Szerver sebesség avagy hogyan működik a YouTube.
2011-03-07T14:28:43+01:00
2011-03-11T09:26:19+01:00
2022-07-24T17:51:15+02:00
 • Kösz szépen a hozzászólásokat!
  Úgy látom nincs más választásom vagy a kliens oldalon tárolom a progit(magyarul nem webes alkalmazás) vagy írok egy P2P agentet is hozzá(ami viszont rohadt sok meló).De még így is csodálkozom hogy a legtöbb szolgáltató csak 100Mb/s-ot ad megvallom elég gyanus nekem az 1000Mb/s.
  Még egyszer köszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha darabokban tölti le a kliens a szükséges 100MB-ot (mondjuk egy játékról van szó és pályánként) akkor nagyon sok ember játszhat egyszerre, miközben kevesen töltenek.
  Ráadásul attól, hogy a kliens 1MB/s-el tud egy kliens letölteni, attól még nem feltétlenül kell ezt neki minden körülmények közt megtenni. Ha jön a 13. ember, akkor lassul a letöltés sebessége, mert a 100Mb arányosan eloszlik és kész. Ugyan úgy, mint ahogy a kliens oldalon osztozkodnak a letöltések a sávszélességen ugyan úgy osztozkodik a szerver oldal is. Max nem kapja a user 8Mb-el, csak 5-el vagy épp 1-el (ha 100-an töltenek egyszerre) mert épp sokan vannak a szerveren. Ha ez nem befolyásolja jelentősen a használhatóságot, akkor ebből szvsz nincs probléma.

  A p2p-t meg szerintem be is lehetne építeni az alkalmazásba és akkro nem kell torrent oldal - bár ez giga meló. Mindenki aki online, az alkalmazással együtt elindít egy p2p klienst is, és a szervered csak irányít (esetleg szolgáltat is - ha szükséges, egy adott sávszélesség-korláttal).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem, de nem véletlen említettem a download.com-ot: az a legnagyobb szoftverkatalógusoldal a világon, a cnet tulajdona, megtámogatva tőkével és vassal és nyilván elosztott rendszere van szerverekkel a világ minden tájáról. Ha valaki olyan letöltés forgalmat produkálna, hogy az download.com-ot meghatná, az kissé durva lenne, azt hiszem ilyen még semmilyen szoftverrel nem fordult elő.

  Vagy az arcunkba vágják, hogy fizessünk X dollárt ha gyorsabb letöltést akarunk.

  Ez az illegális tartalmakat kínáló sharelőoldalkra jellemző. A download.com totál legális, és az üzleti modellje nem az, hogy a letöltőktől kér pénzt, hanem a feltöltőktől (szerzőktől) kér pénzt a prémiumszolgáltatásokért. (pl. marketing támogatásért)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a Torrent lényege, hogy nem lassul ha sokan töltik, sőt gyorsul. Nem tudom a download.com mit bír, de lehet hogy felénk nincs olyan nagy sávszélessége, így ha ezer ember megrohanja akkor már nem fog annak örülni, lehet alapból nem tud maximális sebességet.

  Külföldi szervereknél sokszor tapasztalni azért, hogy alig csordogálnak az adatok. Vagy az arcunkba vágják, hogy fizessünk X dollárt ha gyorsabb letöltést akarunk. Nem is értem miért használnak sokan ilyen oldalakat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még torrent sem kell.

  A download.com-on ingyen hostolnak minden valamirevaló szoftvert. Csináltam ilyet: leellenőrzik a szoftvert is, meg van egy minimális adminisztratív meló vele, de szinte akármilyen shareware-el fel lehet kerülni. Az ember a saját weblapján pedig csak linkelheti a download.com-os letöltési linket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is ezt akartam mondani. Felrakja egy "regisztráció nélküli" torrent oldalra, esetleg beállít egy torrent szervert (vagy mit), ami nyomja lefelé akkor is ha nincs feltöltő. Ez ki tud szolgálni 30-50-100 embert, ezen felül meg egymást "táplálják" a felhasználók, így 50-100 ezer ember is töltheti egyszerre gond nélkül. (De lehet egy "torrent szerver" több száz embert is ki tud szolgálni és havi 2-3 ezerbe kerül.)

  De lehet ügyes ember tudna erre írni valami Flash/Java alkalmazást ami weboldalon futna és a felhasználó nem kellene hogy tudja, hogy ő torrentet használ, csak annak örül, hogy jön az adat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ingyenes alkalmazásod, akkor erre találták ki a torrentet ;).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ügyesen elszámoltam.

  Naszóval egy perc alatt 50-en ,egy óra alatt 3000-en, egy hónap alatt 2 millióan töltik le a cuccodat.
  Ez nem olyan durva, mint amit az előbb elszámoltam, de még erre is igaz, az, hogy különlegesen sikeres dologról van szó és a legtöbb műfajban ekkora userszámból nagyon meggazdagodhatsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egyszerre 125-en töltik le a cuccodat, és ez csak egyszeri dolog, aztán később már ott csücsül a gépén, az egyáltalán nem olyan rossz, az már a legtöbb műfajban nagyon sikeres cucc.

  Gondolj bele ha egy user 2 pecig tölt le, és egyszerre 100-an töltenek le, akkor 1 perc alatt 3000-en, egy óra alatt 180000-en, 1 nap alatt négymillióan, egy hónap alatt 130 millióan. Ez 13-szorosa a magyar lakosságnak, de meghaladja Németország teljes lakosságát is... Műfaj kérdése is persze, de ilyen felhasználószámmal a legtöbb műfajban szemérmetlenül meg lehet gazdagodni (bár te azt mondod ingyenes lesz a cucc). 99.99% esélye inkább annak van, hogy nem ez lesz a szűk keresztmetszet, hanem a marketing lesz nehéz, és még az is előfordulhat (nem mondom, hogy Veled elő fog fordulni...), hogy vért kell izzadnod, hogy pártucat felhasználód legyen.

  U.i.: Nm számoltam a forgalom peakekkel, de a nagyságrendeken az nem nagyon változtat. (Legfeljebb annyi veszély reális inkább, hogy ha véletlen 'slashdotolnak' akkor nem fogod bírni pár óráig a terhelést.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CDN - Content Delivery Network, így hívják ezeket.
  Magyarul itt:
  Honlapkészítés a MAhonlap csapatával
  Angolul: google
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amihez 100MB-ot kell letölteni kliensoldalra, hogy elinduljon, az nem webes alkalmazás. Ráadásul ennnyi adat letöltését senki nem fogja kivárni ha alkalmilag esik be az oldalra.


  Az oldalra érkezéskor és az alkalmazás futtatásához kb csak 1MB-ot kellene letölteni a többit untána folyamatosan tölti. De ha nem is lenne internetes alkalmazás akkor is egyszer le kell tölteni hogy használni lehessen.


  Amazon S3, Akamai az a baj amit mondtál:
  de ha bárki elérheti a cuccod akkor a számla marha gyorsan fel tud szaladni, ami ellentételezés nélkül veszteséget fog csak termelni.

  Sajnos pont ingyenes lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a sávszélesség maradt, de "egyszerre" 4* annyit szolgál ki.


  Akkor 4*125=500 de szerintem még így is elég sovány szerverenként.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos hálózatokban nem vaygok valami jártas de szeretnék egy webes alkalmazást aminek a mérete kb. 100 MB lenne.

  Amihez 100MB-ot kell letölteni kliensoldalra, hogy elinduljon, az nem webes alkalmazás. Ráadásul ennnyi adat letöltését senki nem fogja kivárni ha alkalmilag esik be az oldalra.

  Egy átlagos felhasználó rendelkezik 1MB/s-os letöltéssel(vagy ennyire korlátozzuk). Tehát ez azt jelenti hogy szerverünk összesen 12.5 embert(klienst) képes kiszolgálni egyidőben. Láttam néhágy céget akik 1000Mb/s-ot kínálnak a szervereikhez, tehát 125 kliens gépet is képesek kiszolgálni ami még így is elég nagy luxus lenne 125 emberenként egy szervert fenntartani.

  Ilyesmire vannak kitalálva az elosztott tartalomterjesztő hálózatok (pl. Amazon S3, Akamai), amikkel azért kicsit hatékonyabban és olcsóbban meg lehet oldani ezt. Ugyanakkor ezeknek is megvan az ára. Pl. csak az adatávitel GB-onként kb. 10 cent Amazonnál, ami azt jelenti, hogy a 100MB-os cuccodnak csak a letöltése felhasználónként 2 forintodba fog kerülni. Ami nem sok ha minden látogatód előfizető és havonta minimum többezret fizet neked, de ha a weboldalad ingyenes és bárki elérheti a cuccod, akkor a számla marha gyorsan fel tud szaladni, ami ellentételezés nélkül durva veszteséget/költségeket fog termelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak tipp:

  Lehet, hogy blokkakat küld, hiszen a leküldés (általában)gyorsabb mint a tényleges vetítés.

  Így ha kapsz egy blokkban 5 percet, ami lemegy hozzád 1 perc alatt, akkor a másik 4 percben máris kaphat másik 4 ember 1-1 percet.

  Tehát a sávszélesség maradt, de "egyszerre" 4* annyit szolgál ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Sajnos hálózatokban nem vaygok valami jártas de szeretnék egy webes alkalmazást aminek a mérete kb. 100 MB lenne.
  A problémám az hogy ezt a felhasználó le kell hogy töltse ahoz hogy használja tehát minden egyes felhasználó-kérés elindít egy letöltést.
  Mindezt szeretném egy dedikált szerverről működtetni.
  Körülnézve a neten(külföldi oldalakon is) álltalában 100Mb(bit)/s- os netet szolgáltatnak a szerverhez.
  Most egy kis matek:
  100Mb = 12.5MB
  Egy átlagos felhasználó rendelkezik 1MB/s-os letöltéssel(vagy ennyire korlátozzuk).
  Tehát ez azt jelenti hogy szerverünk összesen 12.5 embert(klienst) képes kiszolgálni egyidőben.
  Láttam néhágy céget akik 1000Mb/s-ot kínálnak a szervereikhez, tehát 125 kliens gépet is képesek kiszolgálni ami még így is elég nagy luxus lenne 125 emberenként egy szervert fenntartani.
  Tehát akkor a kérdés:
  Hogyan csinálja pl. a YouTube????
  Ott akár több százezer felhasználó is nézhet egyidőben videókat!
  Lehet hogy én nem értek valamit és ennek van egy egyszerű megoldása(aminek örülnék).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd