Oracle,SAP vagy MS NAV?
2011-07-11T10:24:33+02:00
2011-07-11T12:50:11+02:00
2022-06-29T20:22:36+02:00
 • Van, de biztosan nem annyi, mint SAP-ra vagy Oracle-re. Mo-n a Nav-os világ még elég kicsi, némi túlzással mindenki ismer mindenkit implementációs oldalon. Viszont itt komplikálja a dolgot az, hogy van ugye Nav (kisebb cégeknek) és van Ax (nagyobb cégeknek) és a kettő eléggé különbözik egymástól. SAP és Oracle esetén kisebb a különbség a nagyvállalati és a kisvállalati rendszerek között.

  Mo-n a nagyobb vállalatok körében (különösen a multik leányainál) a SAP a domináns rendszer, viszon számos esetben nincs Mo-n SAP üzemeltetés / fejlesztés, ezt gyakran a külföldi adatközpontokban végzik. Viszont a SAP tudás külföldön is nagyon kelendő, öreg kontinensünkön a SAP nagyon erős. Hátránya viszont az, hogy meg kell tanulnod a SAP saját programozási nyelvét, az ABAP-ot. ABAP-ot viszont nehezebb "ingyen" megtanulni, sokkal kevesebb hozzá az átfogó, ingyenes oktatóanyag.

  Oracle előnye az, hogy sztenderd java-ban, illetve az eléggé elterjedt pl/sql nyelven jól programozható, tehát szvsz könnyebb megtanulni a technikai alapokat.

  Viszont ha ilyesmiben gondolkozol, akkor a technikai tudás nem elég, erősen ajánlott a közgazdasági / számviteli / kontrolling dolgokba belemélyedni, mert különben nem fogod megérteni, hogy mit, miért csinálsz.


  Én azt tanácsolom, hogy próbálj egy olyan cégnél elkezdeni dolgozni, amelyik valamelyik ilyen rendszer fejlesztésével / implementálásával dolgozik (igazából mindegy, hogy melyiknél), mert csak ott tudod megtanulni a lényeges szakmai fogásokat. Ilyen ismereteket szabadúszóként nehéz elsajátítani. Ha már az egyik rendszerbe beleástad magad, akkor már lehet próbálkozni a szabadúszó fejlesztő / tanácsadó irányába vagy elmenni egy ilyen rendszert használó céghez dolgozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És a kis/közepes cégek felől van kereslet az üzemelésükre/programozásukra?

  (A .NET említése nélkül) te melyikre szavazol, amit közép távon érdemes lenne megtanulni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha .Net és azt akarod tovább használni, akkor MS Nav és a többit elfelejtheted.

  Viszont MS Nav még a nagy cégek között nem szerzett túl nagy részesedést, kis és közepes cégek használják csak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy a fenti 3 nagy vállalatirányítási rendszer közül melyiknek lenne érdemes nekifeküdni és megismerni? Melyikre legnagyobb a kereslet (vagy várhatóan nőni fog)?

  Programozásukban szeretnék részt venni.

  .NET-es vagyok, ha ezt szeretném továbbra is használni, akkor változik valahogy a sorrend?

  Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd