Elosztott számítási infrastruktúra project
2011-06-06T16:08:56+02:00
2011-06-23T11:06:04+02:00
2022-07-19T04:52:46+02:00
 • Azert az biztató, hogy az amcsik már most be akarjak tiltani, 1 hónappal ezelôtt meg joforman a letezeserol se lehetett tudni :D

  Egyetlen file-t kellene csak minden felhasznalonak megvédenie a gépén, hogy elkerulhetok legyenek a lopások. Viszont hamisitani nem* lehet, ez jó benne.

  *kiveve, ha van akkora szamitokapacitasod, mint az osszes johiszemi minernek egyuttvéve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úú azért néha jól jönne egy ilyen rendszer!
  Akárhogy nézem, legalább 5 napos számolás elé néz az egyik processzor magom
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • "A felajánlott processzoridőnkért cserébe minimális mennyiségű bitcoint kapunk a számlánkra."


  Így bukik el az online pénz forradalma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 800 darab 625mhz-n pörgő 32bites core-on elosztva (ezt amiatt hangsulyozom, hogy ne legyek off :p), most belemásztam a Mandelbrot halmazba ameddig bírta a 144bites fixpoint, amit hasznalok :D (16digit az 512-es szamrendszerben, FFT-s szorzast hasznalok)
  1024x768 maxiter:1000 -> 1.5 sec rendertime (HD4850@625MHz).

  Par kep mielott elfogyott a pontosság: http://het.ath.cx/mandel
  De errol majd videot kene csinalni, csak elobb talaljak egy jo helyet. A cél ez lenne :D -> http://www.youtube.com/watch?v=foxD6ZQlnlU&feature=related Persze qrvamessze vagyok még ettôl
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • "
  Ebben a kiirasban a 'deep zoom'-ot - ha jol ertem - arra erti, hogy egy 10szeres meretu elore kiszamolt kepen lehet interaktiv modon keresni jo helyeket.
  "

  a Silverlight-os környezetben értelmezett "Deep Zoom" kifejezést tekintve "igen" (már ami az előre kiszámoltságot jelenti), ezért is használtam a "hasonló" szót, szándékom szerint utalva arra, hogy nem teljesen ugyanarról van szó, mint amit te leírtál, bár a feladat kiírása szerint az én olvasatomban a zoom maximális méretére nincs kiírás/megkötés, bár lehet, hogy maga a Silverlight-os Deep Zoom technológia korlátozza a lehetőségeket, nem értek hozzá, azaz nem tudom, hogy van-e valamilyen korlát, mondjuk azt sem tudom, hogy magához a számoláshoz (a kiírás szerint) használható .Net nyelvekben van-e valamilyen "bignum" típus, vagy azt implementálni kellene az általad előírt nagyságrendhez;
  nyilván olyan korlát létezik ebben a formában, hogy előre le kell számoltatni egy adott felbontáshoz a teljes "gigaképedet" és az SL Deep Zoom "csak" abban segít, hogy az aktuális részlet "megtekintéséhez" kapsz támogatást, nem neked kell számolgatnod/optimalizálnod, hogy a kliens az általa kívánt/kijelölt részletnek megfelelő, adott felbontású részletképet kapja meg, azt lássa;
  te meg gondolom azt szeretnéd, hogy tetszőleges pontot kijelölve a komplex síkon, minél hamarabb leszámolódjon a zoom, attól függően, hogy éppen mennyi szabad gép van a rendszerben;

  abszolúte offtopic: én magam elég nagy Mandelbrot "mániás" vagyok, jobban mondva szinte minden általam használt rendszerre, nyelven írtam leképező programot, pld. anno TPA minigépen sornyomtatóra animációt is (máig emlékszem az operátor döbbent arcára, amikor a sornyomtató elkezdte "kilőni" a csupán tizenvalahány "képkockának" megfelelő tizenvalahány oldalt), bár sajnos az "igazi" optimalizációs módszereket nem igazán ismerem, mindig a klasszikus képpontonkénti kiszámolást, a sorozat elemeinek 1:1-ben számolását szoktam implementálni,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem meggyőztetek, hogy nincs igazán értelme belevágni (így).
  Azért köszönöm mindenkinek, hogy foglalkoztatok a témával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben a kiirasban a 'deep zoom'-ot - ha jol ertem - arra erti, hogy egy 10szeres meretu elore kiszamolt kepen lehet interaktiv modon keresni jo helyeket.
  Ezt még tetézni lehet azzal a deep zoom-al, amikor 2^300 -as nagyitas van es ahhoz kb. 320bit pontossagu szamokkal kell szamolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "
  A primszamosnal valamivel latvanyosabb lehet -> Mandelbrot deep zoom.
  "

  mintha a WTW 2010 nagyfeladata "hasonló" lett volna, persze most nem a "deep zoom"-ra gondolok, hanem, mint elosztott alkalmazásra, mint "látványos" felhőszolgáltatásra,

  szerkesztve: valamelyik közelmúltbeli Microsoft-os eseményen a Kőnig Tibor ígérte, hogy publikálja a saját megoldását, mert a versenyzőknek nem igazán sikerült megbirkózniuk a feladattal, de ez vélhetőleg elsősorban az Azure újdonsága/kevésbé ismertsége miatt történt,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az én kérdésem a következő: hogyan tudnál egy "multival" versenyezni, azaz engem, akinek tfh. szüksége van számítási kapacitásra, mivel vennél rá, hogy ne pld. a Microsoft Windows Azure platformját válasszam?

  én inkább azt a modellt tudom elképzelni, hogy a saját kapacitásomat bedobom a közösbe, és ennek fejében időszakonként én is több erőforráshoz hozzájutok, mint a magamé; azaz tfh. olyanok az igényeim, hogy az erőforrásaimat 10 napig csak félig használom ki, majd egy napra viszont 5-szörös terhelésre van szükségem, ekkor a 11 napra eső szabad 5 egységemet (a 10 nap szabad felét) odaadnám az egy napra szükséges +4 egységért, ezek szerint a rendszer "haszna", a fenntarthatóságának költségére adnák 1 egységet, ezt úgy válthatná "pénzre" az üzemeltető, hogy aki többet fogyasztana, mint amennyit előzőleg berakott, az a különbözetért fizetne; tehát ez a modell annyiban különbözne az Azure-tól, hogy te nem csak fogyasztóként szerepelnél a rendszerben; a gond vele csak az, hogy nem hiszek abban, hogy egy ilyen szolgáltatásra valódi igény van,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak finoman megjegyezném, hogy van már erre volunteer alapon működő elosztott rendszer, ahol a nyeremény felét a cég kapja, a másik felét az a személy, akinek a gépe megtalálta a prímet.
  Arról nem is beszélve, hogy szerintem nem teljesen vagy tisztában vele, hogy milyen feladat ekkora prímeket effektíven keresni.
  Nem viccből mernek ekkora díjakat felajánlani.
  Ha olyan egyszerű lenne, fogná magát bármelyik nyugati egyetem, matematikusprofok egy csoportja kidolgozna egy programot, majd két hét alatt lefuttatnák az egyetemi szuperszámítógépen. Ennyiért megérné.

  GIMPS
  Idézet:
  As of March 2011, GIMPS has a sustained throughput of approximately 54 teraflops,[9] theoretically earning the GIMPS virtual computer a place among the most powerful computers in the world.

  Persze, nem kell mindig kicsiben gondolkozni, de azért van ám valahol az éssszerűségnek is határa.
  Nem lehet a semmiből ilyen rendszert felépíteni. Nem beszélve arról, hogy egy ekkora elosztott rendszer koordinálásához mennyi témabeli tapasztalat, meg milyen mély matematikai tudás szükséges.
  Nekem az az érzésem, hogy ezek nincsenek meg, de persze vágj bele nyugodtan, én csak időpazarlástól próbállak megkímélni.
  Nem minket kell meggyőznöd, hogy működőképes, neked kell megcsinálnod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem érdemes lenne mindenféle költségszámításokat végezni, hogy tisztán lássunk.

  Nekem az a hipotézisem, hogy egyre inkább az van, hogy a számítás főleg energiába kerül, más költségek jelentősége csökken.
  Vagyis az tud legolcsóbban számolni, aki a a legenergiatakarékosabb hardverrel rendelkezik, esetleg a legolcsóbban kapja az energiát.

  Ezen hipotézis szerint az üzleti modelled nem jó, hiszen az energiát eladjuk drágán a fogyasztónak, az a kitudja mennyire energiatakarékos gépén számol, ezért több pénzt remél, mint amennyibe neki az energia kerül, plusz a te cégednek is kell haszon: ez a költsé már valszeg több, mintha a megrendelő a saját szerverparkjában számolna, esetleg olcsó diszkontált árammal.

  De az alaphipotézisem nem feltétlenül jó: utána kellene nézni a költségek egymáshoz való arányának (gép amortizációja, áramköltségek, stb...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, látom szinte egy pozítív hozzászólás sem érkezett, akkor nem ragozom tovább, egy kérdésem lenne.
  És arról mi a véleményetek, hogy ha megcsinálnánk az alap dolgokat és kezdetnek egy számolási project lenne, a jva82 által belinket prímszám számolás?
  És az lenne az ösztönző erő, hogy akinek a gépén megtalálódik a 100,000,000 (vagy 1,000,000,000) jegyű prím, az kapná a jutalomból a $100 000? A maradékot pedig fejlesztésre költhetnénk. Ez nem lenne eléggé ösztönző erő? És ez kialakíthat egy masszív számolói felhasználó bázist amire később lehet hivatkozni. Vagy ez így is hülyeség?

  Egyébként a belinkelt honlapon egy részben pont arról írnak, hogy ki fogja végre megvalósítani az internetre kötött gépek CPU idejének kihasználását és az ehhez tartozó problémák megoldását.

  Is this only good for science? What are the implications for business?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tesztfeladat otlet:

  A primszamosnal valamivel latvanyosabb lehet -> Mandelbrot deep zoom.

  2 éve valaki megcsinalta 2^316 melysegig, 15 dualcore gépen éjszaka járatva 1 honap alatt 640x480 felbontasra 10 perces videora. Ez lehetne egy referencia is, amit le lehetne hagyni.

  En mondjuk gpu-n akarom megcsinalni, de persze az is lehet, hogy mar 2^100 nal diavetites lesz belole :D
  FFT big integer multiply lenne a lelke, csak lenne már idôm erre...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez minden projektnél előforduló kérdés, de egyszerű a megoldás.

  1. Meg kell keresni cégeket, akiknek ingyen biztosítasz számítási kapacitást
  2. Reklámozod a klienst a "júzereknek". Tőkéből fizetsz a júzereknek

  Ettől függetlenül sületlenségnek tartom az ötletet, de indokolni nem fogom, megtették már előttem páran.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy nem technológia jellegű gond, az indulás.
  Van a szervered, amire lehet regisztrálni, meg letölteni a progit, de nyilván még nincs munka. Munka akkor lesz, ha lesz megfelelő mértékű számolási kapacitás.
  Megfelelő mértékű számolási kapacitás meg akkor lesz, ha van munka, amiből lehet részesedni, amiért megéri telepíteni a klienst...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez alapján jó magyaros hozzáállás szerint mindent ingyen... a túróst. Amint pénzt kapsz érte, jogos lesz a kliensek igénye, hogy ők is részesedjenek.

  A felelősség átruházása nem megoldás semmire. Az arcot akkor is te adod. Azt mondani a megrendelőnek, mi csak futtatjuk, szerintem ő is futni fog. jó messzire tőled. Nem azért fizet, hogy még a kódolást is ő intézze!

  Már bocsánat, ez az egész kicsit olyan szagú mint a nyeretlen tízenévesek világmegváltó ötletei....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bennem inkább az a kérdés merült fel, hogy ha már a BOINC kiforrottan működtet egy ilyen rendszert, miért nem csinálták meg még a fizetős változatát?

  Talán mert nekik így is jócskán megéri...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, hogy miből gondoltad, nincs szükség szerverparkra. Én ugyan csak tíz percet, vagy annál kevesebbet gondolkoztam ezen a projekten, mégis más jött ki.
  Szerintem igenis szükséged lesz legalább n darab gépre (n>1) ami a központi feladatokat intézi.
  Érkezteti az igényeket.
  Amin elkészül egy új feladat bedolgozása a rendszerbe.
  Napi adminisztráció az üzletmenethez.
  Tárolja a feldolgozási információkat, statisztikákat.
  Kiosztja és fogadja a kliens gépeknél a feladatokat és a beérkező eredményeket.
  Több feladaton nem gondolkoztam, mert nem az én feladatom és egy fillért sem fogok kapni érte. Viszont, ha csak minden, a fenti felsorolásban álló mondathoz egy gépet rendelünk, már akkor 5 gépnél tartunk. És akkor üzemeltetési biztonságról nem is beszéltünk.
  Lehetne szó még rengeteg másról is, de szerintem ez az egy dolog legalább el kellene gondolkoztasson, vajon jól kalkuláltál mindent?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a véleményeket, megpróbálok válaszolni a kérdésekre.

  Azért gondolom, hogy sikeres lehet, mert ha megnézitek a BOINC honlapját akkor jelenleg azt írja: Aktív: 306,658 önkéntes, 477,550 számítógép. Ezek az önkéntesek ingyen rendelkezésre bocsájtják a processzor idejüket és nem is, hogy ingyen, hanem még ők fizetnek érte, hiszen több áramot használnak mint ha nem tennék, és ezek szerint 306,658 önkéntes még szívesen fizet is rá, hogy részt vegyen ilyesmiben.
  Ebből gondolom azt, hogy ha ez az egész dolog anyagilag megérné, akkor nagyon-nagyon sokan jelentkeznének erre a project-re.

  Szerverpakot nem kell üzemeltetni, pont ez a lényeg. A user-ek a saját gépüket bocsájtanák rendelkezésre. Nincs tapasztalatom ilyesmiben, de amit be kell fektetni az mindössze egy szerver költsége. Kezdetben kicsiben kezdenénk és ha valamelyest sikeres a dolog, akkor bővítenénk, ez egyértelmű. Természetesen nem egyből egy komplett szerver-teremmel akarnánk kezdeni.

  Jó kérdés, hogy miért választanának inkább minket. Talán ott lehetne megfogni a dolgot, hogy nagyobb számítási kapacitást kellene létrehozni. Mert lehet az embereket érdekelné a dolog, hogy pénzt kereshetnek valódi munka nélkül. Mindössze csak karban kell tartaniuk a számítógépüket. De miért hoznak létre cégek számítógép parkokat? Én azt gondolom azért, mert szeretnének valamilyen számolást elvégeztetni és ezért hajlandóak fizetni. Nem keveset. Én úgy látom akkor lehet sikeres ez a dolog, ha olcsóbban kijön mint egy szerver park, olcsóbb nálunk végeztetni a számolást és a másik oldalon az emberek érdeke lenne, hogy futassák ezeket a programokat mert anyagilag megéri. Igazából ez a kérdés, hogy ki kellene számolni, hogy ez a valóságban hogy alakul. Utána kellene nézni, hogy mennyibe kerül egy adott kapacitású szerver park létrehozása és üzemeltetése és mennyi az az összeg amiért megéri otthon ezzel foglalkozni.

  Kezdetben magát a számoló programot nem mi írnánk meg, mindössze egy SDK-t adnánk, ami alapján könyjen össze lehet hozni a kliens programmal egy adott számoló programot. Az algoritmust a megrendelő hozzná létre. Nem a szoftver fejlesztőket szeretném kikerülni, hanem a szerver parkot. De egyébként megpróbálhatnánk az első project-et mi magunk megírni ahogy írtam, és megpróbálni ezt a prímszámos díjat megszerezni ez lehetne a demo project ami még ingyenes lenne vagy talán még jobb ötlet, hogy ez (még) opcionális lenne. Vagyis ez a project olyan lenne, hogy nem garantált a pénzkeresés de esélyes. A rendszer nyilvántartaná, hogy ki mennyi számítást végzett, pontosabban mennyi eredményt produkált és ha megnyernénk a dijat, akkor azt elosztanánk a user-ek között az elvégzett munka mennyiségének függvényében.

  A kliens program lenne csak Delphi-ben írva! Ahogy írtam a számoló program külön process-ben lenne mint a kliens program. A BOINC-nél is így van, gondolom nem véletlenül. Kezdetben csak a Windows platformra koncentrálnánk ezért lehetne Delphi-ben írni, de ahogy ezt Argathron is írta, és egyetértek, hogy nem bonyolult, ha szükség lenne rá rövid idő alatt elkészítenénk más rendszerekre is.
  Nem szeretnék JAVA-t vagy hasonló rendszereket használni, mert szerintem lényeges lenne a sebesség, de kérem most ne menyjünk bele egy JAVA vs Delphi vitába! De az azért természetesen lehetséges lenne sőt teljes mértékben támogatott a rendszerünk által, hogy a kliens számoló programokat bármilyen nyelvben meg lehetne írni. Ezért is írtam, hogy az algoritmusokat nem mi írnánk az a megrendelő dolga lenne.

  Azért lenne más mint a többi alternatíva, mert itt a user-ek, de nem is ez a jó szó, a kliens progikat futtatók, pénzt kapnának érte. Ez a legnagyobb különbség a többi jelenlegi megoldáshoz képest. Igazából kérdés, hogy ez hogy alakulna, hogy egyáltalán olcsóbb-e minket választani, mint beruházni egy szerver parkba. De ha van félmillió kliens progi futtatónk (akik ingyen regisztrálhatnak) akkor elképzelhetőnek tartom, hogy megérje.
  - Nem kell szervereket venni
  - Nem kell karbantartani őket + a karbantartásért is fizetni
  - Az igénybevétel véletlenszerű, értem ezt úgy, hogy ha egy megbízó egy adott munkát el akar végeztetni, akkor nem kell befektetnie szerverekbe. Bármikor amikor gondolja időszakosan veheti igénybe a szolgáltatást. Mert ha befektet és vesz egy halom szervert, elvégezteti a számolást, aztán ott állnak a számítógépek és nem csinálnak semmit.
  Nem pár fillér lenne a kifizetett összeg. De az igaz, hogy az a kérdés, hogy megérné-e? Ezt ki kellene számolni.

  Az adatátvitel ahogy a BOINC-nál látom egyáltalán nem probléma. Egy számolás kb 2-3 óra és csak közte van adatátvitel ami kb. 10MB (letöltés, az eredmény nem tudom mennyi).

  Igazából szerintem csak vitatkozni tudunk ezen, hogy megéri-e a kliens program futtatóknak, míg valaki nem jön elő konkrét számokkal. De ahogy írtam, 306,658 önkéntes miért fizet ő maga azért, hogy résztvehessen ebben?

  Ami az időkeretet illeti. Ez a BOINC-nál megoldott dolog. Amikor a szerver kiosztja a munkát, akkor ad egy deadline-t is. Szerintem ezzel nem lenne gond. Pl. ami fut jelenleg nálam project azt tegnap töltötte le és azt írja 2011.06.21 a deadline. A kliens progit futtatók figyelnének erre, mert egyszerűen nem járna pénz akkor, ha kifut az időből.

  A megszakadt net/számítógép kikapacsolás a BOINC-nál sem probléma. A számoló programok 1 percenként mentik az állapotot a merevlemezre és ahogy írtam kb. 2-3 óránkánt jelentenek vissza ha van net. Ez a része teljesen kiforrott már.

  A kapott eredmények ellenőrzése probléma nálam is felmerült már. Arra gondoltam, hogy egyszerűen a megbízó itéli meg, hogy elfogadja az eredményeket. Mivel a fizetés/jóváírás havonta lenne, erre bőven lenne idő.

  "Hogyan oldod meg, hogy a kliensen futó program ne tehessen kárt a user számítógépében?"

  Ezt max. annyiban tudom garantálni, hogy mivel a programot a megrendelő írja ez az ő felelőssége. De mint tudjuk minden program szinte azzal kezdődik, hogy még az adott célra megfelelésre sincs garancia.

  A határidős probléma jogos. Szerintem ezt nem lehet garantálni és ezt a megbízónak is el kell fogadnia. De minnél több gép van a rendszerbe kötve annál biztosabban lehet előrejelezni a kapacitást.
  A megrendelő kezdetben, mivel nem tudnánk pontos értékeket, csak arra fizetne, hogy elvégezzük a számítását. De nem feltétlenül kell csak olyan számításokra gondolni amik határidősek. Pl. egy SETI kutatásban is inkább az a lényeg, hogy el legyen végezve a számítás és nem, hogy mikor.

  A megbízás project-re lenne, nem gépórára, mert a kliens prgit futtatóknak különböző gépeik vannak, nem lenne tisztességes ha időre fizetnénk.

  Az, hogy ez csak az álmom marad, valószínűleg így lesz. Tapasztalataim szerint legtöbbször nem rajtam múlik a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az ötlet az én fejemben is megfordult pár éve, elég sokáig eljutottam a modellezésben/fejlesztésben, megoldottam párat a lent összeírt problémákból, azonban rá kellett jönnöm, hogy ez egyszerűen nem működik.

  Felteszek pár kérdést, amiket ha rövid úton meg tudsz válaszolni, akkor talán nem lesz gond, bár elnézve a csapat összeállítását, talán mégis.

  Ki fogja megírni a RENDKÍVÜL bonyolult algoritmusokat a folyamatosan felmerülő számítási feladatokra?
  Mit csinálsz a számításhoz képest nagyon lassú internetes adatátviteli sebességgel?
  Hogyan koordinálod össze az adatokat, amikor nem tudsz megadni egy keretet, amin belül vissza kell érkeznie az eredménynek?
  Mit csinálsz, ha a user, akinek kiadtad a számolást, egyszer csak kikapcsolja a gépét/megszakad a nete?
  Hogyan oldod meg az adatok kiosztását/koordinálását?
  Hogyan oldod meg a kapott eredmények ellenőrzését?
  Hogyan oldod meg, hogy a user ne férjen hozzá az adatokhoz, amiken dolgozik a gépe?
  Hogyan oldod meg, hogy a kliensen futó program ne tehessen kárt a user számítógépében?
  Hogyan garantálod a megrendelőknek, hogy kész lesz a program az adott határidőre?
  Hogyan teszteled az aktuálisan futtatandó programot?
  Ha fentebb több kérdésre redundáns számolással válaszoltál, milyen összeget fizetsz a felhasználónak?
  Úgy eleve, mire fizethetne a megrendelő?
  Projektre? Gépórára? Honnan fogod tudni, hogy mikor végeznek a számolások? Az egész rendszer teljesen nem-determinisztikus.

  Arról nem is beszélve, hogy a futtatandó szoftverek kifejlesztése sokszor sokkal nagyobb összeget emészt fel, mint a gépidő. És akkor most itt a környezet csak még bonyolultabb.

  A megoldható problémákkal kapcsolatban meg: Nézd meg, milyen témákkal foglalkoznak (párhuzamosíthatóság szempontjából) a boinc-nél. Nem véletlen.

  A lenti százalékokkal kapcsolatban pedig:
  Komolyan mondom, a kliens leprogramozása a legkevesebb ebből az egészből. A fenti pontokból jónéhányat betartva 1 hét alatt (egyetem mellett) kész voltam vele.

  Egyszerűen -szerintem- ez a modell nem életképes, de cáfolj meg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj szvsz, hogy ez így nem jó. Előttem már írtak pár dolgot. De a Delphi erősen nem platformfüggetlen. Neked pedig ez lényeges volna a kód hordozhatósága miatt.

  Amúgy pedig értem én, hogy egy klienst írsz, van is vele meló bőven. De a többi embernek is legalább annyi munkája van vele szerver oldalt is akár külön-külön.
  Mindezen túl, az egyes igényeket ki fogja lekódolni? vagy majd gondolat és jedipower, továbbá voodoo varázslattal felrakjuk a networkre?

  ötletelni mindenki tud. Azért jár a legkevesebb fizetség mindenhol. A realizálás már a való világ dolga.

  Igazából egy kérdés: mivel lenne másabb mint a többi alternatíva ?

  és miért érné meg a felhasználónak az, hogy a gépén ott terpeszkedjen egy olyan program, ami memóriát zabál, villanyt és villanyszámlást eszik reggelire, valamint a felhasználót gátolja a nyugodt munkában ? Ebben a legutolsó szerintem az a pár fillér, amit kap érte. Pénzt pedig kell ebbe is fektetni, bőséggel. Ha olyan az igény, akkor még egy 10Gb/sec vonal is kevés lesz, hogy a klienseket kiszolgálja. és nem építettem nagy hálózatot, csak kb 1000 gépről beszéltem.

  De ha nagyjából lebontanánk, akkor a user inkább átverve lenne semmint megfizetve: alkatrészkopás, villanyszámla, többlet idő a munkával ez mind forintosítható. Lehet, jobban jár, ha inkább kikapcsolja a gépét. Ha meg úgy fizetsz, hogy megérje neki, akkor te mész csődbe, mert a cloud alapú számítás épp az olcsósága miatt vonzó. És csak azért olcsó, mert tulajdonképp az fizeti a villanyszámlát, a karbantartási költségeket, akinél a tényleges számítás folyik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miből gondolod, hogy sikeres lesz? Attól mert nincs pénzed belerakni, ez egy eléggé pénznyelő (szerverpark eléggé húzós).
  Miért téged választanának _pénzért_ a Google, Amazon, egyetemi infrastruktúra helyett?
  Ha jön egy megrendelő, hogy kell neki egy hatalmas prím, pl.: EFF Cooperative Computing Awards 100 millió hosszú prím, azt mivel kódolod le és dobod szét a klienseknek?
  Szóval szép álom, de az is marad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Kicsit gondban voltam, hogy hol nyissam meg a témát, de itt a véleményezésről lenne elsősorban szó, ezért a társalgóban nyitottam.

  Egy ötletről lenne szó amihez véleményeket, javaslatokat és vállalkozókat várok.
  Szeretnék egy vállalkozást indítani, egyelőre csak ötlet szinten áll, aminek a lényege az lenne, hogy létrehozni egy a BOINC-hoz hasonló megoldást, azzal a különbséggel, hogy üzleti célú lenne. Aki nem tudja, a BOINC egy elosztott számítási infrastruktúra, ahol a felhasználok ingyenesen részt vehetnek különféle nemes célok érdekében különféle számítógépes számításokkal, a saját processzor idejük felajánlásával a BOINC project-hez. Tehát a legnagyobb különbség a BOINC-hoz képest az lenne, hogy egyrészt pénzért lehetne processzor időt vásárolni, másrészt akik szeretnének részt venni ebben, azok pénzt kapnának a rendelkezésre bocsátott processzor idejükért.

  A project nem titkolt nemes célja lenne, hogy az internetre kötött számítógépek hasznos számításokat végezzenek amikor a CPU szabad kapacítású és mindezt úgy, hogy még pénzt is keressenek a tulajdonosok vele, a munka felajánlói pedig mentesülhessenek az alól, hogy drága és költséges számítógép parkokat kelljen kiépíteniük és üzemeltetniük. Tehát, hogy olcsóbb legyen a szolgáltatást igénybe venni.

  Elmondom mire gondolok, ez egyelőre mind csak ötlet.

  Lenne egy weboldal ahol regisztrálni lehet és letölteni egy programot ami kezeli a számoló programokat. Ezt nagyjából ugyanúgy képzelem el mint a BOINC-nál. Lenne egy program a szerveren ami kezeli az egész adat és számoló programok halmazát. A felhasználó kiválaszthat különféle project-eket, amiket prioritás szinten beállíthat a kliens programban (gondolok itt arra, hogy különféle project-ekért különböző összegeket kérnénk, tehát ha a megbízó gyorsan szeretné elvégeztetni a számítást akkor többet adna az egységnyi processzor időért - tehát a jövedelmezőbb project-eket többen választanák).
  A kliens program alapvetően Windows alapú lenne, mert a user-eknek többnyire ilyen rendszerük van. A jövőben lehetne más platformra is kifejleszteni. Be lehetne állítani, hogy hány magon fusson a számolás, stb. mint a BOINC-ban. A számoló programok nem lennének egy process-ben a kliens programmal, hogy bármilyen fejlesztői környezetben lehessen fejleszteni őket de valamilyen módon kommunikálni tudjanak a kliens programmal.
  A szerveren lévő program kezelné a user-ek és a megbízók felé az adatokat (feldolgozandó adatok küldése, az elvégzett munkák adminisztrációja, stb.) és a Google AdSense rendszerhez hasonlóan menne a fizetés. Tehát lenne egy limit (pl. min. 100 euró) és havonta küldenénk a pénzt egy csekkel, ha meghaladta a limitet.
  Arra gondoltam, hogy én lennék a tulajdonos 51%-ban és a vállalkozó szellemű programozók közt osztanánk meg a fenmaradó 49%-ot. Olyan 4-5 emberre gondoltam akik betársulnának. Pénzt igazából nem is kell befektetni csak munkát. Arra gondoltam kellene egy PHP programozó, aki elkészíti a weboldalt, egy webdesigner, valaki aki elkészíti a szerver programot, aki ért a TCP/IP-hez és az adatbázis-kezeléshez, vagy legalább van tapasztalata ezekben, valaki aki megbízókat keres, és én, mivel igazából Delphi programozó vagyok elkészíteném a kliens progit, és ha nem találunk designer-t tudok a design-ban is segíteni. A nyereség 49%-a, a vállalkozó szellemű betársuló programózok közt oszlana meg.

  Első lépésben elkészítenénk a weboldalt ami fogadni tudja a regisztrációkat. A regisztráció ingyenes lenne és később szolgálhatna alapul a megbízóknál mint (referencia) rendelkezésre álló számítási kapacitás. Először lehetne egy-két ingyenes project (prímszámok keresése, stb.) amivel demózhatnánk a project-et, hogy működő képes.
  Szeretnék hangsúlyt fektetni arra is, hogy a "megbízók" lehetnek teljesen mezei user-ek, vagyis olyan project-eket is lehetne indítani, ahol a felhasználó elküldi az adatait és az eredményt percekre rá megkapja. Erre igazából ötleteket szeretnék, hogy ezek mik lehetnek. Az egyetlen ötlet ami eddig eszembe jutott a videó bekódolás lenne. Vagyis a user bejelentkezik mint CPU felhasználó és a videóját percek alatt átkonvertálná a rendszer a kívánt formátumra (órák helyett). De azt hiszem ez az ötlet felejtős, mert az adat átvitel jelenleg túl lassú ehhez, hogy ezt megvalósítsuk. De példa arra, hogy mire gondolok.

  Az egész egyébként kezdetben teljesen távmunka lenne. Akit az elmondottak alapján már is érdekel a munka és szeretne részt venni a project-ben és érdekli az ilyen irányú fejlesztés, kérem jelentkezzen a 3deliteKAC3delite.hu e-mail címen, hogy mit vállalna, és egy rövid leírással hogy milyen munkákon dolgozott már.

  Üdv
  3delite
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd