Firebird-höz milyen fejlesztő eszköz jó?
2011-02-23T01:33:57+01:00
2011-02-27T23:35:25+01:00
2022-07-24T18:11:21+02:00
 • Én a "WebsiteSpark" programhoz csatlakoztam.
  De van egy másik is a kezdő vállalkozások részére.

  Doksi

  A lényeg, hogy három évig ingyen használhatod a fejlesztő eszközöket, hogy "beszállj a csapatukba".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, de nem erre a csatlakozásra gondoltam, hanem erre:
  Próbálj csatlakozni valamelyik MS partner programhoz, akkor vagy 3 évre ingyen megkapod a professional változatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • // Dinamikusan épített kapcsolat string string path = Path.GetDirectoryName(Assembly.GetExecutingAssembly().Location); string pathFbEmbedded = System.IO.Path.Combine(path, @"FB\fbembed.dll"); FbConnectionStringBuilder sb = new FbConnectionStringBuilder(); sb.ClientLibrary = pathFbEmbedded; sb.UserID = "SYSDBA"; sb.Password = "masterkey"; sb.Database = @"CACHE.FDB"; sb.DataSource = "127.0.0.1"; sb.ServerType = FbServerType.Embedded; sb.Dialect = 3; // A dinamikusan összerakott ConnectionString használata, // de persze közvetlenül is használhatod kézzel megadva. FbConnection con = new FbConnection(sb.ConnectionString);
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a csatlakozás hogy működik? Nem tudok erről semmit. Köszi előre is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Expressből is megy az adatelérés, ha nem akarsz typed datasetet használni (vagyis adatbázis gui tervezést, elérést; adatmező vizuális tervezést és design time adatkötést).
  Egyszerűbb esetekben korrekt ügy.

  A server/embed nem kérdés.
  Csak a connection string bejegyzésben különbözik. [Pont ez a lényege és nagyszerűsége a FB-nek]

  Az adatelérés szépsége, hogy natív kóddal történik, tehát nem kell (illetve csak az embededhez, de ez logikus) interface DLL-t mellékelni.

  Próbálj csatlakozni valamelyik MS partner programhoz, akkor vagy 3 évre ingyen megkapod a professional változatot.

  Az alatt meg csak összejön az ára
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Igen. Ráadásul PDA-n futó alkalmazásból használom. Nagyon szépen muzsikál.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt értsem úgy, hogy Te használod a Firebird embedded változatot Visual Studio Express alatt?
  Ha igen, írhatnál róla pár mondatot, hogy oldottad meg!
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A linkelt oldalakon csak .NET 2.0-ra írják. Az működik az újabb .NET-ek alatt is (3.4, 4.0)?


  Igen. Működik, 100%-os biztonsággal.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kreativitásommal nincs baj, csak még nem foglalkoztam C#/.NET-tel és nem tudom mi hogy megy. A C++-szal is csak ismerkedtem és az SQL-es adatbázisok akkor még nem kerültek reflektorfénybe. Akkor még a DBF-es vonalat használtam, ami a C++ Builderben nem volt nagy szám.
  Ezért kérdezek (nektek) triviális dolgokat.
  Az angol sem megy folyékonyan, így az angol oldalakat sok meló kibogarásznom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • linkelt oldalakon csak .NET 2.0-ra írják. Az működik az újabb .NET-ek alatt is (3.4, 4.0)?


  Elvileg működnie kell, de akkor lehet gugliznod kéne még, mert ahogy nézem 2007-es az utolsó dátum amit kiírtak az oldalra.
  Légy kreatív, ha már c++ fejlesztő vagy ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom az fbclient.dll-re kell referenciát raknod.

  A solution explorerben van olyan a projektedben, hogy references, ott jobb klikk add references, kikeresed a dllt, és ok.

  Onnantól kezdve tudod használni a benne lévő osztályokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És van hozzá? Ezt nem tudom.
  Van egy fbclient.dll vagy gds32.dll állomány, ami a kliens funkciókat és eléréseket végzi, de nem tudom, ezt hogy lehet elérni VS Express alól. A Harbourhoz van header file és egy libfbclient.a amit hozzálinkel a Harbour a projekthez Így csak a .dll-t kell a program mellé tenni és működik a Firebird.

  A VS kompatibilitás csak a teljes verziós Professional-tól működik. Ezért írom mindenütt az Express-t, mert most max. azt tudom használni.

  A linkelt oldalakon csak .NET 2.0-ra írják. Az működik az újabb .NET-ek alatt is (3.4, 4.0)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Első találat guglival:

  http://www.firebirdsql.org/dotnetfirebird/

  Download the Firebird Server, Embedded Firebird and ADO.NET Provider.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha van hozzá api, akkor gondolom tud.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hülye kérdés, de nem tudok mindent.
  Embedded Firebird elérést is tud az Express?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De elsőre normális vizuális tervező van a GUI-ra és az adatbázis elérésre is, valamint különösebb trükkök nélkül van natív Firebird kezelés.


  Winformra/ASP.net-re vs-ben is van normális tervező.
  Adatforrás meghatározáshoz használhatsz osztályokat (nem adatbázis függő).
  Natív firebird kezelés -> sima ado.net, semmi trükközés nem kell hozzá. (csak az sql parancsokat neked kell megírnod, de nekem ez sose fájt)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy látom, van azért gond a C#/.NET párossal is. Főleg Firebird eléréssel. Lehet, mégis maradok a C++/RAD Studio vonalon. Ott is van lehetőség C#/.NET-re (Prism, Mono). De elsőre normális vizuális tervező van a GUI-ra és az adatbázis elérésre is, valamint különösebb trükkök nélkül van natív Firebird kezelés.
  Azért muszáj ennyit vacillálnom, mert nem most kezdek valamit létrehozni, hanem egy meglévő projektet kell átírnom, így az elején sem hibázhatok (túl sokat). Pont ezért nem jó, ha már az elején mindenféle trükköket kell bevetni, hogy megoldjam a feladatokat. És akkor még ehhez jönne a még ismeretlen C# (tudom, ez is csak OOP, de azért mindig vannak buktatók), meg a Bábel tornyához hasonlatos giga .NET.
  Legfeljebb párhuzamosan próbálgatom a VS Express-t hátha átcsábulok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az tény, hogy a MS adatelérési technológiái nem túl szerencsés csillagzat alatt születtek. Az ado.net-nél a vizuális designer nem tud adatbázisfüggetlen, factory alapú designer.cs-t csinálni.
  A DLinq nem lenne rossz, de abbahagyták, ráadásul csak MS-SQL-lel műxik. Az EF szvsz kicsi túl lett tervezve, a webmatrixos adatelérés meg visszalépés a múltba a kézzel gányolt SQL mondatokkal.

  Ps. De Pl. a Borlandos TDatabase-es cuccaihoz képest a legmezeibb ADO.NET is mennyország. Különösen a BDE-nek volt anno rémálom jellege, de az egész megközelítés elég gázos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azaz, ha Pl. egy Entity Frameworkös projektet csinálsz mondjuk MS-SQL Express-szel, akkor azt elvben miután kész az alkalmazás át tudod konfigurálni futáskor Firebird-re.


  Az elmélet mindig egyszerű, de a gyakorlat...
  Anno pl mi már avval szívtunk, hogy mssql2008-ból generáltuk a modelt, és minden datetime mező datetime2 típusra képezte le. Aki meg mssql 2005-öt használt fejlesztés időben ki is bukott futásidőben...
  A többi marhaságról meg nem is beszélve, hogy sokszor egyszerűbb volt újragenerálni a modelt, mint befrissíteni a változott táblákat.
  Vagy pl. az ugyanarra a táblára mutató fk-s mezők elnevezése is csodaszép volt (sorrendtől függően pl Address1, Address2-re generálódott le).
  A teljesítmény témát, illetve azt "hogy mikor van attacholva egy xaros entitás" témakört már nem is említem.

  Én azóta a mezei ado.net-et, vagy az enterprise library data access blockját használom megint, sokkal jobb életérzés, és biztos azt történik, amit én akarok. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg elvben van valami kedvezmény is a microsoftnál induló cégek részére (bizspark) ahol kicsi induló cégek bagóért vehetnek fejlesztőeszközt.


  Nem bagóért, ingyen kap msdn előfizetést, bármit letölthet. Legalábbis 2 éve még így volt, és most is él az msdn előfizetésem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legegyszerűbb, ha leképzed a db táblákat entitásokra, és legenerálod a dalt.

  Nem tudom, hogy t4-et fel lehet-e rakni express alá, de ha nem akkor vmi más generátort használsz, oszt csók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mono elvben ASP.NET-re jó, a windows.forms része viszont kihívásoknak néz elébe a megvalósítás terén, magyarul billeg az adatrács, a databinding nem igazán műxik, legalábbis amit én eddig láttam (2.8-ig). A 2.10-ben elvben javítottak valamit, de nem nagyon bíznék benne. Van még GTK#, de az elég fapados. A Monodevelop viszont tudja vizuálisan szerkeszteni, ezzel együtt én nem nagyon kezdenék nagyobb projektet ezzel.

  A VS2k10 Express valóban nem kezel alapból csak accest és MS-SQL-t, de azért van lehetőség trükközésre. Mivel .NET-es forráskódot készít - maga a .NET runtime pedig a windows része, így ingyenes, így ez a korlát csak a tervezésre vonatkozik. Azaz, ha Pl. egy Entity Frameworkös projektet csinálsz mondjuk MS-SQL Express-szel, akkor azt elvben miután kész az alkalmazás át tudod konfigurálni futáskor Firebird-re. ADO.NET-tel már macerásabb az életed ilyen szempontból, mivel ott a vizuális designer adatbázisspecifikus kódot generál, amit nem tudsz átdrótozni más adatbáziskezelőre.

  A másik dolog amivel próbálkozni lehet, az a trial verzió telepítése. Meg elvben van valami kedvezmény is a microsoftnál induló cégek részére (bizspark) ahol kicsi induló cégek bagóért vehetnek fejlesztőeszközt.

  Amúgy, létezik még egy Sharpdevelop nevű ingyenes eszköz is. Nem igazán üti meg a VS2k10 szintjét, de a monodevelopét igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mért kéne az expressnek kezelnie a firebird-öt?
  Nem inkább az alkalmazásodnak kéne használni egy apin keresztül?

  Eddig életemben kb max 1 projekten ha használtam valamire a vs "db kezelő funkcióját", mégpedig ef modelt generálni db-ből.

  De nagy valószínűséggel ez nem nagyon fog menni más fejlesztőeszközből sem. EF-öt meg azóta elvből sem használok a sok gyakorlati szop@'s miatt meg pláne nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha vennéd a fáradságot és visszaolvasnál, akkor látnád, hogy az Express-t kizártuk, mert nem kezeli a Fiebird-öt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De Pl. itt találsz rövid leírást a nyelvről.

  286 oldal nem éppen a rövid kategóriába tartozik.

  A Mono-ról mi a véleményed? Főleg Firebird és RAD szempontból?
  Főleg kezdetnek szeretnék nagyobb költségek nélkül kipróbálni ezt-azt, hogy melyik válik be, melyik tetszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáld meg a Builderrel fordított C++-os projektedet (nem sokat, mondjuk egy form, egy adatokkal feltöltött datagriddel) átvinni mondjuk GNU C++ alá. Utána megbeszéljük az egy céget

  Olyan magyar leírásról nem tudok amiről te beszélsz. De Pl. itt találsz rövid leírást a nyelvről.

  Nekem a Delphivel és a C++ Builderrel kapcsolatban nincsenek jó emlékeim. Anno a Borland csinálta ezeket. A BCB 3.0 volt az első C++ Builder, aztán folyamatosan együtt jöttek ki a Delhivel, a Delphi N verzióhoz képest úgy fél évre rá jött ki a C++ Builder N. Egészen a 6-ig. A 6-ossal párhuzamosan kijött a Kylix, ami a Delphi/BCB linuxos portja volt, a Qt2 tetejére portolták egy C-s interfész segítségével a VCL-t. A wine segítségével pedig az IDE-t, így jött létre a Kylix, ami kezdetben egészen használható volt. Aztán a 6.0 után a Borland kijelentette hogy megszűnik a BCB, helyette jön a .NET alapú Delphi8, és a JBuilder meghekkelésével keletkezett CBuilderX. Ezt mondjuk finoman szólva a BCB-s közösség nem fogadta kitörő örömmel. De a CBuilderX-ben be volt ígérve sok minden, egyebek közt wxWindows (ma wxWidgets) alapú RAD a finoman szólva nem túl C++ barát VCL helyett. Ja, és plugineken keresztül mindenféle más RAD is. Nos, ebből egy béta állapotig jutott WxWindows plugin jött lére, ami kb. a wxdevcpp szintjén mozgott, csak nem volt annyira stabil. Aztán hamarosan dobta a borland ezt a tervet, ahogy a CBuilderX-et is. Meg a Kylixot is, viszont több év után ismét visszahozta a C++-os vonalat az aktuális RAD Studióba. Aztán eladták az egészet valami a fejlesztőeszköz üzletágban eléggé nevenincs cégnek. Na, innentől kezdve nem foglalkoztam a dologgal. Biztosan jó, de valahogy én jobban bízom a Microsoftban mint ezekben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Java-s alkalmazásokkal nincs jó tapasztalatom, így nem is akarom szaporítani őket.
  Az 1 cégest nem a Builder-re értettem, hanem a C++-ra (mármint, hogy sok céges). Elég elterjedt nyelv.
  A C#-ról létezik valamilyen rövid, pár oldalas magyar leírás C/C++ programozóknak? Csak a lényeg, hogy átlássam, hogy miben más a C/C++-hoz képest?
  Egyébként a RAD Studio 2010-es verzióját nagyon dicsérik, hogy milyen jó lett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C++ Builderrel kötődsz csak igazán egy céghez. Az azzal készített dolgokat - pont a VCL-specifikus C++ kiterjesztések (Pl. property-k) miatt - soha nem fogod más C++-os platformra vinni. Illetve persze azt megcsinálhatod, hogy azokat a részeket amik nem VCL-specifikusak, azaz nem adatbáziskezelnek és nem kezelnek ablakokat külön kiemeled, és az hordozható lesz, de az egész kód garantáltan nem. Azaz itt függesz csak igazán, ráadásul nem egy olyan cégtől mint a Microsoft, hanem egy hozzá képest meglehetősen nevenincs vállalattól. Ja, és persze a microsofttól is, mivel az így elkészített progid továbbra is csak windowson fut, mivel a VCL elég keményen rá van hegesztve a win32 API tetejére.

  A Qt-nek ahogy az API-t elnéztem csak egészen primitív adatbázis API-ja van, lényegében csak SQL utasításokat tudsz kiadni. Mire ezt felhozod egy C#/VS szintjére hosszú ősz szakállad lesz. Persze meg lehet ezzel is sok mindent csinálni - ha vérprofi C++ programozó vagy és nagyon profi az ezzel kapcsolatod tervezésben is. Azaz szépen megcsinálod az üzleti objektumaidat, és egyenként megírod hozzájuk a data access layert, illetve illeszted őket a GUI-hoz. Akkor már csak a report designer a kérdés, valami elvileg létezik Qt-hez, de hogy mit tud egy Fastreporthoz vagy egy reporting serviceshez képest nem tudom.

  Ha nagyon függetlenedni akarsz, akkor szvsz inkább javázz. Akkor max. az Oracle-től függesz majd

  Persze az is érdekes kérdés hogy miért akarsz ilyet ? A userek 90%-a windowson van. Létezik még 1% desktop linux user ami szét van szórva úgy 5 nagyobb disztribúció legalább 3 egymással binárisan nem kompatibilis verziójára, azaz ha csinálni akarsz egy release-t, akkor úgy 15 csomagot kell elkészítened. Maradnak még a mac-es felhasználók, amiből nem túl sok van idehaza, és az arányuk sem nagyon nőtt az elmúlt pár évben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd