Szoftverfejlesztői munka
2011-07-28T13:19:51+02:00
2011-07-30T18:34:48+02:00
2022-07-19T04:23:03+02:00
 • Akkor minek kérdezed meg tőle? Mondd meg, hogy ekkora kell, és kész.


  Hidd el, meg is mondja. Én is így dolgoztam legutóbb. Megmondták hogy 2 óra, akkor lehetett velem számolni pontosan 4 óra alatt be is fejeztem Akkor kezdtem el állást keresni, amikor közölték hogy 2 óra, és már csak 6 óra alatt tudtam befejezni. Biztos én lettem hülyébb, vagy csak öregszem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy itt hülyegyerekek ülnek akiket úgy vezethet bárki az orruknál fogva ahogy tud.


  Erre komolyan választ vársz? :) Nem fogsz kapni, senki nem fizetett azért, hogy véleményezzelek. A hozzászólásaid alapján prekoncepcióim vannak azért. :)

  Nyílván van egy határidő ami felett egy adott esetben teljességgel elfogadhatatlan amit a programozó mond, vagy ha annyira tehetségtelen, hogy annyi időre van szüksége akkor meg semmi keresnivalója tovább.


  Akkor minek kérdezed meg tőle? Mondd meg, hogy ekkora kell, és kész.
  Különben a 3x annyi nem vészes ahhoz képest, hogy ha az egyszer annyinak azt veszem, hogy minden simán és flottul megy. Mondjuk biztonsági ráhagyással kétszer annyi, aztán a többi összejön.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Gondoltam, hogy előbb vagy utóbb ez fog kijönni ebből a dologból, pedig igazából arról van csak szó, hogy én is úgy védem a hátsóm (és esetleg még pár emberét mert nem vagyok multi), ahogy tudom.
  Hiszen gondolj csak bele, amikor velveszel a cégedhez valakit dolgozni ő az elején egy de inkább két hónapig nem igazán termel semmit csak költséged van vele, ha még nem is ért kifejezetten ahhoz a technológiához, amivel a cég dolgozik akkor még több ez az idő. Igazából arra akartam rávilágítani, hogy azért nem is annyira rossz üzlet az, hogy ott vagy egy cégnél, aki esetleg elküld egy meglehetősen drága tanfolyamra kinevel és még ezért pénzt is kapsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Nem mondtam és nem is várom el nyílván, hogy mind a 3-4 otthon üljön, de folyamatos kereséssel előbb vagy utóbb meg lehet találni azokat az embereket akik beválnak.

  "Ebből szoktak lenni a "háromszor annyi várható elkészítési időt mondok, mint ami valójában" "

  Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy itt hülyegyerekek ülnek akiket úgy vezethet bárki az orruknál fogva ahogy tud. Nyílván van egy határidő ami felett egy adott esetben teljességgel elfogadhatatlan amit a programozó mond, vagy ha annyira tehetségtelen, hogy annyi időre van szüksége akkor meg semmi keresnivalója tovább.
  De megjegyzem, hogy nem működik másképp távmunkánál sem.
  Nyílván ott sem mondhatod azt pl. egy egyszerű mérlegelős adatrögzítő rendszerre, hogy 5 emberévig fejleszted, mert körberöhögnek és senki nem fog veled szóbaállni.

  Bocsi nova76, hogy itt reagálok és nem nyitottam a válaszomnak egy új bejegyzést de valahogy ide tartozik szerintem.

  Egy 80 táblás rendszer az azért nem akkor nagy. Én speckó több 100 táblás rendszereket is terveztem már és nem azt mondom, hogy mp pontosan de a tűrésbe bele fért. Igazából minden azon múlik, hogy mennyire ponosan van megtervezve és lebontva a feladat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem, hogy az ügyfélnek, aki fizet, kell alkalmazkodnia a programozóhoz. :) Inkább a programozó mondjon 2x annyit. De nyilván itt nem fél éves határidőkről, hanem egy kisebb lépés megvalósításának a határidejéről van szó, azaz napokról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jah, a kölyköket meg felneveli a villanypásztor. Aztán csodálkozunk nagyokat, mi lesz belőlük, pedig hány milliárd pocsékolódott rájuk az évek folyamán.

  Tetszik, nem tetszik, ha már család van, ott egy ember dolga a pénzt előteremteni, és az az apa (általában, kivéve ha háziemberi ambíciói vannak, anya meg jobban keres).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Például kinyitom a szemem és körülnézek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te aztán ezt honnan tudod?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ma egy programozói fizetésből nem tudsz egy 4 fős családot normális szinten eltartani.


  Egy családot két ember tart el...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • x-re megvan és x+10%-ra

  Hát mondjuk egy 80 táblás projektnél ezt felmérni nem kis előrelátásra vall. Szinte már jóstehetséggel kell legyen megáldva az illető. Általában lehet mondani egy körülbelüli időt, amit az ügyfélnek minimum duplázni kell határidőben és pénzben is. Ha Te ügyfélviszonylatban vagy a programozóddal, akkor azt veled szemben is el kell játszani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van 3-4 önéletrajzom és mondjuk 2 hónap után derül ki hogy nem jól alakulnak a dolgok, akkor abból a 3-4 emberből hány lesz még elérhető ? Másrészt, ha 2 hónap után ültetsz valakit az illető helyére akkor mennyit fog csúszni a dolog azon hogy az új ember beássa magát a régi kódjaiba ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem ez a 3-4 önéletrajzot mindig talonban tartok dolog arra emlékeztet, amikor multinál a vezetőségben ketten veszekednek, és mindannak a kicsi emberek isszák a levét valami kihelyezett cégnél. Olyan környezetben maximum vezető fejlesztőnek jó lenni, ha egy teljesen agyhalott vagy érzéketlenül nézni, ahogy hullik a sza* lefelé. Ami a kicsi emberek sorsát illeti, abban a környezetben dolgozni igazán egy élvezet lesz számukra

  De hát minderre ki kíváncsi itt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mind a 3-4 önéletrajz ül otthon a kisszobában, és remegve várja, hogy hátha kirúgsz valakit, akinek a helyére ülhet? (amíg őt is ki nem rúgod, persze..) :)

  Annak viszont igen, ha a programozó azt mondja, hogy x-re megvan és x+10%-ra sincs meg akkor a körmére kell nézni komolyabban.


  Ebből szoktak lenni a "háromszor annyi várható elkészítési időt mondok, mint ami valójában", munkáltatói részről meg a "az előző ember eltökölte az időt, úgyhogy legyen már meg tegnapra, de mivel neki már fizettem, akkor féláron" projektek...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legnagyobb rendszerek is kis alrendszerekből épülnek fel. Ezek megadott interfészeken keresztül kommunikálnak egymással. Ez utóbbit célszerű kőbe vésni, hogy ha az alrendszeren belül változik valami akkor ne kelljen ezt végigvezetni az egész rendszeren.
  Ami közös az általában az adatszerkezet, illetve az infrastrukturális API (jogosultságkezelés, eseménynapló, modulok, stb). Ezen túl mindenkinek a saját kis területével kell tisztában lennie. Szép is lenne ha Pl. a windowst úgy fejlesztenék Microsofték hogy az open file dialog box fejlesztője megbeszéli az NTFS fejlesztőivel hogy milyen legyen az NTFS által kezelt fájlnév maximális hossza, mert ő már felvette 200-nak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván van specifikáció, viszont képtelenség mindent átolvasni egy 300 fős cégnél. Sokkal egyszerűbb ha felveszed vele a kontaktot. De úgyis a legtöbb kérdésed azon a dolgon lesz, amit rajtad kívül még másik 6-7 ember fejleszt. Ha az egyik New York-ban van, a másik Indiában, a harmadik pedig Magyarországon, akkor az a fejlesztés minden lesz, csak optimális nem. Szvsz a távmunka az olyan projektekre jó, amit egyedül lehet végezni, csapatban nem olyan hatékony mint a személyes kontakt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  "Főállásban is elcsúszhat a projekt, akkor mit teszel?
  Kirúgod az alkalmazottat, és utána mi történik?"

  Folyamatosan tartok bent 3-4 önéletrajzot.
  Egyébként meg én sem vagyok híve a folyamatos programozó cseszegetésnek. Annak viszont igen, ha a programozó azt mondja, hogy x-re megvan és x+10%-ra sincs meg akkor a körmére kell nézni komolyabban.
  Másfelől meg sokkal egyszerűbb ellenőrizni a munka előre haladását azáltal, hogy közvetlen kontaktban állsz a programozóval és így nem csúszhat sokat a számonkérés meg nem egyenlő a cseszegetéssel.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Távmunka kb. 1/3 olcsóbb mint a főállás...ez tapasztalat.


  Szerintem nem olcsóbb, csak annak a költségnek a nagy részét, amit a munkáltatónak kellene fizetni (infrastruktúra kiépítése, szervizelés, fejlesztés, áram, internet, stb) átvállalja az, aki a munkát elvégzi.. bár szerintem Te is így értetted. Ehhez képest ha az ügynökségi ár 70%át mondom, a megrendelők többsége már húzgálja a száját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értelek.
  Amit írsz nem főállástól függ.
  Főállásban is elcsúszhat a projekt, akkor mit teszel?
  Kirúgod az alkalmazottat, és utána mi történik?

  Kis cégeknél a másik probléma, hogy a tulajdonos, főnök cseszegeti a progamozokat naponta, de a végén már óránként, mindenki ideges, és nem halad a fejlesztés.Neked meg havonta kell a bért fizetned, aminek a 50-55 % adó.
  Távmunkában kérek részszámlát és bemutatót tartok pl. 2 hetente, ez bevált.
  Az a baj sok megbízóval, hogy a végén akar fizetni , és nagyobb munkáknál ez nem megy, mert bevállal a távmunkás MÁS kis munkát is, hogy meg tudjon élni.
  Erre senki nem gondol a megbízóknál, pedig a megbízó érdeke lenne.
  Távmunka kb. 1/3 olcsóbb mint a főállás...ez tapasztalat.
  Nálam az 1/3-1/3-1/3 fizetés vált be.
  1/3 részszámla a munka felénél.
  1/3 átadásnál.
  1/3 + 2 hét a tesztelés után. A megbízó tesztel!Programozó saját programját nem tudja normálisan letesztelni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon fontos feltételt kihagytok.
  A környzetet, itt azt értem, hogy egyedül élsz, vagy családod van.
  Ma egy programozói fizetésből nem tudsz egy 4 fős családot normális szinten eltartani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon igazad van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fiatal lennék (úgy is volt) csak 8 órát dolgoztam, és főállásban.
  Majd jött a család, gyerekek, gimi, egyetem, rengeteg kőltség.Főmeló mellett még lehúztam napi 2-3 óra fusit. Hétvégén is, hogy meg tudjunk élni.
  Családfenntartóknál a hétvégi munka nem egyedi dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán lehet, miért nem lehetne? Amúgy csak diákhitellel lehet elvégezni az egyetemet, vagy mi? :) (nekem sosem kellett hitelt felvennem)

  Én reggel 10re megyek be, és 7kor felállok. Csak akkor lépek később, ha később is értem be ( 20-30percet szoktam késni :) ). A mostani munkahelyemen 2 év alatt egyszer mentem be hétvégén 2 órára beüzemelni valamit, oszt csóközön. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy idő után a gugli bőven elég a legtöbb problémára. Amire meg nem, abban jó eséllyel a kollégák sem fognak tudni segíteni, ilyenkor max. meg lehet kerülni a problémát.
  Ami a magányt illeti, az embernek van családja, barátai. Egy programozó ha tényleg dolgozik akkor mindig egyedül dolgozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még csak egy kis kiegészítés:
  Én folyamatában 3 évet dolgoztam itthonról. Valójában (legalábbis nekem ez a tapasztalatom) még nem is az volt a legfárasztóbb, hogy nappal munkaután rohangáltam (legalább akkor valakivel beszéltem aki egy humán volt többnyire :) ), hanem az a fajta magány és bezártság, amit szerintem hosszútávon meglehetősen nehéz elviselni. Egy cégnél persze nem annyira effektív a munka, mert egy kupac embernek mindíg van valamiféle zaja még ha nem is beszél (ami kit kevésbé kit jobban zavar), de cserébe emberek között vagy. A másik ha valamiben elakadsz (már csak azért is előfordulhat, mert épp egy újabb technológiával dolgozol és valószínüleg senki nem mindenható még itt sem :) ), akkor lehet, hogy van valaki a csapatban aki nagyon gyorsan ki tud segíteni és meg tudja adni azt a lökést, ami ahoz kell, hogy tovább tudj lépni. Persze ott a google is erre a célra, de sokszor van olyan eset, amit ott is nehéz megtalálni, vagy olyan helyzet, amikor nehézkes úgy megfogalmazni egy problémát, hogy a google viszonylag helyes választ köpjön már elsőre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Ha már ennyire szinten tartjátok a topikomat, ami nem mellesleg nagyon is pozitív nekem köszönet érte, akkor had mondjak én is valamit a témával kapcsolatban.
  Nekem volt/van is privát táv projektem, mindjárt 2 is. Nagyon jól is indult a történet pár hónapos meló nem kevés pénzért.
  Viszont elkezdett nyúlni a történet mint a rétestészta, nem lett feltétlenül több munkám vele, tehát fajlagosan ugyanolyan jól járok, csak a pár hónapra betervezett bevétel szétoszlott egy évre (jelzem nem az én hülyeségem miatt). Viszont sajna a számlák jöttek és valahogy bele fáradtam abba, hogy nappal projektek után futkostam meg a megrendelőkkel beszéltem este meg dolgoztam és így keletkezett az, hogy inkább "betársultam" egy céghez a kvázi napi fix 8-ért. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet mellette csinálni kisebb távmunkákat, de legalább mindíg van egy fix X, amiből nem mellesleg önmagában is meg lehet élni többnyire ha tényleg jó vagy és persze jó helyre ülsz be.
  Viszont sajna, amire most keresek embert azt tényleg nem tudom távba kiadni, de megígérem ha lesz ilyenem akkor is jövök ide olyan valakit esetleg valakiket keresni aki(k) mefelelnek a célnak.
  Másik oldalon viszont, volt már rossz tapasztalatom is a távmunkásokkal kapcsolatban. Ez ugye részint adódik abból, hogy ngyon sok ember (néha úgy érzem, hogy én is közéjük tartozom :) ) nem képes felismerni és elfogadni a saját korlátait és túlválalja magát mondván, hogy mit nekem 1-2 projektel több és ha pont az én projektem az amit nem fejez be időre, akkor ő legfeljebb szétteszi a kezét, hogy bocs legfeljebb elesik attól a párszáztól esetleg 1-2 milkától, viszont ha nekem meg olyan a szerződésem a megrendelőm felé akkor ingem-gatyám rámegy.
  No csak ennyit akartam mondani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem különböző szintek vannak. Van az a szint, amikor beáldozod a szabadidődet és "eladod". De van az a szint is, hogy már nem kell több pénz, drágább a szabadidőd.

  Amúgy 8 órás munkában is lehet jól keresni, ugyanúgy, mint távmunkában rosszul.

  Egyébként a távmunkának még az ami esetleg ellent mondhat, hogy a távmunkások általában egyszerre visznek 2-3 projektet is, és nem feltétlen marad idejük mindenre. Nagy leterheltségnél meg előjöhet a kiégés is, ami szintén nem tesz jót a bevállalt projekteknek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az IT-t nem lehet csak a pénzért csinálni. Aki ebben profi az ezt imádja, ez a hobbija, nyilván, hogy sok időt tölt vele. Gondolom amikor nem ezt csinálja akkor is jár az agya egy-egy részletproblémán.

  "az igazi programozó csodálkozik, hogy fizetnek azért amit amúgy is csinálna"

  Bocs, ha pontatlan, nincs kedvem most előtúrni, de biztos ismeritek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 8 órás melóból meg életed végéig fizetheted a diákhitelt, nemtom melyik a jobb

  Szerintem megér ennyit a plusz pénz. Én mondjuk hétvégén nem dolgoznék, sőt inkább a minél kevesebbre mennék, de ezt anélkül, hogy az ember bevállalná, hogy valamikor többet kell nem lehet.
  Amúgy meg a legtöbb 8 órás meló sem olyan, hogy bemész 8-ra 16-kor meg felállsz, szóval ez csak álomvilág.

  Persze, ha te vagy az istencsászár valamiben, akkor neked kinyalják a hátsód, csak arra a szintre el kell jutni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Reggel 7-12,13-19 dolgozom + 1 nap hétvége


  Képes voltál a nyugis, heti 5 napos melót elcserélni erre? Neked nincs életed öregem. Röhej... A több pénz ennyit nem ér... Jézusom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valahol 300 fejlesztő dolgozik és nem specifikáció alapján hanem szóbeli kommunikációval az régen rossz... Anno jártam olyan cégnél akik banki szoftvereket fejlesztettek AS/400-ra német nyelvterületre. A programozók szobáiban olyan elszeparált helyek voltak ahol nem is látták a másikat. Nekem mondjuk leginkább a nagyüzemi tojató tyúkketrecek ugrottak be amikor először láttam, de tény hogy nyugodt munkakörülményeket biztosított, ami egy programozónál aranyat ér...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd