Nem érdemes diplomát szerezniük a programozóknak?

Címkék
Nem érdemes diplomát szerezniük a programozóknak?
2011-10-03T11:50:44+02:00
2011-10-07T17:14:56+02:00
2022-07-24T10:21:18+02:00
 • Szerintem nagy részünk PHP-ban is elbukna egy ilyen teszten.
  Például mit ír ki az echo 012? Erre a PHP-sok 99%-a nem tudja a választ, mégsem neveznék kontárnak mindenkit, aki ezt nem tudja. De van egy csomó ilyen példa. Olyan, amivel 5-10 éves fejlesztői háttérrel sem futsz bele. Én is csak egy felvételin találkoztam az echo 012 kérdéssel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajna ez a téma kétirányú és ezért lehet a cikknek igaza!!!
  Találkoztam már olyan informatikussal aki egyetemen oktatja is, és alap szintet sem ütötte meg a gyakorlati munkája, vagy olyan frissen diplomázottat akinek papírjai szerint magas tudással rendelkezik még is elvérzett egy gyakorlati feladaton.
  Dolgoztam már olyannal is, aki 8 általános kívül még szakmával sem rendelkezik, de az adott cég összes (diplomával rendelkező) informatikusát is kenterbe vágta (engem is le alázott).
  Zsákba macska ezen a téren, és a munkáltatók is rájöttek erre már és ezért van esélye.
  A diplomának igazából a szakmában a fizetés igény mértékének benyújtásának meghatározása, és talán egy picivel nagyobb esélyt kap, ha nyújt hozzá referenciákat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hozzánk is jelentkeznek egyetemet végzett diplomások, akik beírják az önéletrajzukba a különböző szükséges programozási nyelvekre, hogy 9/10 a szintjük. Azután mégis elbuknak egy olyan teszten, ahol annyi a feladat, hogy "mondd meg, mit ír ki?!".
  Ez a legalapabb global scope vs fgv scope feladat, mégis csúnyán elvéreznek rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár év alatt egy Kft-ből és egy koszos irodából összeprogramoztunk egy nemzetközi vállalatot. Jöhetnél hozzánk mert kellene egy ember aki hordja a kávét a nemdiplomás programozóknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - A munkaadók nem hülyék, 1-2 év alatt saját kárukon megtapasztalják a kontrasztot az egyetemet végzett+tapasztalt és az otthon tanult+ tapasztaltak között.


  Ez butaság, akkor nem keresnének pl. engem ennyire...Egy rakás mobilfejlesztésem van, igen nagy nevek..Hozzáteszem, hogy tőlem soha senki se kapott papírt végzettségről, és önéletrajzot se láttak. Elég voltak a referenciák, és a blogom.:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A "minimális fejlesztés" és a projekt folyamatos újraírása nem ellentétes? Nem hatékonyabb egyszer rendesen megtervezni és azt implementálni? Feltéve persze, hogy nem változott gyökeresen a követelmény, amit nem írtál.


  Ezt a tanulási szakaszra értettem. Mellesleg leírtam a példát, hogy miről beszéltem, egy játék megírása sokkal komolyabb és összetettebb, ha alapjaiból építed fel, mint ahogy gondolnátok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem személyeskedés akar lenni, sőt minden bizonnyal nálamnál sokkal jobb programozó vagy. De ezalatt a sok munka alatt mit tartasz, esetleg miket tartasz a legnehezebbnek? Mármint innovatívnak a maga nemében.


  A maga nemében gyakorlatilag minden új volt, amikor neki álltam. Volt, hogy saját magam készítettem egy opengl-es játékmotort, ott szó szerint vért izzadtam, de a legtöbbet ott tanultam meg az egész fejlesztésről.

  Aztán a maga nemében a GPS-es alkalmazások is újak voltak anno, ott pl. a nagy pontosság feltétel. Általában azért nem sok "innovatív" dolog van persze még mobil fejlesztésben sem. A legtöbb cucc web-service hívások, json, xml, napilapok, gsp, google maps, stb.

  Ha azt kérdezed mivel tanultam a legtöbbet, az egyértelműen az volt, hogy kitűztem magam elé, hogy írok egy játékot teljesen saját játékmotorral. akkoriban még rosszabb telók is voltak, nem voltak alap 1GHZ-es cuccok, szóval erősen optimalizáltnak kellett mindennek lennie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy valakinek van diplomaja, nem jelenti azt, hogy alkalmas vezetonek. Raadasul van par hazai ceg, ahol a kapcsolatok szamitanak egy vezetoi pozicional. :) Amugy milyen vezetorol beszelunk? Technikai vagy projekt? A technikia ugyanugy programozo, csak neki meetingekkel is huzzak az idejet. Es ha esze van, akkor hasonlo vagy jobb programozokkal veszi korul magat, mint sajat maga. A projekt vezeteshez meg plane nem kell it-s diploma.

  Ahova meg specialis tudas kell, pl. Erosebb matek, azt is meg lehet tanulni konyvekbol, internetrol.

  A fentieket ugy mondom, hogy van diplomam es nem irigykedek.:) ettol fuggelenul a diplomat fontosnak tartom, mert konnyebben nyilnak az ajtok. Ha diploma nelkul kezdi valaki a programozast, akkor velemenyem szerint melyebbrol indul es nehezebben tudhat esetleg adott szintre eljutni, mert nem biztos, hogy a diploma hianya miatt mas cegnel is elismernek a tudasat. Tolem diplomat az elso helyen kertek, azota az elvegzett projektjeim a lenyegesek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem akkor kezdj el írni egy openGL-ES 3d játékot androidra, úgy, hogy TE írod az egész játékmotort hozzá...aztán majd meglátjuk, hogy elsőre menni fog-e neked, vagy hogy át fogod-e írni 66-szor:D. Ott már komolyan vergődni fogsz, hogy optimalizálhasd a cuccot...Ha neked elsőre megy, akkor te vérprofi vagy, egy Isten.:)

  Ott bizony számít minden, milyen algoritmust, hogy írsz meg, mennyi ms alatt fut le bizonyos cucc, hány FPS lesz, HARD CODING. Szerintem összecsinálnád magad...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy ezt már elrontották. Már bocsánat, de minden hülyének egyetemi/főiskolai végzettsége van. Emiatt már annyit ér, mint régen egy érettségi. De ügye régen is voltak helyek, ahová érettségi kellett, most meg diploma kell. Olyan már nincs is hogy csak az érettségi elvárás, mint alapvető műveltségi mutató valami. Most az a szint a régi 8 általános. A minimum elvárás, nem is említik.. Megnézheted, hogy akinek érettségije sincs, annak munkája sincs. Az utcaseprő, szemét szállító, benzinkutas diplomás. Normális ez?

  De én nem bánom, ha Te leszel a jó főnököm. Sokkal többre becsülök egy kiszámítható munkahelyet, mint egy jobban fizető, de mégis kiszámíthatatlan körülményeket, követelményeket, és biztonságot nyújtó állást. Öreg vagyok én már ahhoz hogy a főnök és/vagy a tulaj bolond legyen. Én még távolságot is nézem, mert tök logikus, hogy nem éri meg a +2 óra utazást az, ha 10Ft-tal többet kapok. Kellett nekem matekot tanítani a főiskolán
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Osztom azt a nézetet, hogy nem érdemes IT területen egyetemre járni és papírt szerezni. Hogy miért gondolom így?

  - Ha elég sok fiatal elhiszi ezt, akkor középiskola után inkább otthon kódolgat több kevesebb sikerrel. A diplomások száma (tehát a konkurenciám) így csökken.
  - A munkaadók nem hülyék, 1-2 év alatt saját kárukon megtapasztalják a kontrasztot az egyetemet végzett+tapasztalt és az otthon tanult+ tapasztaltak között.
  - Ezek után nagyban felértékelődik a diploma. Köztük az enyém is, ami jobb alku pozíciót eredményez számomra.

  Szóval srácok felejtsétek el az egyetemet. Cserébe megígérem, hogy jó főnökötök leszek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy egyetértek: tényleg butaság, hogy olyan tárgyak a szórótárgyak, amiknek nincs köze a szakmához. Én fizika tagozatra jártam középiskolában, de még így is pótZH-ztam fizikából a BME-n.:) Igazából a középiskolában szerzett rutinommal aztán átmentem belőle, de tényleg túlhangsúlyozott tárgy volt a BME-n is. Az analízis is túlhangsúlyozott mind a BME-n, mind az Elte-n. Igaz, gépi tanuláshoz kell, de egyrészt ezt a motivációt nem teremtik meg, másrészt azért gépi tanulással tényleg csak nagyon-nagyon kevés fejlesztő foglalkozik: az ő mély analízis felkészítésük mehetne szakirányon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha az elmélet érdekel, de nincs kedved egyetemre járni, olvasd el apránként, fejezeteket újra és újra elolvasva ezt a könyvet:

  Új algoritmusok

  Igazából ha ennek a könyvnek a fejezeteinek a felét rendesen megérted, az már egy tök magas szint szerintem. Az átlag egyetemet végzett szintjénél magasabb. És ebben a könyvben nincs fizika, meg ilyenek, csak algoritmusok. Igaz papírod nem lesz, de szerintem azzal a tudással, ami abban a könyvben van meg lehet győzni azokat a munkaadókat is, akik az elméletibb cuccokat is értékelik. Ha ezt melléteszed a gyakorlatias tudásod mellé, az egy jó kombó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nemrég úgy gondoltam hogy kellene valami papír és elkezdtem a BMF-t. Igazából a fizika volt az, amiért úgy döntöttem, hogy nem folytatom. Nem mondom hogy nem volt 1-2 tantárgy érdekes, vagy nem mondtak volna semmi újat számomra már az első félévben az ott oktató tanárok. Viszont a fizikával kapcsolatban még elképzelni sem tudom, hogy mi szükség van ilyen kiterjedt ismeretekre. Egy fizikusnak nyilván nem gond megérteni és megtanulni, de egy informatikusnak miért kell ez a szint? És különösen mi értelme ennyire telezsúfolni információval az ember fejét, hiszen bárki könnyen beláthatja hogy olyan mennyiségű információt azon a területen csak olyasvalaki képes fejben tartani, aki azon a területen éli az életét. Nekem a féléves tanulási időm felét az a tantárgy vette el, és csak abból nem mentem át. Még vizsgára jelentkezni is keveseknek sikerült.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem átlagos munkahelyhez nem igazán kell.

  Ha mélyebb dolgokat akar az ember csinálni, ahhoz szvsz. nem árt, ha van némi 'computer science' tudása. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy 5 év alatt az egyetemen megtanulja a szakmát és kész. Inkább úgy képzeljük el, hogy az egyetem segíthet abban, hogy olyan megközelítést erőltessen egy picit az emberre, amire magától nem biztos, hogy eljutna. Még a legzseniálisabb embereket is befolyásolja a környezete. Nem is az a lényeg, hogy az 5 évet végigjárja az ember. Szerintem már az sokat jelent, ha valaki 1 évet végigjár, de azt nagyon jó eredménnyel. John Carmack, Bill Gates, Larray Ellison, stb... nem végezték el az egyetemet, de legalább 1-2 évet elvégeztek belőle.
  Persze azért a legtöbb dolgot az ember maga tanulja meg. Illetve az ember fejlődésére nem csak az egyetem lehet hatással: hatással lehet egy közösség, egy munkahely, egy nagytudású hozzátartozó/haver stb... Az egyetem egy a sok hatás közül, ami érheti az embert.

  Egyébként ami engem érdekelne, hogy mennyire gyakoriak az olyan emberek, akik semmilyen felsőoktatást nem végeztek, de mégis maguktól tanultak viszonylag magas szinten matematikát? Elvileg ők azok, akiknek tényleg nem kell az egyetem, de vajon mennyire gyakori az ilyen ember? (Valóban kérdés, ezt tényleg nem tudom.) Konkrétumokat azért írok, mert az általánosságokon mindenki mást ért, ezért a példák segítenek: Hányan vannak a felsőoktatást nem végzettek között, akik álmukból fölkeltve is ismerik a Huffmann kódolás algoritmusát, mondjuk 10 perc alatt megértik az aritmetikai kódolás algoritmusát ha elolvassák a wikipedián, mondjuk gyönyörűen el tudják mondani, hogy mi az a closure, és mondjuk álmukból fölkelve is tudják, hogy milyen algoritmussal lehet egy gráfban két pont közötti legrövidebb távolságot megtalálni, rutinszerűen tudják a kedvenc programozási nyelvükben lévő hash map és sorted map - ek összes műveletének nagyordóját, és tudják, hogy egy k-áris fa mélysége k-as alapú log n (sőt, nm csak tudják, érzik is, a logaritmus és a fa mélységének kognitív képe teljesen össze van kapcsolva az agyukban), és csuklóból lekódol egy mélységi fabejárást vagy egy szélességit? És mondjuk volt már, hogy úgy terveztek nem triviális algoritmust életükben legalább egyszer, hogy: definíció:... Tétel:... Bizonyítás:..., majd: Az előző tételből következően ezt a számot ebben az esetben vehetjük cachből, vagy ezt és ezt az esetet nem kell megvizsgáli, mert nem következhet be, vagy ez és ez a paraméter csak ilyen és ilyen értékeket vehet fel...
  Nem a konkrét példák az érdekesek, hanem csak a szintjük, és a típusuk: Ritkán szükséges magas analízis (bár gépi tanuláshoz kell), nem kell a matekot matematikus mélységig ismerni (pl. nem kell ismerni Gödel nemteljességi tételének bizonyítását), de az a fajta gondolkodásmód, amit talán 'basic computer science'-nek nevezhetünk, szvsz. nagyon hasznos a technológiailag érdekesebb melóknál.

  De mondom, ez csak a technológiailag mélyebb dolgokra vonatkozik. Egy átlag munkahelyhez ezek nem kellenek (bár a személet segíthet).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engedelmeddel visszafelé haladnék.

  Mellesleg: mit nevezünk "mezei programozó"-nak?

  Az a mezei nem lekicsinylés volt ott tőlem. Az analógia lehet, megint nem lesz helyes, de annál szemléletesebb:
  Egy mezei mérnők meg tudja tervezni egy átlagos házat, irodaépületet. De egy Empire State Building tervezéséhez már mérnöki bravúr kell.

  30++ android project, még több php-s project

  Nem személyeskedés akar lenni, sőt minden bizonnyal nálamnál sokkal jobb programozó vagy. De ezalatt a sok munka alatt mit tartasz, esetleg miket tartasz a legnehezebbnek? Mármint innovatívnak a maga nemében.

  Na ez az, amit sehol se fognak neked megtanítani.

  Ezt így kategorikusan nem jelenteném ki, sőt potenciálisan kifejezetten tévesnek érzem.

  A programozás egy életszemlélet [..] kreatív szellem [..] sosem adja fel, bármilyen nehéz is [..]. Ez a fejlesztő mentalitás a szememben.

  Ez szükséges emberi jellemnek kéne lennie. Ezzel azonosulni is tudok, de ennek nincs köze se a papír meglétéhez, se annak hiányához.

  Aztán később pedig inkább átírja az egész projectet 20-szor, hogy az kevesebb memóriát egyen, és gyorsabban fusson.:) És, hogy a kód struktúrája szebb legyen, beszédes, és valóban azt csinálja, minimális fejlesztéssel, amit kell.

  A "minimális fejlesztés" és a projekt folyamatos újraírása nem ellentétes? Nem hatékonyabb egyszer rendesen megtervezni és azt implementálni? Feltéve persze, hogy nem változott gyökeresen a követelmény, amit nem írtál.

  Nem fogok felesleges köröket futni, [..] Szelektálok. Gyorsabb a tanulás helyhez kötve, mintha "valaki" próbálja elmagyarázni, teszem azt rosszul.

  Minap találkoztam a környezetemben egy mérhetetlenül egyszerű, még is szemléletes példával:
  Feladat egy n*n-es felső háromszög mátrix nem konstans nulla elemeinek számának megadása.
  Egyik megoldásban szépen elővett egy for ciklust és szépen csökkenő sorrendben összeadta a pillanatnyi sorban található megfelelő elemeket.
  A másik megoldás meg látta, hogy ez egy csökkenő sor egyig, megfordítva egy sima számtani sor d=1 -el. megoldás (n(n+1))/2
  Gondolom nem kell sokáig magyarázni, melyik hatékonyabb.
  Ezt arra szerettem volna példának írni, hogy ami szerinted nem fontos,az attól még lehet az. Számtani sorok ismerete nélkül is jó programozó lehetsz, de ahol hatékonyság miatt kell ez, akkor igenis számít. És nem lehetett előre tudni, hogy ilyen kellhet hozzá és emiatt megtanulod.


  Ugyancsak ELTE szökevény, így az eltérő látásmód származhat a különböző tapasztalatból. Pl. nálunk segítőkész és segíteni tudó képzett tanárok vannak. Szívatást se nagyon tapasztaltam, igaz, rendszerint amit kell, azt számon is kérik egyes más intézményekkel ellentétben. (IK karon legalábbis)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ügyfelek igényei folyamatosan bővülnek, változnak, részben módosulnak.
  Egy alap architektúrát fel lehet normálisan építeni (minél inkább átgondolt annál jobb), de olyan nincs, hogy valamit egyszer megírsz és soha többé nem kell hozzányúlni.

  Sokszor szorít a határidő, nincs idő a teljesítményre optimalizálni. Máskor egy kicsit unalmasabb a munka, ekkor miért ne lehetne elővenni azt a régi kódot?

  Ha azt hiszed, hogy attól, hogy az egyetemen mutattak neked néhány tervezési mintát, max. 100 soros kódokon, akkor már tudsz giga rendszereket tervezni, hát akkor nagyon tévedsz. :D

  Folyamatos önképzéssel és rengeteg gyakorlással sokkal többre mész. Ezt tapasztalatból mondom (végzett egyetemista).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de nem az, csak nem értem a logikádat:

  megcsinálja 20-szor, 50-szer, még akkor is, ha már a...

  Aztán később pedig inkább átírja az egész projectet 20-szor, hogy az kevesebb memóriát egyen, és gyorsabban fusson.:) És, hogy a kód struktúrája szebb legyen, beszédes, és valóban azt csinálja, minimális fejlesztéssel, amit kell.


  Többek között épp azt tanítják (jobb helyeken), hogy hogyan nem kell átírni az egészet 20-szor, hanem megcsinálni elsőre jól... talán nagyképűnek tűnik a kijelentés, de nekem ebből sokat sikerült is megtanulni, éspedig az ELTE segítségével, nem egyéni kockulással.
  Becsülöm a hozzáállásodat, de ha valóban így gondolod, szerintem kár a gőzért... mondhatnám azt is, a szakállas mondással élve, hogy "többet ésszel, mint erővel". Én inkább megtanulom az alapokat ahelyett, hogy vért izzadjak érte, és mindent 20-szor írjak át.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lájk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Amit internetről, kedved szerinti sorrendben elsajátítani, minimum nehezebb, mint az egyetemet elvégezni."

  Ezt azért kétlem. Nem fogok felesleges köröket futni, ha valami nem kell, nem érdekel. Szelektálok. Gyorsabb a tanulás helyhez kötve, mintha "valaki" próbálja elmagyarázni, teszem azt rosszul.

  Nyilván jól mutat a papír, aztán kb ennyi. Aki vérbeli fejlesztő, annak nincs szüksége ilyesmire. A programozás egy életszemlélet, folytonos vágy, hogy megújulhass, fejlődhess magad is, ahogy a programjaid. Egy vérbeli hard coder, mindig saját maga fogja megtanulni azokat a dolgokat, amik érdeklik, és nem kell lökdösni őt. Van benne egyfajta kreatív szellem, ami párosul azzal, hogy sosem adja fel, bármilyen nehéz is lehet valami. Ez a fejlesztő mentalitás a szememben. (megcsinálja 20-szor, 50-szer, még akkor is, ha már a t_ke tele van vele, már bocsánat)

  Aztán később pedig inkább átírja az egész projectet 20-szor, hogy az kevesebb memóriát egyen, és gyorsabban fusson.:) És, hogy a kód struktúrája szebb legyen, beszédes, és valóban azt csinálja, minimális fejlesztéssel, amit kell.

  Na ez az, amit sehol se fognak neked megtanítani.

  Jah és én is elvégeztem egy felsőoktatást (nem egyetem, és nem is fősuli), én így tudom ezt a tapasztalatot megosztani veletek. Hozzáteszem, hogy én se csalással tartok ott ahol, eddig simán vettem az akadályokat, ott, ahol kellett. Igen énis írtam szakdolgozatot.:) Viszont már annyi projecten túl vagyok, hogy még mindig így látom a helyzetet. (30++ android project, még több php-s project)

  Mellesleg: mit nevezünk "mezei programozó"-nak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nézzük a leírtakat interjú szempontjából: ezek szerint te képes vagy kitartóan, hosszú távon sok energiát beleölni valamibe akkor is, ha speciel személy szerint szívatásnak érzed. azaz nem csak olyan munkában vagy kitartó, ami konkrétan tetszik, hanem tudsz hosszú távú célokért áldozatot hozni.

  vs. az első félév nehézségei alapján úgy döntöttél hogy "ez hülyeség", és inkább elmentél php lapokat kódolni. vajon melyik a kívánatosabb hozzáállás egy új munkahelyen?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "mi az ami CSak a szívatás miatt van a tantervi hálódban/hálótokban."

  Mindegyik. Legalábbis nagyon ritkán mondják el, hogy mire is jó az amit ... "tanítanak" és számonkérnek.

  Illetve nem szivatás, képességfelmérés, képességedzés. Analízis tételek és bizonyítások, apró beugrók által pontosabbá váltam.

  9. évemet nyomom munka és család mellett, 4 éves a képzés, igazi szívás. Ugyanakkor már most jól mutatat az iskola neve a papiromban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyrészt és általánosságban igazad van. Ha "csak" programozni akarsz, esetleg egy két speciális terület érdekel, akkor magadtól és az élettől eleget tanulhatsz.

  Erősen kétes példa Asimov alapítványi világa, de szemléltetésre alkalmasnak vélem.
  Atomenergia, szinte minden mérnök gyakorlat és öröklés útján értett a dologhoz, így, ha elromlott, már nem lehetett megjavítani, mert nem volt meg az elméleti tudás hozzá. Sőt, nem hogy fejlődni nem voltak képesek, de egyenesen visszahullatok a kémiai korszakba.
  Azaz, a legtöbb dologhoz nem szükséges mély és széles tudás, de ahol igen, ott nem is a diploma, hanem az ahhoz szükséges ismeretanyag kell. Amit internetről, kedved szerinti sorrendben elsajátítani, minimum nehezebb, mint az egyetemet elvégezni.
  (A véleményem egy lelkiismeretesen elvégzett és nem megvett berakandón/szakdolgozaton/diplomamunkán és elcsalt vizsgákon alapszik.)

  "Nem érdemes diplomát szerezniük a programozóknak?"
  Így ebben a formában igaz, egy mezei programozónak nagyjából nem ad sokat. De egy kicsit is tudományosabb fejlesztő/kutató munkához, már igazán jól jöhet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából az lenne jó, ha a neten ténylegesen lennének olyan letölthető, tanulható anyagok, amik bárkit érdekelnek.

  Régen pl OpenGL-ről nem volt semmi a magyar neten, ma már azért találni sok olyan magyar oldalt/egyetem oldalát, ahol azért van kis magyarázat róluk.

  Az Internet korában az lenne a legjobb, lassan 2012-ben, ha lenne egy globális tudásbázis, és NEM KELLENE egyetemre menned, ha pl. ROBOTIKÁT akarsz tanulni, vagy épp egy egyéni célterületet. (mert valljuk be hülyeség 1-2 célcsoportért egyetemezni)

  Én azt vallom, hogy nincs szükséged egyetemre, elég egy net, és kapcsolatok kialakítása, fórumok, stb. Ha megvan az agyad hozzá, úgyis meg tudod tanulni, sőt még lehet, hogy jobban is. Én ezt azért úgy írom, hogy mindig is autodidakta módon tanultam meg mindent. Tehát számomra a 4 év élesben programozás többet számít, mint egy ugyanannyi idő egyetemen.

  Jártam én is felsőoktatásra nagyon régen, de ott a tanároknak is eleve hiányos volt a tudásuk. Tanultunk alap dolgokat, css, js, stb, de a tanárt nekem kellett kijavítani, pedig előtte sose tanultam iskolarendszerben programozást. Ugyanígy volt más programozási nyelvekkel is.

  Én amúgy nem vagyok híve a "könyvből való tanulás"-nak, ha érdekelt valami letöltöttem esetleg e-book formában, vagy a legtöbb esetben simán mások által készített forráskódokból tanultam, egy idő után ezek berögzülnek, és automatán jönnek majd kútfejből. Ha nagyon érdekel valami és szereted csinálni, akkor ezek hamar elsajátítódnak.

  Nyilván akkor érdemes egyetemre járni, ha felsőbb szintű matekot akarsz tanulni, meg egy rakás olyan elméleti anyagot, amivel aztán majd tudsz virítani elméleti szinten. DE ez semmire se lesz elég az életben, ahol eléd raknak egy konkrét feladatot és már csak a gyakorlati tudásod számít, és az, hogy mennyire vagy "kreatív".

  Üdv, Laca
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik az az egyetem?

  Errefelé Még a kevés elméletért nem reklamált senki. Igaz ELTE elvégzése közben sokat kell pluszban tanulni, hogy gyakorlatot is szerez programozásból és megtanulj egy nyelvet. De az elvitathatatlan, ha nem csalta végig a képzést, olyan háttértudása van matematikából, amit magadtól ennyi idő alatt össze nem szednél. Persze ez csak akkor előny, ha ezek után nem céghonlapokat és egyszerű nyilvántartásokat készítesz.

  én jelenleg java-t tanulok az egyik kurzuson

  Helyesebben, Javat mutatnak a kurzuson. Az egyetem nem arra való, hogy mindent elmondjanak mindenről, megmutatják egy kicsit az alapokat és onnantól rajtad múlik. A szemeszter alatt hány órád lesz belőle? 15-30 ennyi idő alatt nem várnék megváltást.

  Magyarán: Egyetemen csak a szívatás megy...
  De ha dolgozni akarsz, az egyetemen megszerzett tudás az nagyon kevés. Mellette kegyetlenül sokat kell tanulni, kockulni a gép előtt.

  Lehet eddig voltam szerencsés, de értelmetlen szívatás eddig nem ért, mármint előbb vagy utóbb beláttam, hogy értelme volt annak, amit tanítanak. Vagy kérlek írd le/írjátok le, mi az ami CSak a szívatás miatt van a tantervi hálódban/hálótokban.

  Másik kedvenc tantárgyam: Numerikus Matematika, ahol [..]

  rossz tanár vagy egyetem, nálunk szó volt róla.

  Robotika

  valóban az egyik legérdekesebb része a szakterületünknek, de gyorsan belátható, hogy mesterséges/raj intelligencia, eseményvezérelt és osztott alkalmazások, gráfelmélet az útvonaltervhez és képmanipulációs ismeretek nélkül, komolyabban belekezdeni is nehéz. Szóval megértem, miért nem tömeg tárgy.
  Másrészről, ELTE-n van.


  Röviden, ha jó és profilba illő egyetemet minden lehetőségét kihasználva elvégzed, akkor sokkal hozzájárulhat a szakmai fejlődésedhez, szerintem.
  Máskülönben erősen idő és pénzpazarlás gyanús és jobban jár az ember, ha helyette elmegy dolgozni és munka közben -ami épp kell-, esetleg önszorgalomból tanul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali
  Ez melyik egyetem?

  üdv: pm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha mezei PHP programozó akarsz lenni, akkor tényleg felesleges a diploma. Igaz, állásod se nagyon lesz.

  Ha bérből és fizetésből akarsz megélni, akkor kelleni fog az a diploma. Egy normális méretű multi, aki normális méretű borítékot ad át hónap végén, elvárja hogy lediplomáz.

  Ha valami világmegváltó ötleted van, vagy képes vagy egy saját vállalkozást vezetni, miközben programozol, akkor nem fog kelleni a diploma, elég ha minden a kisujjadban van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  A hardware fejlesztés terén igaz ami igaz, oda kell az egyetem :). Villamosmérnökökből lesz a nagy hiány majd.

  De itt a programozó alatt, a szoftverfejlesztőket értik: java, c#, c++ ahol például erős adatbázis ismeretek is kellenek (sql) stb... na ezeknél visszont már tényleg nem a diploma kell elsősorban, hanem a tudás.
  És én jelenleg java-t tanulok az egyik kurzuson, ahol a beadandóknál még mindig buborékrendezést, minimum keresést kell bemutatni...
  Grafika gyakorlaton is az őskövület, nagyon régi c-s algoritmusokat implementáljuk.

  Magyarán: Egyetemen csak a szívatás megy...
  De ha dolgozni akarsz, az egyetemen megszerzett tudás az nagyon kevés. Mellette kegyetlenül sokat kell tanulni, kockulni a gép előtt.

  Rengeteg a php-s programozó, ők majdnem, hogy éhbérért dolgoznak (de ezt egyetemi tanulmányok mellett könnyebb elsajátítani). Visszont egy java és c# tudás megszerzése nem könnyű, oda nagyon kevés az egyetem.

  Másik kedvenc tantárgyam: Numerikus Matematika, ahol a lebegőpontos számokkal foglalkozunk. Megmutatják, hogy milyen rossz a lebegőpontos számokkal számolni, mert nem pontos, és kész ennyi.
  De, hogy hogyan lehet matematika képleteket úgy átültetni helyesen a programozási nyelvbe, hogy ne legyen baj... na azt a tudást a fórumon kaptam meg.

  Engem pl: Robotika érdekelne, semmi lehetőségem nincs az egyetemen, hogy ezt tanuljam, vagy automatán navigáló robotok (tudom, hogy ide rengeteg programozó kell), még sincs itt ilyen tantárgy..

  Szoftverfejlesztés esetén tényleg jól jár az ember ha otthon tanulja.
  Nagyon sokan bánják, hogy programozónak jöttek... még a mérnökinfós is jó, mert félig villamosmérnök :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha 3+x évet egy diplomára áldozol, vagy inkább az ugyanannyi idő alatt megszerzett tapasztalat számít?


  Azt is vedd figyelembe, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Én pl. a szakmában dolgozok az egyetem mellett. Igaz, hogy nem napi nyolc órában.

  a statisztika max. annak válaszolja meg a problémáit, akinek hatoldalú kockával már sikerült 3,5-öt dobni..


  Ezen fetrengve röhögök.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Saját példáim:

  Nagyon érdekel az FPGA programozása. Foglalkoztam is vele, meg minden, de nem igazán jutottam túl sokra. Egyszerűbb áramköröket lekódoltam, és ennyi.
  Aztán egyetemen felvettem Felügyelt önálló tanulásként, és a konzulensem segítségével alig egy hónap alatt leprogramoztam egy nagyon primitív grafikus kártyát.

  Szintén foglalkoztam OpenGL-lel az egyetem előtt. Érdekelt is a téma, de a mátrixszámításokkal nem igazán voltam tisztában. Nem arról van szó, hogy nem tudtam két mátrixot összeszorozni, hanem egyszerűen nem tudtam, hogy ez mit jelent. (És ez még csak nem is tudatosult bennem.)
  Ezt DMI és DMII tökéletesen megoldotta.

  A mikrovezérlők is érdekeltek. Beszereztem egy PICkit2-t, és mindenfélét hackeltem rá. Egyetemen aztán megismertettek a piac többi résztvevőjével is.

  Néhány (leginkább volt) szaktársamat elnézve osztom azt a véleményt, hogy az egyetemi tudásra nincs mindenkinek szüksége (minden lenézés nélkül. Bocsánat, ha valaki azt olvassa ki a szavaimból.), de nem hiszem, hogy sokan vannak, akik maguktól képesek, és hajlandóak megszerezni azokat az elméleti ismereteket, amiket egyetemen belevernek az emberbe.

  Nem is beszélve az egyetem felszereléséről és az ott megszerezhető kapcsolati tőkéről.

  Egyébként, mérnök informatikusnak tanulok, és programozásból nem sok újat tanultam. A legnagyobb előnyét abban látom, hogy segít kitágítani a látókörömet és ha valami téma érdekel, akkor nagyon könnyű hozzá egy konzulenst találni, aki szívesen vezetget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd