Május 1-től Németországban
2011-04-20T11:50:47+02:00
2011-04-22T23:44:45+02:00
2022-07-24T16:21:16+02:00
 • Hello! 4 éve nyomom Németországban, jelenleg magánvállalkozóként. Elég kalandosan indult, mert sajnos sok a kontár / lehúzós közvetítő. Azonban a tapasztalatom az, hogy mindenképpen könnyebb így elindulni, mint direktben német céghez pályázni, ha már egyszer kikerültél, kis gyakorlatszerzés után sokkal könnyebben tudsz továbblépni.
  Bővítés miatt pár hónapja kerestem az egyik megbízóm kérésére jelölteket, de a pályázók java része az első igazi interjúig se jutott el. Alapvető elvárás a felsőfokú végzettség (ha valaki _nagyon_ penge szakmailag, esetleg el lehet tőle tekinteni) , és a kommunikatív fellépés (akár hibásan is, de nyomni kell a szöveget)
  Ahol én eddig dolgoztam, ott alapvetően a soft skillek voltak a döntőek, legyél meggyőző, ne ijedj meg a németektől és a problémáktól (amit hirtelen nem tudsz, majd összeszeded az Internetről) Persze fel kell jönnöd magabiztos szintre, de szerencsés esetben erre van időd.
  Aki komolyan fontolgatja, hogy szerencsét próbál, megfelel a fentieknek, és legalább egy programnyelvhez / technológiához ért (Java, C++, PL/SQL, Oracle, .NET), elküldheti az önéletrajzát és egy rövid összefoglalót a szándékairól, mert a közeljövőben ismét fog kelleni pár ember. Helyszín előreláthatólag Frankfurt és környéke. Ha aktuális lesz és látok fantáziát a jelöltben, meg fogom keresni. Aki félti az adatait, kérem ne fikázzon, ez csak egy lehetőség, nem élek vissza velük és nem vagyok fejvadász.
  it.fairshare(kukac)gmail.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • top_sli, argies, tibro1977, Argathron!

  Köszönöm válaszotokat, amellyel megerősítettetek feltételezésemben, hogy komoly német nyelvtudás nélkül ezen szakmában nem lehet kinnt érvényesülni.

  Attila
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap az az, hogy németül interjúztatnak, aztán semmi figyelmeztetés nélkül átváltanak angolra.

  Egyébként szerintem német tudás nélkül is el lehet helyezkedni, mindenki perfekt angol, de hangsúlyozom, ez az én személyes véleményem. Beszélek németül, szóval még nem próbálkoztam úgy jelentkezni, hogy csak angolul.

  Bécsben kicsit nehézkes a lakás, eléggé drága, érdemesebb lehet valami elővárosban lakni, nagyon egyszerű a bejutás onnan.

  A 4000-es kaucióval az a baj, hogy az sokszor nem kaució, hanem azért fizeted, hogy megkapd a bérleti jogot.

  Alternatív megoldás:
  Lehet lakni mondjuk Sopronban és onnan kijárni, nagyon sokan teszik ezt.
  Autóval 40-50 perc, vonattal egy óra, de óránként három vonat megy.
  Sopronban meg azért olcsóbb az élet


  Egyébként az ismerőseim elmondása alapján a magyarok megítélése jobb, mint a többi kelet európai népé. (Persze az is lehet, hogy ők voltak elfogultak, nem tudom. (Bár én is látom nap mint nap, hogy melyik népcsoport hogyan viselkedik.))
  Alacsonyabb fizetésre nem feltétlenül kell számítani, miután hiány van informatikusokból. (Elnézve az évfolyamomat, még egy darabig az is lesz )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nyelvtudás:
  maximumtól kicsit jobbat akarnak belőle

  egy ismerős PHD után ment ki, úgyhogy frissen szerzett felsőfokú német nyelvvizsgát, ő 3 hónapig szenvedett így is, mire olyan szintre gyúrta magát ami a napi munkához kellett neki
  C# fejlesztő cégnél, ahol az angolját gyakorlatilag nem nagyon tudta használni még
  viszont a pénz nagyon jó
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • www.nettolohn.de itt meg tudod nézni, hogy mi marad a bruttóból.
  bár a németek szeretik a virslit, kolbászt, de ne számíts rá, hogy kolbászból van a kerítés.

  nem szeretnek nagyon bajlódni a nyelvet alig ismerőkkel, ezért nem árt alaposan felkészülni mielőtt belevágsz.

  az, hogy angolul akarod magad megérteni csak valami multinál van komoly esélyed, a klein gmbh ott sem szeret külföldiül beszélni, ha nem muszáj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A programozási területen az angol általánosan ismert ott is, de ne számíts rá, hogy angol és angol ugyan az. Például olvastál te már prog doksit, amit németek írtak angolul? Enyhén szólva borzalmas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akinek van már ebben tapasztalata, kérem írja meg, vajon milyen szintű német nyelvtudást tartanak általában már elfogadhatónak ebben a szakmában.

  Köszönöm
  Attila
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Törökök, románok, szerbek de felsorolhatnám egész kelet európát. Arra ne számíts, hogy ugyanannyit fogsz kapni mint egy német, főleg nem az elején. Kelet európa egyébként egy kaptafa a németnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ausztriában ahogy olvastam, szakmánként van minimálbér:
  Gehaltscheck: So viel verdient Österreich

  Valamint azt is elintézték, hogy "ne legyen bérdömping", az újonnan érkező uniós munkavállalóknak is meg kell adniuk a vállalatok részéről legalább ezt a minimálbért.

  Kicsit régi fórum, de ott van egy link, hogy hol lehet megkeresni az évenként megállapított szakmánkénti minimálbért:
  [FRAGE] - Gehalt Softwareentwickler in Austria
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És éles tapasztalata van már valakinek? Angolul vagy németül interjúztatnak? A cégek mennyire nyitottak rá, hogy mondjuk ez skypeon történjen? Megvárják amíg kint lakást keresel, vagy nem érdekli őket, hogy oldod meg? Mennyire jellemző hogy leigazolnak az ingatlaniroda felé, vannak szerződéseik lakóparkokkal, egyáltalán hogy működik az ingatlanbérlés? Valaki írta, hogy angliában már a legelején egy csomót fizetsz, és még ők tesznek szívességet, hogy aztán még többet fizethess nekik... én utoljára bécsben néztem lakásbérlést, ott nem írták hogy ilyen lenne, viszont a 4000 euró kaució kicsit ijesztőnek tűnt. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • :) Köszönöm az infót!
  Bár nem hinném, hogy most hirtelen nekiállok németet tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • EU állampolgárokra vonatkozik ez a könnyítés.

  Egyébként műszaki, informatikai pályán dolgozóknak eddig se számított sokat az eddigi szigorúbb rendszer, ugyanis a hiányszakmákra egy teljesen könnyített verzió vonatkozott.
  Lényegében arról szólt, hogy egy papírral be kellett menni a munkaügyi hivatalba, rányomtak egy pecsétet, aztán menjen Isten hírével.

  A nem hiány szakmákban persze már sokkal szigorúbb volt a helyzet és könnyedén visszadobták az embert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Úgy tudom nagyon sok török él kint.
  Ők nem jelentenek konkurenciát?
  Minden oda települő népnek teljes fizetést adnak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akit érdekel, itt van egy német-ausztriai cég-értékelő oldal:
  Arbeitgeber bewerten und Erfahrungsberichte lesen. KUNUNU.COM
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali! Sógorom dolgozik ott, bár nem sok köze van a programozáshoz. Eddig sem volt bonyolult megoldani a papírokat egyébként. Csak pozitívumot tudok mondani... majdnem minden sokkal olcsóbb mint itthon(a szolgáltatásokon kívül), a fizu meg a sokszorosa bár gondolom ezt tudod :) Szakmai tapasztalatot nem tudok mondani. Hazajárást is aránylag jól meg lehet oldani, még akkor is ha nem akarsz mindig egyedül jönni, sokan vannak akik 20-30 euróért elvisznek még pár embert így mindenki jól járt az úttal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Gondolom hallottátok, hogy 2011. május 1-től lehet Németországban legálisan dolgozni. Eddig is volt lehetőség, csak megfelelő papírokkal.

  Ki szeretnék menni, ha van rá lehetőség.

  Tud-e valaki olyan céget, ahol keresnek C#, MS SQL (más is érdekel) fejlesztőt?

  Akinek van bármiféle tapasztalata németországi dolgozásban az írjon! Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd