Továbbtanulás? progmat vs. proginfo?

Továbbtanulás? progmat vs. proginfo?
2011-05-15T11:04:29+02:00
2011-05-15T17:58:43+02:00
2022-10-26T15:50:36+02:00
 • Sajnos a progterv. infről nincs túl jó véleményem, nálunk inkább csak a káosz lett ebből: összevonások, megnyirbálások, gyakorlatilag a tárgyak "kiherélése", és erős színvonal esés lett belőle. Érdekes progmatos ismerőseim azt mondják ők biztos nem mentek volna az új képzésre.


  Én a 2006-os és 2007-es évfolyamok bsc tantervében végeztem, az szerintem teljesen jó és a régi progmattól kb. annyiban különbözik, hogy 3 félék diszkmat helyett 2 volt, illetve, hogy kicsit kevesebb analízis(de így is van 4 félévnyi _legalább_ csak a bsc-ben már). Persze az A és B szakirányokról beszélek most és a 2006bsc tárgyakról. A 2008-ban ugyanis volt még egy változtatás, amikor megváltozott pár dolog, ami akkor nekünk se tetszett.
  Szóval ha engem kérdezel, én is örülök, hogy nem az újban tanultam. No de ezzel vigyázni kell! Ha megfigyelted, akkor minden korosztály elmondja a következőnek, hogy az övé milyen kemény volt és az új az mennyivel könnyebb vagy pedig gyengébb. Tudom mert mi is ezt mondtuk mindig a szobatársunknak, aki 2008-asban volt, de mi akkor ezt persze nem kis prekoncepciókkal mondogattuk hogy pl. "hú, nektek nincs progkör és nem szívtok a első félévben gyökvonást írni vms scriptekkel" - közben ennek azért lehet hogy nincs is akkora jelentősége, fene tudja, lehet hogy van, majd az idő igazolja mi a jobb...

  Egyébként nekünk egész progtech2 arról szólt, hogy tervmintákat mutogattak, progtech pedig alapozás ahhoz(gyakkal eggyütt tervezés). Msc-n pedig van erre egy egész szakirány most(msc-ről majd ősz után tudok nyilatkozni, de azt látom, hogy most már legalább csak akkor kell elmenned anal7-ig meg ilyenek, ha direkt arra a szakirányra akarsz menni és ilyeneket tanulni. Szerettem én az analt, mert egész jól adták le, de azért odáig belemenni már lehet nem szerettem volna, így is volt elégszer herótom az egésztől...

  Szerintem ha akarod, akkor most is belemehetsz mélyen, annyi változott, hogy kicsit visszább vették főleg azt a részét a mateknak, ami már nem teljesen közvetlenül kapcsolódik a programozáshoz csak jó lehet ha tudod - de ha akarod felvehetsz mindenféle tárgyakat vagy szakirányokat vagy sávokat vagy ilyesmiket ha valamiért ezeket szereted, vagy ha csak szivatni akarod magadat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mennyire hasznosítottad a matekot, miért gondolod hogy ezek teljesen feleslegesek.


  Nem engem kérdeztél, de a véleményem: az a kérdés, hogy mit fogsz csinálni az életben, ami összefügg azzal is, hogy mire lesz lehetőséged, miért adnak majd neked pénzt. Sajnos 95% eséllyel olyasmiért adnak majd neked pénzt, amihez nem kell erős matek.
  Ha abba az 5%-ba tartozol majd, ahol kell akkor cool, de akkor azt mondják a hozzáértők, hogy érdemes Phd-zni is, mert egy sima Msc az olyan mindenhez értés = semmihez sem értés. Bár még a Phd sem garancia, hogy aztán olyan területen helyezkedj el... Szal' csak azért nem érdemes nagyon komolyan matekozni, hogy 'kelleni fog', szvsz. inkább akkor matekozz ha érdekel, nem bírsz meg lenni nélküle, vagy kisfejezetten kutató akarsz lenni. Ha élevezed, akkor nem lesz gond abból sem, ha többet tudsz, mint amit kérnek tőled később a melóhelyen. Aztán hátha adódik az életben lehetősgé, hogy használd, ki tudja...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem végeztem progmaton, most csinálom a proginfó bsc-t, de a kevesebb matek miatt tömegesen igazoltak át progmatosok proginfora, így volt kitől hallgatni a rémtörténeteket.

  i, mennyire hasznosítottad a matekot, miért gondolod hogy ezek teljesen feleslegesek.


  Habár még nincs meg a diploma, napi 8 órában melózok egy fejlesztőcégnél. A legkeményebb matek, ami szembejött a munka közben, hogy össze kellett adnom két törtszámot fejben. Ehhez felesleges annyit szivatni magad, amennyit progmaton kell. Majd jönnek okosak és megmondják, hogy de hát nekik mekkora szemléletet adott a képzés, de ez bullshit. A befektetett energia nem fog megtérülni soha...

  Egyébként nem tartom feleslegesnek a matekot, sőt proginfo után megyek matek bsc-re, de nem azért, mert enélkül nem tudnék jól keresni programozóként.

  ii, milyen tárgyakból tanultál konkrét progratervezést. tehát nyelvfüggetlen, vagy egy adott nyelven történő program tervezést, metodikát.


  Itt ilyen már nincs. Progmaton volt egy tárgy, ahol alap tervezési mintákat bemutattak, proginfon már nincs. Van egy-két könyv, amit ajánlottak munkahelyen, abból otthon önállóan meg lehet tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello red fox!

  Te ezek szerint ELTE progmaton végeztél?

  Ha igen, akkor légyszi írd le a következőket:

  i, mennyire hasznosítottad a matekot, miért gondolod hogy ezek teljesen feleslegesek.

  ii, milyen tárgyakból tanultál konkrét progratervezést. tehát nyelvfüggetlen, vagy egy adott nyelven történő program tervezést, metodikát.

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El kell dönteni, hogy mit szeretnél. Ha hiányzik a régi 10 félév analízis, a 3 félév numanal + diszkrét matek, a 2 félév linalg, opkut, diffgeometria stb, akkor el kell menni matek szakra és minden vágyad teljesül. Ha nem akarsz feleslegesen időt ölni olyan dolgokba, aminek 99%-át soha nem fogod átlag programozóként használni, akkor válaszd akármelyik info szakot. Ez nem feltétlen csak proginfo lehet, mérnökinfo is ugyanazt nyújtja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mérnök infó-t miért zártad ki?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A következő kérdésem van:

  Tavaly végeztem a régi osztatlan informatikus-vegyész szakon az ELTE-n,de úgy érzem érdekelne munka mellett valamelyik programtervező szak. Úgy láttam a programt. matematikus szak már megszűnt, pedig engem az érdekelne igazán. Sajnos a progterv. infről nincs túl jó véleményem, nálunk inkább csak a káosz lett ebből: összevonások, megnyirbálások, gyakorlatilag a tárgyak "kiherélése", és erős színvonal esés lett belőle. Érdekes progmatos ismerőseim azt mondják ők biztos nem mentek volna az új képzésre.

  Kérdés:

  i, tud valaki olyan PTI MSC-t esetleg amely nem lett ennyire megnyesve? Esetleg aki oda jár és közvetlen tapasztalata van?

  ii, Ismerek vkit aki anno felvettek proginfre és onnan ment át progmatra , de ez még 2006ban volt.
  Gondolom most, 2011-ben ilyet már nem lehet csinálni. Vagy igen?

  iii, Mi a tapasztalat, vélemény, úgy egészében véve: progmat vs. proginf? Pro, kontra?

  Köszi mindenkinek, aki hozzászól
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd