Szoftverfejlesztő/webprogramozó OKJ tapasztalatok
2011-08-26T15:00:42+02:00
2011-08-29T16:14:12+02:00
2022-07-24T11:42:48+02:00
 • Nekem jelenleg OKJ-m van, és folyamatban egy ELTE, estin.

  Annak idején volt a Számalkban egy projekt, hogy a tandíjat részben egy szakmai gyakorlatos munkahely fizette. Ha ilyet kitudsz fogni, akkor az nagy mázli, így kezdtem a pályafutásomat.

  Másik lehetőség, ha inkább on-line marketinget tanulsz, abban van lehetőség, abban van a jövő, ha lenne időm, most azzal foglalkoznék. Ott lehet "tanácsadni". Jó, ha az ember inkább kocka formájú, mint én, esetleg dumában sem erős, akkor nem biztos, hogy az pálya.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az a lényeg, hogy mindenkinek a saját lelki alkatához, életcéljaihoz, fáradékonyságához, tehetségéhez, stb... igazítva kell kitalálni, hogy neki mi válik be. Abban nem hiszek, hogy 'one size fits all'. És szerintem mindenkinek át kell élnie a szívásokat, hogy abból tanuljon.
  Az én napirendem rengeteg szívás után alakult így. Fiatalkoromban pl. azért nem működött, mert több szabadidőm volt, de könnyebben eltököltem az időt internetes cseteléssel, ilyemikkel.
  Voltak szívásaim maszekmukákkal úgy, mint neked. Most pl. tudatosan nem vállalok maszekmunkát a napi 8 órás melóm mellé, mert akkor a hobbyprojektemnek lőnének. Aztán néha az én napirendem is borul, mert az esti kreatív session helyett néha muszáj a munkahelyi munkával foglalkozni. Továbbá ahhoz meg kellett egy szakmai tapasztalat, hogy megkaphassak egy olyan munkahelyi munkát, ami azért relatíve nyugis (nagyon ritkán foglalkozok vele este is) de jól is fizet.

  Nem egyszerű ez. Az előző hozzászólásom talán azt sugallta, hogy egyszerű az élet, nem volt célom ezt sugallni, inkább csak azt írtam le, hogy mi vált be nekem mostanában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • á mindegy
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Időszervezésről:

  Addig, amíg nem volt családom (feleség+gyerekek), addig annak, hogy mennyit tudok haladni tanulással/alkotással inkább csak motivációs korlátai voltak. Vagyis annyi szabadidőm volt, amit úgysem lehet kitölteni csak és kizárólag tanulással/alkotással. Azért az egyetem, majd az állásom mellett mindig volt egy hobbyprojektem.

  Családdal már más. Csak saját magamra fordított szabadidőm így kb. heti 18 óra, amit teljesen ki is töltök a hobbyprojektemmel.

  Nálam alapszabály, hogy ha nem alszok legalább 7ésfél órát, akkor nem tudok kreatív lenni, vagyis hiába csinálom a hobbymunkámat, hosszútávon azon egyre inkább a középszerűség, 'rutin' jelei kezdenek mutatkozni.
  Ha nem alszok legalább 6ésfél órát, akkor már a munkahelyi, valamivel kevesebb kreativitást igénylő feladatokra is használhatatlan vagyok.

  Az alvás mellett természetesen egy egészen kifinomult kávéivási stratégiát is kifejlesztettem.

  Időbeosztás:

  Hétköznap:
  - félkilenckor kelés
  - 10-től munkahelyi munka 18.30-ig
  - aztán hazautazás és családdal törődés 1/2 10-ig
  - hobbyprojekt/tanulás 1/2 1-ig
  - utána levezetésnek szépirodalom olvasása, megnyugtatás, megtisztulás célzattal. (Pl. tökéletes erre a célra: Márai Sándor: Füveskönyv) (régebben a TV-ben éjszaka lévő nyugis, cigarettafüstös beszélgetősműsorokat használtam erre, de ma már inkább csak olvasok.)

  Hétvégén:
  1/2 10-ig családdal foglalkozás, utána ugyanaz, mint hétközben.

  Heti egy napon este nem csinálok hobbyporjektet, csak filmet nézek, esetleg megiszok egy sört (resetelés)

  Igen, abszolút tudatos és mérnöki precizitással megtervezett napirendem van, amikor éppen nem nyaralok. Jóval fiatalabb koromban ez nem így volt, de mára kiderült, hogy így érzem magam a legjobban.

  Persze a cél, hogy a munkahelyi munkát kiiktassam majd egyszer, és akkor lazíthatok ezen a napirenden: a lazítás abból állna, hogy a mostani munkahelyi időbe kerülne át a kreatív munka (alkotás), szundításokkal, és ágyban fekvés közbeni gondolkodással egybekötve (a kreatív munka feltétele a kávé mellett egy matrac). Az esti kreatív session pedig átmenne olvasásba, TV-zésbe, számítógépesjátékozásba, sörözésbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, ti szerveztek jobban időt. ;)

  Viszont az alvásról nem vagyok hajlandó lemondani, meg értelme sincs egész nap kómásan közlekedni... bár már gondolkodtam azon, hogy lemegyek bkv ellenőrnek, oda talán úgy is elég lenne. Csak félek, hogy esetleg nem felelnék meg, és az meg mekkora blama lenne. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is sántít a matekod. Jelenleg munka + esti OE-NIK + egyéb nálam így néz ki:
  5:30-kor kelek, 7:30-ra bemegyek dolgozni, hogy előbb elmehessek. Heti háromszor ~16:15-re iskola, általában 22:00-ig van. Haza kb 30 perc kocsival (cirka másfél BKV-val). Este szociális élet. Azon napokon, amikor nincs iskola, akkor tanulás, meg ami kimaradt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A bizonyítvány az első szűrő általában. Önmagában nem döntő, de azért egy jobb iskola bizonyítványa mindenképpen előnyt jelent, főleg ha szorosan kötődik a munkahelyi feladathoz.

  Szerintem az OKJ-s képzés azoknak való akik már tudják a dolgukat, csak kéne valami formális papír róla.
  A referenciáiddal varázsold el a leendő munkaadód és nem fogja zavarni, hogy csak OKJ-s bizonyítványod van.
  Szóval ha tudod a dolgod akkor hajrá, jelentkezz, bizonyíts dolgozz, hogy haladhass a szakmai ranglétrán. Vállalj el valamit amivel biztosítod a szükséges anyagiakat és folyamatosan figyeld a jobb lehetőségeket. Kitartó munkával négy-öt év alatt messzebb juthatsz mint ahol egyetemi diplomával kezdenél.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eleje még talán menne is, de nekem muszáj aludnom, különben használhatatlan vagyok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem tudom hogy számolsz, én kb. a következőképpen éltem Pesten jó pár évig:

  7-8 között keltem, 9-re munkahelyen voltam. (asszonykával egy darabig még együtt is mentünk).
  Kb 5.30-6 között irány haza, max 7-kor otthon voltam, de akkor be is vásároltam, megvártam asszonyt hazafele, stb.
  Kb este 11-12-ig magánélet otthon, vacsora, tv, séta, stb.
  Éjféltől 2-4-ig gép előtt maszek/tanulás/játék éppen milyen helyzet volt.

  Hétvégén meg kialudtam magam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de a legjobb lenne beleásnod magad egy technológiába, azzal dolgozni, és munka mellett szépen meg lehet csinálni hozzá a papírokat.


  Mondjuk én ezt nem értettem soha. Egy nap ugye 24 óra.
  Felkelsz reggel hatkor, zuhany, öltözködés, kávé, megnézed a leveleidet, fél 8-kor elindulsz melóba, 9re ott vagy. Dolgozol mondjuk 8 (ha éppen túlzás van, akkor 10) órát, még hazafelé bevásárolsz, mondjuk 9-10-re otthon vagy. Akkor ugye már le kéne feküdnöd, hogy másnap 6-kor bír kelni, és ne hullafáradtan menj dolgozni.
  Emellett, nem takarítottál, nem szóltál egy szót sem a pasidhoz/csajodhoz (hogy másról ne is beszéljünk), nem takarítottál, nem fusimelóztál, nem ültél le elolvasni egy könyvet, szakkönyvet sem, és nem szórakoztál. Jah és nem is túlóráztál sokat.

  Napi 10 perces intervallumos tanulással relatíve nehéz lediplomázni. Úgy is, hogy csak hétvégén foglalkozol vele. Jó, mondjuk lehet közelebb költözni a melóhoz, ha találsz még éppen megfizethető áron megfelelő lakást. De igen fasza melóhelynek kell lenni ahhoz, hogy kifizessek fél millát azért, hogy közelebb legyek hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát hogy kipróbáld, hogy kibírod-e. ;)

  A magyar mentalitással kapcsolatban most mit mondjak... ezt csak a magyarok értik, és közülők sem tetszik mindenkinek. De legalább az okait átlátják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még életemben nem láttam követelményként/előnyként egy programozónál az okj-s papírt.

  Viszont annál jobban buknak (ez sem kritikus feltétel egy tapasztalt programozónál, de előny) az adott technológia/nyelvre vonatkozó minősítésekre (külföldön is szvsz).

  Pl .net -> Computer training for Microsoft products and technologies

  java/oracle -> Certification Finder

  Ezek szvsz sokkal elismertebbek, és ha adott technológiát tanulsz, szerzel róla papírt is, akkor jobban el tudod magad adni azon a területen.

  Nem tudom milyen területen dolgozol, milyen lehetőségeid vannak, de a legjobb lenne beleásnod magad egy technológiába, azzal dolgozni, és munka mellett szépen meg lehet csinálni hozzá a papírokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem sajnáltatom magam, csak leírtam a tényeket.

  Ahhoz meg, hogy egy színvonalas egyetemet elvégezzen az ember azért agyilag ott kell lenni az előadásokon/órákon, és otthon is sokat kell készülni, főként a bemagolós/levizsgázós/kitörlős tárgyakból, meg persze a szakmai/gyakorlati tárgyak még ha mennek is, azért akit érdekel (ezáltal jó eséllyel lesz is belőle valaki) gyakorol, próbálgat, alkot ezáltal tanul, rutint szerez. És nálam utóbbi élvezett eddig is prioritást, plusz ugye a meló mellett/miatt a magolásra már nem jutott kellő kitartás, idő&energia, aminek meg is lett az eredménye.

  Azért ha valaki szerez egy mérnök-informatikus diplomát, elismerem, az már letett valamit az asztalra, mégsem jelenti azt feltétlenül, hogy igazán ért hozzá. Tudom én, hogy egy okj-s papírt megszerezni azért nem nagy kihívás, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármihez értesz is, amit tanítottak, mert ez a tapasztalat, illetve valóság.

  De azért szerintem ahogy egy diplomás programozó is lehet kókler, úgy egy okj-s is lehet jó. Persze kókler diplomás arányilag jóval kevesebb van, mint OKJ-s papírral rendelkező jó programozó.

  Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy valójában szakmailag nem a papír számít, hanem a tudás, de ezek szerint álláskereséskor elég komoly előítéletek/hátrányok vannak a nagy számok alapján az OKJ-sekkel szemben.

  A hozzászólások alapján legalábbis így érzem, de persze továbbra is várom a tapasztalatokat, hogy állásokra való jelentkezésnél totálisan semmibe veszik az embert egy okj-s végzettséggel, vagy azért adnak neki esélyt bizonyítani is?

  Mert eddig pozitív hozzászólás nem igazán érkezett ezzel kapcsolatban, bár a negatívak közül senki sem jelezte, hogy érintett is az ügyben (mármint okj-s), csak véleményeket írtak.

  Elhiszem, hogy ez nem a legelőnyösebb papír, de lehet az is, hogy ez a téma itt nem éppen objektív megítélést kap.
  Például megfigyeltem, hogy egy átlagos/jó számítástechnikai cuccról, legyen az vga, hangfalszett, akármi rengeteg becsmérlő dolgot lehet találni magyar nyelvű fórumokon, amikor vásárlás előtt a kinézett típus(ok)nak utánajár az ember, és ez ugye elég lehúzó. Aztán van amikor mégis megveszem, és évekig meg vagyok vele elégedve.
  Gondolom ez másoknál is valahogy így lehet.

  Szóval ha valaki OKJ-s végzettséggel dolgozik ezen a területen, akkor konkrétan jelezhetné ezt, és leírhatná tapasztalatait, valamint egy körülbelüli fizetést - akár privátban is persze, mert hát ez magánügy. Persze a fizetés függ a munkahelytől, a munkától, tapasztalattól, határozottságtól, dumától, szóval ez így igazából egyedi dolog, de úgy hozzávetőlegesen azért érdekel, hogy mit lehet elérni kezdőként/későbbiekben ezzel a semmin kívül..

  Esetleg valami internetes statisztika/felmérés nincs erről?

  ProgServ: Ja igen, így már értem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem itthon él. Nem érzi a bőrén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek kloranddal! Ne sajnáltasd magad, inkább adj bele mindent!

  Az első 2-3 fejlesztői állásomnál, kb duplázták a fizum. Nem vagyok nagypofájú emberke, viszont gyúrtam a munkámhoz szükséges tudásra sokat. Meló után is tanultam, próbáltam mindig minél jobb lenni. Nem olyan bonyolult ez, csak akaraterő kell hozzá.

  Amúgy nekem is az a tapasztalatom, hogy a jó szakembert megfizetik, ahhoz meg hajtás kell, főleg az elején.

  Cigiről meg szokj le, mert ma már amúgy is ciki, meg büdös lesz az autód, szád, ruhád és azt a nemdohányzók nem kedvelik...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ, ki mit vesz vesztesnek..


  Forumokon pl. onnan lehet felismerni oket, hogy a hozzaszolasaikban elofordulnak a "Lucifer ellenorzest tart a pokolban", "ebben az orszagban", "magyar mentalitas" meg "csak protekcioval" stringek.

  majd ha eljutsz odáig, hogy minden nap vért hánysz a stressztől, aztán mosolyogva végigtargyalsz 4-5 órát, és esetleg ledolgozol még 12-t, és ezt nyomod pár hónapig, és még mindig élsz+a munkádat sem utáltad meg véglegesen.. szóval ha mindez mögötted lesz, utána lehet hogy másképp látod majd.


  Ugyan minek a fafert kene eljussak oda??! Ezt inkabb meghagyom a veszteseknek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ezt a szálat zárjuk le ezen üzenetem után, mert nem ide tartozik, de emellett én sem tudtam szó nélkül elmenni.

  Hát szerintem ebben az országban ne haragudj, de eddig se volt sok minden rendben, de most aztán tényleg elképesztő ami itt folyik.

  Van egy-két művelődési házra, egészségügyi intézményre rálátásom, most leszögezném, hogy nem kívánok politizálni, nincs a dolgokban érdekeltségem sem (családon belül se), de mégis hányok az egésztől:

  1. Művelődési ház: 30 milliót megvontak a finanszírozásából. A fél brigádot, köztük sok igen tapasztalt személyt kirúgtak, akik tudásukhoz, tapasztalatukhoz, kapcsolataikhoz képest nem hogy túlfizetve, de megfizetve se voltak. Nem azért mert nem végezték a munkájukat, hanem egyszerűen a munkabérüket sem tudták volna kifizetni. Azokba a pozíciókba, amik feltétlenül szükségesek a működéséhez, felvettek a munkaügyi központon keresztül pár embert, persze minimálbérért. Mindezt persze némi sugallatra, így ugye a munkaügyi statisztikákat tudják javítani, mert x ember talált munkát. Az hogy y=4x elvesztette, nem számít. Mondanom sem kell, hogy legtöbbjük mennyit ért hozzá.
  Egy évvel ezelőttig évente több többmilliós pályázatot megnyertek különböző fejlesztésekre/felújításokra, amiket el is végeztek, és nem eldorbézoltak.

  Spórolásilag ott tartanak, hogy az előtérből a webterminált levitték a raktárba, így havi kemény 5ezer forinttal kevesebb a villanyszámla. Persze ennek használatára jelentős igény volt, nem mindenki tud venni okostelefont, meg internet előfizetést hozzá/esetleg otthonra, még ha ezt nehéz elképzelni, mert nekünk alap dolog, akkor se. Működik eMagyarország pont is, ami már csak a kerületi lakosoknak ingyenes. Elmondanám, hogy ez olyan, mintha a munkahelyednél a büfében te többet fizetnél ugyanazért a dologért, mint a kollégád, mert ő abban a kerületben lakik.

  A muszájból spórolás olyan szintű, hogy belépsz az előtérbe, és megérzed a levegőben. Régen kb nem tudtál választani annyi (akár ingyenes) program volt, ami a lakosság érdekeit szolgálta, most meg..

  2. Egészségügyi intézmény:
  Olyan üzemeltetési osztályokat akar az önkormányzat kiszervezni egy holdingba (ami persze egy fizikailag tök más helyen lesz), amely alig bírja el a rá nehezedő munkát: Rengeteg egyeztetés a dolgozókkal, hogy a terveket/előírásokat/jogszabályokat betartsák, ezáltal ne kapjanak sokmilliós bírságot, helyi kérdések, problémák megoldása, stb. Hidd el nem unatkoznak, és feszített tempóban dolgoznak folyamatosan, jelentős tapasztalattal a hátuk mögött.
  Szóval ezeket az embereket elképzelésük szerint lapátra tennék, és ezt a munkát holdingból, egy tök más helyről megoldanák.. Persze, szerintük működőképes, és így tudnak kerületi szinten pénzt spórolni. Ja, legalábbis jó sok pénz fog rajta keresztülmenni, innentől kezdve ismerjük ezeket igazából mire is kell ugye.

  Ez csak két példa a valóságból, a teljesség igénye nélkül.

  Lehet, hogy te egy jól menő magáncégnél dolgozol, ahol szerencsédre nem érzed mindezt, mert a szakmád szerint el tudtál egy ilyennél helyezkedni, de egyrészről állami helyeken is kell valakinek dolgoznia, másrészről van egy-két olyan szakma is, amit leginkább csak ott tudsz csinálni. És tudod ezek a "vesztesek" nem tudták, amikor még az iskolában tanultak, hogy a kocka pörög, és egy év alatt ilyen szintű leépülés előfordulhat.

  De ezt a szálat hagyjuk, nem ide tartozik, csak ahogy más, úgy én sem tudtam szó nélkül hagyni ezt a veszteseket mindenhol szívatják beszólásod.
  Ha ekkora ásznak látod magad, meg ennyire jónak és biztosnak érzed a munkahelyed, kereseted, akkor örülj neki, és tényleg élvezd az életed, de az ilyen jellegű megnyílvánulásaidból - véleményem szerint - kicsit vegyél vissza.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Attól függ, ki mit vesz vesztesnek.. majd ha eljutsz odáig, hogy minden nap vért hánysz a stressztől, aztán mosolyogva végigtargyalsz 4-5 órát, és esetleg ledolgozol még 12-t, és ezt nyomod pár hónapig, és még mindig élsz+a munkádat sem utáltad meg véglegesen.. szóval ha mindez mögötted lesz, utána lehet hogy másképp látod majd. De lehet hogy nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fő gond az, hogy lassan 23 leszek, és papírügyileg gyakorlatilag ott tartok, mint aki idén érettségizett le, azaz semmim nincs.


  Ne marhulj, hogyne lenne. tudod mit jelent saját pénzből kijönni, tudod milyen melózni (sokat), tudod milyen más hülyesége miatt tartani a hátadat, tudod milyen felállni a padlóról... ne ess kétségbe, én majdnem tízzel több vagyok, és nem vagyok sokkal előbbre nálad, és mégsem zavar különösebben. Még kocsim sincs, mondjuk azt nem is tervezek.

  Tavaly jöttem rá, mit akarok/fogok csinálni, ezt ha tervezem sem tudtam volna előrébb tervezni, mert a világ nem tartott ott. Már csak az országot kell eldönteni, meg befejezni a sulit.. és persze remélni hogy elmarad a világvége, amíg meg nem lesz a kis birtokom a marson. :)

  Szóval nehogy azt hidd, hogy most már öreg vagy, és mindennek vége, egy csomó mindent fel tudsz mutatni, amit egy frissdiplomás gyerek nem. Pl. valós munka meg élettapasztalatot.

  OKJ külföldön olyan szempontból érdekes, hogy anélkül akármennyit tudsz, nulla vagy. Dolgozni némi szerencsével szerintem dolgozhatsz, de ha bevándorolni akarsz vagy ilyesmi, akkor sokat számít.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert mondjuk ebben az országban akárhol is dolgozik az ember, nem fizetik meg, és csak a szívatás megy, és ez úgy tűnik sajnos nem is igen fog változni.


  A veszteseket mindenhol szivatjak!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló!

  Az a baj, hogy a PPKE-ITK-n igen magas szintű volt, és az elmélet diszkrét matekból, illetve analízisból is tök száraz módon volt leadva. A gyakorlat korrektebb volt, diszkrét matekból pedig kifogtam egy nagyon rendes nemrég végzett fiatal srácot tanárként, de hát az analízis esélytelen volt. Ott lett -2 év.

  Utána átmentem OE-NIK-re, hogy beginning of a new life, "mindentbeleadokazértismegcsinálom", stb, sokkal jobban bejött a társaság/légkör, a matekokból kevésbé volt nagy a tananyag, és sokkal korrektebb volt minden, csak hát tanulásig nem igen jutottam el. Elején úgy tűnt, hogy haladok a többiekkel, de hát az első ZH-knál jött a nagy pofára esés, és végül a második félévben ismét passzívra kellett átmennem.. Szakmai tárgyak itt is jók lettek, csak hát b...hattam.

  Dolgoznom a továbbiakban is muszáj lesz, családi körülmények nem kicsit megváltoztak az elmúlt években anyagilag, valamint a passzív féléveim alatt erősebben nyomtam/nyomom a melót, amivel több pénzt kerestem, és hát ennek megfelelően az állandó, mindennapi kiadásaim is megnőttek (pl dohányzás, saját autó). Ezekre sajnos valahonnan elő kell teremtenem a rávalót, nincs az az isten, hogy a kocsimtól megváljak/tömegközlekedjek (akinek van az tisztában van ezzel) úgyhogy a melót (amit különben szeretek csinálni, és ez a lényeg) nem tudom abbahagyni, mivel a család nem tudja a bukszámat megtömni minden hónapban, meg egyébként sem tennék. És ez így van jól, elértem, amit elértem, van, amim van, olyan amilyen, de az az én érdemem.

  Persze emellett minden nap egyetemre bejárni, heti pár nap melózni, tanulni (abból is amit nem szeretek) kicsit kimerítő, és 22-es csapdája.

  Meg ott van az is, hogy mire az egyetemet befejezném így is sok pénzt kéne befizetnem a rengeteg elúszott kredit miatt (ami nyilván még nőhet), na meg ha most visszamegyek semmi sem garantálja, hogy most sikerülni fog.

  A fő gond az, hogy lassan 23 leszek, és papírügyileg gyakorlatilag ott tartok, mint aki idén érettségizett le, azaz semmim nincs.

  Persze értem én, azért OE-NIK ad valami képzettséget, papírt, amit egy OKJ-val sehogy sem lehet összehasonlítani, meg a szakmai tárgyakból szerintem igen korrekt oktatást kaptunk, ami OKJ szinten nem várható el/nincs is rá idő, de azért valamit csak tanítanak OKJ-n is, meg valamit csak lehet vele érni, nem?

  Esetleg külföldön nem ér többet egy OKJ? Mert mondjuk ebben az országban akárhol is dolgozik az ember, nem fizetik meg, és csak a szívatás megy, és ez úgy tűnik sajnos nem is igen fog változni. Persze vannak kivételesen szerencsések, mázlisták, de erre ugye nem lehet építeni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehogy már matek miatt feladd! Járj különórákra, fog ez menni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az OKJ-s papíroknak, semmi értéke ebben a szakmában, sőt kifejezetten negatív előítéletek társulnak hozzájuk, akkor már inkább egy ZS kategóriás vidéki főiskola diplomája
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt találsz egy hasonló topicot.

  --

  Az informatikai irányú OKJ-s képzésekről nincs jó véleményem, elég negatív dolgokat lehet olvasni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék a szoftverfejlesztő, valamint webprogramozó OKJ képzésekkel kapcsolatban, hogy mi a véleményetek róla, van-e értelme, valamint Budapesten hova lenne érdemes menni, államilag támogatva?

  Jó pár éve aktívan dolgozok egy kis cégnél, főként php (OOP)/mysql alapú weboldalak fejlesztésével, ami suli mellett anyagi kiegészítésnek korrekt, szeretem is csinálni, de hát versenyképes fizetésről nem beszélhetek, értem ezalatt azt, hogy amiből egyedül fent tudnám tartani magam.

  Nem tartom magam zseninek, de azért szerintem jelentős tapasztalattal rendelkezem ezen a területen, főleg olyan emberekhez képest, akik elvégeznek egy ilyen OKJ képzést, és kikerülnek a nagyvilágba.
  Tudom mi az a doctype, xhtml, css2/3, crossbrowser site, js, jquery, OOP, szép kód, meg még sok ilyet sorolhatnék.

  Középsuli után mérnök-informatika szakon próbálkoztam, előbb a PPKE-ITK, majd az OE-NIK intézményekben, de sajnos a matek tárgyakban elvéreztem, így utólag talán teljesen önhibámból, mivel egyszerűen olyan szinten nem fogott meg, és nem láttam értelmét ezen tárgyaknak a szakon, hogy nem tudtam magam rávenni a tanulásra, ezért kicsit kiábrándultam az egyetemi képzésből. Szóval, hogy miért nincs egyetemen informatika képzés, csak mérnök-info, az nekem nagy problémát jelent. Jelenleg még az OE-NIK intézményében passzív státuszban vagyok, de az előbbiek miatt igen valószínű, hogy otthagyom, és szoftverfejlesztő vagy webprogramozó OKJ képzéssel folytatnám.

  Tudom, nagyon nem ugyanaz a kettő szintje, de a fentiek közlése után azt szeretném megkérdezni a rálátással rendelkező tagok közül, hogy milyen esélyekkel indulnék egy ilyen OKJ-s papírral munkát keresni, illetve nagyjából ezzel milyen fizetést lehetne kapni papíron kezdőként, valamint a későbbiekben? Tapasztalataitok alapján.

  Tudom a papír önmagában semmit sem jelent, mégis azért kell az elhelyezkedéshez, illetve a fizetést valamilyen szinten meghatározza, és hát az érintett OKJ tanfolyamok kódja 54-el kezdődik, ami nem felsőfokú képesítést ad, hanem csak emelt szintűt.

  Teljesen zsákutca, vagy azért természetesen autodidakta tanulással (ez eddig is megvolt az érintett területeken) el lehetne-e érni ezekkel valamit az életben? Jelenleg úgy vagyok vele, hogy más lehetőséget nem igazán látok, meg ha megcsinálom, abból baj nem lehet, max folytatom az egyetemet a későbbiekben fizetősként valahogy.

  A neten keresgélve elég negatív infókat lehet olvasni ezzel kapcsolatban, ezért is bátorkodtam itt rákérdezni erre a dologra. Egyetemeken nem csak én jártam így, úgyhogy gondolom nem vagyok egyedül ezen az úton.

  Az egyik helyen (Számalk) a nappali szoftverfejlesztő képzés már betelt sajnos, de pl az estin "képzésen" még van hely. Így ugye még kevesebb az óraszám, ami tanításilag negatív dolog, de itt esetleg szert lehetne tenni néhány komolyabb kapcsolatra is. A céges főnököm járt ide sokadik papírt szerezni, úgyhogy a szintet ismerem, a macskakörmöket meg nem koptatnám a billentyűn. Ő javasolja, de hát neki már van egy diplomája, és csak egy újabb papír miatt járt oda. Nekem azért többet jelentene, főleg, hogy már 3 évet elpazaroltam az egyetemeken az életemből. Nem azt mondom, hogy a semmire, mert azért a 3 év alatt tanultam jó pár dolgot a szakmai tárgyakon belül, de hát papír az nincs róla, mert a matek tárgyak nélkül nem sokáig lehet továbbjutni... :( A kapcsolatokat is azért írtam, mert neki azért sikerült ott párat szereznie, és néhány jó projektbe/munkába betársulnia.

  Tudtok-e javasolni Budapesten valami konkrét helyet akár itt, akár privátban?

  Illetve ugye a fő kérdés, hogy a fent leírtakkal kapcsolatosan mi a véleményetek/tapasztalatotok?

  Előre is köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd