Kattintgatással összerakható kezelőfelület
2011-03-31T21:41:32+02:00
2011-04-01T19:00:24+02:00
2022-07-19T04:47:13+02:00
 • Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!
  A Visual C# Express mellett döntöttem. Ezt a hétvégét erre szánom, hogy elkészüljön az áhított program, no meg a C# ismereteim a nulláról kezdő szintre felvigyem.


  nadamhu:
  Magam is kísérleteztem hasonló program írásával, 3-4x elkezdtem 100x átgondoltam és papírra vetettem a terveket, de mindig találtam valamit, amit miatt úgy láttam, hogy nem fog menni.
  (Addig megy rendesen amíg 1 form = 1 tábla.)

  Jött néhány érv, ami miatt végleg szakítottam vele:
  1.) Amit stl is írt: ahány ügyfél, annyi féle igény, amit nehéz lekövetni.
  2.) Én egyedül fejlesztem, mások csapatban, tehát eljön az a pillanat, amikor mérföldekkel el fogok maradni tőlük. (És ugyebár azok lehetnek klasszissal jobb programozók mint én...)
  3.) A családnak enni kell adni, egy ilyen program elkészítése pedig eléggé időigényes, főleg munka mellett. Tehát marad az egyéb fusi meló, amiért záros határidőn belül pénzt kapok.
  Ezt meg, ha meg lehet csinálni, meg fogják a nálam okosabbak

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit csinálok azt fel lehet fogni egy nagyon kényelmes SQL kliensnek is. Ha konzervatívan nézem a piacot, és csak egy felhasználóbarátabb SQL kliensnek fogom fel az egészet, még akkor is elég jó vagyok: normálisabb tudású SQL kliensek 200 dollár felett vannak.

  De amúgy:

  Úgy fogd fel, hogy elindul pl. egy cég, és csak néhány adatot nyilván kéne tartani. Ehhez fejlesztőt kellene hívni? Még azt sem tudják pontosan, hogy mit kell majd nyilvántartani. Most megnyitják az Excelt; én meg arra hajtok, hogy ne az Excel-t nyissák meg, hanem amit én csinálok.

  Aztán jönnek az apróságuk, mint validáció és automatizmus.

  Ezek egy része beépített vagy deklaratívan összekattintható. Pl. nyilván varchar(20) esetén nemcsak validálom, hogy 20 karakternél hosszabb szöveget nem írhat be, hanem eleve már a textbox méretét is ehhez igazítom. Egyszerűbb adatbázisconstrainteket nemcsak validálok, de még értlemes emberközeli hibaüzenetet is adok! (Hékás, 250-nél nagyobb számot adtál meg.) Az on-event email küldés is még deklaratívan kezelhető dolog.

  Persze értem én, vannak dolgok, amik már deklaratívan nem kezelhetők: egyrészt hosszú távon lehet, hogy lesz Ruby vagy Python scripting, de ami még fontosabb: a toolom használata során kialakult egy gyakorlatban tesztelt MySQL vagy PostgreSQL adatbázis, ok, a cég/problémakör megnőtt, kinőtte a toolomat, jöhetnek a hardcore fejlesztők és építhetik a webappot a már létező adatbázisból kiindulva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • , a programnyelve pedig azt célozta meg hogy minél közelebb legyen az angolhoz.

  Nálam programnyelv nincs még, csak lekérdezőnyelv, ami tudja az SQL selectet, csak ki van finomítva egy csomó kényelmi dologgal.

  Olyan primitív dologra gondolj, hogy van egy animal tábla:

  selct * from animal;

  helyett írhatja:

  list animals

  de támogatva van rengeteg változat, pl:


  show me all the animals

  sőt poénból még ezt is:

  gimme the animals

  Aztán olyan dolgok, amik segítenek, hogy ne kelljen joinokat írni:

  Pl. ha gender_id van az animal táblában, akkor

  select gender from animal

  az a joinolt táblában a name nevű (vagy desc, descr, stb.. heurisztikával kitalált nevű) cuccot joinolja be.


  select buyer.email from order

  értelmeszerű, hogy mit csinál, ha az order táblában van buyer_id vagy buyer nevű foreign key a personra, a person táblában meg email mező.

  Tehát a lényeg, hogy ne kelljen bonyolult SQL-eket írni.

  És ez a legszofisztikáltabb része az egésznek, ami a már advanced felhasználóknak szól, a legtöbben a legtöbbször még ezt sem használják majd, hanem csak grafikusan kattintgatva kérdeznek le (de pedagógiai céllal megjelenik nekik a grafikus lekérdezés szöveges változata, amit módosíthatnak!).

  Lehet, hogy lassan elmegyek IDE irányban, de top-down építkezek: először legyen nagyon intuitív a cucc az üzleti felhasználóknak, legyenek a settingek deklaratívak. Amikor ennek a korlátai megjelennek, akkor el lehet menni a scriptelés irányába. Na itt viszont nem fogok 'angolhoz hasonló' nyelvvel tökölni, de még basic-el sem: a scriptnyelv valószínűleg Ruby lesz vagy Python, vagy ilyesmi. Ezeket a scripteléseket viszont már fejlesztők végzik majd nyilván.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kívánom, hogy sikerüljön, bár LC-hez hasonlóan én is kicsit szkeptikus vagyok, csak az indokaim mások.
  Sok laikust láttam már Access előtt. Addig nincs probléma, amíg egy egyszerű tábla->form dolgot meg kell csinálni. Aztán jönnek az apróságuk, mint validáció és automatizmus. Egyszerű példa: "megnyomom az újat, ugorjon fel egy dialog, ha ott OK-ra kattintott, akkor a lista frissüljön, és ugorjon a frissen rögzített rekordra", másiknak az kell, hogy üres legyen a form és rögzíthesse a következőt, harmadik ezzel együtt szeretné e-mailben figyelmeztetni az admint, stb, stb.

  Ha minden létező agymenésre fel szeretnél készülni, akkor egy pilótavizsgás IDE lesz belőle, ha meg nem, akkor tuti, hogy pont az kellene, ami nincs meg. A tudomány meg abban a pillanatban megáll, ahogy programozni kell - legyen akármennyire is közel a programozási nyelv a beszélt nyelvhez. Attól még tudnia kellene, hogy mi az az elágazás, a ciklus és a többi.

  szerk: egyébként az uniPaaS-t (ex MAGIC) ismered? Ők megpróbálták, én kipróbáltam .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ehhez hasonló rendszert anno Mac-en láttam, Hypercard-nak hívták. A célja is hasonló volt, a programnyelve pedig azt célozta meg hogy minél közelebb legyen az angolhoz. A végeredmény nagyjából a Visual Basic és a borzalom között mozgott. Nem hiszem hogy valaha valaki értelmes rendszert fejlesztett volna vele.

  Alapjában véve arra amit te akarsz az Access is elég lett volna. Kb. 10 nap tanulás után egy értelmes ember össze tudna hozni benne egy alkalmazást. Csakhogy. Ahhoz hogy egy end-júzer bármi komolyabb dolgot megcsináljon olyan szintű szigorú logikus gondolkodás kell(ene) ami egyszerűen nincs meg az átlagemberben.

  Mi programozók akik tizenéve írunk programokat (ha nem vagyunk nagyon userközelben, Pl. nem supportáljuk a programunkat) hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, és elhinni hogy más is úgy gondolkodik ahogy mi, akik jó pár éven át erre lettünk kondicionálva. A legtöbb embernek erre nincs szüksége, így hiába raksz elé ilyesmit nem fog semmire sem menni vele. Kb. olyan mint ha nekem adnál egy hegedűt. Hiába lenne a kezemben, akkor sem tudnék játszani rajta.

  És nem azért mert ezek az emberek hülyék, csak egyszerűen más a szakmájuk, és az nem igényli azt a fajta gondolkodásmódot mint a miénk. A programozásban az eszközök elsajátítása úgy fél év ha nem vagy hülye. Ehhez képest mire valaki olyan programozó lesz akire egy nagyobb rendszer tervezését rá lehet bízni alsó hangon is 10 év. És ez a 10 év nem azzal megy el hogy az if utasítás rejtelmeivel ismerkedsz meg, hanem gondolkodni tanulsz meg számítógépül. Ezért vannak ezek a rendszerek halálra ítélve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz. az ilyesminek elég nagy piaca van (lenne) ahhoz, hogy még elférne több startup is ebben a témában, ezért érdemesnek tartottam ebben a témában elindulni.
  Korábban kevésbé fizetőképes és zsúfoltabb piacokkal próbálkoztam, ahhoz képest szvsz. ez az 'inutitív adatelérés' valóságos 'zöldmező'. (Több ötletem van a témában, mint ami az 1.0-ás verzióba fér).
  A VB.NET-es nemismerem, de nem hiszem, hogy félig természetesnylvi lekérdezést támogatna, angol ragozást figyelembe venné, automatikusan generálna indexeket, hogy a usernek ne kelljen vele törődni, automatikusan generálna form layoutot heurisztikák alapján, tanácsot adna, ha szerinte a sémát refactorálni kellene, stb... Nálam tényleg az üzleti felhasználók a célpont, nem igazán a fejlesztők. (A fejlesztők legfeljebb extrém rapid prototyping-ra.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A VB.NET is ilyen nagyjából, szerintem abból van Expressz. Szinte nem is kell kódot írni..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én olyanon dogozok, ahol még kattintgatni sem kell, a felület már eleve ott lesz, ha az adatbázishoz csatlakozol. Na persze kattintgatással lehet finomítani dolgokat.
  (De ez nem lesz ingyenes, és őszintén szólva nem is érdekel az a célpiac, amelyik a szoftverben mindenáron csak az ingyeneset keresi.)
  (Ráadásul az 1.0-ás verzió egyelőre csak MySQL és PostgreSQL backendet támogat majd.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Access-nek van ingyenes változata is...? Mióta?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Visual C# Express, esetleg mazohistáknak Access.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • VS Express?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Olyan ingyenesen használható eszközt keresek, amivel viszonylag könnyen, lehetőleg összekattintgatással tudok egy egyszerű adatbázishoz kezelőfelületet készíteni Windowsra.

  Amit szeretnék, hogy tudjon a program:
  - DML műveletek az adatbázison
  - Adatbázis lekérdezések megjelenítése

  Az adatbázis MSSQL Express, 5-6 táblával, a táblákon idegen kulcsok és néhány trigger.

  Tudtok ilyet ajánlani?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd