Hogyan működik egy chat?
2011-08-10T09:25:38+02:00
2011-08-11T18:24:14+02:00
2022-06-29T09:15:34+02:00
 • Chat != IRC (rfc ?1459)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A chat (avagy IRC) nem böngészővel működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek
  Restellem, hogy a keresésem nem hozott eredményt, csak miután Árnyék elárulta a kulcsszót. Így meglett az a topic ami szépen elmagyarázta a comet lényegét. Így megértettem, hogy miért nem működik ingyenes tárhelyen: az 1sec-es max_execution_time miatt.

  Köszi mégegyszer mindenkinek a fáradozást...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha böngésző a kliens, akkor long polling, egyébként meg egy sima TCP socket-en küldi a szerver az üzenetet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ajax esetén is 2 módszer van:
  1. Rendszeresen lekérdezed a szerverről, hogy van-e új hozzászólás (azért 15mp-nél gyakrabban). Ez az egyszerű megoldás.
  2. Nagy lejárati idővel rendelkező aszinkron hívásokat használsz, amelyek gyakorlatilag egy kliens oldalről létrehozott hosszabb ideig élő kapcsolatot jelentenek. Ha a szerver oldalt úgy írod meg, hogy z érzékeli a bejövő üzeneteket, akkor azonnal el tudja küldeni az adatokat a kliensre. A technológia neve comet, erre tudsz keresni a gugliban vagy itt a prog.hu-n. Többek között a gmail is ezt a technológiát használja. Viszont ez jóval alaposabb ismereteket ígénylő megoldás és a php nem feltétlenül a legalkalmasabb szerver oldali nyelv a leprogramozására. Ingyenes tárhelyeken ne is álmodj arról, hogy ez jól működne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legegyszerűbben ezt úgy lehet megoldani, hogy kliens oldalon AJAX hívással bizonyos időközönként (pl. 15mp) lekéred a szervertől az utolsó pár üzenetet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • AJAX-al.

  Pl. így:
  https://blueimp.net/ajax/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Arra lennék kíváncsi, hogy egy chat üzenet hogyan jut el a feladótól a partneréig.
  Odáig értem, hogy felkerül a szerverre, de a partner böngészőjét a szerver nem tudja frissíteni. Ergo vagy adott időközönként le kell kérdeznie a kliensnek, hogy van e üzenet, vagy egy program (java applet, pl) egy webservice-n keresztül kapcsolatban van a szerverrel és így értesül új üzenetről.
  Jól gondolom? Mai trendek szerint Ti hogyan csinálnátok chat-et?

  Köszi: Árpi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd