Cloud computing
2011-09-24T11:39:33+02:00
2011-09-25T20:21:43+02:00
2022-07-24T10:46:16+02:00
 • Köszönöm a válaszokat!!

  @inf3rno
  Pontosan :) rátapintottál a lényegre! Nem tudtam EDDi, hogy mi is az a cloud, cloud computing!!

  @kpocza
  Köszönöm az ismertetőt. Ezek szerint félreértelmeztem! Tehát a végfelhasználók ódzkodnak attól, hogy feltörhetetlenebb egy "sufni bt." mint egy Microsoft :)

  Köszönöm. Tehát megbizonyosodtam, hogy lényegében közöm nem kell legyen, ilyesfajta dolgoknak, kivéve majd ha később szeretnék cloud hasonló API-kat gyártani

  Zárójelbe, ez nem jön el pár évig!

  Üdv, Lalesz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kpocza: így van, csak nem akartam ennyire tudományos lenni ;)

  Ódzkodni azt a felhasználók szoktak olyan indokkal: Hogy most tényleg tegyem ki az adataim a felhőbe és ne a saját szervertermemben tároljam azokat?


  méghozzá jellemzően leginkább azok szoktak így nyavalyogni, akik különben a céges levelezést / portált / active directoryt / stb. már évek óta külső cégnek outsource-olják, tehát a releváns üzleti adataik már nagyon régóta nem a saját szervereiken laknak. csak valami miatt feltörhetetlenebbnek képzelik a "Sufni Hosting 2000 Bt."-t mondjuk a Microsoftnál...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A három kategória, amit simi említett tudományosan: IaaS, PaaS illetve SaaS.

  IaaS: Infrastructure as a Service, mint pl. Amazon EC2 (bár az MS Azure-ban is van VM role már). Az infrastruktúrát adod ki felhőbe üzemeltetésre. Ez azt jelenti, hogy virtuális gépeket futtathatsz különböző számítási és tárkapacitással, azokra azt pakolsz, amit akarsz.

  PaaS: Platform as a Service, mint pl. MS Azure. Az infrastruktúrát valamint a platformot (oprendszer, SQL, különböző nem SQL alapú storage megoldások (table, blob, queue), service bus, stb.) adod ki a felhőbe üzeneltetésre. Ugyanúgy különböző méretű virtuális gépeket futtathatsz, azonban egy nagyon komoly és az adott jólskálázható kapacitás kihasználását szolgáló API-t is kapsz az imént említett alapinfrastruktúra (OS, SQL, stb.) fölé. Szóval itt a géppel és a futtatókörnyezettel sem kell neked bajlódni, az üzemeltetésük a cloud szolgáltató dolga. Neked "csak" fejleszeni kell rá.

  SaaS: Software as a Service, mint pl. MS Office 365. Az infrastruktúrát, platformot, valamint a legfontosabb végfelhasználói alkalmazásokat (pl. Exchange, Sharepoint, CRM) adod ki a felhőbe üzemeltetésre. Azaz itt kevésbé tudsz custom fejlesztéseket véghezvinni, de kapszt egy egységes platformot, amellyel a céged működését támogathatod. A rendszer gyakorlatilag teljes üzemeltetését (felhasználókezelés, jogok osztása, stb. kivételével) lepasszolod.

  Az IaaS valamint a PaaS esetében a felhasznált virtuális gépek mérete, használt tárkapacitás, tranzakciók száma, hálózati adatátvitel után fizetsz.
  Az SaaS esetében pedig az igénybe vett alkalmazások, valamint a regisztrált felhasználók száma és típusa, jogköre, használt erőforrásai alapján.

  Tehát az általad említett cégek (MS, Google, Amazon) éppen, hogy nem ódzkodnak ettől, hanem atom nagy adatközpontokat hoznak létre, éppen ők adják ezeket a szolgáltatásokat.
  Ódzkodni azt a felhasználók szoktak olyan indokkal: Hogy most tényleg tegyem ki az adataim a felhőbe és ne a saját szervertermemben tároljam azokat?
  A cloud előnye egy cég számára az, hogy az IT üzemeltetés méretét, költségeit csökkentheti (legalábbis a marketingesek kiszámolták, hogy igen. TCO csökken, de jó neked... :)).

  Ennek a dolognak nem örül a céges rendszernérnök, mert nem tudja abajgatni a kis Exchange meg Sharepoint szerverét, nem tud mentési megoldást tervezni, nem tud alapinfrastruktúrát illetve egyedi fejlesztésű alkalmazásokat üzemeltetni. A fejlesztőnek meg tök mindegy, hogy a felhőre vagy on premise (helyszíni hostolásra) fejleszt, az a lényeg, hogy fizessen a megrendelő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kicsit pontosítanék: körülbelül többfajta cloud van, ezek mindegyikében közös, hogy dinamikusan (akár futásidőben) méretezhető osztott kapacitást adnak, és használat után fizetsz.

  ez lehet olyan, hogy virtuális gépet kapsz (meg gondolom valami virtuális tárterületet), vagy lehet olyan hogy egy futtatókörnyezetet kapsz ami az alatta levő virtuális gépet többé-kevésbé eltakarja. a számítási kapacitás és a tárolási jellemzően egymástól függetlenül növelhető vagy csökkenthető mindkét esetben, azaz extrém esetben egyikük el is hagyható.

  a mai felhőszolgáltatók közül hármat emelnék ki: az amazon jellemzően az első kategória, azaz virtuális gépet ad és csinálhatsz rajta amit akarsz, a google és a microsoft felhői pedig a második kategóriához tartoznak, azaz platformot (futtatókörnyezetet + hozzá tartozó sdk-t) adnak.

  a harmadik kategóriája a felhős megoldásoknak különben az, mikor végfelhasználóként egy felhőre írt szolgáltatást bérelsz, ilyenkor a hardver és a platform is rejtett előled, csak az alkalmazással találkozol, és azon belül valósul meg a dinamikus méretezhetőség meg a használat utáni fizetés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A téma indítójának szerintem lövése sem volt, hogy egyáltalán mi ez... Van a cloud, amibe adatot lehet feltenni, meg van a computing cloud, amin meg számítási kapacitást lehet venni. Teljesen más a kettő...

  Egyébként ez utóbbitól egyáltalán nem ódzkodnak a nagy cégek, én pl az amazonnál láttam először ilyet: AWS
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha LC ódzkodik tőle akkor előbb utóbb a google és az ms is követni fogja:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A régi időkben volt életképes, hogy a nagy gép erőforrásait használták kis terminálok. Ma már tenyérben elférő kisebb erőművek idejében ennek inkább üzemeltetési előnyei lehetnek. Az más kérdés, hogy jó e mindenféle adatot csak úgy kirakni a felhőbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cloud-tol LC odzkodik, nem az MS meg Google!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Microsoft nem odzkodik ettol szerintem -> Cloud Computing Services

  A lenyege, hogy a rendszered eroforrasait (cpu, adatbazistranzakciok, hostolas, adattarolas) terhelestol fuggoen lehet rajta bérelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A wiki nem jó?
  A magyar elég rövid, az angol bővebb.

  Amúgy nem hinném, hogy az MS, vagy a többiek ódzkodnának ettől, sőt. Miből jutottál erre a következtetésre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenki!
  Egy kis segítséget szeretnék kérni! Sehol sem találok egy normális cikket a cloud-ról. Mi lenne ez? Miben más mint a többi adatbázis? Mik az előnyei? Kik használják? Miért ódzkodnak Microsofték, google-ék meg amazonék ettől?

  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd