C3 - HTML5- és Silverlight-"gyilkos" webplatform a Microsofttól?
2011-04-26T13:54:16+02:00
2011-04-26T16:32:15+02:00
2022-07-19T05:17:23+02:00
 • Az elérhető doksik alapján a dolog gyakorlatilag abban nyilvánul meg, hogy JS mellett ezzel a browsert C#-ban is 'scriptelhetnéd' valamivel a jelenleg a JS által elérhetőnél mélyebb API-kat is elérve.


  De akkor ez halott ügy sztem.
  A vbscript is azért krepált be vszeg, mert csak ie alatt ment...

  Ha meg véletlenül terjedne a dolog, és a többi böngészőgyártó is elkezdi implementálgatni saját kis megvalósítását, háát nem tom mennyivel leszünk jobb helyzetben a mostaninál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most c#-ot fog értelmezni a böngésző is, vagy c#-ből keletkezik valahogy html + js?


  Az elérhető doksik alapján a dolog gyakorlatilag abban nyilvánul meg, hogy JS mellett ezzel a browsert C#-ban is 'scriptelhetnéd' valamivel a jelenleg a JS által elérhetőnél mélyebb API-kat is elérve.
  Nyilván az az előnye a Silverlight-tal szemben, hogy a fejlesztőknek nem egy radikálisan új rendszert kell megtanulniuk, hanem a webfejlesztők meglévő módszereit fokozatosan tudná a Microsoft a saját irányába tolni.

  Ez amúgy egy research projekt, a Microsoft Researchnek az a dolga, hogy kísérletezzen. Amennyi pénzt elkutatgat az MS Research szvsz. én azt mondom, hogy ez messze nem az értelmetlenebb fajta projektek közül való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Silverlighttal az a baj, hogy a mezei weblapszerkesztőknek, szerveroldali szkriptbetyároknak már túl összetett. Ezért kéne egy normális html/js/css alternatíva. "

  Tanuljanak meg programozni.

  Nem rég egy közepes cég igazgatójával beszéltem, és meg volt róla győződve, hogy ifekkel és forciklusokkal minden megoldható, teljesen fölösleges az OOP, nincs semmi értelme.

  Azóta nem szóltam hozzá. Ez nem...PIC, vagy AVR, hogy nincs más eszköz csak alap utasítások...egészen...megdöbbentem, meg azon, hogy ilyenek milyen jól megélnek a semmiből.

  Nem mondom, hogy a C# a csúcs (szerintem a c++ az...tisztelem őket), de azért ilyet, hogy ifek meg forciklusok, és portálokat fejleszt....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát sztem valami alternatívát akarnak a szerveroldalon html-t generálós megoldásra, csak gondolom nem html-t/js-t kell túrni kliensen majd, hanem c#-ot + valami template nyelvet html helyett.
  Vagy nem tom, sztem senki nem tudja, mit akarnak, talán ők sem...

  Személy szerint én egy html alternatívát találnék ki, amit nem szabványosítanék csak azért, hogy legyen kismillió implementáció rá, hanem megcsinálnám az elterjedtebb oprendszerekre.
  Ugye az ms-nek ott lenne előnye, hogy még mindig az ie a legelterjedtebb böngésző, és készíthetne egy olyan pluginszerűséget, amit alapból tartalmaznának a jövőbeli ie-k, illetve, ha megszerezné a firefoxot, akkor az is. Multiplatformság is megoldódna.. Futna winen, macen, linuxon, krómon.

  Silverlighttal az a baj, hogy a mezei weblapszerkesztőknek, szerveroldali szkriptbetyároknak már túl összetett. Ezért kéne egy normális html/js/css alternatíva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre van egy régi jól bevált MS-os megoldás. WPF.

  Nem kell telepíteni, része a .NET-nek.

  Tök jól meg lehet oldani, hogy frissüljön. Most megint feltalálták a spanyolviaszt, vagy mi történt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Minden honnan elérhető, futtatható.
  - Elég gyorsan betöltődik, és elég gyorsan fut, működik.
  - Több platformon is fusson.
  - Nem baj, ha böngészőfüggő, ha minden/legtöbb platformon van legalább 1 böngésző, amin fut. (weblap böngésző helyett webapp böngésző?)


  Igazából ez a java + java web start nevű páros, nem? :)

  - Automatikusan frissül (nem kell gépenként telepíteni rendszer gazda által).


  Na ez a kritikus pont a javanak sztem, mint ahogy a .netnek is ez az egyik (illetve a csak windowson futás).

  Amúgy már gondolkoztam, hogy java fx2-vel lehetne faxa "böngésző alternatívát"/alkalmazásbrowsert csinálni, csak ahhoz meg kicsi vagyok, hogy el is terjedjen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy megértem hogy a felhő rendszert el akarják adni, mert iszonyat pénzük lehet benne.

  De számolgassunk már. Ha normál szerverként használom, tehát 10 Giga adatbázis kell, 3GHz kapacitás, 6-12 Gigaram, több mint 60 000Ft-ot fizetek havonta (ha nem 100-at).

  Egy jobb szerver 300-400 000Ft-ból megvan. A bérelt rendszergazda havi 10-20 000Ft. És mégiscsak az én gépem, olcsóbb is és azt csinálok amit akarok, nem szabják meg, hogy ezt futtathatok, ezt meg nem, erre használhatom, erre meg nem.

  Nagyon nem támogatom az ilyen megoldásokat...ha tényleg versenyképes lenne akkor igen, de így lehúzás.

  Arról volt szó, hogy a felhő rendszer 30%-al olcsóbb mintha én fizetnék egy rendszergazdát, vagy vennék szervert....hol? Itthon nem.

  Az hasznos dolog, hogy bármikor mondhatom, hogy nekem a jelenlegi kapacitás 10*ese kell, és csak 2 hónapig...ez nagyon jó, de kizárólag akkor, ha a projekt rentábilis.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyire ezeket a nemhivatalos doksikat elnézem, ez egyelőre még csak egy vízió.

  Az írják cloud kliens. Akkor kapcsolódni fog valahogy a felhőzéshez. Hmm... valami olyasminek tűnik, hogy se nem desktop, se nem böngésző... böngészőn kívüli webalkalmazás?

  Jelen böngészők hypertext dokumentumok olvasására lettek kitalálva. Létezhetne, mondjuk egy olyan, hogy Application browser.

  - Minden honnan elérhető, futtatható.
  - Automatikusan frissül (nem kell gépenként telepíteni rendszer gazda által).
  - Elég gyorsan betöltődik, és elég gyorsan fut, működik.
  - Több platformon is fusson.
  - Nem baj, ha böngészőfüggő, ha minden/legtöbb platformon van legalább 1 böngésző, amin fut. (weblap böngésző helyett webapp böngésző?)

  Ezek lennének egy webalkalmazás követelményei első körben. Csak saját vélemény, nem is kapcsolódik talán a cikkhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lári fári! :D
  HTML 5-re évekig még nem lesz végleges specifikáció.

  Aztán mire kész lesz, még mindig nincs rendes adatkötés, normális lekérdező script az adatbázishoz, nincs OOP, nincs aspektus orientált programozás, nincs semmi.

  Ami van az ilyen "parasztvakítás", hogy be lehet illeszteni videót, na meg a JS-el lehet hókusz pókuszolni, animálni mindenféle hardveres gyorsítás nélkül, vagy használni a HTML5 majdani függvényeit.

  A hozzá kapcsolódó CSS épp olyan böngésző kritikus lesz, mint volt, épp úgy 4-5* annyi munka lesz a honlap építőknek a design, mint SilverLight alatt.

  Ehhh ugyanmár.

  Idén már jön a silver 5, rendes 3D-vel, rendes hardvergyorsítással. Mire kész lesz a HTML5, vagy C3 vagy akármi, értelmét veszti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De fut más platformokon is...

  Így másodszor elolvasva a cikket lehet félreértettem a dolgot.
  Most c#-ot fog értelmezni a böngésző is, vagy c#-ből keletkezik valahogy html + js?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A foximaxinál még az IE is jobb, és mivel a gugli már nem nagyon fogja pénzelni ez csak fokozódni fog. Amúgy meg itt a lényeg pont az, hogy platformfüggetlen legyen. Persze abban nem igazán hiszek hogy ez lehetséges, mivel a web átka, a html/css/js örökség soha nem fog kipusztulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mért? Mért? Mért?

  Mért nem vásárolja fel a firefoxot az ms, és épít fel egy saját html/js alternatívát?

  Simán áttérnének rá az emberek idővel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd