Mérnök informatikus egyetem elvégzése után
2011-08-22T22:17:28+02:00
2011-09-09T22:14:14+02:00
2022-07-24T11:21:16+02:00
 • Semmi különös, Java-s 'portálfejlesztés' akkor, amikor még nagyon kevesen értettek hozzá, meg mindenki azt hitte, hogy ez most megváltoztatja a világot, szal' aranyláz volt. (Hát, bizony én is néhány elvárt dolgot előtte való napokban 'tanultam meg' valamennyire.) Akkoriban bizonyos cégek irgalmatlan pénzeket szedtek össze befektetőktől, meg a nagy megrendelők is hatalmas pénzeket öltek elég bizonytalan projektekbe, és így csurgott a programozóknak is belőle valmennyi. Asszem úgy volt, hogy 10millió német márkáért ment a szoftver a fő megrendelőnek (egy nagy német mobilszolgáltató), a feladatot valami bizniszmenek cége kb. 0 hozzáadott értékkel továbbpasszolta 5 millió márkáért egy másik cégnek amelyik tudott is fejleszteni, én meg annak egy alvállalkozójának dolgoztam, de még így is csurgott szép pénz.:) Ez amúgy Hamburgban volt, ott amúgy is magasabbak a fizetések mint Magyarországon (dot com boom ide vagy oda).

  Érdekes volt a dot com boom feeling amúgy, a fejlesztés egy beépített hatalmas elagyott raktárépületben folyt, a meeting szoba egy nagy ezüstszínű űrhajó kinézetű ojjektum volt amely nem csak horizontálisan, de vertikálisan is a raktárépület közepén 'lebegett'. És persze dot.com cégek plakátjai mindenütt... És persze volt egy freelancer fazon, aki elárulta, hogy több mint kétszer annyit keres mint mi, szintén Java programozással... A lehetőségek határtalannak tűntek mindenki számára. Régi szép idők, mindenki hihetetlenül optimista volt...

  U.i: a feladataim elég hétköznapiak voltak amúgy egy feladat kivételével: írtam egy WAP böngészőt JAVA appletként.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bankot kellet rabolni, vagy mi volt a feladat 1.2M-ért? Bocs, csak barokos vicc volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nem fogok ügyviteli programot készíteni." Egy multinál sem fogsz csak gombokat nyomogatni, egy szürke kisegér leszel a sarokban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eredeti kérdésedre válaszolva amúgy, én is a BME-n végeztem Mérnök Informatikusként 1998-ban. Mindig programozóként kerestem a kenyeremet, mindig elég jó pénzért, a csúcs a DOT COM boom idején volt Hamburgban, akkor a fizetésem 1.2millió Forintra rúgott nettóban havonta.
  Igazán sok pénzt persze valóban úgy tudsz keresni, ha nem csak programozol, de a programozást felfoghatod egyfajta biztosításként: ha nem jön be a corporate karrierr vagy a startup vagy akármi más kockázatos dolog, jó dolog az, hogy valamiben szaki vagy, és el tudsz menni programozóként dolgozni, tisztességesen tudsz keresni.

  Amúgy ha nem csak a programozás érdekel, akkor is többfelé lehet nézelődni:
  - Lehet pl. usability-re, user interface designra koncentrálni és megcélozni egy termékmanageri karriert.
  - Lehet a corporate világra koncentrálni (MBA-t végezni, meg megtanulni kiismerni magát az embernek az enterprise bullsihtelésben)
  - Lehet az üzleti életet úgyis megfogni, hogy a startup világra koncentrálsz (lásd. Hacker News Paul Graham TechCrunch)

  De amúgy nem nagyon lehet ezt előre megtervezni, sokszor az élet sodorja az embert különféle témákba...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a tömör hosszú választ. Ebben viszont teljesen igazad van, hogy némi programozói tudásnak kell lennie a háttérben. Az egyetemen van egy kurzus ahol C#-ban WP7-re való alkalmazás fejlesztés. Érdekel a dolog, ezért jelentkezek is rá. Ha már java-t, tanultam, akkor nem árt egy másikfajta nyelvbe is belekóstolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyat is hallottam, hogy a kifejezett programozók, akik programokat írnak napi szinten a fizetésük jóval alacsonyabb egy olyan emberétől aki mondjuk ,,nem csak,, programozik.


  Hát jóhogy, persze hogy executive directorként netán managing directorként netán CTO-ként vagy CEO-ként többet lehet keresni, mint mezei fejlesztőként. Csak hát az érem másik oldala meg ott van, hogy titkárnőként vagy tesztelőként meg kevesebbet... Sőt általában rendszergazdaként is kevesebbet. Általában az, hogy nagyon sok pénzt keressél az nem megy könnyen. Vagy nagyon nagy tudás, vagy kitartás, vagy szoralom, vagy helyezkedés és politikai érzék (mások fúrása) kell hozzá. Azzal, hogy már az elején kerülöd a programozást, lehet sokat keresni is meg keveset is, nem igazán azon fog múlni. Bill Gates eleinte éjjel nappal programozott nem is akármilyen szinten, aztán mégis a világ leggazdagabb embere lett. Sergei és Larry is programoztak eleinte, nem is akárhogyan. Vannak persze olyan emberek is, akik már az elejétől fogva 'managerek' voltak, és úgy csináltak karriert IT-ben (pl. Steve Ballmer).
  Anno a BME-n nekünk még nyomattak olyan bullshitet, hogy mi egyetemet végzettek (ma Msc.) majd tervezzük a programokat, a főiskolások meg majd kódolnak. A valósághoz ennek semmi köze. A BME-nél sokkal jobb egyetemekről is kerülnek ki emberek (pl. Stanford, MIT), akik 'csak kódolnak' (igaz általában nemtriviális dolgokat és sok pénzért). A fizetés is nagyon változó, nem csak attól függ, hogy csak kódolsz-e. Persze egy nagyon magas fizetési szinten általában nem kódolnak az emberek, de oda meg mindenképpen nehéz eljutni.

  U.i: jó prgramozói tudással pl. bekerülhetsz közlegényként olyan cégekhez, ahol programozó feletti szintű emberként szóba sem jöhetnél (pl. egy jobbfajta külföldi multi Magyar részlege). Aztán esetleg mehetsz felfelé, talán... De ha egyből nem akrsz programozni, akkor meg max. tesztelőnek vesznek fel, ha egyáltalán, vagy esetleg mehetsz JóskaPista BT-hez 'rendszerszervezőnek' éhbérért. Szal' nem olyan egyszerű a dolog, hogy ha majd nem programozok, akkor sokat keresek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tanultam java-t, bár elég nehézkesen ment a megértése, én leginkább olyan területen szeretnék elhelyezkedni ahol nem napi 8 órában kell kódolni. Max. 1-2 óra kódolás/nap, de persze ezek még csak elméleti dolgok.
  Olyat is hallottam, hogy a kifejezett programozók, akik programokat írnak napi szinten a fizetésük jóval alacsonyabb egy olyan emberétől aki mondjuk ,,nem csak,, programozik. Ezért érdekelne olyan emberek véleménye is akik nem kifejezetten programozóként dolgozik.:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is 3-ad éves vagyok, de inkább úgy vagyok vele, hogy felveszek valami matekos(abb) tárgyat, mert már most látom, hogy nem akarok ügyviteli szoftvert írni.

  Céltól is függ. Én szeretek programozni, így egy programozós órának számomra nem sok értelme van, mert ha valamit ki akarok próbálni, akkor kipróbálom otthon. Tavaly felvettem a rubyt mondjuk, egy szenvedés volt, nem volt rá időm, rájöttem, hogy nem tetszik annyira stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Nem értek azzal egyet, hogy matekos tárgyakat vegyél fel választhatónak, mert a legtöbb (95%) fejlesztésben nem kell középiskolai mateknál több (de azt persze nem árt jól kell tudni). Állásinterjún vannak matekos kérdések, de nem NP teljes problémákat kell ez alatt érteni, hanem sokkal inkább olyat, hogy megérted-e amit mondanak, tudod-e matematikailag modellezni, és aztán valami egyszerű algoritmust írni rá. Ez úgy fog menni, ha sokat programozol, és akkor fog jönni magától, hogy kell lefordítani a gép nyelvére.

  Vegyél fel választhatónak inkább valami konkrét technológiával foglalkozót, pl ha szoftverfejlesztés érdekel, akkor valamilyen Java EE, .NET, Android, iPhone tárgyat, ha van, ezekkel sokkal többre mész. A tárgyak alatt úgyis kell valami házit csinálni, azt csináld meg igényesre, és az jó lesz referenciának is.

  Harmadévesként lazán dolgozhatsz már, Java/.NET könnyebb mint a C++ és talán keresettebb is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ez milyen állás? Milyen szerepkört töltessz be? Szakmai gyakorlatod volt már? Ha igen milyen volt? Bocsi a sok kérdésért, de érdekel:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is harmadéves vagyok. (Pontosabban ősztől leszek. Nem tudom, te hogy értetted.) Azért szólok mégis hozzá, mert téged
  minden mérnökinformatikus munkahelyi tapasztalat érdekel
  .

  Én eddig főleg távmunkában tevékenykedtem, de most kezd összejönni, egy komolyabb, állandó állás. Úgy tapasztaltam, hogy a kisebb cégeket nem igazán érdeklik, hogy hol végeztél és milyen eredménnyel. Az érdekli őket, hogy mit tudsz.
  Nagyon fontos egy jó referencia. Ez lehet egy hobbiproject, vagy egy elégedett ügyfél, aki beajánl valahová. (Nekem a mostani pl. így jött össze.)

  Fontos a szakmai gyakorlat is, és az is, hogy ott megelégedjenek veled. Nem tudom, nálatok mi van, de mi szakmai gyakorlat nélkül nem kapunk BSc-s diplomát sem.
  Ha a gyakorlati helyeden meg vannak veled elégedve, és te is velük, érdemes ott kezdeni a karrieredet.

  Jól jöhet továbbá egy MSc-s diploma és valami külföldi tanulmány/munka. Előbbit ösztöndíjjal (Erasmus), utóbbit szemfülességgel lehet szerezni.
  Egy MSc-s diplomával és egy jópofa diplomamunkával már multikhoz is sokkal nagyobb eséllyel pályázhatsz. Érdemes elvégezni egy-két nem kötelező matekos tárgyat is, mert (innentől másodkézből az általam ismert MSc-sek tapasztalatai jönnek) a felvételiken előszeretettel kérdeznek apró logikai feladványokat, amiknek a gyors és elegáns megoldásához nem árt egy kis matematikusi gondolkodásmód.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenkinek!

  Harmadéves Mérnök informatikus hallgató vagyok Infokommunikációs rendszerek szakirányon(Bsc). Érdeklődni szeretnék olyan emberektől, hogy akik már diplomával végeztek mennyi idő után találtak munkát, milyen munkát(konkrét megnevezéssel) és milyen fizetéssel? Meg vagytok-e elégedve a munkahellyel, stb.? Minden Mérnökinformatikus munkahelyi tapasztalatok érdekelnének.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd