Befellegzett a közösségi Java-nak?

Befellegzett a közösségi Java-nak?
2011-01-28T11:05:15+01:00
2011-01-29T15:16:22+01:00
2022-10-26T23:30:37+02:00
 • A .NET mögé beállt az MS, és fejleszti ezerrel, látszik is, és az is elég egyértelmű hogy miért teszi - ez a windows új API-ja, márpedig minél több a windowsos fejlesztő annál több windowst ad el. A Java mögött már eleve kérdéses volt hogy ki és mi van, elvégre a SUN nem igazán ebből élt. Eléggé komótosan is fejlődött a dolog, aminek egyrészt az lett a következménye hogy javában fejleszteni igencsak nehézkes egy .NET-hez képest, másrészt nagyon sok community projekt szerveződött, pont mivel az alap java finoman szólva hagy kivánni valót maga után. Ettől persze a nyelv nem igazán fejlődött, de született egy csomó külsős opensource projekt, amit a SUN kimondottan jó néven vett, sőt még a teljes opensource JDK kezdeményezés sem zavarta, mi több a végén kihozta az OpenJDK-t.

  Az Oracle viszont egy teljesen más szemléletű cég mint a SUN, és láthatólag a javával is más tervei vannak. Amitől az opeszorsz community nem annyira tűnik boldognak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1 GHZ alatt lehet olyat írni, amitől fagy, Például egy VBO-t nem használó OpenGL particle system. Ott elég sok vertexet meg kell jeleníteni. (Nah jó, az se igazán fagy, csak lassul, és lemegy az FPS.) De azért van számtalan példa rá. Nem árt egy 1GHZ igazából.
  És, hogy a 2.2 kijött? Hát ez semmit se jelent. Azóta sokkal gyorsabban merül a Legend aksim, ennyi...

  Android Programjaim
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég sokat hallom, hogy szaggat az Android, de valószínűleg ez a low-end telefonok (és 2.2 előtti verziók) sajátja. Én nem tapasztaltam ilyet soha az enyémen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért a két eset között van egy apró különbség. A .net-et saját magának készítette el az ms, amíg a java-t egy "idegen" cég vette meg magának valamiért. Ha most az oracle megvenné a .net-et is, akkor most azért is menne a sírás rívás, ne aggódj
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A .NyET mögött az MS áll ez így oké nincs is rajta sírás rívás ez természetes. A java mögé beállt az Oracle (eddig a SUN állt hogy az mééé nem volt pánik tárgya máig nem értem) és besír a prog.hu cikkírója, hogy jaj jaj jaj mostan vége a világnak itten kérem temetés zajlik, de máááán. Nevetséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A DLinq esetén ennek valószínűleg az idő volt az oka: ott volt a linq, és gyorsan ki kellett hozni valami adatelérési felületet rá alapozva. Gondold el: a .NET 2.0-ban 2005-ben még nyoma sem volt Linq-nak, a VS2k8-ban meg már vizuális designerrel volt ott a a DLinq is.

  Aztán meg nem ezt az irányt vitték tovább, hanem csináltak egy telejesen új EF-et ami már adatbázisfüggetlen.

  Nagyobb gond az, hogy a javában a mai napig sincs nem hogy DLinq, de még lamdba sem, sőt hála az Oracle ütemtervének a Java7-ben sem lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt jó gc kell (ha wp-n meg lehet oldani akkor androidon is), másrészt jó programok. De az android optimalizáltságára eléggé jellemző, hogy a 2.2 verzió előtt még JIT sem volt benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár szerintem korai még temetni a javat, ott van pl. az Android, aminek szintén ez a "fő nyelve", még ha kicsit más is.

  Igen, aztán kezdenek rájönni, hogy mobilon nem jó pont, ha 200-300 ms-t beszaggat a GC időnként. wp-n legalább ezt ki tudták optimalizálni valahogy. Androidon az egyetlen jó megoldás a C++ lenne, csak erre mostnában kezdenek rájönni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért pl. a DLinQ-nál látszott, hogy ha akar (márpedig akar, ha nincs valami fék), akkor tudja maga felé hajlítani a kezét.

  Na jó, az EF-nél ezt túllépték. [okot nem ismerek]

  A DLinQ-t is portolták már azóta más eszközökre (én pl. a dblinq2007 - LINQ provider for Oracle, PostgreSQL, MySQL, Ingres, SQLite, Firebird and ... SQL Serve -val meg vagyok elégedve ), de akkor is létezik a lépéshátrány.

  Nem tudhatod mikor milyen új technikáknál mennyire részesítik majd előnyben a saját csapatot.

  A régi mondás a megoldás itt is: bízz istenben, de tartsd szárazon a puskaport. És az ora-nak most a Java szerintem puskapor.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz sem rossz, ha egy nagy cég van a java mögött.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És te egy kő alatt élsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a .NET-et még csinálja valaki? Emlékszem réggebbről tényleg csinált egy hasonló nevű ízetlen tréfát a MS.


  wat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem trollkodás. Ilyen szintű cégeknél már úgy mennek a dolgok, hogy ha valaki támad egy szabadalommal, akkor az illető cég vissszatámad 3 másikkal, a végén pedig kiegyeznek hogy szépen használhatják egymás szabadalmait.

  Ettől persze próbálják kihozni a javából a lehetséges legtöbb pénzt. Az Oracle-t ahogy a többi multit is, a pénz mozgatja, és csakis az. Nincs jó multi vagy rossz multi: profitorientált multi van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bárki csinálhat olyan data providert .NET alá amilyet csak akar. Jelen pillanatban is van ado.net és EF provider az orákulum mellett postgresql-re, mysql-re, firebirdre, sqlite-ra, de olyan kisebb dolgora is mint Pl. vistadb. Ebből a szempontból teljesen nyílt a rendszer - plusz van egy kalap alternatív megoldás, Pl. nhibernate. Szóval, attól tartani hogy szegény orákulum nem lesz használható .NET alatt kb. olyan mint ha attól tartanál hogy nem lehet elérni odbc alól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja azt elfelejtettem hozzátenni win98-tól fölfelé.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Platformfüggetlen volt a windows operációs rendszereken.


  tulajdonképp az már kvázi platformfüggetlenség:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ekkora tőke még sosem állt a java mögött miért lenne ebből gond? Ezt a .NET-et még csinálja valaki? Emlékszem réggebbről tényleg csinált egy hasonló nevű ízetlen tréfát a MS. Platformfüggetlen volt a windows operációs rendszereken.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nagyrészt elégedett vagyok azzal ahogy az Oracle vezeti a Java fejlesztését. Végre tudni lehet mikor jön a Java 7, nem sokra rá a jön a 8-as verzió is, és az újítások listája nagyon imponáló.

  Amúgy véleményem szerint meg ebben az esetben a nyílt forráskód biztosíték a Java fennmaradására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy az miért fog rosszat tenni, ha valaki végre kézben tartja a dolgokat?


  A gond ilyenkor mindig az, hogy nem biztos, hogy azt a kezet nem vezetik olyan indokok, amik túlmutatnak a nyelv jobbátételén. Volt már erre példa a szoftvertörténelemben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem csak jó tehet a JAVA -nak, vagy máshogy fogalmazva, rosszabb már nem lehet, mert kaotikus ami a JAVA körül van.

  Amúgy az miért fog rosszat tenni, ha valaki végre kézben tartja a dolgokat? A .NET esetében nekem úgy tűnik, hogy bevált....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a Java, mint egységes technológia a jelenlegi formájában meg fog szűnni.
  A J2EE és J2SE platformokat a saját ízlése szerint fejleszti tovább az Oracle.
  Emellett lesz egy alternatív Java az Apache, IBM és társaik irányításával.
  A J2ME-t pedig teljesen okafogyottá teszi az Android rohamos terjedése.
  Még azt tudom elképzelni, hogy a Nokia esetleg továbbviszi az ME vonalat, de az már nem lesz platformfüggetlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hinném, hogy a felvásárlás előtt nem tervezték meg, hogy kit és hogyan fognak beperelni vele. A másik oldalon meg az van, hogy sok hónappal a felvásárlás után sem tudni semmit a java jövőjéről. Abban igazad van, hogy az is ok volt, hogy más ne vegye meg, és tegyen nekik keresztbe, mivel tény, hogy az Oracle termékek erősen függnek a javatól. 50-50%
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szabadalom trollkodásért felvásárolták az egész Sun-t? Nem gondolod, hogy ez így enyhe túlzás?

  Mondjuk a Java-nak komoly szerepe lehetett a felvásárlásban, de szvsz inkább az lehetett a cél, hogy nehogy valaki olyan vásárolja fel, aki utána keresztbe tehet az Oracle-nek (ahogy most ők próbálkoznak a Google-lel az Android kapcsán)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nemigen látom, hogy ennek mi lesz a valós következménye.

  Elsülhet még jól is.
  Ha az ora komolyan veszi, mint ahogy a linuxra szüksége van, hogy ne legyen kiszolgáltatva a win-nek, úgy a java is fontos, hogy legyen alternatíva a c#-ra.
  Ennek hiányában egy későbbi változatban már a .net-ben csak igen nehéz lesz az oracle db-jét használni az mssql helyett.

  A szorosan felügyelt és kemény kézzel irányított java fejlesztés hozhat jót is. Persze kérdés, mi az oracle igazi célja
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan ez jutott eszembe. Eléggé úgy tűnik, hogy az Oracle szabadalom-trollkodás céljából vette meg. Viszont ha effektíve valóban megszűnik, akkor lesz egy piaci rés a helyén. Szerintem a .NET-nek jó esélye van betölteni, ha az MS-nek is érdeke, hogy legyen minden platformon framework. Más hasonlót nem látok a láthatáron, amire ekkora ökoszisztéma épült volna.

  Bár szerintem korai még temetni a javat, ott van pl. az Android, aminek szintén ez a "fő nyelve", még ha kicsit más is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem inkább az érdekelne, ha ez bekövetkezik, akkor mi lesz az, ami felváltja?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd