Egyedi CMS Fejlesztése
2011-08-21T22:54:54+02:00
2011-08-22T16:04:16+02:00
2022-07-24T12:01:28+02:00
 • Nájsz ván. Igazi troll vagy, gratulálok.

  Egy nyilvánossá tett topicban az emberek azt írják le amit akarnak, főleg ha van véleményük. Csinálj privát fórumot, ahol te vagy az admin és hajrá. Nem a tiéd a topic, csak te kreáltad :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lenne mit felmutatni. De csak ha munkát ajánlasz. Ha terjeszteni akarnám a neten a munkáimat, akkor portfóliót csinálnék egy oldalon. Eddigi összes munkám úgy zajlott, hogy a referenciákat kinyomtattam, és élőben találkoztam az ügyféllel. Nem osztogatom csak úgy a képeket. Egyedi design-ok, konkrétan lemásolni nem lehet, de az alapötlet nincs levédetve. Így átalakítva, árulhatja úgy valaki más mintha az övé lenne. És nem a stílusom határoz meg. Az a lényeg, hogy jól dolgozzak. Ha bunkó paraszt vagy, de értesz a webdesignhoz, akkor csinálod mert az megy. Nem engem vesznek meg hanem a munkámat. Jelen esetben ez most ingyen megy. Még így is eléggé rosszul jövök ki belőle, mert min. 100 db sablon kéne. 100 db munkával, minimum 1 millát keresnék. Nem vagyok olcsó, de a minőség viszont 100%. Más az, ha nem teszed nyilvánossá (mint én) a munkádat, vagy pedig, hogy nincs mit kitenni.(amit te hülyeséged miatt feltételezel.) És igen. Ilyen a stílusom. Mert elegem van, hogy nem tudjátok mi a segítség szó, és a "ne" jelentése a főnevek előtt. Ne rávezetéseket adjatok, ne tanácsokat adjatok, ne kritizáljatok. Ez a topic azért lett létrehozva, hogy konkrétan segítsetek a fejlesztésben. Tehát ha nem segítetek konkrétan a fejlesztésben, programozással, sitebuilddel, akkor nem vagytok ide valók. Ha off-olgatni akartok, ott a gumiszoba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki nem jelentkezik a fejlesztői csapatba, annak nem való ez a topic.


  Milyen fejlesztői csapatról beszélsz? Egyelőre egyedül vagy. nova76 komolyabb annál, hogy veled szóba álljon.
  Azért kértem referenciát mert eddig csak azt sikerült bizonyítanod, hogy arrogáns vagy és lövésed sincs arról amiről beszélsz. Nem tudsz semmit felmutatni(referencia), hogy miért lenne veled érdemes egyáltalán szóba állni. Ha össze is jönne egy csapat, ott te lennél a leggyengébb láncszem. Hidd el hamar elzavarnának, már csak a stílusod miatt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem azt érzed, hogy ez ugyanaz, mint a másik topicban, csak itt kisebb az esély a befutásra (szerintem), mivel ott megírod a CMS-t, majd ők feltöltik tartalommal (ami azért menne nekik, hisz művészek vagy mik), itt meg készítesz egy programot amire nem is biztos, hogy van igény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 6 éve dolgozom, inkább szoftverek felületét tervezem. Webdesginnal még nem igazán értem el sikereket. Webdesign-ba pár hónapja kezdtem. És. Referenciákat küldök, ha munkát ajánlasz. De most ne térj el a témától. Az egyedi CMS a lényeg. De fogalmazok akkor mindenkinek konkrétabban.

  Aki nem jelentkezik a fejlesztői csapatba, annak nem való ez a topic.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Webdesigner vagyok

  Mennyire vagy tapasztalt? Esetleg tudnál néhány referencia munkát mutatni amit te készítettél?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát lehet benne opensource. Csak ne egy egészet alakíts át. Tehát megírni előlről a nagyrészét, de kb 25-30%-a lehet opensource. Egy a lényeg. A felénél kevesebb legyen az ami másolt/átalakított. A többit sajátból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Izé.. én elhatárolódom. Nem én voltam, azt sem tudom, mi történt.. tényleg, mi történt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van ötleted a végtermékre? Akkor próbáld meg az ötletedet dokumentáld minél részletesebben. Már ennek a dokumentumnak az elkészítése is jelentős munka. (és sokat segít a programozóknak)

  Igen, egy szoftverterméket kitalálni, a specifikációt jól megírni nagyon nehéz munka, pláne egy komplexitás felett.
  Pl. én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt igazán jól tudná csinálni, de korábban nem volt programozó.
  Találkoztam egy zseniális emberrel, aki soha nem programozott és mégis ő volt a vízionárius egy jól kitalált szoftvertermék mögött (hihetetlen domain ismerete volt), de neki a keze alá dolgoztak techinkai termékmanagerek, nem személyesen írta meg a végső speceket.
  Sőt azt állítom, hogy ha valaki Wördben ír egy követelményspecifikációt és még soha nem programozott, akkor a Word doksi alapján meg lehet mondani, hogy milyen gyorsan tanulna meg programozni ha akarna.

  Aki nehéz szoftver projektet/startupot indít, annak legjobb, ha ért az üzlet-UX-domain-fejlesztés 4-es közül 3-hoz legalább középszerűen és legalább 1 dologhoz magas szinten szvsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pénzt opensourceból is lehet csinálni. A triviális és direkt mód az AGPL + fizetős dual licensz, a többi módszer ennél indirektebb és fondorlatosabb.

  Nekem (és mások is vannak így) a startup toborzással az szokott a gondom lenni, hogy elég nehezen bízok meg másokban.

  A legtöbb sikeres projekt mögött van egyetlen ember, akinek van egy erős víziója, és olyan core-kompetenciái, amelyek kritikusak a projekt szempontjából. Ritkábban van olyan, hogy 2 ember indít valamit, de ahhoz nagyon szerencsés egymásratalálás kell. A többik jellemzően akkor csatlakoznak, amikor ez az egyetlen (esetleg 2) központi ember már felépített valami figyelemreméltót, amihez érdemes csatlakozni.

  Ehhez a projekthez pl. egy fejlesztő-architekt-UX-expert szerű kompetencia lenne a legfontosabb (meg persze CMS piacismeret). (Cégeknél termékmanagernek vagy architeknek neveznék.) Ha egy (esetleg 2) ilyen ember alkot valami figyelmereméltót, akkor ahhoz már jobban csatlakoznának többen.

  Én pl. a saját projektemet azért is csinálom egyedül, mert nem vagyok benne biztos, hogy a víziót, stratégiámat, stb... el tudnám magyrázni másoknak, vagy nem kellene-e túl sok kompromisszmot hoznom. Meg eleve csak olyat vennék be, aki nálam fontos témákban jobb. Tehát mivel a startupvilágot közelről figyelem 3-4 éve, nemigen fogadnék el magam felé üzleti vezetőnek olyat, aki legalább 3-4 éve nem követ ilyesmit: Hacker's news. Termékspecifikátornak, UX expertnek is olyat vennék be, aki ebben nálam jobb (pl. valahol termékmanagerként UX expertként dolgozik, legjobb, ha van ilyen blogja, hogy lássam, hogy nyomonköveti ezt a témát, pl. az alap ez: UI patterns ).
  Mivel én fejlesztő vagyok, fejlesztőként is olyanal állnék össze, aki hasonló, vagy több háttértudással rendelkezik mint én .

  Ne mondom, hogy nem lehetne másképp, de számomra a legegyszerűbb eleinte egyedül csinálni mindent, (egy ponton esetleg befektetőt találni) és később fizetni másoknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha opensource cms-t akarsz csak átalakítani,és nem újat írni, akkor kiszálltam

  Ha semmi opensource nem lehet benne, akkor én meg bele se szállnék. Egy emberöltő kellene ahhoz (ha egyáltalán elég lenne) hogy akár DS317 terveit megvalósítsd. Gondolj itt egy TinyMCE-re, vagy jQuery-re, és jQuery Tree-re. Ilyeneket nem fog senki sem elölről megírni. De én például valami PHP keretrendszer ötletét sem vetném el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak szóltam hogy ez így felesleges energiapocsékolás. De csak hajrá!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ki a fene mondta, hogy profi fejlesztő kell? Az is jó, ha 2-3 kezdő fejlesztő jön segíteni, hogy legalább az alap meglegyen. Ha meg neked annyi pénzed van rá, akkor csinálj te. Ha meg nem akarsz fejleszteni CMS-t, akkor ne itt papolj. Na meg ha neked sincs pénzed rá, akkor meg ne te dumálj. Ha nem segítesz konkrétan a fejlesztésben, akkor pápá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint írtam, profi fejlesztő nem áll le neked ingyen kódolni. Ha meg valaki ebből akarja összehozni magának a referenciát az már régen rossz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mit akarsz finanszírozni? Mondtam. Legalábbis én csak úgy vagyok benne nova76 projeectjébe. Ingyen. ha itt most valaki programmer csak pénzért hajlandó megcsinálni, az ne is jelentkezzen. Nem alkalmazzuk, mert mi is úgyanúgy beledolgozunk mint ő. Azt hiszitek, hogy ó, mi csak photoshoppolgatunk, de a programozó közben keményen gürizik a kódon. Mi is keményen dolgozunk. Sok template van a világon. Ki kell találni a színvilágot, elrendezést, és hogy ez mind egyedi legyen, és min. kell 100 db tmp, amiből nem csak a felhasználói, de az adminfelületet is meg kell tervezni, hiszen a tmp váltásával az adminfelület is változik. Minden gombhoz külön megcsinálni a 3 fajtát. mikor csak van, mikor az egér felette van, és mikor benyomják/benne vagyunk. És mégis bevállaljuk ingyen.

  Openszorszból max. a támogatásokból lehet megélni,


  Ki a fene akar ebből megélni? Ez csak egy kis mellékest hozna, és csak is akkor, ha az emberek rendelnek prémium cuccost. Ha meg nem rendelnek nem baj. Legalább nekünk is van egy CMS-ünk, ami olyan amilyen nekünk kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt már elismerem h jótanács...hát. A láthatatlanná tevésről nem tudom, hogy lehet megoldani, ed én azt találtam, h egy darabig használtam a PHP-Fusion-t. Ahhoz találtam egy tmp-t, az Ambient-et. Át akartam volna írni az index.php kódját, hogy ne lengyel legyen a naptárazás meg ilyenek. És mikor megnyitottam a .php fájlt, üresnek jelezte. bármelyiket amelyiket megnyitottam. Próbáltam jegyzettömbbel, notepad++-szal, easyPHP-val, de egyik se jelenített meg semmit. Azt kéne nekünk is megoldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz fordítva ülsz a lovon.

  1. Egy projektet nem úgy csinálunk meg hogy nekiesünk aztán majd kitaláljuk miből fogjuk finanszírozni.

  2. Az openszorsz inkább úgy szokott működni, hogy valaki belerak egy rakás pénzt, aztán ha esetleg nem váltja be a hozzá fűzött reményeket akkor openszorszosítja. Vagy már eleve úgy tervezi, hogy nem lesz belőle bevétel, de neki megoldja a problémáit. Vagy csak alá akar vágni a más területen is tevékenykedő konkurenciának.

  3. Ha egy nyílt forrású kódot bezársz (amit egy GPL estén nem is nagyon tudsz megtenni) akkor azt finoman szólva nem szokta kitörő örömmel fogadni a community. A legkevesebb amire számíthatsz egy konkurens fork az előző verzióból. Persze, csak ha van community.

  Openszorszból max. a támogatásokból lehet megélni, de ehhez legalább drupal szinten kell hogy elterjedjen a dolog. Ehhez pedig most vagy egy nagyon-nagyon nagy kalap pénz kellene (fejlesztőre, reklámra), vagy egy időgép ami visszaröpít abba a korba amikor még nem volt 30 másik ilyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A miénk ne legyen az. Csináljuk meg úgy az első, második "nyomi" verziót opensource-re, aztán mikor már viszonylag jobb szinten van a CMS, akkor zárjuk le a kódokat, hogy ne lehessen látni, ha megnyitják a php fájlokat.


  A php file-okat hogy zárod le, teszed "láthatatlanná"?

  Illetve szerintem akkor kapcsolódnának be igazán többen a projektbe, ha már van egy működő verzió, ami valamennyire használható, érdemes kipróbálni, lát benne fantáziát a sok user (ahogy írtad valamilyen szinten lesz a CMS).

  Amíg ezt eléritek, addig csak páran fogjátok fejleszteni.

  Szóval nem értem, hogy ezzel a módszerrel mit nyertek.
  Mielőtt megint nekem támadsz csak segítségképpen próbálok társalogni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamit nagyon keversz. Te is olyasmi vagy mint akiről a kedves munkaadók c. topicban írt az első. Azt hiszed, h a webdesignernek be is kell programozni a tmp-t. Nem. A webdesigner photoshoppol, elkészíti a psd-t, elmenti darabokban.(header, content, menu, container, stb.) A Sitebuilder összerakja html+css-ben, a Programozó meg a többit. PHP, MySQL, JS, JQuery. Nem mint jelent NÁLAM a webdesignerség, hanem mit jelent átlagosan a világban. Régen azt hittem, hogy a webdesignernek kell a html+css-t elintézni, de amióta rájöttem, hogy arra van ember, úgy döntöttem azt kihagyom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Neked amugy mi megy? PHP-Programozás, SiteBuild, vagy WebDesign? Mildy meg én foglalkoznánk a designnal. És egy megjegyzés tőlem. Ha opensource cms-t akarsz csak átalakítani, és nem újat írni, akkor kiszálltam. Van egy tippem hozzá am. Pl ha már opensource. A miénk ne legyen az. Csináljuk meg úgy az első, második "nyomi" verziót opensource-re, aztán mikor már viszonylag jobb szinten van a CMS, akkor zárjuk le a kódokat, hogy ne lehessen látni, ha megnyitják a php fájlokat. És beindítani a mildy által felhozott prémiumrendszert, 1 sms-ért lehet megnézni a kódokat, 1 újabb sms-ért lehet a prémium design-okat, stb. És még1. A blog részhez, telefonos cikkírás. Én ezt régen a freeblog.hu-nál tapasztaltam. Minden oldalhoz, egy külön telefonszám generálódott ami igazából nem létezik, csak online generálódik. Ezt az admin megkapja, és ha távol van egy sz.géptől, akkor sms-ben megírhatja a cikket és automatikusan kint lesz az oldalon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van ötleted a végtermékre? Akkor próbáld meg az ötletedet dokumentáld minél részletesebben. Már ennek a dokumentumnak az elkészítése is jelentős munka. (és sokat segít a programozóknak)

  A webdesignerség mit jelent nálad? A html/css-t kened vágod, de js-ben már nem szoktál programozni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, PC-n még csak nem is programoztam. A munkámat csináltam, a cég szempontjából ingyen. Pusztán azért, mert akkoriban épp érdekelt a dolog. (üzemeltető voltam)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapvető különbség, hogy az nem volt unalmas. Gondolom te sem ingyenes Clipperes könyvelőprogit hegesztettél. Persze, anno én is sok mindent csináltam mint kezdő lelkesedésből, de ezek érdekes dolgok voltak, Pl. játék. De soha nem csináltam adatnyilvántartó programot hobbiból - márpedig a CMS ez a kategória. Illetve nem, egyet azért csináltam ezt is - még ZX-Spectrumon, a nagybátyámnak. De ez volt az első ilyen programom. Nem is igen volt jó semmire.

  Ha már túl vagy azon hogy mekkora királyság az hogy fut a mysql_query, akkor a CMS egy jókora adag favágás. Weben kreatívkodni inkább javascripttel lehet, Pl. egy js, flash, silverlight alapú játék összedobása érdekes, ilyesmit el tudok képzelni hobbi projektnek. Pláne úgy, hogy olyat hozol létre a szabadidődben amiből már van tizenegynéhány ingyen és nyílt forráskóddal, profik által összerakva, sok-sok ezer beépített munkaórával és hatalmas felhasználói bázissal. Ehhez hosszú távon nem hiszem hogy elég az "ezt én is meg tudom csinálni" mint hajtóerő. Különösen, ha már valóban meg tudod csinálni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elvégre mi a fenéért csinálná ugyanazt grátisz amit amúgy is nap mint nap csinál pénzért ?


  Például mert fiatal, lelkes és élvezi.
  Huszonx évesen én is éjjel-nappal a gép előtt ültem és ilyen, mai fejjel unalmasnak látszó dolgokkal szórakoztattam magam munkahelyen is, meg az első PC-m megjelenése után otthon is.
  (addig meg ott volt a ZX Spectrum )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alapvető gond az ezekkel, hogy egy idő után jó eséllyel sokkal komplexebb dolog lesz egy ilyen cucc bekonfigurálása mint leprogramozása.

  A másik dolog valóban a pénz kérdés. Az hogy programozók fejlesztenek hobbiból nagy rendszereket max. a hátulgombolósok hiszik el. Az összes nagy openszorsz cucc mögött profi (és jól fizetett) programozók vannak. És cégek akiknek valamiért megéri hogy az adott cucc létezzen akkor is ha nem hoz nekik bevételt.

  Egy CMS fejlesztése egyrészt nem olyan dolog mint egy látványosabb játék ami élvezet és kihívás, másrészt túl sok meló ahhoz hogy valaki hosszú távon oldaálljon mögé ingyen. Persze sok wannbe Bill Gates lehet hogy vállakozik a feladatra (ha már túljutott az új oprendszert Turbo Pascal-ban projekt elnapolásán), csak ők meg nem fogják tudni megcsinálni. A profi programozót ugyanis arról ismered meg, hogy nem fog ilyen openszorsz dolgokba beszállni ingyen, elvégre mi a fenéért csinálná ugyanazt grátisz amit amúgy is nap mint nap csinál pénzért ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ne kelljen a ketegoriastrukturat tobbszor tobbnyelven kialakitani.

  De lehessen. És itt kezdődnek a problémák. Mert másoknak meg pont az kell, ami neked nem.

  Egyébként nem ezek a legnehezebb részek. Hanem egy oldal kinézete. Egy oldal ugyanis nem egy blog, nem egy webshop, és nem egy CMS, hanem akár mindhárom és még másik 3 dolog egyben. Például egy webshop, ahol a termékhez tartozik leírás (mint egy cms/blog) hozzá lehet szólni (mint egy fórum), lehet értékelni, de közben meg lehet vásárolni. És közben ki is lehet fizetni. Mondjuk kérnek fentre egy CMS menüt, jobb oldalra kérik a webshopban található kategóriát, alá a 3 legfrissebb termék ajánlóját, középen van az aktuális tartalom (CMS, Blog, Fórum, stb) jobb oldalon pedig mondjuk van egy szavazómodul, vagy épp hírlevélre feliratkozás, vagy épp 1 kiemelt webshop termék reklámja. A CMS egyik menüpontja nem CMS bejegyzés, hanem egy kérdőív. És mondjuk alulra kérnek még egy második CMS menüt. Szóval ha ezt meg tudjátok úgy tervezni, hogy mindenféle PHP ismeret nélkül fel lehessen építeni egy ilyen oldalt bármilyen variációban, és lesz hozzá 1000 template, akkor majd lesznek sokan, akik ezt fogják használni. Persze hogy pénzetek hogyan lesz belőle, azt nem tudom. Talán felajánlásokból?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • bar idom nincsen csak nehany otletem:)
  -vegtelen melysegu kategoriarendszer (treeview contextmenuvel mint a win explorer)
  -field kezeles (text, datum, kepfeltoltes (drag and drop, multiupload,crop) rich texteditor). ezekhez cimkeket lehet adni. pl.: cikk(cim:text,bevezeto:richtextarea,galleria:kepfeltoltes) vagy termek(megnevezes:text,leiras:richtextarea)
  -minden kategoriahoz tetszoleges fieldset rendelheto
  -authorizacio:user csoport kezeles. kategoria szintenkenti jogosultsag pl.: van 5 fokategoria amit csak a superuser bovithet viszont egy masik csoport tetszoleges mennyisegu alkategoriat hozhat letre.
  -tobbnyelvuseg:egy fieldet rogton tobbnyelvuen fel lehessen vinni. ne kelljen a ketegoriastrukturat tobbszor tobbnyelven kialakitani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak érdeklődtem, nem lebeszélni akartalak. Akkor pápá!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem segítesz, ne nézz vissza a topicba. És a kritikák nem számítanak segítségnek. Ha nem adsz ötletet a fejlesztésbe, (a ne kezdjünk bele, bonyolult lesz az, duma nem érdekel) akkor a topic nem neked való, kár nézni. Nem gumiszoba. Éld ki ott a beszélhetnékedet. Ha nem akarsz konkrétan segíteni, akkor pá-pá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kötekedni akarok, de minek egy 182 milliomodik php-s CMS?
  Főleg amikor naponta elmondja magáról valaki itt a prog.hu-n, hogy csinál(t) saját cms-t?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd