Internetes szolgáltatás indítása
2011-08-29T14:52:21+02:00
2011-08-31T12:45:05+02:00
2022-06-30T04:52:56+02:00
 • Jah.. hogy féltek a yahootól, szerencsétlenek..
  Bakker, de cseszett öreg vagyok. :((( :DDD
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet... nekem előbb volt ISDN-em, mint hogy a gúgliról hallottam volna. Attól kezdve nem nagyon volt modemes netem. És akkoriban még az említett, azóta gyakorlatilag kipusztult Altavista volt "a" kereső.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • ha már "történelem": emlékszem olyanra, hogy az egyik barátom az egyik kereskedelmi banknál dolgozott az "informatikai" osztályon, és valamelyik sakkprogram megjelenésekor a vezetőség bevállalta, hogy lesz-ami-lesz, de "bevállalják" a kb. 12MB letöltésével járó telefonszámlát, majd az osztályvezető "elintézi", ha esetleg valami probléma adódna; ez persze még a bbs-ek "virágkorában" történt,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez most valami vicc akar lenni? mert nem értem...

  a "google" a 90-es évek "végétől" létezik, abban az időben Magyarországon szerintem még sokan használtak "hagyományos" telefonos vonalat modemmel internetezésre, "altavista" meg még mindig van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • szerintem félre érted a dolgot: nem arról van szó, hogy mennyire reális az igénybe vett szolgáltatásért kifizetett összeg, hanem arról, hogy szerintem is bármely szolgáltató esetén az az üzleti modell alapja, hogy egy szerződés kötésekor téged, a te szempontjaidat csak annyira veszik figyelembe, hogy nehogy az esetleges konkurenciával kössél szerződést, azaz vulgárisan kifejezve "le se szarnak", látszólagosan mindenre kiterjedő, de valójában semmitmondó több oldalas szerződéseket íratnak alá veled, pld. melyik szolgáltatónál van valóságosan, egyértelműen meghatározva a "rendeltetésszerű használat" fogalma bármilyen mérhető "mértékegységben"? mindenhol azt kapod: ha a szolgáltató úgy ítéli meg...., te meg aláírod, mert a másiknál is ezt kapod, ha valami gondod van, akkor meg az arcodba mondják, hogy hiába olvastad át az x oldalas szerződést, az apró betűs részeket is, a végén ott van, hogy egyébként is a (valódi) szerződési feltételeket a több tíz oldalas oldalas leírásban olvashatod el, amit az ügyfélszolgálaton elkérhetsz, stb.,

  engem azért is bosszant az egész, mert belefutottam pld. a T*-nál egy olyanba, hogy régebben adatmennyiségre korlátos előfizetésem volt, egyszer nem fizettem be időben a számlát, máris lekapcsolták, de hiába nem léptem át a havi korlátot, arra hivatkozva, hogy a hónap felénél történt a lekapcsolás, és hiába fizetem be (de később, persze kamatokkal stb.) arra a hónapra a teljes havi összeget, valójában csak az időarányos részt vehetem volna igénybe, azaz a látszólagos(?) túllépésért fizessek, ezt még "elfogadom", bár szerintem kicsit necces, hogy akkor, ha kifizettem a teljes előfizetési díjat kamatostul stb., és nem léptem át az előfizetési díj után igénybe vehető korlátot, akkor mire fel?, jól van azt hittem, ennyivel "megúszom", de a visszakapcsolás után hasonló "csapdába" estem: befizettem postán az összeget huszon-valahányadikán, vártam-vártam, tizen-valahányadikán visszakapcsolták, abban a hónapban sem léptem át a valódi korlátot, de mivel tizen-valahányadikán kapcsolták vissza, szerintük csak az időarányos részt forgalmazhattam volna le és a többire meg fizessek, az, hogy én még az előző hónapban fizettem, stb. az meg nem érdekelte őket, ahhoz semmi közük, hogy én mikor fizettem, csak a visszakapcsolás ideje számít, és ekkor jöttek a fenti szöveggel: miért nem olvastam el a hetvenvalahány oldalas dokumentumot az ügyfélszolgálaton?

  persze a másik oldalt sem kell félteni, "ügyes/okos emberek" mindkét oldalon vannak,

  tudjuk ez a való világ: ember embernek farkasa, ez az emberi "haladás" "mozgatórugója"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkoriban még nem volt gúgli!
  Azt még altavista-nak hívták és asszem, a néhai Digital-hoz volt köze.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ebben nagyon nincs igazad. Az a szolgáltatód sara, hogy a te sávszélességed a szomszédaid által generált forgalomtól függ.
  Ilyen volt anno a UPC-é. Ez volt az egyik oka anno, hogy ész nélkül menekültem tőlük, amint lejárt az egy év. Az első néhány hétben rendesen működött az akkor még 512K/sec sebességűnek hirdetett net, attól kezdve esténként a 33.6-os modemem gyorsabb volt. Váltottam ADSL-re és jéééé... az általános sebesség normalizálódott. Most, tíz év után van megint hasonló, de itt már a szolgáltató van túlterhelve esténként, nem a közvetlen szomszédok lassítanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem volt hogy este, hétvégén meg ünnepnap a GOOGLE nyitó oldala sem jött be, 2 órát vártam míg meg tudtam írni egy emailt.

  Igen.. meg volt, hogy betárcsázni kellett, és simán ki lehetett menni kávét főzni egy google keresés alatt. A szótárazás meg pl. gyorsabb volt a könyvet lapozgatva, mint a sztaki-n.

  Pedig azért is ennyit fizettünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy sokan csak azt hiszik, hogy kifizetnek valamit, de nem fizetik ki.

  Azért kapod 3.000-ért a netet és nem 30.000-ért, mert 10-en lógtok azon a kábelen amiről azt gondolod, hogy csak a tiéd. Ha meg azt mondanák, hogy fizess 30.000-et havonta, vagy fizess 200.000-et a bekötésért akkor hőbörögnél, hogy hogy képzelik. De menj be egy boltba és kérdezd meg, hogy mennyibe kerül 1KM réz vezeték, amiből több szál kell több KM-en keresztül.

  A torrentezés főleg azért rossz, mert pár felhasználó töltöget max sebességgel, a többi meg böngészni nem tud mert nem marad neki sávszél.
  Rossz neked, hogy este csak 2MBit a neted? Nekem volt hogy este, hétvégén meg ünnepnap a GOOGLE nyitó oldala sem jött be, 2 órát vártam míg meg tudtam írni egy emailt. Most már jobb, de ha neked is lassú a net akkor a töltögető embereket lehet szidni, nem a szolgáltatót. A szolgáltatót max azért, ha nem kínál neked magasabb áron garantált sebességet (kis plusz pénzért elsőbbséget élveznél).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 24 órás letöltést (pl torrent) meg nem nevezném rendeltetésszerű használatnak.


  Rendeltetésszerű, mert arra fizetett elő. Azt hogy azt írják a szerződésedbe hogy az nem az, csak a vevő megtévesztése. Egyébként mit tölthetnél rendeltetésszerűen 20Mbittel? Egy weblapot? E-mailjeid? Egy szolgáltató nem is igen tud ilyen sebességen szolgáltatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerinted miért van odaírva, hogy: "maximum 20Mbit, garantált 2Mbit"?

  Ja, hogy nem T-kábel, ahol a minimum 128K a max meg 2MBit...  Én egyébként gusztustalannak tartom. 5MBitet fizetek és minden este 2MBit a hozzáférésem. Azért mert Te ezt teljesen normálisnak érzed, az a te bajod. Én úgy gondolnám hogy a szolgáltató nekem szolgáltat az én pénzemért. Elvileg azt szolgáltatja amit megfizetek. Ha akarom lehet 10Mbit maximum és minimum értékű előfizetésem is. A barát szolgáltatása is lehet ilyen. Hogy mennyire lesz gazdaságos azt nekik kell eldönteni. És a piac is valószínűleg alájuk ígér egy 20/5-ös ígérettel. Hiszen milyen jó már hogy féláron adják a 20/5-öt, a szemben lévő 10/10-el. Ja hogy esténként a 10 nagyobb, mint az 5, kit zavar? A lényeg hogy úgy érezd jobban jártál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tárhely, és nem hosting, hanem internet kapcsolat, mondjuk mikrohullámmal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És még valami. Az árak a sávszélességgel exponenciálisan csökkennek, tehát a tervezéskor ezt is célszerű figyelembe venni. 1 Gbit = fél millió/hó, 10 Gbit 1 millió/hó KB.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Bocsika, azt hittem, hogy nem fogják elharapni a torkomat, mert kérdezek. Azért kérdezek, mert kíváncsi vagyok az árakra. A barátom szolgáltatni akar. Tisztában vagyok azzal, hogy mi a különbség a garantált és maximális sávszélesség között. Manapság, amikor már 10 Mbitet 2 és félezerért adnak, úgy kellene szerintem tervezni, hogy a fejlődés nem áll meg és az árak valószínűleg nem fognak emelkedni, tehát csak minőségi és gyors szolgáltatással lehet piaci réset fogni, bármilyen földrajzi helyen vagy. Ja és egyébként nem kell más elfoglaltságot keresnem, mert nem ezzel foglalkozom, hanem mezei rendszerfejlesztő programozó vagyok és nem foglalkozom hálózatokkal. Szóval továbbra is figyelem a témát, és köszönöm a hozzászólásokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon nagyot tévedsz. SOHA nem használják a felhasználók egy időben a teljes sávszélt. Nyugodj bele hogy bőven elég a tizede is.


  Én is így gondolom.
  Böngészés közben (pl most hogy fórumon írok) alig van adatforgalom. Emellett az ember nem ül egész nap a gép előtt, tehát a felhasználók csak kisebb része van online egy időben, ezek egy része is alig generál forgalmat. A néhány "töltögetőnek" meg marad sávszél, de ha néha kevesebb jut nekik akkor sem dől össze a világ. (A 24 órás letöltést (pl torrent) meg nem nevezném rendeltetésszerű használatnak.)

  Böngészéshez ha garantálnak 256 (max 512) Kbites netet az bőven elég, ha van 1000 felhasználó akkor egy 256 Mbites net is kiszolgálja őket (még 128Mbit-es is), így a minimum szolgáltatva van. De ha csak 20-30 felhasználó lóg a neten akkor 10Mbit is juthat fejenként. (Persze ha többet tud az ember szolgáltatni az nem baj, de lényeg, hogy nem kell 1000x10 Mbit hogy mindenki 10Mbit-es netet kapjon.)

  A netet szétosztani talán wifin a legolcsóbb. Az ember felrak egy olcsó P3-as gépet egy toronyba, meg két antennát és már le is van fedve egy kisebb falu vagy város, nem kell kábelezni. (A telepítésért cserébe meg kap a település néhány ingyen vonalat, ők örülnek neki, a szolgáltatónak meg nem kell bérleti díjat fizetni.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont erre gondoltam első hozzászólásomban. Szerinted így kell számolni? Nagyon nagyot tévedsz. SOHA nem használják a felhasználók egy időben a teljes sávszélt. Nyugodj bele hogy bőven elég a tizede is. Sőt. Tudok olyan szolgáltatót aki még ennél sokkal jobban is oversellingel. És ez mindenhol így van ám. Szerinted miért van odaírva, hogy: "maximum 20Mbit, garantált 2Mbit"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali.
  Min szeretnétek továbbítani a netet a userek felé? Wifin, kábelen vagy micsodán? Mert ezek is növelhetik a költségeket...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valóban annyival számolsz

  Miért? Mennyivel számoljon? 500Fő esetén 20MBit jut egy főre, 1000 fő esetén 10MBit. Ja, hogy nem T-kábel, ahol a minimum 128K a max meg 2MBit... Úgyhogy nem csak kisebb régióba mehet az a barát, de jöhet a ide hozzánk is, Budapestre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ú a francba..valóban...

  Ezen esetben...10 gigabit?
  Az vicc?
  Mert viccnek durva.

  A GSM hálózatok "gerince" 10 gigabites, és hát ismerjük a teljesítményét..

  Amúgy miért ne lehetne egy újabb szolgáltató.

  Csak oda kell pár ember..aki kihúzza a kábelt, beköti a júzernek a netet, és hibákat debugol...mert bizony elég gyakran előfordulnak hálózati hibák, és ki kell menni autóval...tehát kell 3-4 autó is minimum...és nem tudom ... meg sem tudom saccolni a költségét a dolognak, szerintem 100 millió alatt nem igen képzelhető el a dolog még egy megyében sem.

  Egy kisebb faluban talán olyan 10 millió...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem félreértetted, ő akar szolgáltatni, nem azt akarja, hogy neki szolgáltassanak
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  500-1000 felhasználót még elbír egy erősebb IBM X350-es gép is, na persze nagyon jó kérdés, hogy mégis mit akar szolgáltatni a cég.

  Amit kimondottan nem ajánlok az a tárhely és hosting szolgáltatás.
  Olyan szinten túltelített a piac, hogy esetleg üzemeltetési költségen lehet ezeket csak már árulni, nagy hasznon csak úgy lenne elérhető, ha sok sok milliót beletolnál és egy mini felhő rendszer lenne kiépítve.

  A gond csupán az, hogy erre itthon igen kevéssé van igény.
  A megtérülése pedig években mérhető.

  A 10 gigabitet szerintem felejtsd el. Az 1 gigabit garantált ára a nagyon nagyon olcsó szolgáltatóknál 20 000Ft + áfa körül kezdődik.

  Egy X350-es ára használtan 12 gigarammal, és teljesen redundáns kiépítésben 300 000Ft, ha szerencséd van.

  Ez csak az üres gép. Ha levelezés a cél, vagy PHP, akkor a linux is elég lehet...ha komolyabb üzleti felhasználás a cél, akkor Windows 2008 R2 (ami nem olcsó) és normális levelező szerver az Exchange Server, ami nem csak hogy nem olcsó, de bekonfigurálni sem 1-2 nap, és az üzemeltetésénél is lehetnek kihívások.

  Nagyon gondoljátok meg, hogy mibe vágjátok a fejszét, mert a magas felhasználó számhoz vas is kell + szaktudás...és egyik sincs ingyen. Értem ezalatt, hogy milliók kellenek hozzá alaphangon.

  Persze a másik megoldás, hogy veszel egy tesco PC-t, beletolsz egy i7-es procit valami felsőbb kategóriásat, és pár tera HDD-t...ez is elbír jó pár felhasználót, egészen addig, amíg a rendszert neki nem állnak komolyabban használni.

  Na meg ha adatmentés és/vagy RAID nélkül kinyúvad valamelyik alkatrész akkor mit csinálsz?

  Én megdöbbentem azon mikor láttam, hogy a BIX termeiben mennyi a "sima PC", hát el nem tudom képzelni, mit tesznek egy hiba esetén.

  Inkább induljatok valami kis olcsó HP szerverrel...amit szervernek is találtak ki...40-60 000 ft körül használtan egész jókat lehet kapni...kicsit próbálkozzatok vele, hogy mire jó, hogy működik, mit lehet belőle kihozni, mennyit bír...stb, aztán utána gondolkodjatok csak nagyba...ellenkező esetben nagy bukta lehet belőle.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valóban annyival számolsz akkor nyugodtan keress más elfoglaltságot mert fogalmad sincs arról mi hogyan működik. ha most azt mondod miért, akkor el is árultad magad. Szerintem halvány lila gőzöd sincs mekkora feladat és milyen eszközök szükségesek egy kb 1000 felhasználós hálózat kivitelezéséhez és menedzseléséhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Az egyik barátom azt vette a fejébe, hogy internetet szeretne szolgáltatni egy kisebb régióban, és megkért, hogy nézzek utána, hogy hol lehetne a legolcsóbban sávszélességhez jutni, valamint milyen technikai hátteret kell biztosítani és mennyi pénzből. Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, kérem ossza meg velem. A cél 500-1000 felhasználó és én kb. 10 Gbittel számolok. Előre is köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd