HTML5/CSS3 színátmenetek

HTML5/CSS3 színátmenetek
2011-08-15T23:55:55+02:00
2011-08-16T08:53:23+02:00
2022-10-26T08:46:22+02:00
 • Most erre mit mondjak? Azt, hogy a böngészőgyártóknál reklamáld meg, hogy miért nem támogatják a W3C által rögzített szintaxist/módszert?


  Dehogy reklamálom, kiszedtem a lekerekítést arról a pár divről. Nem ér annyit az egész. Amúgy is tennének rá magasról sztem.

  Megjegyzem, ezt és ilyeneket soha senkinek nem jut eszébe megreklamálnia ill. felháborodnia ennek kapcsán azon, hogy a Firefox mennyire nem szabványkövető, a Chrome mennyire nem szabványkövető és az Opera mennyire nem szabványkövető (amelyek szintén nem ismerik a W3C-féle szintaxist);


  Az én véleményem mindig az volt, hogy csak szívás a több böngésző implementáció, hiába a szabvány, ha nem követik.

  Mondok jobbat: IE6 alatt is megy ill. ment mindig is.


  Ezt tudtam, egyszer egyik munkatársam csinált ilyen hátteret anno, csak azt teszteltem, hogy ie9-ben is menni fog-e.

  Ez azért van, mert ez a DX filteres dolog még tíz éve lett kitalálva, amikor a lekerekített sarkok még kéjes gondolatok sem voltak a W3C illetékeseinek fejében sem. Ha most másként működne, mint anno, akkor meg az lenne a baj


  Hát ok, de valahogy továbbfejleszthetnék, ha már a többi böngésző tudja, hogy egy lekerekített divben színátmenet legyen.

  Majd ha tuda az IE - meg a többi böngésző is - a W3C-féle színátmeneteket (is), akkor majd az jól működik, és nem a teljes befoglaló téglalapot tölti ki.


  Ok, akkor majd átalakítom a weboldalam, ha kihaltak azok a böngészők, amelyek nem tudták, addig meg lesznek nem lekerekített divjeim. (fallback-es megoldást nem akarom, nincs kedvem színátmenetes képeket csinálni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg a fallback rész értelmeződött ie9 esetén, és a kép a rossz. De azért érezzük, hogy ez így nem az igazi, nem? (a böngésző típusonként/verziónként eltérő megvalósításokra gondolok)

  Most erre mit mondjak? Azt, hogy a böngészőgyártóknál reklamáld meg, hogy miért nem támogatják a W3C által rögzített szintaxist/módszert?

  Megjegyzem, ezt és ilyeneket soha senkinek nem jut eszébe megreklamálnia ill. felháborodnia ennek kapcsán azon, hogy a Firefox mennyire nem szabványkövető, a Chrome mennyire nem szabványkövető és az Opera mennyire nem szabványkövető (amelyek szintén nem ismerik a W3C-féle szintaxist); és hogy ezért milyen ócska szennyböngészők ezek amiket csak 80-as IQ alatt használ bárki is. Bezzeg amikor találnak valamit amit az IE nem úgy tud - de tudja, csak másként, sokkal régebb óta -, mint ahogy a W3C utólag kiokoskodta, hogy hogyan legyen... Akkor aztán megnézheti magát!

  SZERK: Kipróbáltam gyorsan a példát, amit linkeltél, és megy ie9 alatt

  Mondok jobbat: IE6 alatt is megy ill. ment mindig is.

  csak az a baj vele, hogy kitakarja a divecském lekerekített sarkait. (border-radius: 5px;)

  Ez azért van, mert ez a DX filteres dolog még tíz éve lett kitalálva, amikor a lekerekített sarkok még kéjes gondolatok sem voltak a W3C illetékeseinek fejében sem. Ha most másként működne, mint anno, akkor meg az lenne a baj.

  Majd ha tuda az IE - meg a többi böngésző is - a W3C-féle színátmeneteket (is), akkor majd az jól működik, és nem a teljes befoglaló téglalapot tölti ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg a fallback rész értelmeződött ie9 esetén, és a kép a rossz.
  De azért érezzük, hogy ez így nem az igazi, nem? (a böngésző típusonként/verziónként eltérő megvalósításokra gondolok)

  SZERK: Kipróbáltam gyorsan a példát, amit linkeltél, és megy ie9 alatt, csak az a baj vele, hogy kitakarja a divecském lekerekített sarkait. (border-radius: 5px;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáljátok megnyitni ie9-ben és ff-ben. Az első példánál pont ellenkezők az átmenet színei, ie9-ben meg teljesen szétesik a többi átmenetes példa.

  Igen, mivel IE9-hez nincs is CSS kód definiálva azokra a blokkokra, hanem - nyilván "fallback"-ként - egyszerűen csak egy-egy képet tölt be a helyükön, amik azonban egyrészt néhol rossz irányban tartalmazzák a színátmenetet, másrészt meg nem is elég szélesek (mármint a képek) a mai monitorokhoz, és background-repeat sincs definiálva rá - ezért "esnek szét" IE9 alatt a példák.

  Egyébként IE alatt is lehet ilyen színátmeneteket csinálni. Sőt, igazából IE alatt lehetett először ilyent csinálni, már tíz évvel ezelőtt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár napja esténként elkezdtem tákolni egy hobbi oldalt, és gondoltam kirakok egy gradientes hátteret az egyik divre. Ha jól tudom/tam, csak html5-ben lehetséges css-el leírni (nem kép repeatelésre gondoltam).
  Ok, gondoltam jó lesz az, max nem lesz gradientes régi böngészőkben. De amikor megláttam, hogy kell csinálni böngészőtípusonként...

  /* Safari 4-5, Chrome 1-9 */
  background: -webkit-gradient(linear, 0% 0%, 0% 100%, from(#1a82f7), to(#2F2727));

  /* Safari 5.1, Chrome 10+ */
  background: -webkit-linear-gradient(top, #2F2727, #1a82f7);

  /* Firefox 3.6+ */
  background: -moz-linear-gradient(top, #2F2727, #1a82f7);

  /* IE 10 */
  background: -ms-linear-gradient(top, #2F2727, #1a82f7);

  /* Opera 11.10+ */
  background: -o-linear-gradient(top, #2F2727, #1a82f7);


  CSS3 Gradient background

  Próbáljátok megnyitni ie9-ben és ff-ben. Az első példánál pont ellenkezők az átmenet színei, ie9-ben meg teljesen szétesik a többi átmenetes példa.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd