Egy kis 'számelmélet', hogyan?
2011-07-20T13:44:14+02:00
2011-07-20T18:06:14+02:00
2022-07-24T13:11:17+02:00
 • Ha esetleg még alsóbb szintekben dondolkodnál:
  CMOS logika

  de ez már inkább elektronika :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • > Lehetne-e egy kicsit 'beszélni' arról, hogy ezen túlmenően mi történik a számítógép belsejében, hogyan értelmezi ezeket a számokat a PC/IC/CPU?

  Lehet, nem kapsz érte semmilyen büntetést (legfeljebb azért, mert a topik címének semmi köze a tartalmához). Ha szeretnél tanulni a dologról, például AST munkásságát ajánlom figyelmedbe, magyarul is kaphatóak a könyvei.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, a válaszokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem az, hogy "számokat" kezel az (elektronikus) (sz)ámítógép, az már valamilyen "absztrakció", értelmezés "megnyilvánulása",

  az elektronikus (sz)ámítógépek feszültségimpulzusok alapján működnek, az egyes impulzusokat tekintheted bináris számjegyeknek (bizonyos feszültségszint felett 1-es, alatta meg 0, vagy akár fordítva), az, hogy egy adott impulzus sorozat vagy (rendezett) halmaz (n darab egymás mellett/mögött) megfelel egy bináris számnak az meg csak nézőpont/megállapodás kérdése, bár nyilván azt is mondhatjuk, hogy ha a processzornak van mondjuk összeadó utasítása, akkor két bitmintán úgy működjön, hogy az eredmény megfeleljen annak, mintha azokat kettes számrendszerbeli számoknak tekintve összeadnánk őket, a gyakorlati megvalósítást (logikai kapuk) meg mások már leírták,

  szerintem, kb. ennyi...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nos, mehet sorosan és párhuzamosan is, sőt mehet darabokban (például 32bites adat négy egymás utáni 8bites darabban). Lényeg, hogy a külső 7F szám belül, a processzorban is összeálljon ugyanezzé. De még ez sem fontos, lehet mondjuk a negáltja (minden 1 helyén 0 és minden 0 helyén 1) - vagy tulajdonképpen bármi más, ami a tervezőknek megfelel, a lényeg, hogy a processzorban, mondjuk egy alkalmas regiszterben a külső információ valamilyen formában megjelenhessen.

  Konkrétan (mondjuk párhuzamos bemenet) minden lábhoz van egy bemeneti latch, ami adott jelre tárolja az adatokat, és a processzor belső buszára egy másik jelre tovább tudja küldeni. Egyszerű esetben ezzel már bent is van az adat, maga a latch lehet regiszter (mikrovezérlőknél szokták a bemeneti lábakat közvetlenül regiszterként kiolvasni), vagy megfelelő időzítéssel a belső buszon továbbítható a megfelelő regiszterbe (ami egy másik hasonló latch-sor.

  Ilyen alapszintű részletekre gondoltál?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, én is pont ezt akartam most írni.

  Esetleg a legalapabb alapokat megtalálja a 'logikai kapu' wikibejegyzésben:

  Logikai kapu
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Digitális technika 1 (digit 1), Digitális technika 2 (digit 2) tárgyakat tudom ajánlani a BME-ről. Google-el keress rá, jegyzetet is fogsz találni. Na ebben a 0-ról elmesélik a dolgokat. Digit 2 végére egy Z80-as procit felépítését ismertük meg jobban a végére (alapnak jó)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy gondolom, hogy pl. a 7F szám bináris alakja elindul tegyük fel egy perifériáról (mondjuk billentyűzetről, mert leütöttem a 'T' -t). Nos ez a szám elindul a 'maga módján' az ICH-n keresztül eljut a CPU-ig. Tehát legalább kettő Chip-en megy át. Eddig úgy ahogy rendben, de tegyük fel, hogy CPU egyik lábán sorban valamiféle Morse jelekhez hasonlóan sorban mennek a bitek. Vagy több lábon érkezik meg, nem tudom mit jelent ez a szám a CPU-nak. 'Persze' áramkörökön keresztül megy kapcsolókon keresztül, de a 7F szám a CPU lábain hogy jut be és ott hogyan, mit 'tesz'?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vegyük pl az összeadást. Bináris számokat a számítógép úgy ad össze, mint amit általános iskolában 'írásbeli összeadás' néven emlegetnek, csak éppen binárisan:

  0 meg 0 az 0, maradt a 0
  0 meg 1 az 1, maradt a 0
  1 meg 0 az 1, maradt a 0
  1 meg 1 az 0, maradt az 1.

  Ezeket a dolgokat fel lehet építeni ÉS, VAGY, és NEM kapukból. Sőt csak NEMÉS kapukból is. Azokat meg tranzisztorokból.

  Kb. ilyesmi nagyon alap szinten elmondva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lehet róla beszélni jó téma, csak kicsit tág. Mit értesz pl. értelmezésen? Mivel a számítógép nem értelemmel rendelkező lény, nem is értelmezi a számokat. Feldolgozza, tárolja, konvertálja stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vannak a számítástechnikában számok, amik kb. így néznek ki: 0FF8672345. Ezeknek a számoknak megvan a bináris megfelelője. Lehetne-e egy kicsit 'beszélni' arról, hogy ezen túlmenően mi történik a számítógép belsejében, hogyan értelmezi ezeket a számokat a PC/IC/CPU?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd