ha nincs, akkor nekem kell elkészíteni. Dehát ott a php.net, kikeresi az ember, ami neki kell ahhoz, hogy programot írjon. Ennyi...

  Szóval én is vallom, programozni minden nyelven ugyan úgy kell csak más a szintaktika :)

  ---

  MI - Mesterséges Inteligencia

  Annó én is nagy buzgósággal belevágtam magam a C++ba, hogy majd én írok MI-t. Erre a fent említett programozó barátom ugyancsak megmosolygott. A következő igaz és bölcs szavakkal illetett: "Minden program annyira okos, amennyire a programozója... csak gyorsabban tudja végrehajtani a feladatokat".

  Az MI-vel mindig is az input lesz a fő probléma. Az összes kapott információt nem fogod tudni feldolgozni. A gép alkalmas lenne rá, sőt ha megfigyeled autók vezérlését is igyekeznek egyre jobban robotizálni (például repülésben már meg is történt), de a probléma az, hogy annyira sok input van, hogyha valamit elfelejt a programozó!!!! - és itt a lényeg, ha a programozó felejti el!!! tehát az ő tudásán múlik - akkor azt a program sem tudja, így az információval nem tud mit kezdeni. Innentől kezdve pedig szerintem nem nevezhető Inteligenciának, csak Autómatizált Döntéskiválasztó Rendszernek (ADR?)

  Az inteligencia első feltétele a tanulás képessége. Ez az amit folyamatosan ki akarnak hagyni az MI programozásból. Pedig én már úgy játszanék egy stratégiai játékkal, ami nem azzal csal, hogy 10x erősebb katonákat csinál, hanem megtanulja, hogy én milyen támadási technikákat alkalmazok és utána ugyan azt alkalmazza ellenem, aztán megtanulja, hogy én miképp védekezek ellene és utána azt használja ellenem. Nah valahol itt kezdődne nekem az MI. Csak mondjuk nem lenne ember aki ki tudná fizetni az 1millió $-os játékot

  Nah befejezem már
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te most megfogtad az isten fszat, el ne szalaszd ezt a lehetoseget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv sarkiróka
  Segítsünk egymáson.

  Látom propesszionál vagy dinamikus weblap készítésben.
  Megtanítom neked az emberi gondolkozás alapú MI lényegét. Cserébe megcsinálod a weblapomat. A grafika megvan. Bármilyen csúnya is. A tartalom a lényeg.
  www.tudaas.hu

  Ha érdekel keress privátban.

  Köszönöm: b.f.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • még csak játékot sem kell hozzá írni, van már sok olyan játék ami már csak vezérlő algoritmusra vár. pl ez, próbáld ki :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán kezdheted úgy, hogy C/C++/Java nyelven írsz olyan játékot, játékokat, ahol gépi játékosra is szükség van.
  Sok játékhoz nem kell bonyolult AI, de lehet bonyolítani a végtelenségig.

  Vagy készíts egy digitális állatkát, asszisztenst, barátnőt.

  Vagy magasabb szinten egy mondjuk felülnézetből játszható 2D Unreal/COD szerű játékot amiben van csapatjáték, mindenki-mindenki ellen, zászlórablás stb.
  Na itt már izgalmas lesz a játékosokat leprogramozni.

  Vagy kezdj olyanba "kicsibe", amivel majd a végén foglalkozni akarsz ha már frankón megy az MI/AI. Aztán menet közben rögtön alkalmazhatod amit kitalálsz, vagy éppen tanulsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • például az első futtatható java kód is nyilatkozik az oo alapelvekről:
  public static void main...

  valaki mondta egyszer hogy amíg valaki nem ismer 5 különböző nyelvet, addig az nem tud programozni. és java 1.4, 1.5, 1.6, 1.7 nem számít különbözőnek

  mindenesetre a sokféle nyelv ismerete szélesebb látókört biztosít amire mindenkinek szüksége van.

  de ez eddig csak lovagolás a kérdező leírt szavain.

  én azt tanácsolom hogy: phpban ne kezdj mi-t buzergálni. az nem erre való. neve is mutatja mire való persze lehet másra is használni hiszen általános programozási nyelv, de ha meg akarod erőszakolni, te fogsz rosszul járni. c++ és java közt szerintem a következőképpen járj el: szerezz be mi-t támogató libeket, vizsgáld meg a dokumentációikat, illetve hogy mennyien használják. dönts értelemszerűen.
  én a javat javasolnám, mert szerintem kényelmes is tud lenni a fejlesztés, de ez lehet hogy abból is fakad hogy a c++-t nem ismerem annyira.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hirtelen nem tudtam mit kellene mutatnom... :)

  egyetértek. valóban a nyelv ismerete nem nagy kunszt, mert írto nagy az átfedés.

  De azért ott van még az "elv", amit megvalósít egy adott nyelv. Pl a JAVA tiszta objektumorientált nyelv, tehát ha valaki tud JAVA nyelven programozni, akkor ismernie kell az oo elveket és paradigmákat amivel már elég hatékonyan lehet dolgozni. Persze a teljes sdk ismerete természetesen már szinte tudomány nem os beszélve egyéb köré épülő lehetőségekről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • c, c++, java, php

  Tipikusan ha egy programozással foglalkozó egyetemre jársz két évig, ezek lesznek a kötelező programozós tárgyaid. Attól még nem "tudsz".

  Mutass valamit, ha nem szégyelled, kíváncsi lennék. Jöhet akár privátban is, nem bahhogatni akarok senkit, csak érdekelne.


  (A témanyitónak szól, csak mellényúltam.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk érdekes dolog ez az ismerni egy-egy programozási nyelvet dolog. Mert ugye ha tényleg magát a nyelvet ismerem csak, akkor gyakorlatilag nem tudok csinálni semmit. A scanf és a printf nem is része a C nyelvnek, csak a standard librarynek, tehát lehet ismerni a nyelvet bármiféle input és output nélkül is.


  És akkor innentől kezdve, hogy ugye jó ideje a divatos nyelvek között elég nagy a szintaktikai átfedés, akkor igazából oda lyukadhatunk ki, hogy ismerni több programozási nyelvet nem csak hogy önmagában nem sokat ér, de nem is nagy kunszt megtanulni egy másik nyelvet. A hozzá kapcsolódó dolgokkal viszont más a helyzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te keretrendszerekről beszélsz. Szerintem a programozási nyelv az nem egyenlő a keretrendszerekkel. Szerintem simán lehet mondani hogy tud programozni c, c++, java, php, stb nyelveken. Csakhogy ez nem sokat jelent. Számomra ez azt jelenti, hogy ismeri az illető a nyelv alapjait, nyelvi struktúrákat, szintaktikát stb. Ez az a tudás a minimálisnak nevezhető, de korántsem elégséges hogy komplex rendszereket optimális energiabefektetéssel tudjon valaki készíteni.
  Viszont ahhoz hogy MI-t kezdjen programozni szerintem elegendő lehet. Ha a matekját felfogja az ember akkor nem lesz probléma a programozás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most elmondtad ugyanazt,amit Én.Különben érdemes minimális figyelmet fordítani egyéb nyelvekre-csak ismerkedni,nem megtanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit globo írt, az teljesen mást jelent.
  Nagyon dicséretes ha mindenféle nyelvekkel és technológiákkal ismerkedsz a szabadidődben. De továbbra is egy programozási nyelven lehetsz profi. Az a nyelv, amiben profi vagy, is folyamatosan változik és az is, amelyikkel épp ismerkedsz. Kizárható hogy mindegyikből naprakész legyél. Én PHP programozó vagyok, de ha elém tolnak egy ZF vagy magento projektet nagyon hülén tudok nézni. De pl. Symfonyban (1.3-1.4), vagy CakePHP-ban teljesen jól elboldogulok. De ügye itt a symfony 2, amit idő hiányában még meg sem néztem. És ez ügye mind PHP. Ő meg azt állítja hogy Java,C,C++,PHP nyelven tud programozni. Hát nem tud, még PHP-ban sem tud mindent. Még azt sem tudja, hogy mit nem tud.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaszoltam ra:
  "Feltetelezem,h az olvaso azert tanul programozasi nyelveket,h ezaltal jobb programozova valjon..."
  Bjarne Stroustroup:The C++ programming language
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tanarom legelso tanacsa a prognyelvbuzgomocsingtanulasomra ez volt valaha:
  "Aki sok nyelvet tud,az lenyegeben semmit sem tud."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az is kérdés, hogy mire akarod használni a tudást, mit kellene vezérelnie az MI-nek.

  Jó lehet az is, ha készítesz mondjuk egy játékot és először a gépi játékosok irányítását programozod le. Ez lehet egy egyszerű 2D-s játék is, esetleg valami stratégia, vagy valami egyszerűbb 3D-s lövöldözős.
  Ha csak ez a célod akkor ezek javítgatásával elérheted ezt. Ha nem akkor lesz valami alap amire könnyebb építeni.

  Ha valami "okos gépet" akarsz, ami válaszol a kérdéseidre, végrehajtja a parancsaidat akkor valami szöveges kalandjátékkal érdemes kezdeni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebből a könyvből tanulj, magyar nyelven szerintem ez a legjobb átfogó, bevezető könyv.
  Itt találsz letölthető Java példakódokat hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi suliban ennek a jegyzetnek az alapján tanultunk. A teljes mestint témáról nem ad áttekintést, rálátást, gyakorlatilag "csak" alapfogalmakat vezet be ill. a mestint szempontból fontos keresési algoritmusokat tekinti át. Ettől függetlenül szerintem érdemes elolvasnod. Nem könnyű anyag, de én a magam részéről szerettem ebből tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen,bevallom,igazad van.
  Úgy tényleg csak a Javát tudom.
  A C++ egy kicsit kevésbé.
  A többibe most kezdek elmélyülni.
  Bocsánat a nagyzolásért.
  Ámen.
  De azért jobban szeretném,ha a kérdéseimre választ adnál,nem a szövegükbe kötnél bele.
  Egyébként nem tudom,hogy vagy képes megállapítani,hogy valaki jó
  vagy rossz kódokat ír.
  Ezeket most nem azért írom,-hogy félreértés ne essék- mert beléd akarnék kötni,hanem csak azért,mert segítséget várok,nem atyai tanácsokat.De tényleg,miből gondolod,hogy rosszul kódolok?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kezd ott, hogy nem nagyzolsz. Egy nyelvet sem tudsz. Vannak akik tudnak programozni, IMHO te nem tartozol közéjük. Nyilvánvaló, hogy az anyanyelvedet is nemrég tanulod. A programozók egy életen át tanulnak és sohasem érik el azt a szintet, hogy kijelenthetnék -
  Több nyelvet is tudok(Java,C,C++,PHP,stb.).
  Mert tisztában vannak azzal, hogy van még mit tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy kezdjem el a MI-t tanulni?
  Több nyelvet is tudok(Java,C,C++,PHP,stb.).
  Tudtok ajánlani valami könyvet esetleg internetes anyagot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd