HTML5 hogyan kell játékot készíteni?
2011-09-01T21:11:23+02:00
2012-04-27T13:49:16+02:00
2022-07-24T02:52:22+02:00
 • Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • ^^ez tök cool lett, grat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ezért is van odaírva, hogy "Chrome required"
  Ez egy korábbi játék, és a fejlesztője még csak próbálgatta a lehetőségeket, nem fordított figyelmet arra, hogy minden böngészőben fusson a program.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Belelestem ebbe a GameMakerbe, de nekem Operán, és IE9-en el sem indult: http://www.tululoo.com/games/knightmare/index.html
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem is komolyabban érdekelt a HTML5 játékfejlesztés, ezért fél éve belevágtam egy komplett HTML5 játékkészítő környezet fejlesztésébe.

  Tululoo Game Maker
  www.tululoo.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Néhány példa és segédlet:

  HTML5games.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagyis hobbi projectek lesznek és főleg oktatójátékok.

  Akkor próbáld őket úgy megoldani, hogy ne csak "on-line" lehessen használni őket, mert nem mindenütt van 'net'. A gyerekek imádják az egyszerűen kezelhető "oktatójátékokat" ezért én úgy szoktam csinálni, hogy mellém ül a kisfiam és kikérem a véleményét. Ugymond egy egyszerű oktatójáték amit még telepíteni sem kell 1-2 Mega (c, delphi, flash stb...) elég csak letölteni és elindítani. Ahol most lakom a net sebessége (csak 'mobilos') van max 236 Kbps hát mire összeszedi magát
  Nagyon sok egyszerű "on-line" játékot 'gyűjtöttem' össze, írtam köré egy keretprogit és most már mehet net nékül is. (már amelyik). Próbáld meg ezeket is szem előtt tartani. ..és persze a felhasználók 'úgymond' hozzáértését. Ha elkezd nekik morogni, hogy a böngészője nem támogatja..... stb. a pokolba fog kívánni mert nem tudja, hogy mi a megoldás. Ha egy kicsit zavaros voltam akkor bocs
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mellesleg a NASA is előszeretettel alkalmazza a js programozást, komolyabb célokra is.

  A következő mars járót már JS fogja hajtani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A doksi szerint IE7-től van, azzal a kitétellel, hogy "külső explorercanvas könyvtár szükséges"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, IE10 támogatja csak a html5 canvast, meg a többi böngésző (Chrome,Firefox,Opera,Safari).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem rossz dolog a canvas alapú programozás (nekem tetszik).

  Láttam limitált platformos html5 js megoldást is, valami "Terminal OS" néven :)

  Mellesleg a NASA is előszeretettel alkalmazza a js programozást, komolyabb célokra is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML5 hogyan kell játékot készíteni?


  Jól!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért érdekelnének a tapasztalatok, ki milyen html5 játékmotort/libraryt próbált, és mik a tapasztalatok.

  Valaki írta lejjebb, hogy nem feltétlen kell canvasra rajzolni. Mostanában kutakodom egy kicsit a témában, és egy rakás kártyajátékot sima html tagekkel (+ absolute pozícionálással) oldottak meg:

  pl. World of Solitaire
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre most rácsodálkoztam azért.
  Ha iyeneket akarnék csinálni (nem akarok, max hobbiból) szerinted merre induljak el?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kiválasztásra sima html-ben is elég egy sor, a leírt függvényekkel, de azért számos más előnye is van a jquery-nek, például az ajax hívások kezelése. Azt nem tudom fejből leírni alap HTML-ben, mert az már böngészőfüggő. Ugyanez igaz egy XML beolvasásra.

  Valamint a lekérdezést is lehet bonyolítani, például ha egy click eseményt teszek egy list elemre és onnan visszafelé keresem az első class-t. Úgy hogy tudom, még 3 hasonló block használja ugyanazt a class-ot.

  Ilyenkor is jól tud jönni a jquery. Megéri azt a 90k-t ami valószínűleg mindenhol chache-olva van. Mondom ezt úgy, hogy általában nem igen szeretek külső kódokat használni feleslegesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem tudom, sima JS-el egy elem kiválasztására ID szerint egy 4 soros függvény elég.
  A többi fajtára meg egy ciklus, 3-4 sor.
  Ezért felesleges egy mittudoménmekkora JS libary.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kevertél el valamit nagyon a jquery-el? Sokkal egyszerűbb kiválasztani vele egy megfelelő elemet, ha annak jók a referenciái, mint sima js-el.

  Mondjuk ott is működik egy idő óta a
  document.querySelect(), document.querySelectAll()
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez szerintem akkor gázos, ha nem ismeri valaki az alacsony szintűbb dolgokat, amit a keretrendszer használ. Ezért jobb magadnak megírni, mert akkor megismered. De ha határidő van, kötbér stb akkor muszáj keretrendszerezni. Játéknál meg vannak automatizálható dolgok, úgy mint a fizika, audio, script interpreter, ezeket nem biztos, hogy érdemes megírni, ellentétben a grafikával, AI-vel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, én nem pénzért csinálok játékot. Vagyis hobbi projectek lesznek és főleg oktatójátékok.
  A grafikája sem kell, hogy bonyolult legyen.

  Viszont az eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy pl amikor jQuery-znem kellett mindent sokkal nehezebben és lassabban tudtam megoldani (állandóan referencia könyveket meg buglistákat kellett néznem), mint amikor 0-ról saját magam csináltam meg valamit.
  Arról nem is beszélve, hogy egyértelműen hatékonyabb, gyorsabb lett.
  Szóval a keretrendszer néha csak lassításra jó, másra nem.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenki törekszik a piacra, az pedig a jól bevált pénzt hozó címekből van, azt kell kis változtatással leutánozni. Ha csak nem vagy Carmack neked is ebbe az irányba kell menni. Mobilon főleg ez van, doodle jump, cut the rope, NFS, és hasonló klónokból áll a top paid. Kénytelen az ember ezt csinálni, ha keresni is akar, a játékos fura jószág. Kreatív játék kb 1 nap alatt eltűnik a marketen, teljesen esélytelen. De, mint programozó (és róka fogta designer) engem ez hidegen hagy, a fejlődés a lényeg nekem, na meg a $.

  vivo Pár nap az mondjuk egy ddoli jump Corona SDK-val Lua script-ben. Nem hiszem, hogy tovább tart. Saját engine más, de az se olyan sok a többi művelethez képest. Persze az más, régen a hardvert programoztuk, most meg csak valami keretrendszert. Még a legprofibbak is csak max a drivert látják meg egy OpenGL API-t, ég és föld ahhoz képest, hogy a sprite ütközést egy regiszterben kellett figyelni. Régen elég volt egy kockás papír a grafikához és beikszelni a pixeleket, ma már a grafika sokkal komolyabb, már 2D-ben is kezd divat lenni a normal mapping. Mobilra most heggesztek egy ilyesmi 2d motort állat lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A HTML5-ös játék készítés azért nem feltétlenül jelent canvas kezelést. Én már annak is örülök, hogy a weboldal része sokban egyszerűsödött. Végre eljutott arra a szintre, hogy tényleg elég egy notepad++ a program elkészítésére.

  Daniell-nek igaza van abban, hogy az egyik legszűkebb keresztmetszet a játéknál a tartalom. De nem értek vele teljesen egyet, mert gyakran a kódolással is meg lehet izzadni. Azért ahhoz nagyon profinak ( és a játékfejlesztésbe benne lenni ), hogy egy játékot pár nap alatt összedobjon valaki. Nekem 1 hét volt a legrövidebb idő ami alatt egy játékot összeraktam flash-ben, de az elég egyszerű játék volt, és a flash-t akkor már évek óta ismertem. Az tuti, hogy ezt a technikát már össze se lehet hasonlítani a videoton TV computerre írt Z80 asm-es játékkal, ahol a háttértároló egy magnó volt. A vicc viszont az, hogy az is hasonló sebességet produkált, egy 3.125 mhz-s processzorral.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az sem egyszerű bár a mostani primitív játékoknál nem nagyon látok ebben fellendülést. Ugyanaz az összes játék csak más design és esetleg más történek.
  Nincs kényszer arra nézve, hogy ötletes játékokat dolgozzanak ki, bár ez mintha a mobilos játékok miatt változni látszana.


  Visszatérve a cím az volt, hogy HTML5-ben és az oka pedig egyszerű, bárhonnan játszható telepítés nélküli játékot szeretnék csinálni.

  Jelenleg nekem úgy tűnik a canvas-t csak a rajzolásra használják minden mást a javascript intéz vagyis az ütközést is le kell programozni vagy sprite engine-t kell használni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egy játéknál nem a programozás a szűk keresztmetszet, hanem a contentek, pályák, történet stb kidolgozása. A programozás mondhatni rutin ilyen esetben. Akár egy Corona SDK-val Lua scriptelve nagyjából pár nap az egész.

  Ez a html5-ös JS-es stb dolog inkább nehezíti a dolgokat, mint könnyíti szerintem, mert nem a feladatra kell koncentrálni, hanem a sokféle tákolmány összehangolására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cím szándékosan kicsit provokatív, vagyis hogyan kell játékot készíteni HTML5 alatt.
  C64-től egészen 486-ig (asm-től QBasic, Pascal stb..) írtam játékokat, de az utóbbi 1x évben nem volt rá időm. (mond6ni felnőttem sajnos...). Próbálgattam delphi-ben, flash-ben, de mindenhol túl bonyolult volt és kevés hozzá az idő.

  Most ki szeretném próbálni a HTML5 adta lehetőségeket, javascript-ben a Canvas-t használva.

  A módszer érdekel, hogy mennyire változott meg egy 2D ügyességi játék fejlesztése.
  Hogyan kezeli a sprite-okat, ütközéseket, rajzolást stb...
  Egy Canvas-re érdemes javascriptből mindent kirakni és mondjuk két bitmap-ot használni (váltogatni) vagy inkább több canvas alapú amolyan sprite-ot kezelni?

  Első körben legyen ez a játék egy egyszerű golyó ütköztető ahol szép animált golyókat kell a sajátunkkal kikerülni.

  Még egyszer hangsúlyozom nem a kódra vagyok kíváncsi inkább a módszerre, elvekre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd