A világ első, 40 éve renderelt 3D filmje
2011-09-05T14:50:16+02:00
2011-09-05T18:54:18+02:00
2022-07-02T21:10:35+02:00
 • A cím miatt a cikk írójánál tessék reklamálni! Én csak az elejét vágtam le, mert nem engedte az oldal, hogy a cikk teljes címét bemásoljam, egyébként ugyanaz.
  Az eredeti: "Így nézett ki a világ első, 40 éve renderelt 3D-ben filmje"
  Sánta egy kicsit, nem kétséges..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mind a mágneses médiák (sic), mind a celluloid alapú filmek idővel előregednek, ami a rajtuk tárolt anyagok minőségének romlásához vezet. A celluloid alapú filmek esetében ez jellemzően elszíneződést ill. ezzel összefüggésben fényességvesztést, valamint a film megkeményedése következtében egyre gyakoribbá váló sérülését, töredezését jelenti (ami a régi filmek esetében klasszikus látható csíkokban, foltokban jelenik meg), míg mágneses tárolásnál a zaj- ill. jelszint közti diszkrét különbség eltűnését és az ebből eredő elmosódást, kontrasztcsökkenést, kifakulást.

  Én arra gondolnék, hogy itt pont erről van szó, hogy ti. a felvételt rögzítő médium - ami már maga is esetleg egy másikról X év után és viszonylag rossz minőségben átjátszott kópia volt - egyszerűen elöregedett mostanra, mikor digitalizálták. Főleg, hogy valószínűleg eredetileg sem olyan minőségben és olyan minőségű alapanyagra rögzítették, mint akár mondjuk egy Charlie Chaplin filmet. Ezért olyan ócska a felvétel minősége, amilyen. Nem pedig azért, mert eredetileg, 40 éve is ilyen lett volna. Bár mellesleg azért az akkori monitorok sem az erős kontrasztról meg a ms-os utánvilágítási idejeikről voltak híresek. (Bár nem hiszem, hogy élőben vették volna fel a mozgást, pláne nem az árnyékolt változatot, mert a számítási kapacitás nem lett volna elég hozzá, hanem vélhetően inkább csak kockánként, ami azonban max. az utánvilágítási problémán segített, de a kontraszton nem annyira.)

  Másik lehetőség az (ami mellett az szól, hogy a film a fent felsorolt, a különböző típusú médiumokra jellemző hibák hibrid kombinációját mutatja), hogy az elmosást és a filmhibákat direkt adták hozzá utólag, hogy - a zenével együtt - megteremtsék a felvétel légkörét, amiben értelmezendő. Mert ha teljes pompájában láttuk volna, eredetiben, akkor nem biztos, hogy értenénk mindjárt, hogy mi olyan nagy kunszt rajta, hiszen manapság ennél már egy tizenéves dilettáns is jobb animációt tud csinálni néhány óra alatt egy ingyenes modellezőprogrammal is...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én azért annak a címnek (A világ első, 40 éve renderelt 3D-ben filmje) nekifutnék mégegyszer..., hátha sikerülne magyarul is leírni, például, a világ első, 40 éve, 3D-ben renderelt filmje., vagy valami hasonló
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyiket?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk azt nem értem h '70-ben hogy a halál retkes lábujjába rögzítették 1920-as évekbeli minőségen ezt a felvételt. Akkor már volt színes videórögzítés meg színes TV, és már egy ideje nem a remegős kezű, öreg Palibácsi tartotta a felíratokat a kamera előtt.. Itt mégis olyan mintha egy Charlie Chaplin filmet látnánk. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd