SAP - kérdések

SAP - kérdések
2011-11-30T21:34:51+01:00
2011-12-05T23:19:56+01:00
2022-10-25T18:00:37+02:00
 • Szia!

  Én SAP területen dolgozom.

  "Mit gondoltok róla, megéri ma ilyen irányba orientálódni? Úgy olvastam sokan azt hiszik hogy ez egy gyors meggazdagodási útvonal. Azonban engem a karrier építés érdekel. Milyen úton érdemes elindulni az SAP világába?"

  Az SAP-nak régóta 40 százalékos a piaci részesedése. Egyetlen konkurenciája az Oracle de nekik közel sincs annyi üzleti megoldásuk és termékük vagy szolgáltatásuk. Tavaly volt egy kis megingás, bizonytalanság és keresték az utat de úgy néz ki most a mobil környezet (tábla PC, okos-telefonok) felé mozdultak el.

  Mivel programozó vagy nyilván nem érdemes az anyaggazdálkodás modullal kezdeni(MM). Először ismerkedj meg az alap fogalmakkal (termékek, modulok, hogyan működik, stb.) illetve az infrastruktúrával is.

  Van sok oldal ahova érdemes benézned. Csak néhány példa de koránt sem teljes körű!

  http://www.tudasmorzsak.hu
  SAP Help Portal - The central place for SAP documentation
  http://sap.ittoolbox.com - Jobb oldalt alul találod a Browse SAP topicsot. Ott a Developmentet válaszd.

  SAP Community Home - Ezt az oldalt nagyon böngészd át mert ez a fő oldalad. Letölthető fejlesztői környezet, fórum, cikkek, blogok és sok minden más.

  http://www.sdn.sap.com/irj/scn/weblogs?blog=/pub/wlg/27641 - egy példa blog onnan

  https://training.sap.com/us/en/certification/p_abap_70-sap-certified..

  C_TAW12_70: SAP Certified Development Associate - ABAP with SAP NetWeaver 7.0
  C_TAW12_71: SAP Certified Development Associate - ABAP with SAP NetWeaver 7.02
  TAW10: ABAP Basics
  TAW11E: ABAP Details
  TAW12: ABAP Objects and How To Use It

  - Egy ilyet se ártana letenni később. Fontos, hogy részt kellene venned az összes tanfolyamon ami a képesítéshez szükséges mivel abból teszik fel a kérdéseket. A tanfolyamok nem olcsóak ezért jobb ha olyan cégnél kezdesz el dolgozni ahol X nap és X összeg van elkülönítve éves szinten oktatásra és ők állják ezt.

  "A BME-n a Vállalati információs rendszerek szakirányt néztem, Corvinuson pedig Üzleti informatika szakirányt. Az imént említett szakirányon, a Corvinuson egyetemen van konkrét ERP / SAP R3 tantárgy is, sőt ABAP programozás is. Ez egy jó kezdet lenne, ha ilyen irányban szeretnék elindulni?
  Mennyire telített a piac ?
  A német nyelv ismerete fontos ? ( azt vettem észre, rengeteg ilyen álláshirdetésnél a német nyelv fontos ) "


  Nehogy azt hidd, hogy ott kitanulod az SAP-t teljesen. Megtanítják, hogy be tudsz lépni GUI-n keresztül és el tudod indítani a fejlesztéshez szükséges tranzakciókat. Az se mindegy, ugye hogy milyen rendszert oktatnak mert a 4.6c és 6.0(ECC6) között van programozási különbség is hiába ABAP-ba programozol. Fontos még megemlíteni, hogy a Portal része az SAP-nak Java-t használ, ezért Javat is tudni kell egy idő után.
  Sok angol dokumentum van és én angolul használom de németül azért jó tudni mert a német piacok egyre jobban rá vannak szorulva olyan informatikusokra akik angolul és németül is beszélnek és nagyon jól fizetnek. A német nyelvből viszont nem engednek. Egyébként is nehéz úgy hosszabb ideig külföldön élni, hogy nem beszéled az ottani nyelvet.

  Végül: Mennyire telített a piac? Egy informatikai piac soha nem telített mivel a népesség csak bizonyos része rendelkezik ezzel a képességgel (csakúgy mint bármely más szakmánál) és a többi embernek szüksége van rájuk.

  Én azt javaslom, hogy már most kapcsolj ötödik fokozatba! és kezdj el mindenfelé fórumokra regisztrálni, letölteni dokumentumot és szoftvert gigabyte-okban mérve, írj programokat, iratkozz fel hírlevelekre, RSS csatornákra, nézz SAP-s Youtube videókat, regisztrálj Linkedinre és csatlakozz SAP csoportokhoz ott, Facebook SAP csoport és SAP Twitter csatornákra is iratkozz fel, menj SAPs eseményekre (belföldi és külföldi) mert csak lemaradsz és a mire befejezed a sulit nem lesz előnyöd semmi ha ezért nem teszel meg mindent minden nap!

  Sok sikert!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdvözlök mindenkit.

  Olyan emberektől szeretnék tanácsot kérni, akik otthon vannak az SAP-ban vagy egyéb vállalatirányítási rendszerekben.

  Mit gondoltok róla, megéri ma ilyen irányba orientálódni? Úgy olvastam sokan azt hiszik hogy ez egy gyors meggazdagodási útvonal. Azonban engem a karrier építés érdekel. Milyen úton érdemes elindulni az SAP világába?

  Pályaválasztás előtt állok, jövőre kezdhetem az egyetemet. Két szakot néztem, BME - Mérnök informatika és Corvinus - Gazdaságinformatika.

  A BME-n a Vállalati információs rendszerek szakirányt néztem, Corvinuson pedig Üzleti informatika szakirányt. Az imént említett szakirányon, a Corvinuson egyetemen van konkrét ERP / SAP R3 tantárgy is, sőt ABAP programozás is. Ez egy jó kezdet lenne, ha ilyen irányban szeretnék elindulni?
  Mennyire telített a piac ?
  A német nyelv ismerete fontos ? ( azt vettem észre, rengeteg ilyen álláshirdetésnél a német nyelv fontos )

  Mit gondoltok róla, érdemes ezzel foglalkozni, vagy maradjak a "hagyományos" fejlesztésnél ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd