MSc vagy szakmai tapasztalat?
2011-09-03T08:54:14+02:00
2011-09-04T23:28:28+02:00
2022-06-29T09:10:36+02:00
 • Igen, ezek a legelején voltak, ezekről azt írtam, hogy volt értelme. Azt is írtam, hogy nekem az msc (akkor még progtervnek hívták) semmi nélkülözhetetlent nem adott. És még azt is írtam, hogy szerintem marhára fontos a szakmai gyakorlat. Ha eddig valaki nem jött rá, mindezekkel azt akartam mondani, hogy a szakmai gyakorlat sokkal fontosabb, mint az msc. Sőtmitőbb, tovább megyek, amikor interjúztatok valakit engem nem is érdekel, hogy az illetőnek milyen diplomája van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amiket írsz, mind a PM szakon voltak (most PTI Bsc). Itt most MSc vagy szakmai tapasztalat a kérdés.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel teljesen egyetértek és még fokozottabban igaz ez egy fejlesztési vezető esetében. A piaci átlaghoz képest magasnak mondható fizut (beosztott programozókkal, projektmanagerekkel, tesztelőkkel, juniorokkal összehasonlítva) csak addig fizeti ki bármelyik tulajdonos is, ameddig van hozzáadott értéked. Ha teszem azt a cég piaca menet közben kicsit változik és más technológiákat kényszerül használni a váltás miatt, akkor hiába termeltél eddig extra hasznot, kevésbé értékessé, esetleg értéktelenné válsz. Vagy hiába érsz egyik cégnél sokat, egy más profilú cégnél nem éred meg a kért fizut. Folyamatosan figyelni kell a piacot, hogy milyen területeken mire van igény és hogyan változnak a trendek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az alapozás tényleg nagyon alapozás. Szó se róla, hogy nincs rá szükség, dehogy abból még nem lesz piacképes tudása valakinek, az biztos.

  A cégeket nem érdekli (jogosan), hogy neked milyen forrásból származik a tudásod, diploma, önszorgalom, stb., egy dolog számít, mégpedig az, hogy a Te tudásodból profitáljanak.

  De hogy tud a cég profitálni a Te munkádból a leginkább? Egyszerűen: naprakész, versenyképes tudással kell rendelkezni az élet valamely területén, amit az adott cég megkövetel. Ezek általában valamilyen konkrét technológiai irányzatot jelentenek.

  Hiába verték beléd az egyetemen a kalkulust, a kutyát nem érdekli. Ahogy szokták mondani, abból nekünk nem lesz pénzünk. Hacsak nem valami nagy kutatási területen helyezkedik el valaki, de az esetek 90%-ba nem ez történik, és itt jegyezném meg, hogy egy-egy technológia irányzat tökéletes elsajátítása (értsd versenyképes) sokkal több idő, mint amit az egyetemen szinte teljesen felesleges dolgok tanításával eltöltenek, ahelyett, hogy inkább piacképes diplomásokat gyártanának futószalagon elkerülve, hogy munkanélküliként jöjjenek ki (nem véletlenül akarják most megreformálni az oktatásnak ezt a területét is, nincs szükség diplomás munkanélküli képzésre).

  Akár tetszik, akár nem, ezzel számolni kell. Aki pusztán a diplomától és az egyetemen tanultaktól várja a csodát, az nagyot fog csalódni. Ma kapitalista piacgazdaság van, amibe a legfőbb húzóerő a pénz, ki mennyit profitál a másik tudásából.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Debrecenben annak idején Juhász Picitől nagyon jó alapozást kaptunk: informatika alapok, adatszerkezetek, programozás, adatbáziskezelés. Sokat stresszeltünk nála, de az ő tantárgyainak legalább volt a valós piacon használható étéke, olyan alap tudást kaptunk, amire később lehetett építkezni. Persze nem pusztán attól lett valaki sikeres a későbbi munkájában, mert átment a vizsgákon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem most fog lejárni a próbaidőm(3 hó). Nekem se BSc, se MSc.
  Csak szakmai tudás és lassan 5 éves releváns tapasztalat.
  Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy a cégek azt nézik, hogy el tudod-e adni magad. (kivéve ahol nagyon nagyképűek, oda paksamétával menj!)
  Persze ugyanúgy lesz feladat+a próbaidő.
  De miután engem választottak elmondták, hogy milyen emberek voltak.
  Volt aki MSc-vel rendelkezett, mégis legszívesebben a főnököm még az utcán sem találkozna vele többet.(nc)
  A véleményem, hogy ha kell egy kemény wc papír akkor MSc, ha nem akkor önbizalom,nagyképűség(háttértudással), mindegy az honnan van.
  És a legfontosabb, ha értelmetlen kérdés van a tesztben, akkor ez rá a válasz: asdfasdfasdf
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MSc annyiban segít, hogy több helyre be fognak hívni, ahová kezdőket is felvesznek. Egyébként ugyanúgy meg fogják veled íratni a próbafeladatot, ugyanúgy lesz próbaidőd. Ahová kezdőt nem vesznek fel, ott sokkal inkább a szakmai tapasztalat, referenciák alapján hívnak/nem hívnak be.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fele szakmai volt. Na ja. Szeretek túlozni.
  Inkább a negyede volt c++/.net.

  Másik negyede perl, térképes szoftverek. Sajnos\hálistennek nem ez irányba orientálódtam, de azért mégse jön ki a számon, hogy felesleges volt.

  Na és még egy dolog, koli után elég kontrasztos ugrás lesz napi 9 órát dolgozni. Ez az érzelmi oldala a döntésnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abból indulunk ki, hogy anyagilag meg tudod engedni a tanulást, és tényleg architect akarsz lenni, akkor hasznosabb a suli.

  Egyszerre a kettő nem hiszem, hogy menne, mert gondolom, ha a munkahelyeden eléd tesznek egy könyvet ami érdekel, azt kiolvasod magadtól, ez buzgó mentalitás, csak nem marad idő a sulira.
  Plusz megvan az esély, hogy szétszivatnak a munkahelyeden, ami nem kevés stressz.

  A gyakornoki programok előnye, hogy megpróbálhatsz felelősség teljesen kódolni, persze gyakorlatilag szinte 0 felelősséggel.
  Ez fontos.

  Mégegyszer mondom, A suli előnye, van időd olvasni, példaprogramokat nézni.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tőlem még sehol sem kérdezték meg hogy van-e diplomám. Mindenhol az volt a kérdés hogy miket csináltam már eddig.

  Én eredetileg egyetemi képzésen voltam aztán amikor belefáradtam a sok irreleváns tárgyba, átmentem főiskolaira és ott lediplomáztam gyorsan. Ez a régi megfelelőe a mai msc-bsc szórakozásnak.

  Lysander12: szerintem nagyon szerencsés vagy és jó helyet fogtál ki. Én Debrecenben tanultam, itt örültünk volna ha a tárgyak fele szakmai...

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A diploma minősége/mennyisége kizárólag pályakezdésnél számít. Később, amikor már sok éves szakmai tapasztalatod lesz, akkor senki nem fogja megkérdezni, hogy milyen diplomád van, álláskereséskor a referenciákat fogják nézni, azzaz, hogy eddig mit csináltál, milyen projektekben vettél részt, ilyenkor már a diploma semmit nem számít. Ha pályakezdő vagy, ne architect akarj lenni egyből, ezzel bármely cégnél ki fognak röhögni, majd ha már 10 évet ledolgoztál, sokat láttál, akkor van ennek reális esélye, architect nem azért lesz az ember, mert van egy msc-je, hidd el tapasztalatból mondom nem sokat számít a diplomád tíz éves munkatapasztalattal a hátad mögöt. Az a baj az egyetemistákkal hogy űberfaszának érzik magukat, amikor kijönnek az egyetemről, pedig általában sehol sincsenek még. Ha most azt gondolod, hogy azért mert msc-d van/lesz más megitélésed lesz az első néhány évben, hát nagyot tévedsz. A frissen egyetemről kijött az kopasznak minősül mindenhol, hiába is lobogtat akármilyen papírt. Az én céges névjegykártyámon a "Software Architect" titulus szerepel, nekem van msc-m de elmondhatom, hogy semmi pluszt nem adott az eddigi karrieremben a bsc-hez képest (annak idején még nem volt bsc, msc, hanem volt programozó matematikus és programtervező matematikus). Lehet, hogy van néhány multi szigorú policykkal, és egyetemi diploma kell, ahhoz hogy architect legyél, de nem ez a jellemző. Ezeket nem egyetemi folyosókon hallott pletykák alapján, hanem a saját tapasztalataim alapján mondom. Láttam már olyan IT architectet is, aki közlekedésmérnökin végzett, olyat is aki sehol, olyan projectmanagert is, akinek az első diplomája filozófus valami volt a bölcsészkaron. Ez most így röhejesen hangzik, de hidd el, hogy a megfelelő gyakorlat a lényeg, nem a diploma. Szvsz diplomát már libáért is osztogatnak, de éles szakmai tapasztalatot azt nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnéztem az adatlapodat és az alapján úgy gondolom, hogy a sima rendszergazdai meló már nem neked való. Egyértelmű hogy jó lenne az MSC. Mi Javás cég vagyunk ugyan de nálunk is jobb eséllyel indul az akinek valamilyen minősítése van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mérlegelni kell, mint azt már többen leírták előttem.
  Itt van egy újabb szempont.
  Melyiket tudod könnyebben megszerezni?
  MSC-t munka mellett nehéz lesz, hacsak nem támogatnak ebben. Egész végig, volt már olyan eset, hogy menet közben felmondták a tanulmányi szerződést.
  Tapasztalatot szerezni viszonylag könnyű, dolgozni kell és majd megjön, kb. 5-10 év után.
  MSC-t 2-4 év alatt érheted el.
  Csinálj ebből egy excel táblát, ha még mindig nehéz a döntés. :)
  Tehát vagy rááldozol még néhány évet és van komoly végzettséged, vagy elkezdesz dolgozni és kb. 30 éves korodra lesz már elfogadható tapasztalatod, de MSC nélkül. Vagyis kockázat/tudás versus biztonság/több tapasztalat.
  Van olyan forgatókönyv is, hogy elkezded az MSC-t, nem tudod befejezni, mert túl nehéz. Ilyenkor szoktak az emberek székeket meg asztalokat emlegetni, helyhatározós kontextusba helyezve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Először pályakezdőként nehéz a dolog, ott számíthat a papír, ha más nincs, de a referenciákra jobban felfigyelnek. 100-200 önéletrajzból már könyökkén jön ki az embernek, hogy xy iskola, de ha meglát valami jó kis referenciát valahogy kitűnik a többi közül.

  Ha meg már felvettek és megvan 5-10 év tapasztalat akármilyen diploma is volt devalválódik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ha most el tudsz helyezkedni egy cégnél, rendesen bejelentett állással, akkor mond meg nekik hogy 1-2 éven belül el szeretnéd kezdeni az MSC-t és hogy támogatnák-e (leírhatják fejlesztési ktg ként). Valószínűleg bele fognak menni azzal a feltétellel ha utána maradsz náluk X évet (3-5 szokott lenni). Így fizetik az MSC-d, de mellette szerzel tapasztalatot is. Ők is jól járnak mert tanulsz, fejleszted magad, közben pedig dolgozol nekik, "betanítanak". Kérdés hogy mennyire bírod (összeegyeztetni) a magánélettel a munkát és a tanulást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább arról az oldalról közelíteném meg, hogy a cégeknek elsősorban bizonyított, azonnal hasznosítható tudásra van szüksége. Ez a legfontosabb. Ebből a szempontból jobb a pályakezdő Msc diplomás, mert feltételezik a nagyobb tudását, de gyakorlatilag csak multinál tudsz vele elhelyezkedni és oda kell a kiváló, kommunikációkész angol is. Architecté válás kapcsán a legfontosabb a sok projektben való tapasztalat és a bizonyított mérnöki tudás. Igen, esélyesebb Msc-ként, de addig számos projektben kell részt venned, tehát ideálisabb lenne egy munkaerő kölcsönző cég, főleg, ha a szüleid még tudnak finanszírozni a kieső részben. Azért ne feledd, hogy az architect bizalmi állás, igen erős személyes referencia és kapcsolati tőke kell hozzá a magánszektorban. Multiknál meg pár éves architect-i gyakorlat.
  Összességében, ha van aki az életed finanszírozza, akkor jobb az Msc - jobb volna mondjuk Angliában megszerezve - de ha nincs, akkor inkább angolt tanulj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi,

  ELTE-n diplomáztam. Utolsó két évben sok érdekes dologgal találkoztam, de kb fele volt szakmai. Tapasztalatnak jók voltak a gyakornoki órák, meg amiket otthon felszedtem a két év alatt. Röviden összefoglalva.

  Ha úgy érzed, ezek már nem adnának pluszt neked, akkor ne csináld.

  Bsc diplomával önmagában nehezen találsz olyan helyet, ahol rád bíznának nagyobb mennyiségű kódot. Így barkácsolhatsz akárhány évig kis programokat, nem lesz ami ösztönözne vagy segítene, hogy architect legyél.
  De még, ha megtalálod álmaid munkahelyét is, valószínű azt mondják, végezd el az msc-t, és utána ... :)

  Olvassál MINŐSÉGI könyveket, ezt tudom tanácsolni, hosszú távon ez számít nem a bsc/msc diploma.

  Írásodból ítélve, ha gyakornoki programban gondolkozol, ne a Nokia legyen az első ahova jelentkezel. Én ott voltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Tapasztalatom elsőkézből nincs, csak véleményem.

  Tudtommal két fajta cég van. Az egyik nézi a papírokat, a másik nem. Most ellent is mondok magamnak azzal, hogy a legtöbb cég valahol a kettő között van. A multik jellemzően megkövetelik a papírt, a kis- és középvállalkozások annyira nem.

  Minden esetre, egy MSc-s diploma nagyon jól hangzik, és (jobb helyeken) tudás is van mögötte. Pályakezdőként lényegesen könnyebb vele elhelyezkedni.

  A kérdésed egyébként (akaratodon kívül) demagóg.
  Azt kérdezted, hogy a sok éves szakmai tapasztalat számít-e jobban, vagy egy 2 év alatt megszerezhető diploma.

  Erre természetesen az a válasz, hogy egy 5-10 éve a szakmában lévő szakember hasznosabb munkaerő, mint az egyetemről frissen kikerült fiatal.

  Számodra jelenleg az a kérdés, hogy (azon a területen, ami téged érdekel) két év szakmai tapasztalat többet ér-e, mint az MSc-s diploma.

  Az se egy utolsó szempont, hogy sok cég (Nokia-Siemens, Morgan Stanly) vesz fel fiatal egyetemistákat, akár az MSc alatt, így a két év alatt megszerezheted a szakmai tapasztalatot és az diplomát is.
  Nem is beszélve a külföldi ösztöndíjprogramokról, (fél év külföldön) ami egy BSc-s diplomával egyértelműen többet ér, mint a két év szakmai tapasztalat.

  Remélem, sikerült érthetően összefoglalnom a véleményem. Kicsit még fáradt vagyok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Idén végzek úgytűnik BSc-n és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyik ér többet a piacon, a sok éves szakmai tapasztalat vagy egy MSc diploma?
  Úgy értem hogy a cégek melyiket nézik előnyösebben?
  Egyik gyerek szerint ha az ember pl. architectnek megy majd később akkor oda már kell az MSc diploma, én viszont azt mondom inkább hogy ott már a szakmai tapasztalatot nézik jobban akár egy sima BSc-vel is.
  Kinek mi a véleménye erről?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd