Fórum
2004-07-13T19:23:05+02:00
2004-07-13T22:05:03+02:00
2022-07-27T11:02:47+02:00
  • az első eset, mert ha van vagy 300 topic, hogy kezelsz 300 táblát? Egy táblát könnyen... Akkor van gond, ha kb 10-20 millió rekord van már a táblában, ahhoz jobb az oracle. De annyit alkotni - hát, évtizedekbe telik :)
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Pont az lenne a lényeg, hogy egy saját, jól működő, jól használható fórumot dobjak össze.

    Szerintetek az 1. eset a legjobb megoldás?

    Pl. mi van akkor, ha a fórumba összesen több mint 1000 üzenet érkezik. Nemtom mit szól hozzá az adatbázis (jelen esetben MySQL).

    A 2. eset-ről mi a véleményetek?

    Üdv:
    gerpetya
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Jox.hu megmondta a frankót: Ha a topicokat is kategorizálni akarod, akkor felesleges új táblát létrehozni a kategóriáknak. Csak minden topic rekordja rendelkezzen egy egyedi azonosító mezővel, aminek nyomán kategorizálni tudod. Így alkategórákat is létre tudsz hozni, csak figyelj rá, mert könnyen túlbonyolítod.

    Például alkategóriánál nem kell új mező, elég egy, amiben mondjuk ',' (vesszővel) elválasztod a kategórát és az azon belüli alkategórát. Aztán ha fel akarod használni, majd explode()-al, vagy valami reguláris lószarral feldolgozod.

    Panther:
    Mennyivel jobb, ha magad írsz egy fórumot, mintha egy kész OS rendszert alkalmaznál?
    - te alakítod ki a designt
    - te határozod meg a funkciókat
    - te döntöd el ... mindent
    - Mellesleg a PHPbb, véleményem szerint kezelhetetlen.
    - Az átirogatás nem szép dolog.
    Konklúzió: Ezerszer értékesebb, ha megad oldassz meg egy problémát.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • mi a búbánatnak a "témakörök" tábla?
    ja mondjuk ott definiálod, hogy ID és TEMAKORNEV mezokkel.
    na mindegy.. végülis ja..

    a fórum szempontjából a felhasznalok táblát alapból zárójelbe teheted, mert azt ugye máshoz is használhatod (pl. társker, apróhirdető..)
    szal ami a lényeg, és a fórumhoz kell (szvsz):
    + TEMÁK tábla
    + HOZZÁSZÓLÁSOK TÁBLA

    a többi meg egyételmű.
    tehát pl a TÉMÁK-ban csinálsz egy olyan mezőt, hogy TÉMAKÖR_ID és ide kerül a témakör azonosítója..
    e szerint tudod majd témakörökké bontani az összes témából..

    de érdemes lenne először felmérni, hogy kb. "mekkora használatnak" lesz kitéve a fórum, és a szerint csinálni egy db tervet..
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • ezzel feltalálod a spanyolviaszt. Biztos, hogy pl a phpbb vagy más hasonló, már meglévő rendszer nem jó, vagy nem tudod átírni?
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Hali all!
    Egy kérdésem lenne, ami nem hiszem, hogy a Tudástárba illene, mert majd kiderül, hogy nincs kifejezetten megoldása, csak ötleteket szeretnék:

    Egy fórumot készítek, de annál a résznél megakadtam, hogy adatbázis.
    Nincs igazán jó ötletem arra, hogy mi alapján hozzam létre a táblákat az adatbázisban.
    Egy külön tábla a felhasználóknak, az gondolom alap.

    A fórum úgy néz ki, hogy van jó pár nagyobb témakör, amit felhasználó nem tud létrehozni, csak admin joggal rendelkező személy. Ezeken a témákon belül pedig topicok vannak, amelyeket a felhasználók egyes csoportja tud csak létrehozni.
    A fórum szerkezet, admin felület, hozzászólás stb. már nagyából meg van, de az adatbázisban tárolás, nincs meg.
    Mi alapján legyenek a táblák?

    Két esetre gondoltam, de valahogy nem tűnik egyik se a legtökéletesebbnek:

    1. esetben a táblák:
    - felhasználók
    - témakörök
    - topicok
    - hozzászólások

    2. esetben a táblák:
    - felhasználók
    - témakörök
    - topic 1 hozzászólásai
    - topic 2 hozzászólásai
    - topic 3 hozzászólásai
    és így tovább...

    Mi a legjobb megoldás?
    Biztos sok olyan ember fordul meg a prog.hu-n aki készített már fórumot. Aki igen, az hogyan csinálta az adatbázist? (gondolok itt a szerkezetére!)

    Előre is köszönöm!

    Üdv:
    gerpetya
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd