Web-programozó?
2011-05-04T12:41:05+02:00
2011-08-25T18:24:55+02:00
2022-07-19T05:02:23+02:00
 • a webalkalmazás fejlesztők azok akik a fészbukkot írják?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ettől padlót fogtam
  Annyira, hogy csak azért nem írtam nekik egy kedves kis e-mailt, mert elsőre nem találtam címet, ahová érdemes lenne írni.
  De beleolvastam a többi IT-s leírásukba is. A nagy ívben kerülendők listájára való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolj bele: milyen webprogramozót képeznek ott, ahol nem tudnak/akarnak saját weblapot készíteni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg szoktam különböztetni webfejlesztőt és webalkalmazás fejlesztőt. Az utóbbi alatt inkább programozót értek, az előbbi alatt, inkább sitebuildert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ez egy jó kérdés, hogy miért vannak direkt elbuszott oktatások.
  Ha kihagyom a találgatásból az összeesküvés-elméleteimet, akkor nem tudom. Az meg, hogy a tanárnak gőze nincs arról, amit tanítani akar..... fel kéne már ismerni, hogy a weben cseszettül nem arról szól semmi, hogy eltökörészgetünk 3-4 évet egy tantervvel, 4-5 év alatt kiképezzük rá tanerőket, aztán 10 év múlva nyitunk egy tökéletesen elavult iskolát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem se ők csinálták, de legalább ennyi gyakorlatot adhatnának. Milyen gyakorlatra számíthatsz ott, ahol egy ilyen egyszerű weblapot nem mernek önmaguk megcsinálni?

  A tartalomhoz meg nyilván van közük. Leadnak egy óratervet és abból szemezgetnek. Azt fogod ott tanulni. Persze erről nem biztos hogy Ők tehetnek, mert OKJ képzés, előírt tantervvel. Hogy utána egy semmihez sem értő, de mindent hallott (direkt nem "látott" írtam) felhasználó hol tudna elhelyezkedni, azt sajnos nem tudom. Ha persze nem itt fogod kitanulni a szakmát, csak valami felsőfokú papír kell, akkor azt biztosan megfogod kapni, ha megtanulod a szakmához semmi köze dolgokat is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (Mi köze van az intézmény weboldalának a tanáraihoz?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra az Atlantára gondolsz, akiknél úgy tűnik, hogy nem voltak képesek saját weblapot készíteni? Nem túl biztató

  A leírás kifejezetten mókás, főleg az eleje:
  A web-programozó üzembe helyezi a számítógépet, programokat telepít, operációs rendszert használ, vírusellenőrzést, vírusirtást végez, szövegszerkesztő, táblázatkezelő és adatbázis-kezelő valamint számítógépes alkalmazói programokat használ...


  Ezt meg igazán leellenőrizhették volna, ha már egyszer szerepel az oldalon:
  Validates to XHTML 1.0 and CSS 3 Copyright
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az aorit is letagadhatná:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeket megfogadom, köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vizuálisan katasztrófa. Ami az elején még nem gond. De ne szokd meg. Vagy nincs érzéked hozzá, és akkor keressél olyan oldalakat amik tetszenek és használd azoknak a színvilágát.
  Vagy bízol saját fejlődésedben és kezded az elejéről. Első körben nem használj színeket és képeket (csak tartalom esetén). Ha így már úgy érzed szép az oldal ( rengeteg lehetőséged van így is, margók, sorközök, a tartalom és az üres helyek aránya ) akkor tovább mehetsz a színek irányába. De addig nem érdemes.
  (ne használj többféle fontot, max 2, a font méretek között se ugrálj nagyon)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Az Atalanta suliról tudtok valamit? Milyen ott a web-programozó képzés?

  köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy CMS rendszer közel sem egyszerű, ha valamelyik normálisabban dolgoztál volna, tudnád.


  Ezzel tökéletesen egyetértek. Én a WordPress-t speciel olyan szinten utáltam meg piszok rövid idő alatt, mint még soha semmit. Rengeteg (a legtöbb..?) CMS-rendszerrel pont fordítva működik a webfejlesztés, mint ahogy valójában kellene: a fejlesztő nem hagyatkozhat teljes egészében a már megszerzett ismereteire, elképzeléséire, ötleteire, ugyanis szinte teljes mértékben alá van rendelve a tartalomkezelő rendszer képességeinek, korlátozásainak (pl a fent említett WordPressének).

  (Igen, kössetek bele, hogy valójában blogmotor - mára teljesen elfogadott a CMS-ként történő felhasználása)

  Amiért szvsz nem igazán életképes pl a WordPress:

  - egészen addig bárki számára tökéletes választás, amíg nem szeretné totálisan átalakítani a saját igényei szerint, itt-ott megfűszerezve saját php scriptekkel, esetlegesen az alapvető működését is nagymértékben módosítva... ugyanis mindenhol korlátozásokba botlik az ember. Kezdők számára játékszer, haladók számára egyértelmű hátráltató tényező... ha egy saját portálmotort ír az ember, vagy készít egy oldalt, hozzá kisebb-nagyobb modulokat (login, szavazás, hírkezelő, admin panel, stbstb, akkor ismeri a megírt scriptek által nyújtott lehetőségeket, egyszerűen továbbfejlesztheti őket, tetszőleges helyeken és alkalommal használhatja fel mindet seperc alatt, esetlegesen kiegészítve a tudásukat, WP-ben meg... hajrá, tanulmányozd a komplett forrását, ha valami komolyabb átalakítást szeretnél rajta eszközölni )
  Olyan ez, mintha szakács lennél, és alapanyagként mindig némi szódád, tejed, tojásod, liszted, no meg egy kis cukrod lenne, és próbálj meg belőle nem palacsintát készíteni. Küllemre lehet tudod úgy alakítani a dolgokat az összetevők alapján, hogy kicsit mindig máshogy nézzen ki; ha ügyes vagy, formálhatsz belőle kiskutyust, atomreaktort, rotációs kapát - attól viszont az íze még igencsak ugyanaz marad...

  - egy eset példának: előfordulhat, hogy az ember kezdőként X hete fejlesztget egy oldalt alatta, pl nulláról, leírás és dokumentációk/tutorialok segítségével, vagy aprólékosan átalakítva egy free, licensz alapján szabadon módosítható design minden egyes pixelét saját, egyedi ötletek alapján (értsd: szó szerint minden grafika, css, és egyéb elem kicserélése & átírása), majd hoppá - kiderül, hogy az adott designtípus alatt nem használhatóak mondjuk a sidebaros kiegészítők, és egyes pluginek sem. Konkrétan velem ez előfordult, mikor anno elkezdtem ismerkedni a WordPress rendszerrel, és egy saját kis tesztoldal kreálásába fogtam - tudtam, hogy vannak pluginek és egyéb dolgok, de álmomban sem gondoltam volna, hogy adott design alatt még csak feltelepíteni sem lehet az ilyen kiegészítések legjavát... és azért elég szívás, ha ez két heti meló után derül ki (apró megjegyzésként, nem ősrégi verzióval történt az eset, WP 3.0-ról van szó)

  - szintén a fenti pluginek & kiegészítők kapcsán: valaki legyen oly' kedves és mondjon egy jó indokot arra, miért nem lehet egy egységes felületen kezelni az összes plugin beállítását, miért szétszórva vannak telepítés után az adminpanel legkülönbözőbb pontjain?! Miért enged a WordPress ekkora szabad kezet a plugin-fejlesztők számára, hogy az egyik kiegészítő beállítási opciója pl az adminpanel bal oldali sidebarjának "Megjelenés" menüje alatt jelenik meg, a másik az "Eszközök"-nél, a harmadik a "Beállítások"-nál, a negyediknek meg külön sidebarja van alul Galéria néven, az ötödiknek dettó, Super Popup néven, a hatodiknak nincs is, hiába keresi az ember... miért?! Ha telepít az ember 20-30 plugint, mi idő kikeresni, hogy mi merre van? Ne vicceljünk már...

  Ha már ott egy Bővítmények fül, ahol ráadásul fel van sorolva az összes telepített cucc, mi a fészkes fenéért nem lehetett megoldani, hogy ott legyen mind mellett / alatt egy "Beállítások" felirat, ami elnavigál ugyanoda, ahová a menüpontok kikeresgélésével lehet eljutni...? Egyszerűen nem értem.

  - talán csak feature az is, hogy egy SoundCloud-os player embedding code beillesztése + cikkben történő mentése után ha újra szerkesztjük a cikket, majd akár módosítás nélkül mentjük azt, az embed kódot szétbarmolja a WP. :) Ennek pontos okára mindmáig nem jöttem rá, de sokaknál jelentkező problémáról van szó, több fórumon panaszkodnak ezzel kapcsolatban. Bár ez legyen a legkisebb gond, ez még viszonylag specifikus probléma is...

  ...holnapig sorolhatnám a listát. Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy a WordPress kb tetszőlegesen behelyettesíthető bármely jelenlegi CMS-rendszerrel, a lényeg ugyanis mindig ugyanaz: van egy előre megszabott feladatokra felhasználó keretrendszer/eszköz a maga korlátozásaival, és van a fejlesztő, jó esetben egy határozott elképzeléssel, hogy hogyan is kellene működnie/kinéznie az egész oldalnak. Akármit csinálsz, akárhogy csűröd-csavarod a dolgokat, az a Joomla csak Joomla marad, ahogy a WP is WP marad - minden esetben kb első pillantásra felismerhető, hogy milyen alapokon is nyugszik a site...

  Teljesen egyedi, kreatív webes szolgáltatásokhoz egy intenzív bohóckodás CMS-t használni, semmi több.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv bihi06!

  Én is mint kezdő szólnék egy-két szót a témához. Nos én azon a véleményen vagyok, hogy addig ne gondolkozz más programnyelv tanulásáról, még legalább a php nem megy egy jó szinten. Jelenleg én is úgy tanulgatom, hogy egy oldalt készítek, amiben van egy beléptető, regisztráció, hírek, vendégkönyv, fórum, galéria rész. Menet közben, pedig mindig kitalálok még plusz dolgokat is. Így még elkészül, mindig találok új feladatokat. Van úgy is, hogy elakadok valahol, és végkép nem jövök rá a megoldásra, akkor általában beírom a problémámat ide az oldalra, és itt mindig segítőkész srácokat találok, akik segítenek megoldani a problémámat. Amit nagyon köszönök nekik! Ezen kívül mindig követem az oldal társalgó topicját, sokszor számomra is hasznos kérdésekre és válaszokra találok, amik szintén segítenek a tanulásban.
  Én is azt tanácsolom neked, hogy ezt az oldalt amit elkezdtél készíteni, fejleszd tovább, főleg úgy, hogy a Linux téma nagyon jó alap. Készíts belőle egy komolyabb oldalt.

  A CMS rendszerekhez meg annyit, hogy igazuk van a téma hozzászólóinak. Nem arra valók, hogy egy laikus is tudja ezeket használni, bár igaz, hogy ez is egy funkciójuk, de a fő feladatuk, hogy megkönnyítsék a programozók munkáit, hogy ne kelljen állandóan egy oldalt a 0-ról írni, csak azt a bizonyos részt kelljen megírni, vagy tovább fejleszteni, amikre épp szükség van.
  Ezeknek a rendszereknek a programozása, vagy plugin írása nem egyszerű feladat.
  Ha már elboldogulsz a nehezebb feladatokkal is, és lesz már legalább 2 komolyabb referencia munkád, akkor már szerintem lehet munkát is vállalni, vagy esetleg egy újabb programnyelvbe bele kezdeni. pl: JAVA.
  De itt az oldalon van sok komoly szinten lévő programozó, ők ebben azért jobban tudnak neked segíteni, és többet tudnak mondani is erről.

  Üdv: Blackthunder
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, az első mindenképp. Amatőr banda. Azt se tudják mi a különbség a HTML és az XHTML között. És ezek szerint az xml-ről sincs halvány lila f..juk se. Biztos mondta valaki hogy az a jó, ha mindenhez odateszik a lezáró tagot is, meg faszányos hogy van doctype. Inkább ne legyen! De sorolhatnám az olyan hibákat amik tényleg csak amatőrök vétenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem érted a lényeget, talán nova76 jobban leírta (2011.05.05. 19:34). Az, hogy valamit felmásolsz és működik, nem meló, nem kell szaktudás. ha valami egyedi kell akkor viszont igen. Egy CMS rendszer közel sem egyszerű, ha valamelyik normálisabban dolgoztál volna, tudnád.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ezek hibásak:

  "programozói szaktudás nélkül"

  http://www.hydracms.hu/index.php?menu=1065&langcode=hu

  Tartalomkezelő rendszerek - Wikipédia

  Bocsánatot kérek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a cmsek arra valóak szerintem, hogy aki nem is nagyon ért a web szerkesztéshez az is könnyen tudjon csinálni egy oldalt

  Te nagyon el vagy tévedve Ember...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Feltelepítettem a szoftvert. Itt elérhető a felhasználói oldal:
  http://tomisoft.freei.me/projects/webbuilder/demo/index.php

  Itt pedig az adminisztrációs menü (felhasználónév: admin, jelszó: password ):
  http://tomisoft.freei.me/projects/webbuilder/demo/admin.php

  Nyugodtan lehet piszkálni, módosítani stb.

  A felhasználói oldalra felhasználónév: std66, jelszó: HwaP1213.

  A rendszernek van néhány hibája:
  - Nem érvényes oldalt generál (főleg a rá telepített bővítmények kidolgozatlansága miatt)
  - Nem veszi figyelembe, hogy a sablon XHTML, vagy HTML-e
  - Az új szintezett beléptető rendszer még nincs beleintegrálva teljesen az adminisztrációs felületbe
  - A kiszolgáló oldalon még csak a bővítményként telepített kezdetleges beléptetőrendszer működik, tehát a szintezett felhasználókezelő-rendszer egyáltalán nincs beleépítve
  - Mivel főleg az alaprendszer kidolgozásával foglalkozom, a bővítményekben további hibák is előfordulhatnak (pl. a "Bemutatkozó honlap" nevű komponensben, ha formázzuk a szöveget, nem tudja elmenteni valamiért)

  A szolgáltató miatt nem lehet levelet küldeni SMTP-vel (saját szerveren jól működött).

  Kíváncsian várom a véleményeiteket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak gondolj bele, abba, hogy kapsz egy photoshop psd-t és az a dolgod hogy rávarázsold a joomlára. Tehát nem egy free tremplate, hanem mondjuk bele kell nyúlnod a componensek templatejébe. Menne? Mert ez a webprogramozó egyik feladata. Őt hívják sitebuildernek. (na jó, talán kicsit már több, mint egy sitebuilder)

  A másik a programozó, aki mondjuk átírja a felhasználók regisztrációját, mert mostantól egy választéklistából ki kell választania, hogy mennyi alkoholt iszik egy évben (1liter alatt, 1 és 20 liter között, 20 liter felett). Ez menne? Ez a minimum, ha PHP programozó akarsz lenni.

  Aztán lehet fejlődni tovább és írni egy saját komponenst. Például egy hírlevél küldő komponenst. A hírlevélre történő feliratkozást a látogató kérheti email címének és nevének magadásával. Ez egy form, amit bárhol lehelyezhetsz a templatebe. Aminek elküldésével e-mailben tájékoztatja a feliratkozottat, hogy sikeresen feliratkozott. Vagy esetleg még kéri, hogy igazolja vissza egy feliratkozás tényét mondjuk egy adott linkre kattintással. Az egész műveletet egy táblában letárolod. Ezt meg lehet fejelni azzal, hogy esetleg nem minden hírcsatornára kell felcsatlakozni, csak amelyiket kiválasztják (pl: autók érdekelnek, a dögös csajok is, de a motorok meg a pasik nem). Utána a jommla szerkesztőjét használva elkészíteni a hírlevelet, néhány kiemelt felhasználónak (nem feliratkozottnak, hanem tényleges felhasználónak) előre elküldeni. Ők azok, akik jóváhagyják (esetleg egy külön link, ami jóváhagyja és egy ami leszavazza és elkéri hogy mi nem tetszett rajta). Utána kiküldeni, de csak azoknak akik arra a csatornára iratkoztak fel. Lehetőleg külön taskban cronba téve, mert mondjuk 10e email elküldése nem feltétlen szerencsés egy gomb lenyomására. Ezek után tényleg úgy gondolod hogy reggelre meglennél ezzel a joomla keretein belül? Szerintem most páran nagyon paráznak, hogy az ifjú titán minden munkát lenyúl előlük...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Félre érted. Feltelepíteni egy cms-t és egy blogot vagy webshopot el tudok vele készíteni, ugyanis a cmsek arra valóak szerintem, hogy aki nem is nagyon ért a web szerkesztéshez az is könnyen tudjon csinálni egy oldalt. Az meg már más, hogy belenyúlkáljon egy programozó a forráskódjába és egyedibbé varázsolja. Vagy tévedek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (drupal, joomla), azok rendkívül egyszerűek

  Ebből a mondatodból kiderül, hogy lövésed sincs egyikhez sem. Egy meglévő összetevőt felmásolni valóban nem nagy kunszt, de nulláról egyedit írni, az már meló! Arra a "tudásra" senki nem kíváncsi mennyi idő alatt tudsz valamit összekattintgatni, ha egyedi igény van, azt bizony le kell kódolni. És akkor már ismerni kell az adott keretrendszert...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamiféle megrendelőlapot már készítettem egy ismerősnek, az oldalon megjelenő űrlapot kitölti és elküldi egy bizonyos emailre, de ez annyiban másabb gondolom, hogy az email címeket egy adabázisból tölti le és küldi el azokra a levelet.

  1. Gondolom kell egy felület, ahol hozzáadjuk az adatbázishoz az új email-est, aki kapni fogja majd a hírleveleket.

  2. Meg persze kell még egy, ahol megírjuk a levél tartalmát és elküldjük az emailekre. Az emaileket lekérdezzük az adatbázisból, a hozzátartozó nevekkel megszólítjuk a címzetteket.

  Nem tudom mikor lennék ezzel kész, ma éjszaka, holnap reggel, max 2-3 nap. Miért?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk tudnál készíteni egy saját hírlevél küldő plugint/modult? Nem letölteni, hanem írni. Ha igen, meg tudnád saccolni hogy mennyi ideig tartana elkészítened? És főleg, hogy milyen funkcionalitással képzeled el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (Értelmesen is lehet írni úgy látszik.) Úgy látszik van még mit tanulnom. CMS rendszerekkel foglalkoztam tavaly (drupal, joomla), azok rendkívül egyszerűek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, elég húzosak, szerintem.

  Egy régebrről annyi volt, hogy csináljak egy Kresz programot. Olyan 7 órámba fájt és még nem beszélhetnénk átadásról. Azért átadtam, de végül mégsem vágytam oda

  A másiknál mindenféle megoldásokra voltak kíváncsiak (google captcha, session több gépen, stb). Ez legalább érdekes volt. Mert volt benne olyan, aminek utána kellett néznem. Viszont tipikusan olyan feladatok voltak 80%-ban, amik egy keretrendszerben seperc alatt megvannak, természetesen nem lehetett használni, így körülbelül 5-6 órám bánta.

  A harmadiknál 100%-ban olyan feladatok voltak, amiket bármelyik keretrendszer parancssorból legenerál. Természetesen itt sem lehetett használni semmilyen keretrendszert sem. Hogy fair legyen a küzdelem, saját keretrendszert lehetett használni. Gyorsan én is összedobtam egy minimálisat, így nem csoda hogy ez is 5-6 órát vett igénybe. Bár nem értettem (máig sem értem), hogy miért előnyösebb egy saját keretrendszer, mint egy bármilyen közismert...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akarok negatív lenni, de ezt a tudást, ami a "referenciádból" megmutatkozik elég könnyen összeszed bárki 1-2 év alatt, és szebb-jobb lesz a végeredmény.
  Szóval sok ilyen képességű "weblapkészítő" van a világban, és a jobbak sem biztos, hogy találnak munkát.

  Én azt ajánlom, hogy a "szakdogád" tárgyát dolgozd át kicsit, picit szépítsd, okosítsd, és vagy 2 hét munka után már ha jobb lesz akkor érdemes megmutatni bárkinek mint referencia. (Lehet lesz az egy év munka is, de kicsit mindenképpen érdemes foglalkozni még vele.)
  Rizikós ez a szakma, és ha nem vagy megszállott, úgy gondolod "ez csak egy munka", akkor lehet érdemesebb inkább mással foglalkozni. Ha megszállott vagy és nem gáz ha akár évekig nem nagyon keresel pénzt ezzel, akkor semmi gond, foglalkozz vele sokat és idővel biztos eljutsz egy profibb szintre. Csak addig is élni kell valamiből.

  Esélyed így is van, csak kicsi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden csak az időről és az elszántságról szól. Én most vagyok 18 éves és most kezdem majd el az internetes alkalmazásfejlesztő okj-t, de itt a fórumon is próbálok összeszedni minden információt és itthon is az időm nagy részét phpval jssel(jquery) css-sel és seo-val töltöm. Vannak nagyon jó könyvek is (akár megvételre, akár letöltésre), azokból is sokat lehet tanulni. Csak gyakorolni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem érdemes egy célt meghatározni magadnak és azt megpróbálni elérni. Például ha szereted a linuxos dolgokat, akkor elkezded továbbfejleszteni a szakdolgozatodat regisztrációval, cikkezéssel, mini általad készített fórummal, vagy magadnak egy webáruházat, blogot, CMS rendszert stb.

  Lényeg az, hogy elkezd megírni, találkozz új problémákkal és próbáld meg megoldani. Lehet nem tudsz elsőnek olyan optimális kódot írni, mint amit esetleg itt kaphatsz a tudástárban, de akkor is meg tudtad oldani magadtól és ezzel tanulsz a legtöbbet.

  Php-t oo-ban nagyon az alapokat tudom


  Szvsz. az OOP-t én nem php-ban tanulnám. Suliban a Java-ba (nem Javascript!) és C#-ba kóstoltunk bele, ezen kettő közül én inkább a Java-t ajánlanám, bár biztos vannak itt a fórumon, akik C#-ot, PHP-t vagy másik nyelvet részesítik előnybe mint tanulónyelvet. Az OOP egy merőben más szemlélet az 'alap' procedurális php-hoz képest.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy régebbi verzioja van fent, ma valamikor feltelepitem az ujat (bocs az ékezetek hiánya miatt, telefonrol irok).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd