HTML5-ös animációszerkesztőt adott ki az Adobe

HTML5-ös animációszerkesztőt adott ki az Adobe
2011-08-03T08:28:39+02:00
2021-01-18T10:59:06+01:00
2022-10-17T11:40:38+02:00
 • As of November 2015, Edge Reflow, Edge Inspect, and Edge Animate are no longer being actively developed.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudom nem illik ilyen régi topicra commentelni de az a javascriptes kavarc bizony leváltotta a Flasht.

  Persze más világ volt ez 2011-ben, senki sem számított volna arra ami történt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv Nektek!

  Amikor először néztem ezt a "csodagyereket" olyan érzésem volt, mintha az MS Expression Blend-et koppintották volna le (UI oldalról). Ez a javascriptes kavarc véleményem szerint soha nem fogja leváltani az AS3-at, meg ami jön utána.
  Én webes cuccokhoz a Fireworks-öt használom, minden benne van az AI-ből és a PS-ből a webes témárkra és még több, egyébként Corel...
  Az 5.5-ös Flash-el meg egyszerűen maga a gyönyör mobilra/tabletre fejleszteni.

  A diák verziót pedig a Helyedben nem emlegetném, mert azt üzleti célra nem lehet felhasználni

  AS3 forever , üdv: Károly


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én grafikus vagyok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • O.o
  Illustrator, Aftereffects? Most tulajdonképpen mi is vagy te, webfejlesztő, vagy webfejlesztő-kiadványszerkesztő-animátor-nyomdászmindenes?
  PhotoShopot még megértem, bár sok esetben az is helyettesíthető, még ha csak több programmal is...
  Én is csak a Flash-t vásároltam meg, és PhotoShopból van egy régebbi tanuló verzióm. A többire nem érdemes pénzt költeni egy webfejlesztőnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, meg illustratort, photoshopot, aftereffectset, meg a tököm tudja mit kellene még. Flasht vettem, mert azt nem lehetett kiváltani semmilyen más programmal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szabadúszóként nem kell megvenned az összes Adobe bizbazt, esetleg a Flash-re lehet szükséged, másra nem.
  De a Flash-en kívül eddig nem volt igazán elterjedt, használható animációs eszköz. Ez talán az lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó kérdés... ilyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahm, akkor elnézést.
  De a végtermék gondolom flash-árban lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem végleges termék, csak egy előzetes változat - az ilyeneket szabadon letöltheted az Adobe Labs-ról és próbálgathatod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A döntés 3D-s perspektivikus döntés, vagy sima skew?

  Szerk.; lehet hogy hülyeséget írtam, kell ezért fizetni? Árat sehol nem találok hozzá...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem +1 felesleges vacaknak tűnik, amiért fizetni lehet. Szabadúszóként nem bírod megvenni az összes adobeos bizbazt, ha meg dolgozol valahol, még inkább elvárják, hogy a semmiből építs meg mindent, lehetőleg tegnapelőttre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, kipróbáltam a cuccost... hát, mit mondjak... nem tudom, mennyit lehet várni egy preview-tól, de ettől senki ne várjon sokat, egyelőre!
  Nyilván ez még csak egy "rápillantás", hogy mégis lássuk, milyen lesz majd a későbbiekben.

  A letölthető preview-ban három eszköz áll rendelkezésre, a nyíl eszköz, objektumok kiválasztására, áthelyezésére, méretezésére, a div, és a text (szöveg) eszköz, ill. van egy negyedik eszköz is, a kerekített sarkú négyzet eszköz, de ez tulajdonképpen egy megborderrádiuszozott div, nem is értem, logikailag miért választották külön (valószínűleg tradícionális okokból - a Flash-ben is külön eszközként szerepel).
  Div-nél állítható a neve, elhelyezkedés, méret, átlátszóság, kitöltés, és vonal színe (3 féle vonaltípus van, none, solid, dashed), lehet tetszőleges szögben forgatni a div-et, skálázni, dönteni, és az origóját mozgatni, és van még egy lehetőség (a program ékes angolsággal "Add Keyframe for Border Radii"-nak hívja, tán a háttérben egynéhány neológus is közreműködött itt Adobe-éknál...), amiről igazából nem tudom, mire való (Flash-es kollégák biztosan tudni fogják).

  Szövegnél lehet állítani az elhelyezkedést, méretet, átlátszóságot/áttetszőséget (kinek hogy tetszik), nyújtás/döntés/forgatás/origóáthelyezés itt is megvan, ezen felül a betűtípust lehet váltani, bár egyelőre csak 13x3 betűcsalád érhető el, de ezek felsorolásszerűen, ahogy a CSS fájlban használjuk őket, pl. "Verdana, Geneva, sans-serif", "Times New Roman", "Times", "serif", stb.
  Természetesen a szöveg mérete (px-ben, és em-ben), színe, is igazítása szintén állítható, valamint akad itt egy "Add Keyframe for Text Properties" nevezetű rádiógomb, amit hiába pipálok be, nem történik semmi, legalábbis látszólag (a gombból el is tűnik a pipa, tehát tulajdonképpen bekapcsolni sem lehet).
  Globálisan állítható a dokumentum neve, háttérszíne, mérete, és az overflow tulajdonsága (visible, hidden, scroll, auto).

  Van egy alap timeline, ami nem sokat tud, de azt legalább jól: objektumok elrejtése, zárolása, simított ("smooth") átmenetek létrehozása, csak az animált elemek megjelenítésének lehetősége, keyframe-ek, ill. az objektumok bizonyos tulajdonságai közvetlenül a timeline-ból is szerkeszthetők.

  Végül pedig, található még egy "Elements" ablak, amelyben "stage"-ekre bontva láthatók az adott "stage"-hez tartozó elemek, valamint, itt szintén elrejthetők és zárolhatók (új "stage"-t nem tudtam létrehozni).
  Nagyjából ennyit tud a program így, "preview 1" formában.
  Mentés egyelőre csak HTML formátumban történhet, megnyitni HTML-t, és "edge" formátumot tud, importálni pedig png, gif, jpg, jpeg, és svg képeket tud. Az SVG importálást kipróbáltam, tulajdonképpen egész jó, leszámítva, hogy a dokumentum méretét nem importálja (utólag természetesen be lehet állítani), ill. minden objektumot egyetlen, "SVGImage" objektumként kezel. A későbbiekben ez nyilván változni fog.

  Az elmentett HTML dokumentum szabványos, bár a validator dobott rá néhány warningot... emellé még készül legalább egy "edge", egy "css", és egy "js" fájl, valamint egy külön mappában ott figyel két "edge" kezdetű javascript szkript, és (ki gondolta volna) a jquery javascript fájlai, a program ugyanis jQueryt használ (jelenleg a jquery easing 1.3-at, és jquery min 1.4.2-t tartalmazza). Engem ez meglepett, azt hittem, az Adobe van akkor (és van olyan szorgalmas) cég, aki/ami nem támaszkodik ilyen külső megoldásokra, képes pótolni azt. Egyébként természetesen semmi gond azzal, hogy jQuery-t használ, csak meglepett...

  A program felülete valóban hasonlít a Flash-hez, de annál sokkal sötétebb (nekem túl sötét), amúgy a UI gördülékeny, használható, nincs vele semmi probléma. Egyébként (csak hogy ki ne maradjon a felsorolásból), az üdvözlőképernyő tartalmaz egy facebook like, és egy twitter follow gombot :)
  Helpet nem mellékelnek hozzá, a termék kódneve "Adobe Helium", a jelenlegi "preview 1" az 1.0.0.38.9626 verziószámot viseli.

  Ámen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez engem érdekel, tegnap már szemeztem vele...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd