Designer
2011-10-02T13:39:09+02:00
2011-10-12T23:45:50+02:00
2022-07-24T10:01:17+02:00
 • Koszonom mindenkinek, ugy nez ki, megtalaltam akit kerestem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyönyörteljes megfogalmazás. De annyi még, hogy már nem tudom kinek, azt hiszem globo-nak, hogy:

  Layoutot csinál, ismeri a css-t, a html-t, tisztában van a programozás LEHETŐSÉGEIVEL, tehát tudja mit lehet megcsinálni, de ha le is tudja programozni, az már erős plusz.


  Tehát a webdesigner nem ír egy parányi kódot sem, csak ha azért külön pénzt kap, de azt már sitebuilder besorolás alatt kapja. Tehát:

  - Egy hónapon át tercezi, előadja a szeletelt layout-ot
  - Ezért kap 300.000-et

  (megjegyzés: egy sitebuilder átlagos fizetése egy munkáért 100.000)

  - A megrendelő azt kéri csináljon html+css-t is
  - Megcsinálja egy hét alatt
  - Kap 100.000-et

  Nyeresége: 400.000

  És nem pedig 300.000 a design és plusz 25.000-ért megcsinálja. Ott már vagy az összerakásnál lesz gond, vagy a design nem annyira spec és szép. De ha konkrétan CSAK webdesigner besorolást nézünk, az csak tudja mit lehet megtenni a sitebuild nyelvekkel, de ő konkrétan nem tudja megalkotni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tegyük ezt mégiscsak rendbe, hogy ne csak fikázzak... szóval;

  (web)designer

  Layoutot csinál, ismeri a css-t, a html-t, tisztában van a programozás LEHETŐSÉGEIVEL, tehát tudja mit lehet megcsinálni, de ha le is tudja programozni, az már erős plusz.
  Továbbá a keretrendszerek megjelenítési tulajdonságaival, és úgy tervez, hogy ne szívassa hülyére a sitebuildert. Tudja hogy kell figyelembe venni eltérő platformokra tervezésnél, mire vigyázzon más-más képernyőfelbontásnál, tudja mik az aktuális trendek, tudja hogy miért azok, és hogyan/miből alakultak ki.
  KÉPES összerakni az oldalt, de nem rakja. Takarítani is tudna, de azt sem ő csinálja. Ha külön megfizetik, vagy úgy beszélték meg hogy benne van a munkakörében, akkor megcsinálja, mint pluszt.

  Alkalmasint beleszól az oldal elrendezésébe és a sitemapbe is, már ha hagyják neki.


  (nyomdai) grafikus

  Tudja mi a cmyk / rgb közötti különbség, fel tudja sorolni a betűtípusok jellemzőit, tervezni is tud, tudja milyen betűméretet milyen nyomdagép képes kinyomni, tudja mit nem érdemes pont úgy megtervezni mert úgyis szr lesz, tudja hogy kell stancformát tervezni, ismeri a tipográfiai jeleket, tudja hogy kell bejelölni a lakkozást, fóliázást, anyámkínnyát, tudja melyik papír hány gramm, stb., tud csomagolást tervezni


  Amit mind a kettő tud;

  Az a dolguk, hogy meghatározzák, mi hogy nézzen ki. Tételesen tipográfiai alapok, színelmélet, vizuális formanyelv, látás, fény, színelmélet, érzékelés, marketing és pszichológiai alapok, helyesírás, széles körű általános műveltség, jó esetben kézi rajzolás, retusálás, illusztrálás (valahogy), grafikai programok használata, amik általában az adobe cuccai, tehát TERVEZÉS. Legalább olvasás szintjén illik tudni angolul is.


  Amit tudhatnak ugyan, de ez plusz, és nem törvényszerű;
  3D, filmvágás, animációkészítés akármivel, játékgrafika, művészi szintű festésrajzolás, ipari formatervezés, stb.


  AMIT EGYIK SEM TUD A SZAKMÁJÁBÓL ADÓDÓAN, ÉS HA ILYET VÁRSZ EL, AZT KOMPENZÁLNI ILLIK;

  php, c#, facebook újraírása egy hónap alatt, zeneszerkesztés, kirakatrendezés, szövegírás, sitebuild, takarítás, excel, csocsózás, csapatépítő paintballozás meg zsákbanfutás, orális szex, gombfelvarrás, sggnyalás, elmagyarázni az ügyfélnek hogy miért hülye, pénzbehajtás, fuvarozás.  Ha valamit kihagytam, írjátok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • törölve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, hogy mennyire vagy otthon a webgrafika terén,


  Szerintem a munkáiból ez simán felmérhető. Van még mit tanulni. (Ezzel nem azt akarom mondani hogy nekem már nincs, sőt.:) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon buta vagy.


  Sosem állítottam az ellenkezőjét. :)
  Látod, ide is megint írtam, pedig legutóbb megfogadtam, hogy nincs az az isten, hogy még egyszer...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne neheztelj mások véleménye miatt, hiszen az is csak olyan vélemény, mint a tied.
  Nem írsz rosszat, csak éppen nem mindenki osztja a véleményed - de ez szerintem nem baj.

  Ha még visszanézel, beszélgessünk még erről, hiszen elég érdekes a téma.

  Nem tudom, hogy mennyire vagy otthon a webgrafika terén, ha igen, nyilván tudod, hogy mennyire fontos képben lenni egy weboldal tervezése során a megvalósíthatósággal. Egy banális példa: itt a prog.hu-n ha hozzászólást írsz, azt egy pop-up ablakban teszed, majd az elküldés után frissíti a szülőablak tartalmát.
  Tegyük fel, hogy ezt az oldalt is grafikus tervezte: alapvető kliens oldali ismeret nélkül ezt hogyan találja ki egy grafikus?

  Többen írták már, hogy ha egy designer nem ismeri a kifutó fogalmát, akkor hogyan akar nyomdakész anyagot produkálni?
  Milyen igaz, ismerni kell a nyomdai alapvetéseket, hogy egy flyert vagy egy plakátot valaki meg tudjon tervezni. Ebben egyetértünk.
  Vajon ez esetben miért olyan nehéz elfogadni, hogy a webgrafika éppen annyi speciális feltételt támaszt a jó webdizájnnal szemben, mint az off-line médium?

  Ahogyan egy brossúrához kellenek a nyomdatechnikai alapismeretek, éppen így kell egy webdesign-hez az alapvető web-es technológiákat ismerni. Nem kódolni: ismerni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem rossz "válasz" gombra nyomtál...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El vagy szállva!

  Egyszerűen arról van szó, hogy ott ámérikában jobban szakosodnak.
  Nagyobb piac, jobb árak, sok munka... így lehet iparszerűen (de legalábbis manufaktúrában) dolgozni.
  Itt még leginkább a kézműves iparos (jó esetben "mester" értsd "mestermunka" mint fogalom) a módi.

  Ennyi.
  Csak Te látsz összesküvést a dolgokban
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ebben mildy-vel vagyok...a grafikus nem webgrafikus, a webgrafikus nem grafikus...a webgrafikus online grafikát készít, a grafikus pedig plakátokat, nyomdai cuccokat, fotórestaurálást, egyebeket végez, szval az offline grafikákat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te kezdted!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, én itt kiszállok, nem fogok óvodások módjára itt sértegetésekbe kezdeni. Mindenki úgy intézi a dolgait, ahogyan akarja, olyan szakit vesz fel akit akar, engem ugyan nem érdekel, és nincs is beleszólásom, csak a véleményemet osztottam meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem vitatkozni jöttem ide, és nem is fogok.

  Hát persze, hogy nem. Annyi eszed sincs, mint egy vízbe fagyott gumilabdának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem vitatkozni jöttem ide, és nem is fogok.
  De nem tudok elmenni mildy válasza mellett csak úgy.
  Webre vegyenek fel külön webes grafikust, nyomdára meg nyomdai grafikust? Tehát egy arculat kialakítására vegyenek fel két egész embert? Ezt komolyan írtad. Nagyon buta vagy.
  Gőzöd sincs a számítógépes grafikáról, esztétikáról, tervezésről, csak azt fújod, amit olvastál máshol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Látom, nem nagyon értetted meg a hozzászólásom, de nem baj, hiszen úgy is sértegetni akartalak egy kicsit...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyrészt egyetértek veled ami a designer jellemzését illeti, de - természetesen - nem mindenben.

  Azt, hogy kell-e egy webdesigner-nek értenie a kliens oldali szkript- és leírónyelvekhez nem kérdés, egy korábbi hozzászólásomban írtam erről.

  Az általad leírt készségek között nagy meglepetésemre szembesültem az asszertivitás fogalmával - persze rosszul használva.

  Ha tényleg tudod (google nélkül!), hogy mi is az asszertivitás, szerintem nem írtad volna bele az elvárt tulajdonságok sorába.

  Asszertív magatartás nincs, legfeljebb asszertív kommunikáció. Ez utóbbira viszont jellemzően nincs szüksége egy elsősorban alkotó munkát végző designer-nek még akkor sem, ha az ügyfél-kommunikáció során némi "eladási" feladat is hárul rá.

  Egy üzletkötőnek vagy vállalatvezetőnek annál inkább szüksége van az asszertivitás ismeretére és alkalmazására, de ez már ugye erősen kívül esik a designer szerepkörétől.
  Sokkal idegenebbül cseng az asszertivitás egy webdesigner-i munkakörben mint a CSS és JS ismeret.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen...magyar vagyok,de Amerikában élek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ezt akartam írni éppen, köszönöm.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit eltávolodtál a témától.
  A webdizájner valójában web felületre specializálódott grafikus.

  Egy jó webdesigner nem kódol (jó esetben) hanem ISMERI a látványt, a megjelenést befolyásoló CSS és JS lehetőségeket - ennyiben mindenképp más, mint az általános értelemben vett designer. Gondold csak el, mekkora szívás lenne, ha a grafikus nem értené a dinamikus elemszélesség lényegét, vagy nem lenne tisztában a médiaelemek beágyazhatóságával - ezek mind kulcsfontosságú kérdések a grafikai tervezésnél.

  Ezzel ellentétben viszont sokkal lényegtelenebb, hogy mennyire van otthon a színrendszerekben, vagy hogy a szitázásra raszteres képben gondolkodna, hiszen mint a megnevezése is jelzi: raszteres grafikus, aki RGB-ben dolgozik képernyőre.

  A webdesigner közvetlenül nem foglalkozik off-line produkciókkal, bár egy olyat biztosan ismerek, aki abban is otthonosan mozog.

  Egyébiránt távolról sem annyira egzakt a szerepek definíciója, illetve a szerepek felé irányuló elvárás is más egy kisebb és egy nagyobb fejlesztőcsapatban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, de én már marhára unom a fórumos összeesküvéselméleteket. Úgy általában a fórumokat is, ahol mindenki jóval bátrabb a kelleténél, élőben meg nem annyira. Innentől nekem egy nick egy személy, és kész. Ha a tények mást mondanak, akkor is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mennyi az esélye, hogy Shalimar és maxgraphics ugyan az a személy, és B. Sándornak semmi köze az itt történtekhez?:) Lásd ifjuhorgasz esetét:)

  CSS+HTML csak is kódírás, nem?


  Ezt már tisztáztuk, nem? Ne boríts ki kérlek:)

  Vagy Dreamweaverben csinálod, abban lehet hogy neked nem:).


  Vim, bár kétlem, hogy ez mond neked bármit is google nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs is nagyon mire egoistának lenned. Nem csinálsz gagyit, de ez egy normál-átlagos szint, szóval..

  Az, hogy a sitebuildert összemossuk a designerrel azt fogja eredményezni, hogy pl. olyan embereket vesznek fel pozícióba, akik le tudnak kódolni egy oldalt szépen kiszínezve css-el, de szitanyomásra raszteres képet küldenek nyomdára. Volt ilyen ember.


  Egy webes grafikusnak nem kell ismernie a nyomdai sajátosságokat. Az más kérdés, hogy ha elvállalja, illik utána néznie. Ez a szakma is szegmentálódott már.

  Aki pedig azt gondolja, hogy a deisgn csak abból áll, hogy elkészítek egy layert PS-ben, az nevetséges, ilyen gondolkodással nem fog a szakmában maradni, legalábbis felfejlődni nem fog. Pedig ez a lényeg, nem?


  Egy layert? Azt hogy?

  Elég baj, hogy állítólag szakember létedre még te sem tudod, mi az a design. Ugyanis az kb a photoshop rész. És főleg az, hogy hogyan csinálod meg a photoshop részt. És itt máris ellentmondasz önmagadnak, ne kódoljon a grafikus, de a nyomdához értsen. Minek? Nyomdára vegyenek fel valakit, aki tud nyomdázni.
  Aki webbel akar foglalkozni, az meg tanulja meg a webes alapokat.
  Aki meg mind a kettővel, az mind a kettőt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tetszik, amikor egy magyar furulya amerikából hazaszól a földiknek emígy: ti ottan Európában...

  Érdekes, hogy a hibás sztereotípiák milyen könnyen átragadnak a bevándorlókra az integráció égisze alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi!
  Sablonos megoldás? Hát persze, ha ilyen elrendezést kérnek, akkor mit csináljak. Egyébként tudom mik a lehetőségek, már mindent le lehet kódolni.
  De szívesen megnézném egy olyan munkádat, amire azt lehet mondani, hogy teljesen egyedi, eddig sosem látott technika. Ha már a sablonos kifejezéssel dobálózol.

  CSS+HTML csak is kódírás, nem? Vagy Dreamweaverben csinálod, abban lehet hogy neked nem:).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon jó munkáid vannak...1-2 az ami picikét sablonosnak tűnik, de abban is van olyan részlet, ami ezt ellensúlyozza...és igen...külön kell választani...és én például html+css-hez nem értek, csak annyira hogy a tageket, meta-kat, menüt be birok rakni...de nekem még a css-többi formázgatás meg divkezelés már nem megy...CSAK ps-sel dolgozom, összedobom a layoutot, feldarabolom, és sok részét eladom a templatemonsternek vagy ilyesvalaminek, a töbit meg mint magánszemély eladom, néha százezrekért...sose voltam sablonos...a legfurcsább munkám egy festőműhelyé volt, ahol a content(nem a background-dal volt egy rétegen), minden menüpontnál változó paca volt...mindig más alakja volt...amikor úgy döntöttek hogy menjen át flashbe, megalkottam 4-5 végpontot, és megalkották a programozók, hogy olvasás közben, mint az amőba, változzon...és ennyi...a designer layout-ot csinál ps-ben, és szeleteli azt...ennyi...html+csss az a sitebuilder dolga, de a js, php, mysql, flash, és még van pár, azok a programozó dolga...js-t nem kell tudni se a sitebuildernek se a designernek...olvasd el az első írásomat...abban leírtam hogy Amerikában hogy vannak a dolgok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha emlékezetem nem csal senki sem mondta, hogy a grafikus kódoljon. A CSS és HTML nem programozási nyelv.

  JavaScriptben meg legyen naprakész, hogy mik az újdonságok, miket lehet megcsinálni. Ez a minimum.


  Ehhez sem kell programozónak lenni...


  Ügyes grafikus vagy. Egy két logó tetszik.
  Belelapozgattam a munkáidba, nem láttam semmi eget rengető megoldást. Ezt nem sértésként szántam.

  Ha most nem látják ezt be, pár év múlva be fogják, még durvább lesz minden, még többet kell tanulni, lehetetlen lesz egyben mindent vinni.


  Ez rád is igaz, ha nem ismered elég alaposan, hogy mire kell tervezned, le fogsz maradni. Nem lesz elég a sablonos megoldás ;)

  Nem az számít grafikusnak aki felhúz egy oldalt css-el és 75 programot ismer, használ, mellette kódol, nem!


  Egyelőre 3 munkám van fent külföldi CSS galériákban, és nem azért mert szépen formázott a stíluslap. CSS, HTML, JavaScript álmomból is... Ja és lassan de biztosan, nem csak hobbi programozó leszek :) Egyébként nem vagyok grafikus, még annak ellenére sem, hogy csukott szemmel is jobbat csinálok mint az a sok kutyaütő webdesigner Mo-n.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Azzal kezdeném, hogy nem egoizmusból teszem be példának a munkáimat. Vessetek rá egy pillantást: link

  Nem mondom, hogy jók, tökéletesek, rengeteg ennél jobb ref is van, tényleg nem ego-ból tettem be.

  Annak az oldanak kell igazat adnom, aki különválasztja a területeket, mert így van rendjén. Nyugaton, és a fejlődő országok zömében ez a bevett szokás, nem húznak rá az emberre ennyi mindent, ha valaki ért valamihez legyen abban profi, de nagyon.

  Ha valaki megköveteli a grafikustól hogy kódoljon, akkor várjuk el a sitebuilder-től/programozótól, hogy tervezzen meg egy komplett arculatot (logó, színek, betűk, molinó, autódekor, táblák, sok minden egészen a webes megjelenésekig).
  Nagy a fogalom zavar. Ne várjuk el egy designertől, hogy kódoljon, de azt se várjuk el egy sitebuildertől, hogy arculatot tervezzen. A haladóbb cégek belátták, hogy badarság ezermestereket felvenni, mert úgy sem tudnak ezermesterekkel mindent lefedni, csak ha külön ember van mindenre.
  Ha most nem látják ezt be, pár év múlva be fogják, még durvább lesz minden, még többet kell tanulni, lehetetlen lesz egyben mindent vinni.

  Az, hogy a sitebuildert összemossuk a designerrel azt fogja eredményezni, hogy pl. olyan embereket vesznek fel pozícióba, akik le tudnak kódolni egy oldalt szépen kiszínezve css-el, de szitanyomásra raszteres képet küldenek nyomdára. Volt ilyen ember.

  Aki pedig azt gondolja, hogy a deisgn csak abból áll, hogy elkészítek egy layert PS-ben, az nevetséges, ilyen gondolkodással nem fog a szakmában maradni, legalábbis felfejlődni nem fog. Pedig ez a lényeg, nem?

  Nem az számít grafikusnak aki felhúz egy oldalt css-el és 75 programot ismer, használ, mellette kódol, nem! A grafikus lényege a kreativitás, a fejlődés, a máshogy gondolkodás.
  A grafikus/designer nem iparos! Álmodozó, merész és progresszív ember kell hogy legyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak még arra nem jöttem rá, hogy hogy jön ez ide?...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt már hallottam. Azt hiszem egy név. Talán videosmart-on.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • ifjuhorgasz!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd