Delphi / C++ Builder adatmodul. Ki hogyan használja?
2004-06-19T17:09:21+02:00
2004-06-21T08:47:08+02:00
2022-07-19T05:52:40+02:00
 • Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adatmodul van összesen és abban van minden? DBExpress-nél ez 4 komponens minden táblához/queryhez (gondolom nem TSQLClientDataSet-et használsz), nagyobb volumenű adatbázisnál nem zavaró az adatmodul mérete? Saját messagedlg-t és inputbox-ot én külön formon szoktam létrehozni. Ha az adatmodulban csinálod, akkor ez vizuálisan nemigen mehet, ezek szerint programkódban hozod létre az ablakot és abból szabályozod a megjelenítést?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én speciel egy adatmodult használok a globálisan tárolt queryjeimnek (dbExpresst használok, azok a dolgok kerülnek ide amik ritkán változnak de gyakran szükség van rájuk, Pl. mennyiségi egységek), de itt vannak az adateléréssel kapcsolatos alap eljárások, osztályok (Pl. szám->szöveg konvertáló osztály, saját messagedlg és inputbox, stb) is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egy adatmodul csak kisebb, egy emberes progiknál jó és gyors megoldás szerintem. Nagyobb fejlesztésnél baromi sok idő (c++ builderben), míg újrafordítja az egész projektet, ugyanis a közös datamodul minden azt alkalmazó form újrafodítását eredményezi. Más kérdés, hogy a datamodul formot nem lehet igazán nagyra venni vizuálisan sem, tehát sok komponens elhelyezése esetén szinte már egymásra kell pakolni. (azt hiszem a form max mérete megegyezik az akt képernyőmérettel, bár ha 1600x1200-ba dolgozik valaki, akkor már ez nem is annyira probléma. A görgethetősége pedig némi kívánnivalót hagy maga után, szerintem finoman szólva is bug-os.) Harmadik ellenérv az egy dm ellen, hogy több ember nem igazán tudja hatékonyan fejleszteni egyszerre, továbbá egyemberes projekt esetén sem árt egy kis logikai elkülönülés.
  Az én véleményem, hogy komolyabb fejlesztéseknél több adatmodul kell, szerintem ennek a mikéntje pedig az, hogy egybe a törzsadatok, amelyek gyakorlatilag bárhol kellhetnek, aztán feladattól függően egybe pl. az eladási részek táblái, másikba pl. a beszerzési dolgok és így tovább. Nekem ez a megközelítés szimpatikusabb, mintha minden form-hoz, formcsoporthoz lenne egy dm. Idegenkedek attól, hogy pl a cikktörzs táblájából ekkor lenne vagy 30 példány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A felvetendő téma a Delphi / C++Builder programozóknak a következő lenne:

  Ki milyen struktúrában és mennyi adatmodult használ?. Nyilván ez függhet a konkrét feladat méretétől, illetve attól is, hogy egy-vagy több ember végzi-e a fejlesztést.
  Az alap módszer, amikor egy adatmodul van az egész programban, és abban van minden szükséges adatbázis-komponens.
  Más variáció, ha az adatbáziskapcsolati komponensek és az ügyfél adathalmazok külön adatmodulban vannek. Ez már a többrétegűség felé mutat.
  Harmadik variáció, ha form-onként, vagy összetartozó form-csoportonként van egy adatmodul, ami csak az oda kapcsolódó komponenseket, táblákat, queryket tartalmazza.
  Nem szép, de gyors módszer, ha csak a formra pakoljuk fel a dolgokat. Ez nyilván csak akkor indokolt (ha lehet egyáltalán indokolt), mikor egy adatmodul van, és az adott formon valamilyen más struktúrába kellenek az adatok.
  Illetve van még sok módszer, ez csak néhány példa.

  A kérdés az lenne, hogy ki, milyen esetben, melyiket favorizálja, vagy mit használna szivesen? Természetesen az se baj, ha leírja, hogy miért!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd