Cserélhető HTML dizájn

Cserélhető HTML dizájn
2011-01-18T11:45:36+01:00
2011-02-04T11:07:06+01:00
2022-10-26T21:55:33+02:00
 • Ha mindent saját maga ir, akkor nincs külső js keretrendszer se. Nagyon hatékony lehet... De nyilván írt sajátot, mert egy nagyobb, főként javascriptre hagyatkozó rendszernél csak a jquery selectorok használatával megspórolom azt a néhány kb-t, amit maga a tömöritett keretrendszer igényel.
  Ha mondjuk jQueryt használna, akkor legalább 1 megoldása már lenne: http://jqueryui.com/docs/Theming/ThemeSwitcher
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Frameworkot, template-ket ne ajánljatok, én a mindent-saját-kódolásban elv hivője vagyok


  Igen, ebben magamra ismertem egy kicsit, amikor kezdtem én is meg akartam váltani a világot, mindent saját magam találtam ki és irtam meg, még a meleg vizet meg a kereket is feltaláltam. Aztán egy idö után rájöttem, hogy ez zsakutca, jquery nélkül nem állok neki js kodnak, bizonyos feladatokra php-ben vannak olyan jó open source források, hogy annál jobbat és egyszerübbet nem lehet kitalálni. Viszont ultimate form osztályt, ami tud kliens és szerver oldalon validálni automatikusan, van hint, css-sel szabályozható kinézet, meg minden, azt már a sajátomat használom. Igaz, hogy sokat nézegettem a qiuckform-ot meg a ZF form osztályát. Szóval meg kell találni az egyensulyt.

  Lahos, mielött nekiállsz egy saját cms-nek, jó megnézni, mit tud a drupal, a joomla, meg a többi. Meg a saját keretrendszer megirása elött jó megismerni a cakePHP, a ZF-t, meg a többit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Frameworkot, template-ket ne ajánljatok, én a mindent-saját-kódolásban elv hivője vagyok

  Az nem akkora baj, inkább az a baj, hogy a fáradtságot sem veszed arra, hogy megnéz néhányat. Nem is tennél fel ilyen kérdéseket, ha legalább 1 valamire való keretrendszert megnéznél. Nem kell ilyeneket használni, ha sokat és egyedül szeretsz dolgozni. De a nem használás ne zárja ki a megismerést!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha MVC, akkor már érdemes egy értelmes keretrendszert használni. Akkor a smarty viszont már felesleges, hiszen általában van a keretrendszernek is template/layout kezelése.
  Az pedig teljesen haszontalan, hogy ilyen setCss és setTitle hívásokat alkalmazzunk. Azért nem küldünk a szervernek egy új requstet, mert most kellene 2 új sor miatt egy új css fájlt behúzni. Ha meg egy css fájlhoz szerkesztünk hozzá, akkor lemondhatunk a böngésző cacheről, mivel folyamatosan változik a fájl tartalma. Ráadásul egy nagyobb oldalon egy ilyen állandóan változó css esetén a karbantartás is szinte lehetetlen feladat.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egy, a tanulásom kezdetén(2006) készített egyszerű felépítésű oldalam van, melyet azóta csak foltozgatok(szolgáltató php-verzió-váltás stb).
  Az akkor elkészített 5-féle egyszerű alapdizájn az elrendezésben nem, csak a felület képi megjelenésében különbözött egymástól.
  Később próbálkoztam egy elrendezésben is más szerkezetű kiegészítéssel is(Windows-asztal szerű megjelenítése a teljes honlapnak).
  Egy más irányú kísérletem a Zen Garden HTML-sablonhoz készített egyedi CSS.
  A fentieket csak azért írtam, mivel szerintem több útja és módja van a cserélhető/váltható dizájn készítésének. A választás attól függ, milyen céllal és milyen határok között akarom/kell megvalósítanom.
  Amit viszont az idők folyamán megtanultam, hogy ezen feladat megoldásának feltétele a HTML/CSS kezdetektől történő különválasztása plusz egy áttekinthető könyvtárszerkezet.
  A saját oldal dizájn-cseréjét egy külön PHP-fájlba helyezett kiválasztó függvénnyel szelektálom és a fő-fájlban csak a következő van:
  <!-- VÁLTOZÓ TARTALOM BETÖLTÉS --> <?php $konyvtar = ($HTTP_GET_VARS["alcsoport"]); $oldal = ($HTTP_GET_VARS["tema"]); include "programoz_oldal_valt.sff"; $uj_menu = new menu_valto(); $valasztott = $uj_menu -> ujmenu_valaszt($konyvtar,$oldal); include $valasztott;
  A kiválasztó függvény minimum két GET-adatból: "témakör(könyvtár)" és "altéma(alkönyvtár/fájl)" rakja össze a választott fájlt az include PHP-függvény részére.
  A különböző fő-témák(lakóhely, programozás, vendégkönyv...) csak abban különböznek egymástól, hogy hány GET-változó kell az altémák kiválasztásához.


  SORRY ha ezen gondolatokkal nem tudtam semmit hozzátenni a kérdésed
  "Hogy lehetne mindig az újat behívatni?"
  megoldásához.


  üdv. szabofe
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Smarty template
  Jobb alsó sarokban a select.
  Mezőfi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia
  Én is az MVC megvalósítást tudom ajánlani, ha nagyon nagy változások is lehetnek az egyes design-okban (html sem ugyanaz lenne). Ha egyszerűen akarod, akkor bízd a megjelenítést smarty-ra. Valahogy eltárolod, hogy milyen külsőt akar a felhasználó (bejelentkezés után db, vagy cookie) és az index.php-ban megvizsgálod, hogy melyik template családot kell használni. Smarty megengedi, hogy "keresztben" include-olj, tehát az egyes közös részeket (html-ben közös, pl, formok) egy közös mappába teszed, az egyes változó részeket meg külön design név mappákba. Smarty-val persze a css-t is tudod feltételesen beírni a kimenetbe, így ez viszonylag kevés fájdalommal járó módszer. Még annyi, hogy érdemes smarty köré egy kis burkoló osztályt gyártani, ami mondjuk a layout-ot (html/head/title/css/js) kezeli, és nem kell smarty-ban millió iffel variálni, hanem majd te ezen az osztályon keresztül setCss();setJs();setTitle() etc... a mindig szükséges, de változó elemeket hozzáadhatod a kimenethez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • abszolut pozícionált div-ek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy kellene megírni egy ilyen oldalt, hogy az elég legyen


  hát az lehet, de megbeszélnéd ezt a megrendelővel is előszőr balfelső sarokba akarja a logint, majd jobboldalt középre...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sima CSS átirás nemelég

  Úgy kellene megírni egy ilyen oldalt, hogy az elég legyen. (Másik oldalról nézve annyi változtatást szabad engedni a designokban, hogy ne kelljen kódot módosítani hozzá.) A két nézőpont természetesen valami optimális kompromisszumban találkozhat.

  Egyébként lehet más megoldás is:
  felosztod a php fájlokat úgy, hogy legyen design független és design függő része. Jó sok include-ot használsz, melyeket a kiválasztott design alapján válogatsz össze. Persze ez rengeteg munkával fog járni.

  szerk:
  át is térhetsz az MVC modellre és akkor ez kicsit könyebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • remélem, nem tudástár téma

  ötleteket, elméleteket várok, hogyan lehetne egy olyan oldalt csinálni, aminek cserélhető dizájnja van. Annyit persze tudok, hogy egy combólistában vannak a template nevek, és sütiben tárolom a nevét. Az oldal felépitése kb:

  index.php?function=readmail
  index.php?function=send

  ilyesmi, tehát mindig az index.php kerül behivásra, és az a "function" paraméternek megfelelően include-olja be a scripteket. Én értem, hogy úgy is lehetne, hogy van phpban egy ilyen tömb:

  $templates = array( array('index.php', 'indexNEWDESIGN.php'), array('send.php', 'sendNEWDESIGN.php'),

  stb. és igy meg lehetne adni, hogyha ez a design, akkor ezt és ezt a fájlt töltse be (sima CSS átirás nemelég). Persze vannak átfedések, amik nem változnak.
  Az alapgond, hogy minden az index.php-ra mutat, az pedig a régi dizájn. Hogy lehetne mindig az újjat behivatni? Ötletek, tapasztalatok? Frameworkot, template-ket ne ajánljatok, én a mindent-saját-kódolásban elv hivője vagyok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd