Linux

Linux
2002-05-31T11:53:26+02:00
2003-05-27T00:05:20+02:00
2022-11-02T05:05:37+01:00
 • BME-n, ELTE-n vannak hegyekben, jo reszuk mukodik is. Anno en is nyuztam egy ilyet. 4 ember kellett, hogy odebbtoljuk, es szalagrol ment fel ra a VMS, de poennak, meg tanulni jo volt :)

  netchan

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem semmi, megneznek egyszer egy VAX-ot!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz, hogy nem linux, de attól még hasonló unix-like OS. Én a FreBSD -t használom. Elég egyszerű, számomra könnyebb az adott gépre optimalizálni minden alatta futó programot. A linux -os programok nagyon nagy részét futtatja.
  Teljesen automatán képes lefutni egy rendszer-upgrade, az alkalmazás-upgrade -el együtt. Ráadásul nagyon jól szerkesztett HandBook -ja van. Igaz viszont, hogy nem ismer annyi multimédiás eszközt, mint sok más hasonló unix-like rendszer. Nagyon tetszik még a *BSD egységessége (pl. a régi VAX gépeimen NetBSD -t használok).
  Szerintem nagyon jól szervezett az a rendszer, ami nyilvántartja az alája átírt szoftvereket, ill. segít telepíteni azokat.
  AZ egy ügy, hogy a /stand/sysinstall -on, meg a webmin -en kívül (ez utóbbi szinte majdnem minden unix-like OS -t ismer) nem sok konfigurálgató utility vagyon az alaprendszerhez, viszont a man és a HandBook a dolgok túlnyomó többségét egész jól leírja.
  Erőforrászabálásügyileg is elég jó (nalam egy 486 -os 16M rammal szolgál ki 6 win* -es gépet. (dhcp, samba, mail, print, es minimalis ftp) ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy tudok adni egy 1cds suset amit viszont nem lehet telepiteni hanem a cdrol fut asszem 7.0-s
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már elég régen használok elég sokféle linux distribet, én a következőket tapasztaltam: - Debian: a woody eléggé el van avulva (gcc, kernel, stb) viszont elég stabil. Nagyon kellemes az apt-get, viszont nem árt érteni a rendszerhez. - UHU: szépen fejlődő rendszer de látszik hogy nem túl rég kezdték fejleszteni. Ami legkevésbé tetszik az a telepítője, pontosabban az hogy semmiféle particionáló nincs benne. A konfiguráló tooljaitól sem vagyok nagyon oda. - SuSE. A 8.2-t nem ismerem csak a régebbiekkel találkoztam. Általában elég kényelmesek, a 8.x-es sorozatban a YAST egész jó, de az egész picit windowsos - nem egyszerű kitalálni hogy mit miért és hogyan csinál. Ráadásul tényleg elég sok benne az alfa állapotú program. - RedHat. Egész jó, csak nagyon hiányzik belőle a magyar nyelv támogatása. Régebben defaultból a fontjai is elég ocsmányak voltak, most nem tudom mi a helyzet. - Mandrake. Talán a legkellemesebb ezek közül, különösen a 9.1. Sajnos a Mandrake Control Center tényleg nem a legtökéletesebb, és a menüszerksztőjével nem lehet ékezetes betűket felvinni a menübe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jahu!

  1-Egérke
  Nem mozdul? Nézd meg az X konfig-file-jában ha protokollnak IMPS/2-van, írj PS/2-t, és fordítva. Nekem ez általában megoldja a dolgot, a telepítő rosszul ismeri fel a kergédet.
  Görgő? Ha sehogyan sem tudod rávenni az X-et, hogy kezelje a görgődet, utolsó megoldásként ajánlom az iwheel nevű segédprogit, nézz utána! Én nem mélyedtem bele, de anno segített, pedig csak elindítottam. Nem kellett konfigolni sem.

  2-Láma
  Nem akarok láma lenni, de úgy érzem, valamennyire már értek a linuxhoz, persze profi nem vagyok. Kipróbáltam már néhány ismertebb linuxot, és mivel volt egy ilyen szólás az elején, íme a...

  3-Tapasztalatok
  Kezdém vala egykoron Debiannal, mégpedig a Bo-val. Nagyon bejött, iszonyú jó volt megtanulni a konfigokat, megismerni, melyik konfig file mire jó, a sorai mit jelentenek. Ajánlom mindenkinek, mert olyasmi, mint a DOS a mai win-hez képest. Mert ugye a mai win-ben is ott a parancssor, de a winesek (minimum) fele nem tudja, mi az a copy parancs, meg mi az a relatív könyvtárhivatkozás.
  Aztán jöttek a "grafikusabb" linuxok, Mandrake, SuSE. A Red6-ot soemnem próbáltam ki, mert valamiért idegenkedek tőle. A Mandrake-et mindenkinek ajánlom otthoni multimédiás PC-nek, mert szerintem, ha jól (kézzel, nem grafikus vackokkal) be van konfigolva, kernel forgatva stb., akkor sokkal megbízhatóbb (szerintem), mint az igen jól támogatott SuSE, aminek tapasztalataim szerint a menüjének a fele nem indul (Segmentation fault, akármi).
  A Mandrake-ben ott a lehetőség kézzel konfigolni, kb. ugyanolyan, mint a Debian, de van egy-két egész jó grafikus konfigolóka. A DrakConf sem rossz, csak nagyon bugos, mert egyre-másra döglött meg a kezem alatt. Aztán megtanultam használni, és mára már nincs vele semmi bajom. Bár a HardDrake része elég logikátlan szerintem, de mindegy.
  A SuSE elég jól támogatott, látszik rajta, hogy komoly cég fejleszti. (Ezért ne szóljatok meg, de ld. Micro$oft: MSDN, support, komolyan foglalkoznak a termékkel, adnak infót a programozóknak stb.) Ezt is be lehet állítgatni kézzel, de maguk a programok nem elég körültekintően lettek (megitncsaxerintem) kiválogatva, mert (mondtam) nagyon soxor van Segfault pl. a multimédiás alkalmazásoknál, különösen a hangot, MIDIt kezelő progiknál. Amikor én próbáltam, a tényleg látványosan hatalmas "Hang" menüből ha 5 program elindult, az jó, és abból egy futott is tartósan, a többi meg SigSegv-t kapott, mior csináltam valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Használ közületek valaki ATI Radeon 9000 Pro kártyát linux alatt (momentán SuSE 8.1) 2 monitorral xinemara módban? Ha igen, akkor nagyon megköszönném ha írna nekem, ugyanis kifogytam az ötletekből...

  Előre is köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem megvan mind a 7db megírhatom, ftp-n csak live eval verzió és indítólemzet találsz!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ftp://suselinux.hu itt találsz iso-t
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • srácok... utolsó szalmaszálként hozzátok fordulok. kellene nekem egy suse linux egy lemezes disztibucio, de nem találok sehol. nem olyan boot disk kell, amivel aztán telepíteni tudom a linuxot, hanem egy önálló, suse lemez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egyszerűen csak rossz egértípust választottál ki (nem megfelelő gombszám, vagy pl. IntelliMouse-od van, és sima egeret választottál, vagy valami hasonló). Két-három különböző egérprotokoll is van, és ha nem a megfelelőt választod ki, akkor a meghajtó rosszul értelmezi a soros porton érkező adatokat, és ennek következménye az egér ugrálása.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egyellore meg az egeret sem sikerult beloni Debian Woody ala.. Ha megmozditom az egeret akkor a mutato osszevissza ugral a kepernyon Van vkinek esetleg vmi otlete hogy miert ilyen?
  Amugy ha jol tom a gorgot vhogy ugy kene beallitani hogy az:
  Option "ZAxisMapping" "4 5"
  sort hozzaadjuk a XF86Config-4 file-hoz az eger beallitasanak reszenel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello.

  ha mar linux:
  van egy A4tech sww-21-es egerem.
  Aki nem ismerne: ps/2-es, es egy scroller van rajta.
  Hogyan lehet beloni X11 alatt a scrolllert?
  Zoli

  (ez meg mindig jobb tema, mint a ki mit hasznal...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolod, hogy csak Win alatt vannak lámák, illetve Win alatt csak lámák vannak?

  A közhiedelemmel ellentétben a "láma" egyébként nem a tudatlan embert jelöli. Ilyenből ugyan rengeteg van, azonban ezt hibának felróni nekik (hogy ti. nem tudják mi az a kernel, a mnemonik, vagy mondjuk a TCP/IP) butaság. Egyszerűen nem ezzel foglalkoznak, ezért nem is ismerik. Szerintem mi is kb. ugyanannyira értünk a repülőgéptervezéshez, a mosógépjavításhoz, vagy a akár csak a közlenézésnek örvendő könyveléshez is, mint amennyit a legtöbb ember a számítástechnikához. Aztán mégsem járunk mindannyian "hülye vagyok, még a könyveléshez sem értek" felirattal a homlokunkon.

  A "láma" inkább azokat jelöli, akik azt hiszik, hogy minden tudnak, de közbe szinte semmit - csak éppen picit többet, mint a halandó nyúzer. Ilyen emberrel pedig állítom, hogy gyakrabban találkozik az ember Linux-os, mint Windows-os körökben.

  Az indulatok elszabadulása előtt felhívnám mindenki a figyelmét a "gyakrabban találkozik ... mint" kifejezésre ami nem ekvivalens a "csak ilyennel találkozik"-kal, és pláne nem azzal, hogy Windows-os körökben nem találkozik ilyennel az ember. Akinek nem inge, ne vegye magára! De sokaknak illene már inkább kimosnia...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem az a kérdés, szerintem, hogy: "Kinek milyen Linuxa van?", mert ennek semmi értelme: azt érdemes felrakni, amit ismersz, és ami az adott célra a legmegfelelőbb. Pl. Server - Debian, Munkaállomás (X-el) lehet Suse, RedHat stb.

  Hanem az a kérdés, hogy "Ki miért használja, milyen jó tapasztalatai vannak vele, és mi az amit a sok láma WinFan nem tud "
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már csak azt nem értem, hogy ha LEGJOBB és LEGSTABILABB os-ről akarsz beszélgetni, akkor miért ezt a címet adtad a topicnak?

  PS: Jó lenne azzal a dolgot kezdeni, hogy definiálod a "jó" és "stabil" fogalmakat. Csak, hogy mindenki ugyanazt értse alatta...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Ez a téma azért készült, hogy lehessen írogatni a legjobb/legstabilabb os ról!
  Kinek mien Linuxa van? q:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd